0
friskvård enskild firma avdrag träning avdragsgillt
Hälsa, Träning

Avdrag för friskvård i enskild firma – så går du runt reglerna

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Det finns en oerhört stor orättvisa vad gäller avdrag för friskvård i enskild firma. Om du inte visste det sedan tidigare – du kan alltså inte dra av för friskvård som enskild näringsidkare. Det innebär att du inte får göra avdrag för gymkort, massage, sjukgymnastik i enskild firma. Detta är inte rätt anser jag eftersom det är möjligt att göra avdrag om du har ett aktiebolag (om du är anställd av företaget). Varför det ser olika ut är oklart.

I detta inlägg berättar jag om en möjlighet att gå runt reglerna.

Friskvård egenföretagare är viktigt!

Det är självklart att vi med enskild firma borde få göra avdrag för friskvård. Jag anser att det är extra viktigt för oss som driver eget att få till friskvård. Egenanställda tenderar att jobba mer och prioritera hälsan mindre. Många av oss har stillasittande jobb eller har ett fysiskt krävande arbete med stor risk för belastningsskador.

Trots att det låter omöjligt, finns det faktiskt några små vägar runt dessa idiotiska skatteregler. Här är hur du kan få ditt gymkort eller annan friskvård skattemässigt avdragsgill:

Friskvård i enskild firma – så gör du

Att dra av friskvård i enskild firma rakt av är förbjudet. Däremot kan du som har en egen firma få göra avdrag för ”motionsaktiviteter” i rehabiliterande och/eller förebyggande syfte. Några exempel på såna aktiviteter är styrketräning, yoga och simning.

För att du ska få avdrag krävs alltså att den aktivitet du ägnar dig åt ämnar att du ska rehabiliteras för att få tillbaka din arbetsförmåga ELLER aktivitet som förebyggande behandling för att du ska ha möjlighet att fortsätta driva din verksamhet.

Bevisbördan ligger på dig och det finns inga formella krav på exempelvis läkarintyg. Att ha ett intyg från en läkare eller annan sjukvårdspersonal är dock att rekommendera, då det underlättar din bevisning om du skulle få en revision.

Vad räknas som rehabilitering och förebyggande behandling?

Det finns inga exakta riktlinjer på vad som får räknas som rehabilitering eller förebyggande behandling.

 • Om en läkare bedömer att du behöver styrketräning för att orka/klara av ditt arbete, är det troligt att även skatteverket anser att detta är en förebyggande behandling.
 • Har du besvär i axlar, rygg och nacke på grund av ditt arbete och riskerar nedsatt arbetsförmåga på grund av värk, då kan det troligtvis anses vara en rehabiliterande behandling att gå till en massör, sjukgymnast eller naprapat/kiropraktor.
 • Troligtvis anses även kostnader för psykoterapi vara en avdragsgill kostnad om den bedöms nödvändig för att upprätthålla en arbetsförmåga.

Det finns inga formella instruktioner kring godkända behandlingsmetoder eller vilka fysiska aktiviteter som godkänns. Det finns inte heller någon kostnadsgräns för avdragsgilla behandlingar i rehabiliterings- och förebyggande syfte.

Få fysisk aktivitet på recept (FAR)

Du kan få fysisk aktivitet på recept (FAR) om det anses öka din fysiska aktivitet för att behandla eller förebygga vissa sjukdomar. Den som skriver ut FAR ska vara legitimerad vårdpersonal med kunskap motion i hälsosyfte. Receptet kan vara individuellt med detaljer kring rekommenderad aktivitet och frekvens eller generellt utformat.

Att få FAR ökar sannolikheten att friskvård kan bli avdragsgill för dig med enskild firma. Detta trots att friskvård i enskild firma normalt sett inte omfattas av reglerna för skattefri motion och friskvård.

Läs gärna även mitt inlägg om särskilt högriskskydd vid mens.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Malin Lundskog december 24, 2017 at 8:29 f m

  Håller verkligen med om att egenföretagare nedprioriterar sin hälsa. Synd. Och tokigt, med tanke på vem som ser till att deras företag rullar … (startar en kurs om hälsa för entreprenörer i början av 2018!)

  Har AB och är väldigt generös med friskvård 😉

  • Reply Fitnessfia december 25, 2017 at 5:23 e m

   Det arbete du gör är jätteviktigt!

 • Reply Dorotea Pettersson, tidscoach december 24, 2017 at 9:26 f m

  Vad intressant. Jag har rehab-period i januari och efter det kommer jag få FAR. Så alltså kan jag dra av detta. Hmm, ska fundera på vad jag ska göra då. Kanske en kurs i yoga.

  Tack för inlägget.

  • Reply Fitnessfia december 25, 2017 at 5:22 e m

   Yoga är underbart, min favorit är yinyoga.

 • Reply Mattias Olsson december 6, 2020 at 6:26 e m

  Hej! Har precis startad enskild firma och sitter bara vid datorn. Har haft ryggproblem i flera år så går ofta hos sjukgymnast och måste styrketräna och motionera regelbundet för att det ska funka. Så jag googlade lite och hittade denna 🙂

  Jag tänkte bara fråga hur man gör rent praktiskt för att dra av. Är det under någon speciell flik i deklarationen eller dylikt?

  Mvh Mattias

  • Reply Fitnessfia december 20, 2020 at 10:07 e m

   Hej Mattias!

   Det är viktigt att jag påpekar det som står i texten, att det inte finns några garantier att Skatteverket bedömer att just dina kostnader för sjukgymnastik och träning är avdragsgilla. För att dra av dessa bokför du fakturorna, det är inte ett avdrag i deklarationen. Exempelvis bokförs fakturan från sjukgymnasten på något 7*** konto. Du kan läsa mer om olika sätt att bokföra här

 • Reply Ralf februari 10, 2024 at 9:06 e m

  Hej!
  Om man får fysisk aktivitet på recept (FAR) så borde man alltså kunna köpa gymutrustning att ha i företagetslokaler och då dra av momsen på utrustningen?

  • Reply Fitnessfia april 15, 2024 at 6:13 f m

   Hej!

   Jag är inte säker. Det bästa är nog att kolla med din revisor. Jag känner inte att jag kan svara på den frågan.

   Med vänlig hälsning,
   Sofia

  Leave a Reply