Snabb andningsövning, andningsövningar, yoga andning
Hälsa

Snabb andningsövning för att minska stress

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Här är en snabb andningsövning som du kan göra var du än befinner dig. Andningen är en viktig funktion för vår överlevnad, och djupandning kan användas för att minska stress och stimulera god hälsa. Naturligt tar du djupare, långsammare och längre andetag när du befinner dig i ett lugnt och avslappnat tillstånd. I stress är det tvärt om, något som går att öva på och även ändra med denna snabba andningsövning.

Hur andas du just nu?

Börja med att lägga märke till din andning just nu. När vi andas snabbt, kort och ytligt beror det ofta på att vi är arga, rädda eller stressade. Denna ytliga typ av andning är nödvändig för vår överlevnad, för att kunna öka pulsen när vi behöver fly, men det är inte bra för hälsan om du ständigt befinner dig i “flykt-läge” (stress). Läs gärna mer om stress i mitt inlägg “5 steg att bli mindre stressad

Andas ordentligt för god hälsa

Din andning och medveten avslappning kan förbättra din förmåga att klara av livets ständigt ökande tempo och att ta kontroll över alla aspekter av din hälsa i allmänhet. Dessutom ökar djupandning också koncentrationen och underlättar smärta. Jag brukar själv använda denna andningsteknik när jag har spänningshuvudvärk.

Det påstås ibland även att korrekt andning hjälper till att bränna fett, ge din hud lyster och korrigera hormonobalanser samt att sänka blodtrycket, förbättra matsmältningen, ökar blodcirkulationen i kroppen och minskar allmän ångest.

Byt andningsmönster

Många har antagit dåliga andningsvanor och andas hastigt med bröstet istället för med magen. När vi stressar andas vi för grunt och känner därför ofta ett obehag, ibland ett tryck över bröstet och även andnöd. Genom att byta andningsmönster och medvetet andas djupt in i buken, kan du skapa ett lugnt avslappnat tillstånd när du är stressad. Djup andning lugnar både kropp och själ genom att sänka hjärtfrekvensen och stimulera nervsystemet.

Genom att lära sig enkla andningsövningar och genom att bli mer uppmärksam på andningsteknik, kan du simulera att du är lugn till ditt sinne och din kropp.

Snabb andningsövning

Snabba andningsövningar stress huvudvärk trötthet

Andningsövningar är bra för att hitta tillbaka till lugnet och förebygga stress, huvudvärk och trötthet.

Jag rekommenderar att du gör en snabb andningsövning cirka två gånger dagligen i minst fem oavbrutna minuter. Du kan göra denna andningsövning både när du har kraftigt behov av att slappna av och även i förebyggande syfte. Följ dessa steg:

 1. Sitt i en stol, med ryggen rak men inte stel. Det går även att ligga ner, men risken att somna är stor.
 2. Slappna av i axlarna och placera dina handflator på vardera sidan av magen (se bild). Du kan även lägga en hand på magen och en på bröstet.
 3. Inhalera långsamt genom näsan och dra luften in i buken för att fylla och expandera den, sedan upp genom mitten och expandera slutligen bröstet.
 4. Upprepa i fem minuter. Om tankarna vandrar iväg, låt dem, hitta tillbaka till andningen igen bara. Ibland kan det hjälpa med att räkna andetagen. Räkna 1 på inandning och 2 på utandning. Upp till 10 och börja om.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Alexandra september 27, 2017 at 4:57 e m

  Bra inlägg! Tänk att något så basalt som andningen kan fungera dåligt.

  • Reply Fitnessfia september 27, 2017 at 6:23 e m

   Eller hur!? Bra med en påminnelse 😉

 • Reply Stella Scott september 27, 2017 at 5:13 e m

  Ja! Mer djupandning år folket! 🙂

  Min viktigaste andningsövning är att helt enkelt se till att andas genom näsan. Jag märker nämligen att jag är stressad på att jag börjar dra djupt efter andan med öppen mun. Då stänger jag munnen och tar några andetag, så djupa jag kan, med stängd mun. Ibland är det en riktig utmaning, som om jag inte har tid att tillåta kroppen att få andas i sitt eget tempo. En kort EFT-runda brukar åtgärda den saken.

  • Reply Fitnessfia september 27, 2017 at 6:25 e m

   Bra tips, det är sant att när man andas genom näsan så blir andningen annorlunda! Ibland kan det även vara bra att göra en djup utandning genom munnen och säga aaaaaahhhhh.

 • Reply Julia september 27, 2017 at 9:32 e m

  Mycket viktigt inlägg! Andningen är så viktig. Att sucka dagligen kan vara ett bra att minska spänningar. Som vuxen är man dålig på att bli av med anspänning (genom att ex. Skrika och gråta som barn), där kommer andningen in som ett viktigt redskap i vardagen! Jag har också skrivit om detta!
  . Julia

  • Reply Fitnessfia september 27, 2017 at 11:14 e m

   Ja, jag tror att vuxna skulle behöva ha ett vadderat-rum att kunna och och skrika i lite ibland. Jag tog sånglektioner för något år sedan, det var väldigt förlösande.

  Leave a Reply