0
Hemmaträning

Acroyoga med barn: 5 roliga övningar

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Det här är ett inlägg jag velat göra länge och äntligen blev det av. Jag och barnen brukar ofta köra lite spontan acro yoga hemma. Det blir många skratt för oss båda. Jag har ingen bakgrund inom acro yoga och vet egentligen inte hur man göra. Allt i detta inlägg är därför improviserat.

Att göra detta inlägg gav mig ett utmärkt tillfälle att prova mina nya träningskläder från ICANWILL. Imorgon, måndag 17 juni, börjar deras stora sommarrea 2024.

Använd min rabattkod FITNESSFIA10 i kassan och få 10% extra rabatt på rean i en vecka.

Klicka här för direktlänk till rean

Varför träna acro yoga med barn?

Träna med barn acro yoga
Att träna med barn är underbart. Både spontan lek på studsmattan och acro yoga i gräset. Så synd att ICIW inte gör träningskläder för barn längre (de gjorde en kollektion för några år sedan). Det finns så mycket snyggt nu och FITNESSFIA10 ger 10% extra på rean HÄR

Barn har ett omättligt behov av att leka och röra sig. Tyvärr blir det mycket skärmtid även här hemma och vi försöker ständigt hitta olika sätt att stimulera våra barn. Just där kommer acro yoga in.

Barn är verkligen naturliga i sitt rörelsemönster, så utmaningen med acro yoga med barn handlar snarare om att vi vuxna behöver lära oss att vara en bra ”bas”. Mer om vad det innebär i nästa stycke.

Att gå in i dessa positioner med ditt lilla barn är ett fantastiskt sätt att bygga styrka, uppmuntra tillit och, viktigast av allt, skratta och leka tillsammans.

Vad kan vara bättre?!

Vad är acro yoga?

Acro yoga är en kombination av akrobatik och yoga. Det är en yogaform som vanligtvis utövas i par, eller grupp, och som involverar både dynamiska och statiska positioner.

Grundläggande principer i acro yoga

Roller/positioner

 • Bas (Base): Personen som ligger på rygg och stödjer den andra personen. Basen använder sina ben och armar för att lyfta och stabilisera partnern. Detta är alltid den vuxna när man gör acro yoga med barn.
 • Flygare (Flyer): Personen som lyfts upp av basen. Flygaren använder sin egen styrka och balans för att hålla positioner i luften. Detta är barnet.
 • Spotter (Spotter): Ibland förekommer även en tredje person som står bredvid och som hjälper till att säkerställa att flygaren och basen utför övningarna säkert och korrekt. Spottern är viktig för att förebygga skador och för att ge feedback. Detta brukar ibland vara barnens pappa.

Viktfördelning/balans

Acro yoga kräver noggrann balans och kontroll av kroppsvikten. Basen behöver placera flygaren på ett sådant sätt att tyngdpunkten är stabil och att flygaren kan hållas uppe med minimal ansträngning.

Flygaren måste hålla kroppen spänd och balanserad för att undvika att falla eller skapa onödig belastning på basen. Detta upplever jag som en stor utmaning när man gör acro yoga med barn.

Kommunikation/tillit

Kommunikation är avgörande i acro yoga. Både basen och flygaren måste vara tydliga och ge feedback till varandra för att justera positioner och säkerställa säkerheten. Detta är en utmaning när man gör acro yoga med barn.

Tillit är en viktig del av praktiken. Flygaren måste lita på basens förmåga att hålla och stödja, medan basen måste lita på att flygaren kan hålla positionen och inte plötsligt förlora balansen. Barn är olika. Vissa rör sig naturligt och har ingen rädsla, medan andra kan behöva att sakta vänja sig vid denna yogaform.

Vilka acro yoga-positioner är bäst att göra med barn?

Om du fortfarande bygger upp färdigheterna för att vara bas i acroyoga för en vuxen, OCH vill introducera dina barn till den roliga världen av acroyoga, kan dessa nybörjarpositioner inom acroyoga vara den perfekta chansen att göra båda delarna.

Flygplanet

Flygplanet acro yoga barn

Att låta dina barn flyga är ett fantastiskt sätt att väcka deras intresse för att göra yoga tillsammans, och det hjälper dig att bygga styrka i armar och ben också.

Gör så här:

Flygplanet acro yoga barn
 • Ligg på rygg och böj knäna så att dina fötter lyfts från golvet.
 • Låt ditt barn stå vid dina fötter med ansiktet mot dig. Be ditt barn att ha en stark, något stel kropp, som en planka.
 • Placera dina fötter på eller runt ditt barns höftben, med tårna pekande utåt.
 • Ta sedan tag i deras händer och dra dem försiktigt mot dig medan du lyfter dina fötter.
 • Ditt barn ska då sväva över dig med ansiktet precis ovanför ditt eget. Det är valfritt om barnet släpper dina händer eller ej.
 • Håll ditt barns händer och sänk dem långsamt ner till golvet igen.

Variationer: När ni har bemästrat ”flygplanet” kan ni börja leka med dessa variationer av positionen:

 • Låt ditt barn sträcka sina händer bakom sig, ”titta mamma, inga händer!”
 • Gunga fram och tillbaka så att barnet svävar.
 • Barnet böjer sig vid midjan så att deras huvud kommer mot din mage för en mjuk framåtfällning. Det underlättar om barnets ben är öppna brett.
 • Låt barnet placera sina armbågar i dina händer och vila hakan i sina händer. Lyft deras armbågar något för att ge dem en skön stretch i ryggen.

Bryggan

Denna position är i princip densamma som flygplanet, men med barnet vänd bort från dig. Det är en stor bakåtböjning, så se till att barnet värmer upp ordentligt först.

Gör så här:

Acroyoga med barn
 • Ligg på rygg och låt ditt barn stå vid dina händer, med ryggen mot dig.
 • Greppa hens vrister.
 • Lyft upp barnet med dina fötter. Samtidigt lutar sig barnet bakåt och hamnar med sina axlar/övre rygg på dina fötter.
 • Flexa ut benen och säg till barnet att sträcka ut armarna över hvudet.
 • För att avsluta övningen trycker du försiktigt barnet framåt med dina fötter för att landapå fötterna.

On top of the world

Det här är ytterligare en enkel acro yoga-övning att göra med ditt barn. Denna position utförs stående, och den kan vara lite svår att få till.

Gör så här:

Stående position acroyoga barn
 • Stå med lätt böjda ben.
 • Be ditt barn att klättra upp på dina ben strax ovanför knäna. Barnet kan hålla dig runt nacken om det är svårt med balansen.
 • Släpp ut en av dina armar bakåt från kroppen och be ditt barn göra samma sak.

Stolen

Stolen acro yoga barn

Den här positionen innebär att ditt barn sitter på ovansidan av dina fötter i luften. Det kräver ganska mycket styrka och balans från båda parter.

Gör så här:

Stolen acroyoga barn
 • Ligg på rygg och böj knäna med fötterna på golvet.
 • Låt ditt barn stå med fötterna på varsin sida om dig.
 • Be hen sedan sedan sätta sig på dina böjda knän.
 • Ta en fot i taget i dina händer, med handflatorna uppåt.
 • Ditt barn kommer sedan att börja ställa sig upp i dina händer, och använda sin bål och sina ben för att balansera.
 • Lyft gradvis en fot i taget och placera dem under barnets rumpa som en sittplats. Ditt barn kan hålla i dina fötter eller vrister för stöd, eller sträcka sina händer i luften.
 • Kom ur positionen på samma sätt som ni kom in. Låt ditt barn ställa sig upp så att du kan sänka dina fötter och låta dem komma ner på dina knän.

Dubbel planka

Dubbel planka acro yoga

Det här är en jätterolig övning för både vuxna och barn.

Gör så här:

Dubbel planka acro yoga med barn
 • Ligg på magen och låt ditt barn ligga ovanpå dig med sina fötter på dina axlar och händerna på underlaget eller på dina vrister.
 • Du ska sedan trycka dig upp i en planka med rak rygg. Ditt barn ska försöka sträcka ut sina armar och själv gå in i en platt planka.
 • Sänk dig långsamt ner på magen och låt ditt barn sakta komma ner på din rygg.

Om det är för utmanande att komma in i positionen på detta sätt, prova att börja med ditt barn stående på mattan bredvid dig. När du är i plankposition kan barnet placera sina händer på dina vrister och försiktigt placera ett ben i taget på din rygg.

Det kan vara bra att ha en annan vuxen som hjälper till första gången ni övar på denna position.

Det var några tips på acro yoga-övningar du kan göra med ditt barn. Passa nu på att köpa ett set med träningskläder på ICIW stora sommarrea. Mitt nya set i rosa finns även med tights HÄR. Matcha med supersnygga turkosblå half zip träningströja HÄR. Koden FITNESSFIA10 ger 10% på rean!

ICANIWILL set träning
Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply