0
Ullstrumpor dam herr barn. Merinoull strumpor.
Träningstillbehör

Ullstrumpor för dam, herr och barn

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Ullstrumpor har blivit mycket populära de senaste åren. Borta är de kliande, tjocka och otympliga raggsockorna i ylle. Numer tillverkas ullstrumpor för dam, herr och barn i merinoull. Merinoull är ett mjukt ylletyg som inte kliar. Ullstrumpor är inte bara bra på vintern, de andas väldigt bra och reglerar fukt och värme effektivt på sommaren. Tänk på att fåren faktiskt fortfarande har samma tjocka ull på sommaren, utan att dö av värmen då ullen faktiskt skyddar från den.

Både jag, min man och vår kommande bebis har utrustats med kanonbra ullstrumpor och ullkläder från Pierre Robert. De har ett stort utbud av högkvalitativa strumpor i ylle.

Se hela sortimentet här

Hur vi väljer strumpor

Idag ska vi djupdyka i strumplådan. 5 pack strumpor man köper i kön till kassan på klädaffären. Roligt mönstrade udda par man köpt från något fotbollslag som sålt inför en cup. Känns det igen? Det är nog inte jättevanligt att man gemene man lägger stor vikt vid inköp av strumpor. Här har jag radat upp en hel del argument om varför du ska lägga lite mer tid på dina strumpinköp.

Är bomullsstrumpor bäst?

De vanligaste typerna av strumpor är tillverkade av bomull, som är ett jättebra material. Hade det inte varit så bra så hade man ju inte använt det som det vanligast materialet. Bomull är väldigt hållbart, kan både isolera och leda bort värme, tål att tvättas och slitas samt att det är billigt.

Så, varför skulle man då vilja välja något annat? Jo för det finns andra material som fungerar bättre under vissa förhållanden. Tyvärr är det även så att många billiga bomullsstrumpor är utblandade med syntetiska material som påverkar strumpans funktion.

Låt oss dyka in lite i strumpans anatomi med hjälp av den här bilden.

Strumpor i ull bomull bra kvalitet

Syntetiska eller naturmaterial

För textilier finns syntetiska och naturmaterial, där naturmaterialen för det allra mesta vinner när det kommer till strumpor. Bomull, lin och ull är de vanligaste och bästa natumaterialen. Och just för strumpor är ullen och bomullen de lämpligaste, med ullen som det kanske bästa.

Ull kommer – som du säkert redan vet – från fåren som använder sin ull som ett skydd mot väder, vind och andra saker som kan skada deras hud. Bara detta säger en hel del om ullens egenskaper då den över hela fårens existens på jorden har utvecklats för att skydda så bra som möjligt.

Fördelar med ullstrumpor

Varför just ullstrumpor då? Jo för dess egenskaper är perfekta för strumpor. Oavsett om det gäller ullstrumpor för barn eller ullstrumpor för herr eller ullstrumpor för dam så slår de oftast dess motsvarigheter i bomull.

Till skillnad från bomullen så blir ull inte blött lika fort. Ull kan nämligen bära upp till en tredjedel av sin egen vikt i vätska utan att det märks på plagget – vilket är perfekt för fötter som svettas. Om man då istället haft på sig bomull så hade strumpan dels känts blöt, och även väldigt snabbt kylt ner foten då vätskan drar värmen från foten.

En annan sak som gör ullen perfekt för strumpor är att när den kommer i kontakt med vätska så bildas värme, vilket gör att fötterna håller sig varma och sköna.

Ylle har också väldigt svårt för att börja lukta, och används därför ofta länge utan att behöva tvättas, vilket sliter mindre på både materialet och miljön.

Ullstrumpor som inte kliar

Ullstrumpor herr dam barn babystrumpor. Varma strumpor. Yllestrumpor.
Ullstrumpor för hela familjen. Även bebis ska få sköna yllestrumpor.

Något många ofta tror är att ullstrumpor kliar, vilket inte låter optimalt för den som har känsliga fötter. Just denna uppfattning om att ull kliar stämmer på äldre ylleplagg. Då handkardades och bearbetades ullen för hand och såg alltså inte ut som den gör idag. Så som ullen såg ut då är absolut bra för hållbarhet och för ullens egenskaper. En mjukare, tunnare ull som den som finns i strumpor idag har ändå samma egenskaper, om än inte samma hållbarhet.

Ullen är alltså ett väldigt, väldigt bra material för strumpor. Oavsett om yllestrumpan är en tunn socka att använda i sneakers på sommaren eller en grovt stickad vinterstrumpa så anpassar de sig perfekt efter klimatet, temperaturer och fuktighet.

Köp fina yllestrumpor från Pierre Robert här.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply