järnbrist gravid, lågt blodvärde och trött gravid. Bästa järntabletterna för att höja hb värde.
Kost och mat, Kostillskott

Järnbrist gravid – varför du INTE ska ta Niferex och Duroferon


Järnbrist gravid – i det här inlägget får du veta vikten av att välja rätt typ av järntabletter. Till exempel avråder jag från Niferex och Duroferon – vilket jag går in på längre ner. Järnbrist är en av de vanligaste bristerna som kan uppstå vid en graviditet. När olika blodvärden testas i sjukvården så upptäcks denna järnbrist och kvinnan blir ombedd att ta järntillskott i kombination med c vitamintillskott.

Järntabletterna jag rekommenderar i inlägget, som höjde mitt blodvärde till fantastiskt bra nivåer, heter Innate Iron Response och säljs av greatlife.se.

Järnbrist symptom

När man lider av järnbrist så minskar mängden hemoglobin i blodet och då får kroppen svårt att syresätta sig själv. De symptom man kan få på detta är bland annat att bli lätt andfådd, trött och svårigheter med koncentrationen. Dessa symptom ses ofta förbi och ofta upptäcks inte järnbrist förrän man lämnar prover till sjukvården av någon annan anledning.

Jag fick järnbrist tidigt i min graviditet. Det yttrade sig i sår i mungipan, jag trodde att jag hade fått munsår vilket jag aldrig haft förut. Dessutom var jag konstant trött. Mer om järnbrist symptom (öppnas i ett nytt fönster).

Är järntabletter den bästa lösningen på järnbrist?

Gravidvitaminer järntabletter gravid järnbrist

De mörka tabletterna är de järntabletter som gett mig ett blodvärde som fick min barnmorska att bli positivt överraskad. Jag rekommenderar även en dosett för att hålla reda på att du får i dig rätt vitaminer varje dag (hallå gravid-demens).

Som alltid är den lätta vägen inte alltid den enda rätta. Att ta järntabletter rekommenderar jag verkligen, men inte bara. För att kunna diskutera denna fråga så måste vi först och främst reda ut vad järnet har för viktig funktion.

Järnets uppgift

Järn är ett av alla de ämnen som är livsviktiga för oss. Järnet är viktigt för många funktioner i kroppen, den man oftast brukar nämna är järnets roll i blodet. Blodet är till stor del uppbyggt av ämnet hemoglobin vars roll är att transportera syre runt om till kroppens alla celler så att de kan arbeta och förbränna andra näringsämnen. Det är järnet som gör att syret kan binda till hemoglobinet, alltså är det viktigt för att cellerna ska syresättas. Andra uppgifter som järnet har är ex. att stärka de muskler som är fästa i skelettet, underhålla immunförsvaret samt hjärtat.

Järnrik mat

Järn finns naturligt i kött och fisk samt i fullkornsprodukter och gröna bladgrönsaker så som spenat. Det är järnet från animaliska källor som är lättast för vår kropp att använda sig av, men självklart går det även att få i sig järn utan att äta animalier.

Att kombinera järnrik mat med järntillskott är den bästa lösningen, inte endast den ena eller andra.

Järnbrist gravid

Mama Mia ultraljud barnmorska

Inför ultraljudet på Mama Mia. Jag kan verkligen rekommendera dem.

När en kvinna blivit gravid så är järnbrist ofta vanligt och hon får då samma råd som om hon inte varit gravid. Ofta när järnbrist upptäcks så får den drabbade recept på järntillskott och rådet att ta c vitamin i form av en brustablett (mer om det i nästa stycke).

Men det som inte alltid lyfts upp är att järntillskott kan ställa till det på många olika sätt. Järn har nämligen en förmåga att reta magen med förstoppning som följd, vilket blir ett stort problem för den som är gravid och alltså redan är tillräckligt obekväm. Inte nog med att detta blir obekvämt, den önskade effekten kanske aldrig heller uppnås.

Järntillskott är bra och nödvändiga för att kroppen ska fungera som den ska om en brist finns, men tillskottet ska alltid tas med försiktighet och absolut inte mer än vad som behövs, se också över vilken typ av järn som finns i ditt tillskott och våga testa fler om det inte passar dig.

För att kvinnan och barnet ska få må så bra som möjligt under graviditeten bör vårdpersonal informera mer om olika typer av järntillskott.

Järn och c-vitamin

Proteinpannkakor med banan

Skippa c-vitamin brustabletter och satsa istället på naturliga vitaminer i frukt (gärna bär som har lägre sockerhalt). Recept på proteinpannkakor som även är bra för tarmrörelserna då de innehåller havregryn istället för vitt mjöl.

Detta för att det är allmänt känt att c vitamin förbättrar upptaget av järn men när du tar järntabletter tillsammans med en c vitaminbrustablett så kommer inte järnupptaget bli markant bättre. Det stämmer visserligen att c vitamin förbättrar upptaget, men vad som då behövs är c vitamin i naturlig form. I dessa brustabletter är c vitaminerna isolerade och så förekommer de aldrig naturligt.

Därför är det bättre att råda gravida kvinnor att äta järntabletter tillsammans med en frukt så skulle önskad effekt uppnås, för det är inte bara c vitaminerna som behövs. Andra ämnen som naturligt alltid finns med c vitaminerna behövs också, så som bioflavonider, P-, J-, K-faktorer och tyrosinas, behövs också för att järnet enklare ska kunna absorberas.

C vitamin ska intas så som det finns i naturen för att ha full effekt, istället för billiga isolerade former av ämnet.

Varför du ska undvika Niferex, Duroferon etc

Många järntabletter innehåller järn av låg kvalitet som exempel järnsulfat, järnfumerate, järngluconate och järnoxid. Problemet med dessa varianter är att en väldigt liten del järn kan tas upp. Det järn som kroppen inte klarar av att ta upp skapar ofta rejäla mag- och tarmbesvär med magknip och förstoppning som vanliga biverkningar.

En av de vanligaste järntillskotten är Niferex. Detta är inte ett järn av hög kvalitet utan består av Ferro(II)glycinsulfat. Förutom att ge magbesvär kan även dessa järntabletter av låg kvalitet även skapa fria radikaler i kroppen.

Om du har järnbrist bör du ta den minsta möjliga dos som krävs för att dina värden ska bli bättre.

De bästa järntabletterna

Bästa järntabletterna lågt blodvärde hb värde

Undvik låga blodvärden som gravid genom att investera i högkvalitativa järntabletter. Du kommer må så mycket bättre och inte vara konstant trött.

Min barnmorska var rent av chockad över mina fantastiska blodvärden nu i vecka 25. Jag hade 140 (!) – inte lågt blodvärde som är vanligt bland gravida utan alltså tvärt om! Barnmorskan sa att hon förväntade sig att det skulle ligga under 120. Normalt för icke-gravida kvinnor är 120-150, men under graviditeten är det vanligt att ligga i nederkant eller under det normala.

Min barnmorskas nästa fråga var “men då har du väl ont i magen?”. Inte ett dugg, svarade jag henne. Jag som haft järnbrist i tonåren vet hur Niferex och Duroferon kan göra magen stenhård (som om inte graviditeten gör det värre ändå).

Dessa järntabletter innehåller inte bara järn utan också andra ämnen som både skonar magen och förbättrar fler blodvärden samt kroppens förmåga att absorbera järnet.

Detta tillskott är gjort på whole-food ingredienser och är alltså inte syntetiskt framställt, vilket gör att alla de ämnen som ska jobba för kroppen är i deras mest naturliga form tillsammans med de ämnen som verkligen optimerar dem.

C vitaminerna i denna typ av tillskott är inte syntetiskt isolerade, utan de utvinns ur riktiga källor till C vitamin. Tillskottet är också ekologiskt, vilket jag tycker är viktigt när man även ger innehållet till ett foster.

Den produkt jag skulle rekommendera att använda sig av är denna från Innate response järntabletter

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply