järnbrist gravid, lågt blodvärde och trött gravid. Bästa järntabletterna för att höja hb värde.
Kost och mat, Kostillskott

Järnbrist gravid – varför du INTE ska ta Niferex och Duroferon


Järnbrist gravid – i det här inlägget får du veta vikten av att välja rätt typ av järntabletter. Till exempel avråder jag från Niferex och Duroferon – vilket jag går in på längre ner. Järnbrist är en av de vanligaste bristerna som kan uppstå vid en graviditet. När olika blodvärden testas i sjukvården så upptäcks denna järnbrist och kvinnan blir ombedd att ta järntillskott i kombination med c-vitamintillskott.

Råden i detta inlägg bygger på mina egna erfarenheter som gravid, inte på medicinsk expertis. Rådgör alltid din med din barnmorska om du är osäker.

Järntabletterna jag rekommenderar i inlägget, som höjde mitt blodvärde till fantastiskt bra nivåer, heter Innate Iron Response och säljs av greatlife.se.

Järnets uppgift

Järn är ett av alla de ämnen som är livsviktiga för oss. Järnet är viktigt för många funktioner i kroppen, den man oftast brukar nämna är järnets roll i blodet. Blodet är till stor del uppbyggt av ämnet hemoglobin vars roll är att transportera syre runt om till kroppens alla celler så att de kan arbeta och förbränna andra näringsämnen.

Det är järnet som gör att syret kan binda till hemoglobinet, alltså är det viktigt för att cellerna ska syresättas. Andra uppgifter som järnet har är ex. att stärka de muskler som är fästa i skelettet, underhålla immunförsvaret samt hjärtat.

Järn bidrar till bildandet av blodceller och förebygger anemi (järnbrist).

Järnbrist symptom

I tonåren fick jag tydliga järnbrist symptom, jag var konstant trött och nästan deprimerad. Efter några prover hos läkaren visade det sig att mina järnnivåer var otroligt låga. Det är faktiskt så att brist på järn är en av de vanligaste bristerna på näringsämnen man kan ha. Järnbrist tillsammans med D vitaminbrist är extra vanligt här i norden. Det uppskattas att ca 30 % av befolkningen lider av järnbrist i någon grad. Risken är vanligare för kvinnor då de tappar järn i och med menstruation och graviditet, men alla människor oavsett kön och ålder kan drabbas.

När man lider av järnbrist så minskar mängden hemoglobin i blodet och då får kroppen svårt att syresätta sig själv. De symptom man kan få på detta är bland annat att bli lätt andfådd, trött och svårigheter med koncentrationen. Dessa symptom ses ofta förbi och ofta upptäcks inte järnbrist förrän man lämnar prover till sjukvården av någon annan anledning.

Så vet du att du har järnbrist som gravid

Jag fick järnbrist tidigt i min graviditet. Det yttrade sig i sår i mungipan, jag trodde att jag hade fått munsår vilket jag aldrig haft förut. Dessutom var jag konstant trött.

De vanligaste tecknen på järnbrist är just trötthet, orkeslöshet och nedstämdhet. Självklart som med alla symptom så är det mycket möjligt att dessa järnbrist symptom stämmer in. Misstänker du att du har låga järnvärden är det viktigt att söka dig till vårdcentralen för att kolla upp.

Varför man blir trött och orkeslös har att göra med att det är järnet som bidrar till att bilda de röda blodkropparna. De röda blodkropparna ska transportera syre runt om i kroppen. Om man saknar tillräckligt med röda blodkroppar som följd av järnbrist så sker inte upptagningen av syre som den ska. Då blir du lätt trött och orkeslös, och till en följd av detta nedstämd.

Om järnbristen går så långt att den orsakar blodbrist så kan du få järnbrist symptom så som yrsel, koncentrationssvårigheter, hjärtklappning och svårigheter att andas. Finns dessa symptom så är det viktigt att söka hjälp så fort som möjligt för att få hjälp. Du kan behöva göra en utredning om varför dessa låga järnvärden har uppstått.

Varför får man ofta järnbrist som gravid?

Hos gravida kvinnor ökar de röda blodkropparna med cirka 20 % samtidigt som mängden vätska i blodkärlen även de ökar med cirka 50 %. Även om de röda blodkropparna ökar, så minskar de i förhållande till ökad vätskemängd. Du får alltså lägre blodvärde på grund av att blodet blivit tunnare.

Anledningen till att gravida kvinnor ofta får järnbrist är huvudsakligen tre:

  1. Fostret behöver järn
  2. Järn används i moderkakan.
  3. Järn behövs på grund av ökad blodvolym

Ditt järn-behov blir minst det dubbla än vad det var före graviditeten. Kroppen kan själv kompensera för en del av det ökade behovet genom att ett mer effektivt upptag av järn i tarmen under graviditeten. De flesta gravida kvinnor behöver därför ta järntabletter.

Så behandlar du gravid järnbrist symptom

Det är lätt att säga ”förebygg järnbristen innan den sker” men detta funkar inte alltid. Ja, med en varierad och mångsidig kost så kan man få i sig allt järn man behöver, men det är inte säkert att detta alltid är nog. Som jag nämnde tidigare är det vanligt för kvinnor att tappa järn under menstruation och graviditet. Då kan det vara svårt att äta så man täcker behovet under hela sin cykel / graviditet. Vet man om att man lider av järnbrist ska man dock behandla det. Det går att göra med antingen mer av den mat som innehåller järn eller med olika tillskott.

Järnrik mat

Järn finns naturligt i kött och fisk samt i fullkornsprodukter och gröna bladgrönsaker så som spenat. Det är järnet från animaliska källor som är lättast för vår kropp att använda sig av, men självklart går det även att få i sig järn utan att äta animalier.

Att kombinera järnrik mat med järntillskott är den bästa lösningen, inte endast den ena eller andra.

Järnrik mat - mat med mycket järn i

Exempel på järnrik mat.

För att få i sig järn genom kosten så är rött kött, blodmat (ex. blodpudding) och lever de livsmedel som innehåller mest järn. Det är ganska självförklarande att annat som innehåller blod innehåller järn då det är där järnet finns.

För dig som inte tycker om denna typ av mat eller som vill välja bort animaliska produkter så går det självklart att få i sig järn från andra håll. Baljväxter, särskilt bönor, innehåller järn. Även bladgrönsaker och olika former av fullkorn så som grovt bröd och flingor är bra källor för järn och andra vitaminer som kroppen kan använda sig av.

Hoppa över mejeriprodukter när du äter järnrik mat eftersom mjölkprodukter kan hämma upptaget av järn. Då är det bättre att dricka ett glas färsk apelsinjuice eftersom C-vitamin ökar upptaget av järn.

Hur mycket järn behöver en gravid?

När du är gravid behöver du oftast extra tillskott av järn eftersom det kan vara svårt att uppnå önskad mängd bara från maten. Du som gravid bör alltid fråga din barnmorska om du behöver ta järntillskott. Barnmorskan tar prover under graviditeten för att se om du har järnbrist. Det kan dock vara bra att förebygga brist på järn genom att ta järntabletter.

Gravida kvinnor behöver alltså oftast ta järntabletter även om de äter mat som innehåller mycket järn. Det beror på hur mycket järn som finns lagrat i kroppen.

Som gravid behöver du äta ungefär 27 mg järn extra per dag, men behovet kan gå upp till så mycket som 100 mg. Prata ALLTID med din barnmorska om hur mycket just DU behöver ta under din graviditet. Det är olika för olika personer och för olika stadier i graviditeten.

De järntabletter jag rekommenderar (Innate response) innehåller 26 gram järn. Resterande järn kan du få i dig genom något att följande:

  • Torkad frukt, exempelvis russin, aprikoser och plommon (dessa är även bra för att förebygga förstoppning)
  • Mat med bönor, ärtor och linser.
  • Mörka grönbladiga grönsaker, exempelvis spenat.
  • Fullkornsprodukter, exempelvis bröd, ris och pasta.
  • Nötter, exempelvis valnötter och mandlar.

Är järntabletter den bästa lösningen på järnbrist?

Gravidvitaminer järntabletter gravid järnbrist

De mörka tabletterna är de järntabletter som gett mig ett blodvärde som fick min barnmorska att bli positivt överraskad. Jag rekommenderar även en dosett för att hålla reda på att du får i dig rätt vitaminer varje dag (hallå gravid-demens).

Om man inte kan få i sig tillräckligt med järn från kosten så kan järntillskott behövas. Vanligast är att man tar järntabletter som går att få utskrivna av läkare eller som kan köpas receptfritt på apotek eller i hälsokostaffärer. Dessa fungerar ofta bra men kan ge biverkningar så som förstoppning, magont och halsbränna, alltså kanske inte optimalt för någon som redan har känslig mage.

Som alltid är den lätta vägen inte alltid den enda rätta. Att ta järntabletter rekommenderar jag verkligen, men inte bara. För att kunna diskutera denna fråga så måste vi först och främst reda ut vad järnet har för viktig funktion.

Järnbrist gravid

Mama Mia ultraljud barnmorska

Inför ultraljudet på Mama Mia. Jag kan verkligen rekommendera dem.

När en kvinna blivit gravid så är järnbrist ofta vanligt och hon får då samma råd som om hon inte varit gravid. Ofta när järnbrist upptäcks så får den drabbade recept på järntillskott och rådet att ta c vitamin i form av en brustablett (mer om det i nästa stycke).

Men det som inte alltid lyfts upp är att järntillskott kan ställa till det på många olika sätt. Järn har nämligen en förmåga att reta magen med förstoppning som följd, vilket blir ett stort problem för den som är gravid och alltså redan är tillräckligt obekväm. Inte nog med att detta blir obekvämt, den önskade effekten kanske aldrig heller uppnås.

Järntillskott är bra och nödvändiga för att kroppen ska fungera som den ska om en brist finns, men tillskottet ska alltid tas med försiktighet och absolut inte mer än vad som behövs, se också över vilken typ av järn som finns i ditt tillskott och våga testa fler om det inte passar dig.

För att kvinnan och barnet ska få må så bra som möjligt under graviditeten bör vårdpersonal informera mer om olika typer av järntillskott.

Järn och c-vitamin

Proteinpannkakor med banan

Skippa c-vitamin brustabletter och satsa istället på naturliga vitaminer i frukt (gärna bär som har lägre sockerhalt). Recept på proteinpannkakor som även är bra för tarmrörelserna då de innehåller havregryn istället för vitt mjöl.

Detta för att det är allmänt känt att c vitamin förbättrar upptaget av järn men när du tar järntabletter tillsammans med en c vitaminbrustablett så kommer inte järnupptaget direkt bättre. Det stämmer visserligen att c vitamin förbättrar upptaget, men vad som då behövs är c vitamin i naturlig form. I dessa brustabletter är c vitaminerna isolerade och så förekommer de aldrig naturligt.

Därför är det bättre att råda gravida kvinnor att äta järntabletter tillsammans med en frukt så skulle önskad effekt uppnås, för det är inte bara c vitaminerna som behövs. Andra ämnen som naturligt alltid finns med c vitaminerna behövs också, så som bioflavonider, P-, J-, K-faktorer och tyrosinas, behövs också för att järnet enklare ska kunna absorberas.

C vitamin ska intas så som det finns i naturen för att ha full effekt, istället för billiga isolerade former av ämnet.

Så kom ihåg att järn behöver C-vitamin för att tas upp! Öka även intaget av C-vitamin rik kost som frukt och grönt. Jag rekommenderar att ta multivitamin också.

Varför du ska undvika Niferex, Duroferon etc

Många järntabletter innehåller järn av låg kvalitet som exempel järnsulfat, järnfumerate, järngluconate och järnoxid. Problemet med dessa varianter är att en väldigt liten del järn kan tas upp. Det järn som kroppen inte klarar av att ta upp skapar ofta rejäla mag- och tarmbesvär med magknip och förstoppning som vanliga biverkningar.

En av de vanligaste järntillskotten är Niferex. Detta är inte ett järn av hög kvalitet utan består av Ferro(II)glycinsulfat. Förutom att ge magbesvär kan även dessa järntabletter av låg kvalitet även skapa fria radikaler i kroppen.

Om du har järnbrist bör du ta den minsta möjliga dos som krävs för att dina värden ska bli bättre.

De bästa järntabletterna vid brist på järn

Bästa järntabletterna gravid lågt blodvärde hb värde

Undvik låga blodvärden som gravid genom att investera i högkvalitativa järntabletter. Du kommer må så mycket bättre och inte vara konstant trött. Dessa innehåller även lättupptagligt, naturligt c-vitamin. Du kommer må så mycket bättre och inte vara konstant trött.

Min barnmorska var rent av chockad över mina fantastiska blodvärden nu i vecka 25. Jag hade 140 (!) – inte lågt blodvärde som är vanligt bland gravida utan alltså tvärt om! Barnmorskan sa att hon förväntade sig att det skulle ligga under 120. Normalt för icke-gravida kvinnor är 120-150, men under graviditeten är det vanligt att ligga i nederkant eller under det normala.

Min barnmorskas nästa fråga var “men då har du väl ont i magen?”. Inte ett dugg, svarade jag henne. Jag som haft järnbrist i tonåren vet hur Niferex och Duroferon kan göra magen stenhård (som om inte graviditeten gör det värre ändå).

Dessa järntabletter innehåller inte bara järn utan också andra ämnen som både skonar magen och förbättrar fler blodvärden samt kroppens förmåga att absorbera järnet.

Detta tillskott är gjort på whole-food ingredienser och är alltså inte syntetiskt framställt, vilket gör att alla de ämnen som ska jobba för kroppen är i deras mest naturliga form tillsammans med de ämnen som verkligen optimerar dem.

C vitaminerna i denna typ av tillskott är inte syntetiskt isolerade, utan de utvinns ur riktiga källor till C vitamin. Tillskottet är också ekologiskt, vilket jag tycker är viktigt när man även ger innehållet till ett foster.

Den produkt jag rekommenderar att använda är dessa Innate response järntabletter. Anledningen är att dessa järntabletter innehåller ett mer högkvalitativt järn. För allt i värden ska du undvika Niferex och Duroferon, dessa tabletter är inte bra varken för mage eller järnupptag.

Köp järntabletter här.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply