Proteinpasta bönpasta kcal kolhydrater sojabönor
Kost och mat, Nyttiga recept

Proteinpasta – byt ut kolhydraterna mot proteinrik bönpasta

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Jag har äntligen testat proteinpasta! En måltid som är standard i de flesta svenska hem är spaghetti och köttfärssås. I just spaghetti och köttfärssås finns ganska mycket fett och kolhydrater (vilket antagligen är anledningen till att det är så uppskattat av det svenska folket).

Jag älskar verkligen vanlig pasta men brukar variera den med fullkornspasta för att få i mig mer protein och fibrer. En annan variant är proteinpasta som detta inlägg handlar om. Att byta ut pastan mot exempelvis bönpasta är ett utmärkt sätt att minska kolhydraterna och kalorierna samt att öka proteinhalten!

Proteinpasta med köttfärssås

Alla har vi vårt egna spaghetti och köttfärsås recept som vi älskar och många är övertygade om att just deras recept är det allra bästa. Det är svårt att avgöra vilket recept som är bäst och som tur är så är det inte det jag tänkte göra i dagens inlägg. För även om vissa kryddor och vissa tomatprodukter passar bättre enligt vissa så är det också värt att tänka utifrån hälsan, vad mår kroppen bäst av?

Proteinpasta bönpasta LCHF pasta utan kolhydrater

Jag har lagat spaghetti och köttfärssås med proteinbaserad pasta som jag ganska nyligen upptäckt. För att vara helt ärlig så föredrar jag nu att äta denna pasta istället för vanlig pasta. Dessutom är den helt ekologisk. För dig som vill variera finns proteinpastan i flera olika former.

Just den pasta jag använder är en bönpasta eftersom den är gjord på sojaprotein. Tack vare att den är gjord på sojaprotein från sojabönor så innehåller den väldigt mycket protein. Det är extra bra för alla oss som tränar mycket.

Väljer man att göra en vegetarisk pastasås så är också det höga proteininnehållet välkommet, eller för valfri annan livsstil eller person som kräver mer protein.

Proteinrika alternativ till vanlig pasta

Förutom bönpasta finns det självklart fler alternativ till vanlig pasta. Alla alternativ jag tipsar om här är mer proteinrika än vanlig pasta. Många av sorterna har dessutom lägre kolhydratsinnehåll. Dessutom är kolhydraterna i denna typ av pasta mycket långsammare än kolhydraterna i vanlig pasta. Det gör att blodsockernivåerna håller sig stabila och att du känner dig mätt längre.

Det är inte bara du som är mån om protein som kan vilja testa dessa typer av pasta. Några av pastasorterna här nedan är dessutom glutenfria. Är du känslig för gluten kan vissa av dessa alternativa pastasorter passa bra!

Proteinpasta eller bönpasta från Risenta

Risenta bönpasta spaghetti fettuccine

Köp Risenta bönpasta HÄR (200 kr rabatt för nya kunder vid köp över 800 kr med koden NY200)

För dig som vill minska på antalet kolhydrater är denna pasta perfekt. Detta eftersom sojaproteinet som pastan är gjord på inte alls innehåller lika mycket kolhydrater som vanlig pasta. Dessutom är kolhydraterna mycket långsammare tack vare den höga mängden fibrer.

Bönpasta kcal

Näringsinnehåll bönpasta per 100 g: Energi 360 kilokalori, Fett 9 gram, Kolhydrat 18 gram varav sockerarter 8 gram, Fiber 15 gram. Protein 44 gram, Salt 0.02 gram.

Svensk bönpasta från Kungsörnen

Bönpasta Kungsörnen proteinpasta makaroner fusilli gnocchi

Köp Kungsörnen bönpasta HÄR (200 kr rabatt för nya kunder vid köp över 800 kr med koden NY200)

Denna bönpasta är gjord av kungsörnen och innehåller olika bönor från Sverige! De vita bönorna och kidneybönorna som används i pastan kommer från Öland. Kanske känns då denna pasta som ett bättre val då den är närproducerad. Bönorna är rika på både protein och särskilt på fibrer – vilket är bra för både din hälsa och tarmflorans hälsa.

Kungsörnen bönpasta protein

Samtliga Kungsörnen proteinpasta innehåller 14 gram protein per 100g

Kung markatta linspasta och dinkelskruvar

Proteinpasta: Kung markatta linspasta, kikärtspasta och dinkelpasta

Linspasta HÄR / Kikärtspasta HÄR / Dinkelpasta HÄR

Linspasta, kikärtspasta & dinkelpasta

Kung Markatta gör ofta varianter av vanliga livsmedel lite mer nyttiga. Pastan de producerar är mer proteinrik än vanlig pasta, och dessutom nyttig på andra sätt. Vad sägs om linspasta på röda linser eller pastaskruvar gjorda av kikärtor? Den röda pastan kan lätt uppskattas av barn dessutom, då färgglad mat ofta är roligare.

Protein pasta per 100g

Kung markatta linspasta innehåller 25 gram protein. Kung markatta kikärtspasta har 16 gram protein. Kung Markatta dinkelpasta har 10 gram protein.

Pasta av ekologiska gröna ärtor

Ärtpasta Ekologisk Fusilli pasta på ärtor

Ärtpasta HÄR

Denna fusilli är gjord helt av mjöl från ekologiskt odlade gröna ärtor. Ärtan är en baljväxt som det går att göra riktigt bra mat av. Den är rik på både protein och fibrer. Av ärtornas naturliga gröna färg får pastan en rolig grön färg, kul både för barn och vuxna! Kanske kan man introducera denna typ av färgglada pasta under någon form av speciell högtid, vad sägs om halloween?

Protein per 100 gram: 20 gram

Tips: Här hittar du hela samlingen av mina nyttiga recept.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Christer Holm mars 26, 2018 at 5:58 f m

    Tack för tipset, jag har letat efter ett alternativ till pasta. Hoppas bara resten av familjen tycker om det 🙂

  • Leave a Reply