0
bränna fett snabbt
Gå ner i vikt

27 Tips för att bränna fett snabbt (2023)

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

När du strävar efter att ha en stark och sund kropp vill du gärna att det ska gå fort. Du håller dig motiverad när du ser resultaten snabbt. Framför allt när det handlar om att bränna fett. Det spelar ingen roll om du vill bli av med mycket eller lite fett. Du vill bli av med det så fort som möjligt (helst igår)!

Men ta ett djupt andetag och tänk till lite först, stress leder sällan till bra resultat. Låt oss först göra en plan.

Hur bränner man fett?

Konceptet fettförbränning är relativt enkelt: för att bränna fett behöver du skapa ett kaloriunderskott genom att bränna fler kalorier än du får i dig. Motsvarande, går du upp i vikt när du får i dig fler kalorier än du bränner då kroppen lagrar den överskjutande energin som fett. När du skapar ett kaloriunderskott tvingas kroppen att använda lagrat fett som energi.

Det är dock viktigt att notera att det inte är samma sak att gå ner i vikt som att bränna fett. När du går ner i vikt kan du förlora en kombination av vätska, fett, muskler och andra vävnader.

För att verkligen bränna fett är det viktigt att fokusera på att bibehålla eller till och med bygga muskelmassa samtidigt som du går ner i vikt. Detta är eftersom muskelvävnad är mer metaboliskt aktiv än fettvävnad, vilket innebär att musklerna hjälper dig att bränna fler kalorier i vila. Genom att behålla eller öka muskelmassan kan du alltså säkerställa att du blir av med fett istället för muskler.

Här följer mina bästa tips för att hjälpa dig bränna fett på rätt sätt.

1. Skapa ett kaloriunderskott

Det här är grunden för att bränna fett snabbt eller långsamt. Du måste göra av med fler kalorier än du tar in. Många kallar det för att deffa, från engelskans caloric deficit.

Läs mer: Vad är cutting och bulking?

Det är ett ganska logiskt koncept som inte är så svårt att följa. Till att börja med bör du ta reda på vilket ditt kaloribehov är. Håll dig sedan till det, även om det är något mindre än du är van vid.

Ett bra alternativ är att använda sig av en kalorikalkylator för att räkna ut vad du faktiskt behöver för att må bra.

Läs även: Så kommer du igång med att räkna kalorier – stor guide

2. Drick mycket vatten

Ett av problemen med att bränna fett är att du kanske känner dig hungrig. Då är det lätt att ge efter och äta något som du egentligen inte behöver. Men det är faktiskt ofta kan törst upplevas som hunger.

När kroppen börjar bli uttorkad och behöver vatten, även om det inte är så mycket, skickar den hungersignaler till hjärnan. Du kan undvika det här genom att regelbundet dricka vatten.

Rekommenderat för dig: Dricka citronvatten på morgonen

Gör det till en vana att alltid ha en vattenflaska med dig, vare sig det är bubbel eller vanligt. En del smaksätter vattnet med gurkskivor eller citron, allt för att dricka lite mer.

Till en början kan det vara svårt att nå upp till de mängder vatten som rekommenderas. En vanlig dag bör du komma upp till 2 liter, men om det är varmt eller du jobbar hårt kan det dubbla vara lagom.

Att skölja igenom kroppen ett led i att bränna fett. Efter ett tag så vänjer du dig vid att ta till vattenflaskan långt innan du känner dig hungrig.

3. Träna styrketräning

När du styrketränar bygger du upp dina muskler. Och muskler bränner fett, så enkelt är det. Det gör dig också starkare så du orkar med annan träning bättre, och ger dig mer energi.

För styrketräning bromsar upp den där processen där musklerna bryts ner efter träning. Den har raka motsatta effekten, eftersom dina muskler får jobba och byggs upp.

Rekommenderat: Nybörjare på gymmet guide

Samtidigt är styrketräning bra när du vill öka på hela förbränningsprocessen. Även efter avslutat träningspass så fortsätter kroppen att bränna fett. Med bara några få pass kan du därför hålla igång metabolismen så gott som hela tiden.

4. Satsa på basövningar

Det här är kopplat till styrketräningen. Genom att ha ett väl planerat träningsprogram blir du mer effektiv med din fettförbränning.

En person som har gott om muskler bränner mer fett, det är bara så det är. För att bygga muskler kräver energi, och det tar kroppen från fettdepåerna.

Det finns vissa basövningar som du bör lägga lite fokus på att lära dig, som kommer att ge dig de allra bästa musklerna. Till dessa hör:

 • Bänkpress
 • Marklyft
 • Stångrodd
 • Pull-ups
 • Knäböj
 • Militärpress

5. Vardagsmotion

Om du håller ditt kaloriintag under kontroll och börjar röra på dig mer varje dag så skapar du ett kaloriunderskott. Det ökar din fettförbränning, nästan utan att du märker av det.

Läs mer: Gå ner i vikt med promenader

Skapa goda vanor, som att gå eller cykla till jobbet, eventuellt använda din lunchrast till att promenera. Du måste inte heller alltid ta bilen till affären, och så vidare. Ju mer aktiv du är, desto mer fett bränner du.

Rekommenderat: Så många kalorier bränner man på städning

Att städa eller gå ut med hunden är motion. Du rör på dig även om du inte blir svettig eller andfådd. Allt det här är en del av helheten, och bör naturligtvis varvas med lite mer aktiv träning. Men när du lägger ihop allt samman får du bra resultat.

6. Ta trapporna i stället för hiss eller rulltrappa

Det här är ett riktigt gott råd. Gör det till en vana att hoppa över gratis skjuts, ta trapporna när helst det är möjligt. Det är en god form av träning som både bygger muskler och bränner fett.

Många idrottsmän använder trapporna i ett höghus för att träna upp lårmusklerna samt sätesmuskulaturen. Du kanske inte vill springa upp och ner som dem, men det här är ett riktigt bra träningstillfälle som är enkelt att klara av.

Om du alltid tar trapporna kan du bränna flera tusen kalorier per år.

Det är också ett bra sätt att stärka din muskulatur och komma till rätta med löparskador. Vilket gör det lättare för dig att både bränna fett och klara av dina träningspass på gymmet. Din hållning förbättras och du får en fastare kropp, plus att det är bra för skelettet.

7. Prova på högintensiv intervallträning (HIIT)

All träning är bra, för det hjälper dig skapa det där så viktiga underskottet av kalorier. Men högintensiv intervallträning lyfter det hela till en högre nivå. Principen är att du blandar intensiv träning med normal ansträngning.

Rekommenderat: Min guide till metabolisk träning

Intervaller, eller HIIT som det också kallas, går alltså ut på att du först värmer upp och sedan ger järnet i 15–30 sekunder. Här gäller det att komma upp i din maximala träningsnivå.

Därefter vilar du, gärna aktiv vila då du håller i gång men låter hjärtat komma ner i varv. Det kan vara så lite som 20 sekunder, men i början kanske du får räkna med ett par minuter.

Upprepa det hela igen, flera gånger om tills du inte orkar mer. Ett vanligt pass brukar inte ta mycket mer än en halv timme.

Läs även: Intervaller på löpband – så gör du

En av fördelarna med det här är att du kan åstadkomma mycket på kort tid. Samtidigt så påverkar intervallträningen din metabolism, som fortsätter att bränna fett två dygn efter avslutat träningspass.

HIIT har även visat sig vara mer än dubbelt så effektivt som vanlig konditionsträning. Eftersom det är så pass intensivt bör du inte köra mer än högst tre pass per vecka.

8. Gradvis ökning

Inte det samma som intervaller, utan här ökar du hela din intensitet under träningen. Du bränner inte mer fett genom att köra dig helt slut. I stället ska du försöka hålla pulsen uppe och pressa dig själv lite mer, för att sedan öka på varje vecka eller så.

Rekommenderat: Bästa pulsklockan

En av grundstenarna med högintensiv träning är att hålla pulsen på 75%, eller högre, av din maxpuls. Du bör alltså känna din kropp och veta hur stark din puls normalt är. Både vilopulsen och när du tränar.

Den här formen av träning har också visat sig fungera bra för lite äldre personer. Du bygger upp muskelfibrer på ett alldeles särskilt sätt. Och förbränner mer fett i processen.

9. Gör träningen tyngre

Det här är en annan metod för att bygga starkare muskler och bränna mer fett. Att träna tungt kan kombineras med att träna mer intensivt, eller så tar du en sak i taget.

Tips: Andas rätt och få ut 20% mer av träningen

Det är väl känt att du gör av med mer energi eller kalorier ju tyngre du kör. Studier har visat att det inte är lika effektivt med många repetitioner, utan att det är bättre att öka på tyngden, när du vill jobba med dina muskler.

Rekommenderat: Ta tyngre vikter i knäböj med dessa tekniktips

Tyngdlyftning och styrkelyft ger dig både starkare muskler och större rörlighet. Du aktiverar nervssystemet och får en stark och hållbar kropp. Vilket bränner mer fett och ger dig större energi för att träna ordentligt.

Varva gärna dina olika träningsformer för bästa resultat.

10. Ät mycket proteiner

Du måste inte följa en viss diet om du vill bränna fett, men det har visat sig att proteiner kan vara till stor hjälp. Proteinet gör nämligen att du behåller muskelmassan samtidigt som du bränner fett.

Läs även: Proteinrik mat topplista

Varje gång du tränar bryter du ner din kropp lite grand, det är helt normalt. Proteinerna får den på fötter igen, och gör dig starkare.

En proteinrik diet eller proteinpulver är inte bara för professionella bodybuildare. Alla som vill bygga upp sina muskler har nytta av protein. För om kroppen har tillräckligt med proteiner så använder den i stället fett till den energi som behövs.

Tips: Så gör du din muesli mer proteinrik

Och när du äter proteiner behöver kroppen använda ännu fler kalorier för att absorbera och bryta ner dem. En riktig vinnarsituation med andra ord.

11. Använd mindre tallrikar

En stor hjälp när du vill kontrollera hur många kalorier du äter är att begränsa dina portioner. Och här kan du behöva lura dig själv lite, eller använda dig av psykologi. För om du lägger upp maten på mindre tallrikar så upplever du att du får en full måltid, även om portionen är mindre än om du fyllde en större tallrik.

Resultatet är att du känner dig mätt och belåten, med den rätta mängden kalorier.

Läs även: 5 supergoda Acai bowl recept

Arrangera gärna maten lite snyggt på tallriken, garnera med vårlök eller annat som ger färg.

Fyll den lilla tallriken så du känner att du äter en stor måltid, och se till att njuta av varje tugga. Det roliga är att även om du vet varför du väljer en mindre tallrik så fungerar det faktiskt i praktiken. Du känner dig lagom mätt utan att äta så mycket mat.

12. Skaffa en stegräknare

För att hålla dig i form rekommenderas det att du går 10 000 steg om dagen. Om du vill gå ner i vikt eller bränna fett bör du öka på med en 5–6 000 steg.

För att underlätta för dig själv är det bra att ha en stegmätare. Antingen en som du sätter fast på kroppen eller kläderna, eller så laddar du bara ner en i mobilen. Den hjälper dig hålla reda på hur många steg du tar, och är en liten extra uppmuntran till att gå mer.

Rekommenderat: Är popcorn nyttigt?

Vissa appar påminner dig om att du måste ta några fler steg. Eller så kan du programmera in mål som du sätter för dig själv. Du får belöningar när du når fram till dem, och det blir som en tävling med dig själv.

Rekommenderat: 7 anledningar varför du inte går ner i vikt

Framför allt upplever många personer att de går extra mycket när de räknar sina steg. Och att du ibland går mer än du tror i vardagen. Vilket ger dig en liten boost att fortsätta med ditt program för fettförbränning.

13. Variera med superset

Det här är en annan form av väldigt intensiv träning, som kallas för att supersetta. Vad det handlar om är att köra två set på raken, utan att vila emellan. Om du först kör 10 repetitioner av en övning går du vidare till nästa utan att ta en paus.

Rekommenderat: Ska man äta innan eller efter träning?

Dels går det snabbare med träningen, vilket är bra för de med lite tid. Samtidigt bränner du mer fett, vilket är ett av målen.

Välj gärna övningar som tränar olika delar av kroppen så blir det enklare att göra dem i det här snabba tempot. Men du kan också göra olika set inom samma muskelgrupp. Tre övningar på rad är ett triset och fyra kallas för giant set.

Relaterat: Bli av med kärlekshandtagen

Välj så många som du känner att du orkar med. Du kan också bygga upp din styrka och intensitet gradvis.

14. Gör dig av med all skräpmat

För att kunna skapa ett kaloriunderskott utan att vara hungrig hela tiden är det bra att satsa på en sund kost. Kasta ut allt skräp som din kropp egentligen inte behöver. Det gör det också lättare att stå emot frestelsen. Om du måste gå till butiken för att köpa den där chipspåsen hinner du tänka efter och ångra dig långt innan du kommer fram.

Fyll i stället upp kylen och skåpen med sunda alternativ. Både mat och mellanmål, så du har allting till hands när du känner dig sugen. Det kan löna sig att göra en lista innan du går och handlar. Då är risken för att du ska köpa sådant du inte behöver mindre. Ett annat tips är att inte vara hungrig när du handlar.

15. Välj de rätta fetterna

Bara för att du vill bränna fett ska du inte undvika det helt och hållet. Inkludera de rätta, sunda fetterna i din kost. Du behöver inte så mycket fett för att må bra, utan lagom är bäst. Fett innehåller fler kalorier än protein, så se till att vara balanserad. Kvinnor bör inte äta mer än 70 gram fett per dag, och män ungefär 90 gram.

Vilket fett du väljer kan också påverka din fettförbränning. Försök hålla tillbaka på det mättade fettet, det som bland annat kommer från mejeriprodukter. Satsa istället på fleromättade fetter, som du får från fisk, nötter och vegetariska oljor.

16. Fokusera inte bara på magen

Många som vill bränna mer fett snabbt är framför allt intresserad av magen. Du vill gärna ha det där sex-packet, och hoppas på att 500 situps om dagen ska ge dig det. Men det är inte så fettförbränningen fungerar. Du kan inte punktförbränna fett, utan det försvinner över hela kroppen när du satsar på det. Så det bästa du kan göra är att träna hela kroppen samtidigt som du håller reda på ditt kaloriintag.

Det är också lätt att tappa sugen om du lägger all din uppmärksamhet på magen. Naturligtvis ska du träna den, för muskler är både snygga och viktiga för fettförbränningen. Men framför allt gäller det att se över både din kost och aktivitet. Skapa det där underskottet på kalorier, välj mat som är nyttig och håller ditt blodsocker på en jämn nivå. Och se till att träna regelbundet, olika former som alla ger dig något speciellt. 

17. Ät de rätta kolhydraterna

Det är inte alltid så lätt att hitta en balans när det kommer till kolhydrater. Om du så gott som helt utesluter dem ur kosten, typ LCHF-dieten, så bränner du fett snabbt. Problemet är att du också kan förlora muskelmassa och energi, vilket i sin tur gör det svårare att träna.

Läs även: Varför jag aldrig rekommenderar LCHF

För de som är överviktiga kan dock den här sortens diet vara till en hjälp att snabbt bränna fett och gå ner i vikt.

Det jag rekommenderar är satsa på att äta de rätta kolhydraterna, de som kallas för långsamma. De stannar kvar i kroppen lite längre och bygger upp dina muskler. Du håller dig mätt, vilket gör det enklare att behålla ett kaloriunderskott. Och det ger dig tillräckligt med energi för att orka med även ganska hård träning.

Tips: Byt ut din vanliga pasta mot proteinpasta

Långsamma kolhydrater finns i fullkornsprodukter, både när det kommer till bröd, ris och pasta. Även baljväxter som linser och bönor är bra för att du ska hålla dig mätt länge. Så med några små förändringar i dina kostvanor kan du öka på din fettförbränning.

Läs även: Därför är fibrer viktiga för viktnedgång

18. Sätt upp mål för dig själv

För att komma någon vart behöver du mål. De bör vara konkreta och tydliga, så du vet vart du är på väg.

Det räcker inte med att säga: ”jag ska bränna mer fett”. I stället bör du lägga upp en praktisk plan där du kan se dina framsteg. Bestäm dig för när du ska börja, och hur du ska gå till väga.

Tips: Sätta SMARTA nyårslöften och träningsmål

Det kallas för smarta mål. SMART står för Specifika, Mätbara, Accepterade, Resonliga, Tidsbegränsade.

Försök inte göra för mycket till en början, utan var resonlig. Samtidigt bör du ha specifika mål som du kan mäta, det är viktigt att veta när du når fram till nästa milstolpe.

Blanda gärna långa- och kortsiktiga mål. Att nå fram då och då kan vara den sporre du behöver för att fortsätta din resa mot snabbare fettförbränning och en sundare kropp.

19. För en måltidsdagbok

Många är inte medvetna om allt de stoppar i sig. Om du skriver ner allt du äter blir det enklare att se vad du egentligen får i dig. Det kan vara en riktig chock när du lägger ihop alla sockerbitar du äter på en vecka (det var det för mig!).

Men det kan också visa dig om du inte äter tillräckligt av sådant som är bra för dig. Proteiner, fetter, kolhydrater och allt annat som behövs för att bygga upp din kropp.

Läs även: Så bränner du 500 kalorier på 30 minuter

Samtidigt så är det viktigt att känna till sitt kaloriintag, det är ju grunden för att kunna bränna fett. Till en början är det kanske inte så roligt att räkna kalorier eller hålla reda på vad du äter. Men med tiden så blir det en vana och du lär dig också vad olika produkter innehåller.

Läs även: Kom igång med att räkna kalorier med hjälp av bästa apparna

Använd gärna en app som hjälper dig ha koll på dina matvanor, eller skriv ner dem i din matdagbok.

20. Skapa goda sömnvanor

Det här är en annan viktig byggsten för de som vill hålla sig sunda och bränna mer fett, även om kopplingen kanske inte är uppenbar. Forskningen visar nämligen att sömnbrist gör det svårare för kroppen att reparera och underhålla musklerna. Förutom att det gör dig allt för trött för att träna eller hålla tillbaka på skräpmaten.

Läs även: Därför är det nyttigt med mörk choklad (varje dag)

De flesta vuxna bör sova mellan 6–9 timmar varje natt. Hur mycket kan variera lite grand, alla är vi ju individer. Men någonstans där runt omkring bör du hålla dig. Om du sover mindre än det kan det bli svårare för dig att fungera och bränna fett.

För en god natts sömn kan du pröva på de följande knepen:

 • Bra sömnrutiner. Gå och lägg dig vid samma tid varje dag.
 • Ha ett mörkt och svalt sovrum. Detta är något som visat sig påverka sömnen positivt.
 • Undvik skärmtid precis innan det är dags att gå och lägga sig. Avsluta det du gör på din mobil, dator och TV minst en halv timme innan du vill sova.
 • Håll dig borta från stimulerande medel, speciellt på eftermiddagen. Coca-cola, té, kaffe och annat som innehåller koffein kan göra det svårare att somna.
 • Drick mindre alkohol. Många tror att det hjälper med en drink innan sängdags. Men även om du kanske somnar fortare så blir sömnen inte hälsosam, och du blir inte riktigt utvilad.
 • Motionera under dagen. Träning hjälper dig faktiskt att sova bättre. Men försök lägga passen lite tidigare på dagen och inte precis innan läggdags.
 • Hoppa över tuppluren. Det är frestande att ta igen en dålig natt med en liten tupplur. Men om den är för lång kan det bli svårt att somna på kvällen, och du hamnar i en ond cirkel.

21. Stressa mindre

Det finns folk som trivs med att ha mycket omkring sig. Flera bollar i luften och ett liv som påminner lite om en stafett. Men det är inte alla som hanterar det lika väl, utan de blir stressade.

Rekommenderat: Snabb andningsövning mot stress

Sedan har du mycket att tänka på som kan göra livet stressigt, problem som inte är så lätta att lösa. Allt det här kan göra det svårt att bränna kalorier och hålla sig frisk.

För stress gör att kroppen utsöndrar ett hormon som heter kortison. Det kan ge dig högt blodtryck och andra hjärtproblem, men även göra så du går upp i vikt. Bland annat för att det är en naturlig reaktion att äta något sött eller mindre lämpligt när du känner dig stressad. Du har inte tillräckligt med styrka för att kontrollera dina impulser.

Läs även: Gör detta istället för att banta!

Det är därför viktigt att över lag skapa en atmosfär i livet där du undviker allt för mycket stress. Träning kan vara en bra motvikt, många känner hur de slappnar av när de använder sin kropp.

Lyssna på musik, träna mindfulness eller gör något annat som hjälper dig stressa mindre. Och tänk på att allt är kopplat till din önskan om att bränna fett så fort som möjligt.

22. Hantera hungerkänslor

Många gånger så får du råd om hur du kan äta sunt utan att det ska kosta dig något i form av försakelse eller hunger. Alternativ som är hälsosamma och som smakar nästan likadant. Men det gör faktiskt ingenting om du måste vara lite hungrig någon gång ibland. Speciellt i början innan du kommit in i dina nya vanor.

Rekommenderat: Så blir du av med sockerberoende

En del känner att de uppskattar måltiderna mycket mer om de har tid att bli hungriga innan det är dags för nästa. De låter hungern styra lite både när och hur mycket de äter.

Läs även: Bryta matberoende och matmissbruk

Låt processen med kaloriunderskottet vara progressiv om du tycker det är jobbigt med hungern. Eller så biter du ihop tänderna och tänker på annat. Men att vänta en timme eller två innan det är dags att äta igen är helt okej, du överlever det!

23. Pröva på periodisk fasta

Det här är en populär metod för att begränsa kaloriintaget och bränna mer fett. Många tycker om det för du kan äta så gott som vad du vill under några få timmar varje dygn. Men så är det faktiskt inte riktigt.

Läs: Min stora guide till periodisk fasta

Du kan välja mellan olika ätfönster, ett av de vanligaste är att du fastar 16 timmar och äter under åtta timmar. Det kan till exempel vara från 12–20, eller 9–17, allt efter vad du känner är bäst för dig. Andra periodiska faste fönster är 20:4 eller 5:2 (dagar och inte timmar).

För mig passar det bäst att inte äta sent på kvällen, men jag kan inte skippa frukost – då svimmar jag!

Naturligtvis måste du vara försiktig och välja vilken mat du äter under den här perioden. Det fungerar inte såvida du inte lägger om dina dåliga vanor och väljer sunda alternativ.

24. Drick mindre alkohol och mer grönt té

Att grönt té har många goda egenskaper är väl känt. Bland annat är det fullt av antioxidanter. Det sägs också påverka kroppens metabolism, eller förbränning, och göra den snabbare. Ett tips som kan vara väl värt att pröva på.

Läs även: Därför är kalorier i alkohol annorlunda än andra kalorier

Alkohol å andra sidan är kopplad till din lever. Den behöver mängder av energi för att fungera. Om du dricker alkohol så använder sig levern av den i stället för fett.

Så om du vill öka på fettförbränningen bör du dra ner på alkoholen. För den har alltid förtur när det kommer till förbränning.

25. Välj när på dagen du äter

Kroppen är en komplicerad maskin. Inte bara är det viktigt vad du äter, men även vilken tid på dygnet. Om du vill bränna mer fett ska du därför se till att äta när kroppen är som mest aktiv och kan ta till vara det du äter. Vilket har visat sig vara på kvällen.

Läs även: 23 proteinrika frukostar recept

Studier har visat att tillväxthormonerna jobbar för full fart när du sover, men att de saktar ner när du äter dagens första måltid. Många grundar sitt val av periodisk fasta på just den här principen. Så om du vill bränna mer fett ska du äta när hormonerna är på sitt allra bästa, nämligen på kvällen.

Rekommenderat: Tips på bästa kvällsmaten

Samtidigt ska du inte skippa frukosten. Alla behöver en bra start på dagen och det är lättare att inte ge efter för suget efter sötsaker eller skräpmat om du äter ordentligt till frukost. Du blir på bättre humör och orkar med både träning och annat på ett helt annorlunda sätt än om du slarvar med att äta på morgonen.

26. Ät långsammare

Oavsett vilken måltid det handlar om, eller vilken tid på dygnet det är, bör du ta dig god tid och äta långsamt.

Lägg ner besticken mellan varje tugga och riktigt smaka på maten. Det gör att kroppen hinner ta emot de signaler du skickar den. Nämligen att den får mat och börjar bli mätt. Alla har nog varit vrålhungriga någon gång och kastat i sig maten. Bara för att bli övermätt. Du äter så mycket mer när du har för bråttom.

Läs även: Inte tid att träna? Så frigör du tid!

Det är också bäst att lägga fokus på maten. Stäng av Tv:n och lägg undan mobilen. Annars är risken större att du äter för mycket, och att du inte ens märker när du är mätt. Det blir som om handen går av sig själv upp till munnen. Om du har familj är det ett utmärkt tillfälle att umgås, prata om dagen eller bara ha det trevligt tillsammans.

Försök att planera dina måltider så att du mest äter sådant du tycker om. Njut av varje tugga, och var medveten om vad du håller på med.

I början kan det kännas konstigt, men det är värt att skapa en god vana. Du kommer att uppskatta dina måltider mer, samtidigt som du inte äter för många onödiga kalorier.

27. Behåll din motivation

Tänk efter varför du vill bränna mer fett. Vad ditt mål är och hur viktigt det är för dig. Det kan vara bra att skriva ner några tankar, för att kunna ta fram vid ett senare tillfälle.

Alla springer in i väggen då och då. Perioder när du tycker det är jobbigt med träning och kosthållning. Då är det viktigt att påminna dig själv om varför du håller på med det.

Läs vidare: Mina bästa tips för träningsmotivation

Bland de bästa anledningarna är naturligtvis att må bättre och ha en bättre hälsa. Men ibland kan kortsiktiga mål och orsaker också fungera bra, som ett bröllop eller något annat du ska göra.

Du kan kanske sätta upp ett motiverande citat på kylskåpet, så du ser det när du blir sugen på att äta något. En liten påminnelse om ditt beslut och vart du är på väg.

Hur lång tid tar det att bränna fett?

Längden det tar att bränna fett beror på en mängd olika faktorer, exempelvis din startvikt, kost och träningsvanor, samt din ålder, kön och genetik.

Den generella rekommendationen är att sträva efter en långsam och jämn viktminskning på ca 0,5-1 kg per vecka, vilket anses vara en säker och hållbar hastighet för fettförbränning. Detta beror dock självklart på vad ditt utgångsläge är, ju mer du väger desto större viktnedgång är möjlig.

Vid denna hastighet skulle det ta någonstans från några veckor till flera månader att bränna ett betydande mängd fett, beroende på din startvikt och andra faktorer. Det är dock viktigt att tänka på att alla är olika, och hastigheten för fettförbränning kan variera från person till person.

Det är också viktigt att komma ihåg att bränna fett bara är en aspekt av den allmänna hälsan och kroppssammansättningen. Förutom viktminskning är det viktigt att fokusera på att bygga muskler, förbättra konditionen och anta hälsosamma vanor som du kan upprätthålla på lång sikt.

Vilken är bästa fettförbrännande träning?

Det finns många olika typer av träning som kan hjälpa dig att bränna fett, och den bästa träningsformen för dig kommer att bero på dina personliga preferenser och fitnessnivå. Här är fem populära alternativ:

 1. Konditionsträning: Konditionsträning, eller ”cardio,” är all typ av träning som höjer din hjärtfrekvens och ökar blodflödet till dina muskler. Några exempel på konditionsträning inkluderar löpning, cykling, simning och dans.
 2. Power walks: Raska promenader är bland det bästa för att bränna fett snabbt. En power walk ska vara i ett tempo som gör det ansträngande, men inte omöjligt, att prata. Idealiskt ska promenaden vara på runt 1 timme.
 3. High Intensity Interval Training (HIIT): HIIT är en typ av konditionsträning som innebär korta, intensiva aktiviteter följt av perioder av vila. Denna typ av träning har visat sig vara särskilt effektiv för att bränna fett och öka metabolismen.
 4. Styrketräning: Förutom att öka din metabolism, kan styrketräning hjälpa till att bygga muskelmassa, vilket ytterligare hjälper till att bränna fett mer effektivt. Styrketräning kan göras med vikter, motståndsband eller din egen kroppsvikt.
 5. Simning: Simning är en bra helkroppsträning som kan hjälpa till att öka konditionsförmågan och bränna fett. Det är en lågintensiv form av träning som inte sliter på lederna, vilket gör det till ett bra val för personer med kraftig övervikt, skador eller rörlighetsproblem.

Mat som bränner fett

Mat i sig bränner inte fett, men kalorierna som du får i dig genom mat kan bidra till fettförbränning eller viktökning. För att bränna fett behöver du skapa ett kaloriunderskott genom att bränna fler kalorier än du får i dig. Detta kan uppnås genom att minska mängden kalorier som du får i dig genom din kost, öka mängden kalorier som du bränner genom träning, eller en kombination av båda.

Vissa typer av mat kan vara mer effektiva för att hjälpa dig att bränna fett än andra. Till exempel är mat som är rik på protein och fiber mer mättande och kan hjälpa till att hålla dig mätt längre, vilket kan göra det lättare att hålla sig till en kalorikontrollerad kost. Mat som är rik på näringsämnen och låg på kalorier, såsom exempelvis gröna grönsaker, kan också vara hjälpsamma för fettförbränning.

Det är viktigt att komma ihåg att ingen enskild mat eller matgrupp är ansvarig för fettförbränning eller viktökning. Nyckeln är att skapa en balanserad, kalorikontrollerad kost som innehåller en mängd näringsrika livsmedel i kombination med regelbunden fysisk aktivitet.

Vanliga misstag att undvika vid fettförbränning

Det finns flera vanliga misstag som människor gör när de vill bränna fett.

Ett misstag är att lita på lågkaloridieter eller metoder som lovar allt för snabb viktminskning. Dessa typer av dieter är oftast inte hållbara på lång sikt och kan faktiskt skada mer än de hjälper genom att beröva kroppen essentiella näringsämnen och leda till muskelförlust.

Ett annat misstag är att träna för mycket, eller att utföra intensiv träning under långa perioder utan tillräcklig vila och återhämtning. Detta kan leda till utmattning, skador och minskad prestanda. Det är viktigt att hitta en balans och lyssna på kroppens behov.

Lågkaloridieter med extrem kalorirestriktion är farliga och bör undvikas. Dessa metoder kan leda till näringsbrist och störa normal metabolism, vilket kan leda till ett antal negativa hälsokonsekvenser.

Nyckeln till framgångsrik fettförbränning är att välja hållbara och långsiktiga vanor. Detta innebär att hitta en balanserad kost som fungerar för dig och att delta i regelbunden träning som är lämplig för din formnivå.

Det är också viktigt att vara tålmodig och förstå att fettförbränning är en resa som tar tid och engagemang. Snabba lösningar och extrema åtgärder är inte bara ineffektiva, de kan också skada din hälsa.

Snabbare fettförbränning på rätt sätt

Det går alltså att förbränna fett ganska snabbt med bara några få förändringar i livet. Kombinera de tips du tycker kan fungera bra för dig.

Läs gärna erfarenheter av andra som har lyckats.

Försök hitta ditt ”why” – varför du vill gå ner i vikt! Det är snyggt med en vältränad kropp utan överflödigt fett. Men framför allt så håller du dig frisk, det är sunt att bränna fett och träna.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply