0
Sträckning träna träning förebygga
Träning

Sträckning – vad beror det på och ska du träna?

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

En sträckning är en av de vanligaste skadorna hos dem som tränar. Självklart kan vem som helst råka ut för en sträckning, men risken ökar betydligt när man tränar hårt ouppvärmd. Att sträcka sig under träning blir många gånger ett irritationsmoment då fortsatt träning kan bli obekväm och likaså det vardagliga livet. Hur ska man då bete sig när man har sträckt sig och vad kan man göra för att sträckningarna inte ska uppstå från första början? Det tänkte jag reda ut i detta inlägg.

Vad är en sträckning?

För att vi ska kunna svara på alla dessa frågor så måste vi först och främst reda ut varför en sträckning inträffar. När en muskel väldigt plötsligt sträcks ut mer än den är van vid att göra så kan det hända att muskelfibrer går av. Vid en muskelsträckning går endast några få muskelfibrer av. Skulle en större mängd muskelfibrer gå av så heter det istället muskelbristning och det är något som behöver behandlas av vårdpersonal.

Går en muskelsträckning att förhindra?

Kan man då förhindra en muskelsträckning? Nja. Som du redan vet så kan man sträcka sig när som helst så det spelar ingen roll om du är på ett crossfit pass eller bara ska plocka upp en bok från golvet. Det är svårt att förebygga men det går. Om du ser till att musklerna är smidiga genom att träna rörlighet, exempelvis med metoder såsom stretching och yoga, minskar självklart risken. Detta eftersom musklerna blir bättre på att sträcka ut sig.

Risken finns självklart även att du råkar ut för en muskelsträckning just när du försöker bli mer rörlig. Det som kan hjälpa då är att värma upp innan du stretchar och självklart att du tar det försiktigt när du stretchar. Lite i taget är bäst.

Behandling av sträckning

Hur gör man om man ändå råkat ut för en sträckning? Här måste du känna efter själv. Det finns lite olika uppfattningar om huruvida man ska träna eller inte under tiden som en sträckning läker. En sträckning gör ofta väldigt ont och det brukar i alla fall rekommenderas att man inte anstränger den muskeln de första dagarna efter sträckningen – för att ge den en chans att läka. Efter det så kanske det inte är av bästa idé att börja träna jättehårt direkt, känn efter och lyssna på smärtan.

Om man fortsätter att träna som vanligt trots smärtan så kommer man ändå inte kunna få ut maximal prestanda just pga. smärtan. Det finns dessutom en risk att sträckningen blir värre om muskeln sträcks ännu mer.

Efter ett tag kommer smärtan försvinna och det betyder med stor säkerhet att det går bra att träna som vanligt igen.

Några snabba tips för dig som drabbats av en sträckning:

  1. Vatten. Se till att du dricker tillräckligt med vatten så kroppen kan fungera som den ska och alltså återställa skadan.
  2. Sömn. Att vila på natten är det bästa sättet för kroppen att återställa och reparera sig själv. Det är just under natten som de flesta av våra skador läks – så slarva inte med sömnen!
  3. Kyla och tejp. Att kyla ner och ev. tejpa sträckningen kan hjälpa att lindra smärtan under den allra första tiden. Det hindrar blod från att sprida sig längre ut i muskeln och begränsar alltså smärtan.

 

Läs gärna även mitt inlägg: träningsvärk eller smärta.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply