0
Är popcorn nyttigt?
Kost och mat

Är popcorn nyttigt? Så många kalorier är det i poppade popcorn

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Popcorn är verkligen en klassiker. När du ser på TV, går på bio eller bara vill sitta och mysa lite grand. Nu när de flesta är medvetna om vad de äter, kan det vara intressant att se lite närmare på vad de innehåller. Hur nyttiga är popcorn och hur mycket kan du äta med gott samvete?

Är popcorn nyttigt?

Karamellpopcorn kalorier
Popcorn är generellt sett nyttigt men det finns undantag. Exempelvis är karamellpopcorn en riktig kaloribomb!

Popcorn är en fullkornsprodukt, vilket är nyttigt i sig. Och jämfört med andra snacks så är de i en klass för sig. Du får i dig mycket fiber och förhållandevis lite kalorier. Hur nyttigt de är beror på om du äter dem naturella eller om du häller på olja/smör.

En fördel med popcorn är att de är så lätta och uppblåsta. Du kan äta massor utan att få i dig så många kalorier. Det gör att du kan äta popcorn hela filmen utan att det är så farligt. Framförallt om du jämför med exempelvis att proppa i dig godis eller chips på samma sätt.

Popcorn vs chips kalorier

popcorn vs chips mest kalorier

Här är popcorn en riktig vinnare. I alla fall om du luftpoppar dem själv hemma.

Det är lite skillnad på mikropopcorn, eller när du poppar dem i en gryta med smör eller olja. Men för att jämföra färdigköpta popcorn med en påse chips så får du i dig cirka 370 kalorier med popcorn jämfört med 530 kalorier i chipsen.

Kalorier i egenpoppade popcorn

Om du luftpoppar dina popcorn så blir det nästan inga kalorier alls. Runt 30 kalorier per 2,5 dl poppade popcorn. Och även om du poppar dem i en kastrull så blir det ändå färre kalorier än om du kör en påse i mikron eller köper färdigpoppade.

En liten jämförelse:

Hempoppade popcorn (kastrull med lite olja) kalorier350
ICA popcorn kcal300
OLW popcorn kalorier410
Estrella popcorn kcal400

Det ser här ut som att hempoppade popcorn har mer kalorier än ICA:s popcorn men det beror endast på att mängden är större.       

Hur många kalorier innehåller 1 dl popcorn?

Om du luftpoppar dina popcorn så blir det inte mycket mer än 15-20 kalorier per deciliter. Själva popcornen innehåller inte alls mycket, utan det är alla fetter och tillbehör som brukar göra dem lite mer kaloririka.

Så om du utgår från luftpoppade popcorn är det bara att lägga till oljan eller smörets kalorier. En matsked rapsolja, till exempel, innehåller runt 120 kalorier. Vilket innebär att du själv kan variera hur många kalorier det blir i slutändan.

Popcorn kcal per 100 gram poppade

Karamellpopcorn chokladpopcorn smaksatta popcorn kcal
Vanliga popcorn, chokladpopcorn och karamellpopcorn – alla med olika kaloriinnehåll.

Det är inte alltid så lätt att jämföra rena kalorinummer. För så mycket beror på hur du poppar popcornen och vilka kryddor du använder. Men som en liten tumregel kan man säga att 100 gram poppade popcorn innehåller ungefär 3-400 kalorier. Om du luftpoppar dem själv så minskar mängden.

Eller, tvärtom, om du använder riktigt smör eller mycket olja så ökar antalet kalorier. Du kan alltså till en viss grad kontrollera kalorierna själv.

Vad som är viktigt att komma ihåg är att kalorier är inte allt. Popcorn innehåller till exempel fiber, som är bra för dig. Vilket många andra snacks inte gör. Ta med det i beräkningen när du väljer vad du ska äta.

Kan man göra popcorn utan olja?

Ja, det är inte alls svårt att göra popcorn utan något fett. Vanligtvis blir det bäst med lite mindre varianter, de stora, fluffiga popcornen brukar tycket om olja eller smör. Men pröva dig fram, och se vad som fungerar bäst.

Popcorn utan olja på plattan

 1. Lägg popcornen i en gryta med tjock botten. Det räcker med ett lager, och fördela dem jämt.
 2. Sätt plattan på högsta temperaturen och vänta tills de börjar poppa.
 3. Skaka gärna grytan lite då och då. När de sätter i gång lägger du på locket och fortsätter skaka, eller för grytan fram och tillbaka på plattan.
 4. Sänk temperaturen till hälften när du hör att de poppar kraftigt. Det är viktigt att skaka kastrullen så att kärnorna inte fastnar på botten.
 5. Dra bort grytan från värmen när du hör att de poppar långsamt, men skaka gärna lite till.
 6. Låt dem inte stå kvar i kastrullen utan häll upp dem direkt i en skål.

Popcorn utan fett i micron

Ett alternativ är att göra dem i mikrovågsugnen. Alltså inte de färdigpaketerade varianterna utan helt vanliga popcornskärnor.

 1. Lägg dem i en glasskål med lite vatten, täck med locket och kör på full fart i cirka 5 minuter. Du behöver en halv deciliter vatten till en deciliter popcorn.

Det går också att göra popcorn utan fett eller vatten.

 1. Täck skålen med ett lock eller mikrofilm som du gör hål i (obs! plasten måste vara ugnssäker, använd absolut inte aluminiumfolie då det brinner!).
 2. Kör på högsta hastighet tills du inte hör några korn som poppar längre. Det brukar ta cirka 2-3 minuter.

Det är viktigt att använda en skål som tål höga temperaturer. Alternativt kan du ta en plastskål, men glas är bättre. Var försiktig när du tar ut den, för den blir väldigt varm.

Är det farligt att äta micropopcorn?

Micropopcorn farligt cancerframkallande
Micropopcorn i sig är inte farliga, men själva påsen som används kan innehålla skadliga ämnen.

Det finns en del skrämmande rapporter om micropopcorn i påsar som du poppar i mikron. Det sägs att de kan vara cancerframkallande om du konsumerar dem ofta. Egentligen är det inte innehållet som är problemet, utan själva påsarna. Många av dem innehåller farliga ämnen, de så kallade PFAS. Dessa ämnen bryts inte heller ner ekologiskt, så de är verkligen inte miljövänliga.

Däremot så är de bra för att skydda innehållet, de stöter bort både fett och smuts. Därför används de för popcorn, i pizzakartonger och annat emballage.

Nu har en del företag börjat sälja mikropopcorn i påsar som inte innehåller PFAS. Om du vill vara riktigt säker ska du ta reda på vilka märken som använder PFAS.

Kan man få cancer av brända popcorn?

cancer av brända popcorn cancerframkallande
Att äta brända popcorn, och bränd mat i allmänhet, är inte bra. Det är ingen fara om du äter lite bränd ibland men undvik att göra det ofta.

Rent allmänt är det inte bra att äta bränd mat. När mat lagas till med temperaturer över 120 grader så bildas ett ämne som kallas för akrylamid, och det är cancerframkallande. Till och med röken som bildas när du bränner något är inte sund, och kan göra dig sjuk.

Men du måste äta ganska mycket brända popcorn för att det ska vara farligt.

Så om det händer någon gång ibland kanske det inte gör så mycket. Men undvik att äta brända popcorn, eller annan bränd mat för den delen, regelbundet. För att vara på den säkra sidan bör du kasta de brända popcornen.

Se också till att vädra ut ordentlig om du skulle bränna något, för att inte andas in röken.

Hur lång tid tar det att poppa popcorn?

Hur lång tid tar det att poppa popcorn
Hur lång tid det tar att poppa popcorn beror på vilken metod du använder. Färdiga micropoppcorn är klara på ett par minuter. Poppar du själv i kastrull tar det lite längre tid, då kastrullen måste bli varm.

Popcorn är verkligen något som du ska ha hemma i skafferiet. De går snabbt att poppa när du känner för ett litet mellanmål eller något gott och sunt att stoppa i munnen framför TV:n. I mikrovågsugnen kan du räkna med ett par minuter, beroende på vilken teknik du använder.

Färdigköpta påsar kan vara lite snabbare än när du gör det själv. Men mycket mer än några minuter brukar det inte ta. Såvida du inte poppar med vatten, för då kan det nog ta 5-6 minuter. Pröva dig fram vad som fungerar bäst i din mikro.

På spisen måste du vänta på att oljan blir varm. Så totalt kanske det tar en sex, sju minuter att poppa en skål med popcorn. Fortfarande väldigt snabbt när du bara känner dig sugen på något annorlunda.

Hur mycket olja ska man ha när man poppar popcorn?

Hur mycket olja popcorn i kastrull
Någon matsked olja räcker, helst ska det täcka hela botten men det går även att poppa popcorn utan olja.

För allra bästa resultat bör du ha i en 3-4 matskedar olja för en vanlig, tjockbottnad kastrull. Man brukar säga att oljan ska täcka botten. Men du kan försöka med lite mindre om du vill ha lägre kalorier.

Då måste du vara extra uppmärksam så de inte fastnar och bränns vid i bottnen. Men eftersom det går att poppa helt utan olja så går det att reglera hur mycket du använder.

Kan man poppa popcorn i micro?

Ja, du kan poppa i mikron. Det finns ett par olika metoder för att göra det. Dels kan du bara lägga popcornen med lite vatten i en skål och köra på högsta effekt i 5 minuter.

Ha i salt om du vill redan från början, men annars kan du alltid salta eller smaksätta efteråt.

Sedan finns det skålar med speciella lock som du kan köpa. De är inte alls så dyra, men gör det enklare att poppa i mikron.

Poppa popcorn i micro skål

Lékué Popcorn Maker HÄR

Du behöver inte använda vatten, utan poppar dem helt naturligt. Det tar bara några minuter, beroende på vilka kärnor du använder. Ett mycket bra alternativ till påsar eller kastrullpoppade popcorn. Om du vill kan du alltid ha i lite olja eller smör, men det är inte alls nödvändigt.

Kan man poppa popcorn i smör i stället för olja?

Alla familjer har sina egna recept när det kommer till popcorn. En del använder alltid smör, andra föredrar olja. Sedan finns det vissa som blandar de två. Då är det bäst att poppa majsen i olja och sedan hälla smält smör över dem.

Du kan poppa popcornen direkt i smör om du vill. Det går också bra med vanligt margarin, men kan vara lite svårt med lättare smörgåsmargarin. Problemet är att smör lätt bränns vid. Samtidigt är den där lite brynta smaken (men inte brända) något som gör popcornen extra goda.

Ett tips är att låta smöret smälta innan du har i popcornen. Och att inte ha allt för hög temperatur så att smöret bränns. Du kan också blanda smör och olja, för att förenkla poppandet samtidigt som du får den goda smörsmaken.

Hur gör man smörpopcorn i micro?

Smörpopcorn i micron
Smörpopcorn i micron, antingen färdigköpta micropopcorn eller hempoppade i ugnssäker skål. Bäst blir smörpopcorn om smöret hälls över popcornen efteråt, så det inte bränns.

Du kan alltid köpa mikropopcorn som redan har smörsmak. Men om du helst vill poppa själv så går det också bra. Det enklaste är med den speciella skålen för mikropopcorn. Då lägger du bara i en klick smör medan du poppar dem. Samma sak gäller om du poppar med vatten.

Annars kan du poppa färdigt popcornen och hälla smält smör över dem i skålen. Skaka runt riktigt ordentligt och njut sedan av varma smörpopcorn.

Den sistnämnda metoden fungerar för både kastrullpoppade och mikropoppade popcorn. Det viktiga är att de fortfarande är varma så att smöret verkligen blandas med popcornen.

Poppa popcorn i kastrull recept

Poppa popcorn i kastrull recept hemmagjorda popcorn på plattan
Det är lätt att göra popcorn i kastrull. Glöm inte locket bara!

Använd helst en tjockbottnad kastrull, och den måste ha ett lock.

 1. Lägg i ett par popcorn-kärnor och häll i så mycket olja att det täcker botten. Pröva dig fram, det kan faktiskt räcka med någon matsked. Det hindrar popcornen från att fastna i botten.
 2. Lägg på locket.
 3. När du hör att de första kärnorna poppas så lägger du på resten. Botten ska bara vara täckt. Alternativt lägger du i mer, men då måste du hälla av en del när kastrullen börjar flöda över.
 4. Lägg på locket och skaka lite grand på kastrullen. Det är bäst att göra lite då och då så att kärnorna blandas, och inte fastnar eller blir brända.
 5. När det är cirka fem sekunder mellan varje poppande stänger du av plattan. Låt majsen poppa färdigt, det brukar fortsätta en stund till. Det viktiga är att inte bränna popcornen, utan skaka på kastrullen så de blir jämt poppade.

Häll upp i en stor bunke och salta, samt ha på andra kryddor om du tycker om det. Eventuellt kan du ha i lite smält smör om du poppade med olja.

Sammanfattat popcorn i kastrull recept:

 1. Hetta upp olja (eller smör) tillsammans med ett par popcorn
 2. När de poppar häller du i resten
 3. Låt alltsammans poppa under lock
 4. Skaka på kastrullen så de inte bränner fast
 5. Stäng av plattan när det är fem sekunder mellan varje poppande
 6. Häll upp i en skål som är stor nog så du kan blanda popcornen med salt och andra kryddor

Slutord om kalorier i popcorn

Popcorn är alltså ett riktigt bra tilltugg. Ett snack som är kalorifattigt, i alla fall om du väljer dina kryddor och tillbehör rätt. De är lätta att göra i ordning och du kan göra dem så festliga som du vill. Med några få majskärnor kan du få en hel skål full med fluffiga popcorn.

Det är verkligen ett perfekt snack med fullkorn som de alla flesta kan uppskatta, vuxna som barn.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply