0
Hemmaträning, Träningstillbehör

Hemmaträning redskap – detta behöver du för att komma igång med träning hemma

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Fler än någonsin vänder sig nu till hemmaträning. Vi är trötta på att sitta hemma, och det som i början kändes som en lat paus från gymmet börjar nu bli ett jobbigt hinder. Vi vill kunna röra på oss och träna, helst från hemmets trygga vrå.

Träna hemma

Det finns många olika anledningar till att man vill kunna träna hemma. Kanske har du långt till ett gym, eller så känner du dig mer bekväm hemma. Kanske har du barn hemma som du inte kan lämna, eller så kommer en pandemi i vägen för gymbesöket. Då är det bra att ha möjlighet att träna hemma.

Om man är van med att träna på ett gym med tunga vikter, stora maskiner och smarta verktyg så kan det kännas svårt att hitta motsvarande träning hemma. På samma sätt är det många som saknar gymmens grupp-pass med roliga former av rörelse.

Trots att man inte kan gå till ett fysiskt gym så kan du få all den träningen hemma – med rätt typer av redskap.

Hemmaträning redskap

Självklart är det möjligt att träna med endast kroppsvikten, men för att göra den träningen både bekvämare och mer effektiv kan olika redskap behövas.

Träning kan se ut på väldigt många olika sätt, och därför kan du behöva olika typer av redskap. I dagens inlägg tänkte jag tipsa om redskap som passar flera olika typer av träning.

Konditionsträning hemma redskap

Konditionen kan tränas på flera olika sätt. Du kan snöra på dig löparskorna och bege dig ut i löparspåret – eller hålla dig hemma och träna konditionen inomhus.

Ett exempel på rolig konditionsträning att göra hemma.

Idag finns det många olika träningsvideos på youtube att följa – många av dem fokuserar på kondition. Denna typ av träning där man använder sig av kroppsvikt samt ev. lätta redskap kan verkligen få upp pulsen och utveckla konditionen.

Hemmaträning redskap
Träningsmatta HÄR / Kettlebell HÄR / Medicinbollar HÄR

För att ha en bra grund att stå på vid fartfylld träning är en bra träningsmatta viktigt att ha. Den gör både marken lite mjukare och ger dig en möjlighet att öva på balansen.

Till många former av hemma-konditions-träning är det bra att ha olika vikter. Vikterna behöver inte vara tunga utan bara tillräckligt för att ge kroppen lite extra motstånd som sedan tränar hjärtat. En medicinboll eller en kettlebell på 1-5 kg är perfekt

Styrketräning hemma hantlar

Det kanske mest klassiska träningsredskapet passar även för hemmaträning – hantlarna.

Pin on Fitness
Bildkälla

Med hantlar kan du träna i princip hela kroppen och få muskeltillväxt istället för bara konditionsträning. Anpassa hantlarnas vikt efter din nivå.

Läs även: Billiga hantlar – 6 bästa modellerna för hemmaträning

Hantlar i olika vikter
1. Sexkantiga hantlar HÄR / 2. Hantlar med viktskivor HÄR / 3. Hantelset HÄR / 4. Casall hantlar i metall HÄR

Hantlar finns i många olika varianter. Allt ifrån normala hexagonala hantlar, till påbyggnadsbara hantlar som sparar plats.

Det finns även lättare hantlar som hantlarna i neopren här ovan. De passar bra till konditionsträning, för dig som är ny eller till rehab-träning. Tänk ut vilka behov du har, vilka hantlar du brukar använda på gymmet och köp några olika vikter för olika typer av träning.

Träna hemma gummiband

Ett annat populärt redskap för hemmaträning är gummiband! De kan ge ett välbehövligt motstånd till kroppsviktsövningar.

Det finns många olika typer av gummibandsträning.

Gummiband finns i olika längder och motståndsnivåer – tjockare band betyder ofta mer resistans. Det finns minibands, fullånga gummiband och även gummiband med handtag.

Läs även: Gummiband träning – Mina bästa ben- och rumpövningar

Gummiband minibands
1. Svarta minibands Casall HÄR / 2. Gummiband me handtag HÄR / 3. Abilica Minibands HÄR / 4. Långt gummiband HÄR / 5. Better bodies miniband i tyg HÄR

Som du ser så finns det många olika former, färger och typer av gummiband. Minibands är en bra start, men vill du kunna göra fler övningar så är även längre band bra att ha.

Många övningar som du behöver ett gym till kan göras med lite kreativitet och ett gummiband hemma. Lägg dig på ett långt band och härma bänkpress-rörelsen. Sätt fast bandet i en dörr eller något annat stabilt och gör olika dragövningar.

Träna hemma kettlebells

Kettlebells är ett mångsidigt träningsredskap som kan användas till både konditionsträning och styrketräning.

Pin on exercise
Bildkälla

Vanligt är att man använder kettlebells i väldigt dynamiska övningar som tränar många muskelgrupper samtidigt. Det blir en väldigt funktionell och styrkebyggande träning.

Läs även: Bästa kettlebells för hemmaträning

Kettlebells hemmaträning vikt
Svart kettlebell i gjutet järn HÄR / Svart hantel i vinyl HÄR / Färgglada ergonomiska kettlebells i olika vikter HÄR

Som du ser så finns det många olika typer av kettlebells. Det finns de som är helt gjorda i järn, de som har ett skyddande vinyl eller neoprenlager och de som är formade på särskilda sätt.

Bra att köpa till sin hemmaträning är några olika vikter för olika övningar. Ex. så kan du lyfta (alltså härma marklyft) mer än vad du kan trycka över huvudet. Även med kettlebells kan du härma många gym-övningar, så som squats, bänkpress, rodd osv… Mer om detta i inlägget jag länkade ovan.

Träna yoga och pilates hemma

Yoga och pilates är vanliga träningsformer som ofta utförs i grupp. Det kan kännas svårt att träna dessa träningsformer hemma själv men med hjälp av youtube eller olika appar så får du en instruktör på distans.

Det finns många olika instruktörer på youtube, både på svenska och engelska. Du kan välja att följa en sådan eller sätta ihop ett eget yoga/ pilates-pass.

Pilates är en annan stärkande träningsform som går att hitta på youtube. Då kan man behöva hjälp av en pilatesboll, även det går att ha hemma. Ett tips är att även använda pilatesbollen som sittplats vid skrivbordet för balans och bålträning under jobbdagen!

Rosa yogamatta HÄR / Yogamatta i kork HÄR / Fina yogablock HÄR / Pilatesboll HÄR

Yoga och pilates kan man ofta träna med endast en yoga/ träningsmatta som redskap. Tänk på att det finns många olika typer av mattor att välja mellan, med olika material, tjocklekar, färger och längder.

Som hjälp kan man dock ha yogablock, som gör vissa övningar lite lättare och bekvämare. Blocken är ofta gjorda i någon typ av lätt foam, men finns även i kork och andra naturmaterial.

Pull-ups och annan kroppsviktsträning hemma

Om du vill kunna träna hemma och göra pull-ups eller annan träning med liknande redskap så finns det sådana att köpa hem.

TRX band för hemmabruk HÄR / Pull up stång för dörröppningen HÄR

Det finns bla. pull-up stänger som kan fästas i dörrkarmen (se till att följa bruksanvisningen för att undvika skador på både dig själv och dörren). De populära TRX-banden som finns på många gym finns även som hemma-kit där du kan få samma typ av träning i ditt eget hem – utan att skada inredningen.

Återhämtning och stretch hemma

Att ge kroppen tid till återhämtning är viktigt även om du tränar hemma. Det finns vissa saker som kan vara bra att ha för att stretcha musklerna och massera kroppen efter ett hemma-träningspass.

En foam-roller är ett klassiskt verktyg för återhämtning. Du rullar den mot kroppen för att massera och öka blodcirkulationen. Förutom att det är bra för kroppen så känns det också väldigt bra!

1. Foamroller HÄR / 2. Foamroller casall HÄR / 3. Massageboll HÄR / 4. Jordnötsformat massageredskap HÄR / 5. Elektrisk massageboll HÄR

Foam rollers samt andra liknande redskap finns i många olika färger och former. De kan vara olika hårda beroende på hur känslig du är, och ha olika form beroende på hur du vill att din återhämtning ska se ut.

Vill du ta återhämtningen till nästa nivå så finns det även en elektrisk massageboll. Den vibrerar för att lätta på spänningar och kan laddas för att lätt tas med vart än du behöver den.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply