0
Antiinflammatorisk kost mat mot inflammationer
Hälsa, Kost och mat

Antiinflammatorisk kost – vad det är och hur det kan hjälpa dig

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Antiinflammatorisk kost har blivit något av ett modeord – men vad betyder det egentligen? Alla drabbas vi någon gång av inflammationer i kroppen. En inflammation är kroppens egna sätt att rensa sig från virus och elaka bakterier. Det är immunförsvaret som skapar inflammationen och vid stora angrepp följer också större inflammationer. Det finns numer både forskning som visar att viss kost kan dämpa och annan förvärra inflammationer.

Vad händer i kroppen vid en inflammation?

När vi får en akut stor inflammation så märker vi detta ganska fort med symptom så som att det inflammerade området blir ömt, varmt och svullet. Du kan även få feber, yrsel eller trötthet när inflammationen är kraftig. Dock blir inte alla inflammationer så stora, ibland kan en inflammation bli långvarig men svagare än en ”typisk” inflammation. Dessa får mer subtila symptom så som trötthet, orkeslöshet och känslan att ”något är fel” och är därför svårare att upptäcka och bota då de inte botar sig själva så snabbt som de ska. Men det finns något att göra åt detta och det handlar om kosten.

Ät dig fri från inflammationerna

Det är allmänt känt att kosten spelar stor roll i vår hälsa, men inte alla vet att man snabbt och enkelt kan få bukt på hälsoproblem så som inflammationer med rätt mat. Just långvariga inflammationer kan leda till andra hälsoproblem så som stress, diabetes typ 2 och fetma – vilka alla hänger ihop. Genom att äta en antiinflammatorisk kost kan man förhindra dessa problem och bli friskare både fysiskt och mentalt. Det finns en stark koppling mellan en människas fysiska och mentala hälsa.

Vad är det då som ingår i en antiinflammatorisk kost?

Grönsaker som växer ovan jorden är väldigt antiinflammatoriska då de innehåller många viktiga vitaminer och mineraler som kroppens immunförsvar mår bra av. Vitaminer så som A och D är väldigt viktiga för att immunförsvaret ska fungera som det ska och kunna ta hand om inflammationerna. Gröna bladgrönsaker är väldigt bra för kroppen och de allra grönaste sorterna är de som gör störst underverk.

Nötter och fröer är även de bra hälsomat. Fulla av nyttiga fetter och omega 3 gör de gott för kärl och celler. Dessa behöver nyttiga fetter för att kunna producera energi och för att nyttja andra viktiga näringsämnen.

Kaffe och vin kanske inte brukar ses som superfoods men de har båda antiinflammatoriska egenskaper om de konsumeras i måttliga doser.

Utöver det rekommenderar jag till alla jag känner och mina läsare att ta probiotika regelbundet. Samt att komplettera detta med pro- och prebiotisk mat.

Mat som förvärrar inflammationer

Självklart finns det också livsmedel som bara förvärrar inflammationer. Vissa livsmedel kan rent av vara orsaken till att inflammationen inte vill ge med sig.

Rött kött och mejeriprodukter är generellt sett ganska svårsmält för den mänskliga kroppen. Dessa bör vid inflammationer ersättas med andra källor till protein och kalcium som kroppen faktiskt kan utnyttja.

Socker och gluten har vi alla hört om som de värsta hälsofarorna. Gluten fungerar för en del och har då ingen som helst påverkan på inflammationer på gott eller ont. Dock är det så att de som inte klarar av att smälta gluten blir det en otrolig stress för kroppen som bara upprör inflammationerna ännu mer. Socker i form av vitt raffinerat socker är värst, men även snällare varianter som finns i ex. honung och frukt kan förvärra situationen.

Slutsats

Så, för den som upplever att någonting inte är riktigt som det ska i kroppen kan stora skillnader märkas om kosten anpassas och blir mer antiinflammatorisk. Det klassiska uttrycket att vi är vad vi äter kan vi här översättas till att vi mår som vi äter. Ät det som gör dig frisk, men kom ihåg att det vi mår bäst av är en varierad och hälsosam kost som ger oss mättnad, alla näringsämnen vi behöver och glädje.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply