0
Träningstillbehör

Bästa kettlebells för hemmaträning (2023)

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Ett av de mest mångsidiga träningsredskap som finns på gym och på träningsmarknaden idag är kettlebells! De kan användas såväl av nybörjare som av proffs utan problem. Dessutom kan de användas i nästan alla träningsformer. Oavsett om du tränar kondition, styrka eller flexibilitet så kan du ha nytta av en kettlebell eller två.

För nybörjare (kvinnor framförallt) rekommenderar jag att du köper 2 st 4 kg kettlebells. KÖP HÄR

För dig som tränat en del rekommenderar jag istället 2 st 8 kg kettlebellsvikter. Två vikter ger dig möjlighet att utföra alla kettlebells-övningar. KÖP HÄR

Kettlebells för hemmaträning

bäst i test kettlebell hemmaträning
Träna hemma med kettlebells kan även betyda att träna på stranden – om man bor i Rio, som jag gjorde 2017 🙂

En av anledningarna till att kettlebells är så pass bra träningsredskap är att de är mångsidiga och kan användas hemma. De tar inte lika stor plats som en skivstång och kan användas till fler saker än en hantel.

Vill du kunna träna hemma med kettlebells så kan du lätt köpa hem några från nätet. Här kommer några saker att tänka på när du köper kettlebells:

 • Vilka vikter behöver jag? Om du vill köra marklyft eller träna armar med kettlebells så behöver du olika vikter. Köp hem 2-3 olika tyngder för att kunna använda dem i många typer av träning. Fler tips längre ner i inlägget.
 • Pris. Kostnaden är viktig när man köper träningsredskap. Se till att hitta det bästa till lägsta pris! Bra tips på inköpsställen med billiga kettlebells hittar du längre ner.
 • Grepp och ytskikt. Kettlebells finns i många olika modeller. Vissa är gjorda helt i gjutet järn, medan andra har greppvänliga silikonytor. Vilken föredrar du?

Läs även: Mitt träningsprogram med kettlebells som tränar hela kroppen

Köpa kettlebell online – hur funkar det med frakten?

Alla de kettlebells jag tipsar om här nedan kan du köpa online istället för i fysisk butik. Att handla vikter online har flera fördelar.

De sidor som jag tipsar om har hemleverans som ett alternativ. Det betyder att du inte behöver bära hem dina vikter från affären. Skulle du köpa din kettlebell i en affär istället för att få den hemlevererad, så riskerar du att överanstränga rygg och kropp under tiden du försöker få vikten hem till dig.

Ta chansen att slippa kånka hem tunga vikter.

Köpa kettlebell

Den andra fördelen med att köpa kettlebell online är att det ofta är billigare online än i butik! Alltså skonar du både ryggen och plånboken genom att handla vikter online.

Kettlebell BC

Master fitness Kettlebell – hög kvalité lågt pris

Från 179 kr

En helgjuten kettlebell med bra grepp. I och med att denna kettlebell är helgjuten är den väldigt hållbar, och tål tuffa tag. Finns i vikter mellan 4-48 kg, färgkodade.

KÖP HÄR

SPRI kettlebell – skyddande vinyl

Från 349 kr

Helgjuten kettlebell från SPRI. Dessa kettlebells har ett överdrag av vinyl. Överdraget skyddar golvet från märken och gör träningen något tystare. Finns i vikter mellan 3,6-18,1 kg, färgkodade.

KÖP HÄR

Kettlebell 6,8 kg
Ergo, Kettlebell

Gymstick ergo kettlebell – smidigt träningsredskap

Från 175 kr

Dessa kettlebells från Gymstick är inte runda som en klassisk kettlebell. De är istället smalare vilket gör dem smidigare att använda i kroppsnära övningar, så som marklyft. Täckta med skyddande neopren. Finns i vikter mellan 4-20 kg, färgkodade.

KÖP HÄR

Eleiko kettlebell – tunga kettlebells

Från 285 kr

Om du behöver tunga kettlebells så är dessa rätt för dig med vikter upp till 56 kg. De är helgjutna och har ett tåligt ytskick som tål det mesta. Finns i vikter mellan 4-56 kg, ej färgkodade, vikten står på kulan.

KÖP HÄR

Kettlebell - Black
TT Competition, Kettlebell

Thor Fitness kettlebell – samma storlek oavsett vikt

Från 555 kr

Här är ett gäng färgglada kettlebells från Thor Fitness. Oavsett vilken vikt man väljer så varierar ej storleken. Finns i vikter mellan 4-48 kg, färgkodade.

KÖP HÄR

Kettlebells vilken vikt?

Nu kanske du har koll på vilken typ av kettlebell du vill köpa – men då kommer nästa fråga. Vilken/ vilka vikter ska man köpa?

När du väljer vikt spelar den typ av övning du tänker utföra stor roll. Du kan ex. ha en mycket tyngre vikt i ett knäböj än i en press-övning med armen. Här kommer några rekomendationer:

TräningsnivåPressLyft Utmaning
Nybörjare som ej tränat tidigare4 kg16 kg24 kg
Om du tränat en del på gym eller hemma tidigare8 kg20 kg32 kg
Vältränad/ stark10 kg24 kg40 kg
Välj de två första vikterna i din träningsnivå för ett bas-set, ta med den sista för extra utmaning.

Hur många kettlebells ska man ha?

Kettlebell övningar kan göras med antingen en eller två kettlebells. De flesta övningar går att utföra med endast en kettlebell. Då får man byta sida ex. vid träning av armar.

För bästa ergonomi rekommenderas dock att man tränar båda sidor samtidigt. Ex om du tränar en rodd-övning med kettlebell så är det bästa för kroppen att träna med två kettlebells.

Vissa övningar kan man endast ha en kettlebell i, som ex. russian twists och kettlebell swing.

Kettlebell övningar

Vad är det då för typ av övningar man kan göra med kettlebells? Jo det mesta.

Du kan träna cardio, crossfit, styrka, smidighet och balans med kettlebells.

Jag har skrivit ett helt inlägg om just träning med kettlebells som du kan läsa här.

Kettlebellövningar för nybörjare

Oavsett hu länge/ mycket du har tränat så finns det en kettlebellövning för dig.

Nybörjare kan gärna använda sin kettlebell som extra vikt i övningar som du redan gör. Håll i den vid benböj, håll två kettlebells vid din sida när du gör utfall eller håll en mot ditt bröst medan du gör situps. Ta det lungt i början så minskar du skaderisken.

När du blivit van vid kettlebell kan du börja lägga till mer dynamiska övningar. De tränar många delar av kroppen. Exempel är kettlebell swings och marklyft.

Kettebell swing teknik övning
Kettlebell swings är en bra övning som tränar hela kroppen.

Avancerade kettlebellsövningar

Som avancerad kettlebellanvändare kan du göra fler och ännu mer dynamiska övningar. Kanske kan du kombinera swing och press övningar?

När man gör mer dynamiska övningar med många olika muskelgrupper är form otroligt viktigt. Se till att du inte överanstränger rygg och nacke. Görs dessa övningar rätt så tränar de kroppen på ett väldigt funktionellt sätt. Alltså får du styrka som inte bara gör dig snygg, utan du blir också bättre på lyft och andra situationer i vardagen.

Kettlebell Clean and Press

Kettlebell Clean and Press

Så här utför du en clean and press med kettlebell:

 1. Börja med att välja rätt kettlebell-vikt och placera den mellan dina fötter. Stå med fötterna något bredare än höftbrett, med tårna lätt utåtvinklade.
 2. Böj dig ned och ta tag i kettlebellen med en hand, med handflatan vänd mot kroppen.
 3. Res dig upp explosivt genom att sträcka på benen och använda kraften från rumpan för att lyfta kettlebellen upp till bröstet.
 4. Dra upp armbågen och vrid handen så att handflatan vänds utåt. Placera kettlebellen mot framsidan av axeln.
 5. Pressa upp kettlebellen över huvudet genom att sträcka på armen. Se till att du pressar upp kettlebellen i en rak linje.
 6. Sänk kettlebellen tillbaka till axeln och sedan till bröstet.
 7. Låt kettlebellen falla tillbaka ner till startpositionen och upprepa rörelsen.
 8. Upprepa övningen med samma hand eller byt hand och upprepa med andra handen.

Det är viktigt att använda kraften från höften för att lyfta kettlebellen och undvika att dra upp med armen. Se till att hålla en neutral ryggposition och undvika att svanka eller runda ryggen. Det är också viktigt att börja med en lätt vikt och öva tekniken noggrant för att undvika skador.

Kettlebell High Pull

Kettlebell High Pull

Så här utför du en kettlebell high pull:

 1. Börja med att välja rätt kettlebell-vikt och placera den mellan dina fötter. Stå med fötterna något bredare än höftbrett, med tårna lätt utåtvinklade.
 2. Böj dig ned och ta tag i kettlebellen med båda händerna, med handflatorna vända mot dig och knogarna uppåt.
 3. Res dig upp genom att sträcka på benen och använda kraften från höfterna för att lyfta kettlebellen framför kroppen, tills kettlebellen når bröstet.
 4. När kettlebellen når bröstet, drar du upp armbågarna så att kettlebellen rör sig uppåt och framåt, med armbågarna högt upp.
 5. Fortsätt dra upp armbågarna tills kettlebellen når din ansiktshöjd.
 6. Sänk sedan kettlebellen tillbaka till bröstet och sedan ner till golvet igen.
 7. Upprepa övningen genom att dra upp kettlebellen med samma teknik.

Viktigt att tänka på är att använda rumpan för att lyfta kettlebellen och undvika att dra upp med armstyrkan. Se även till att hålla en neutral ryggposition och undvika att svanka eller runda ryggen. Det är också viktigt att börja med en lätt vikt och att öva tekniken noggrant för att undvika skador.

Kettlebell snatch

Kettlebell Snatch

Så här utför du en kettlebell snatch:

 1. Börja med att välja rätt kettlebell-vikt och placera den mellan dina fötter. Stå med fötterna något bredare än höftbrett, med tårna lätt utåtvinklade.
 2. Böj dig ned och ta tag i kettlebellen med en hand, med handflatan vänd mot kroppen.
 3. Res dig upp och lyft kettlebellen från golvet till bröstet, med hjälp av kraften från din höft.
 4. När kettlebellen når bröstet, lyft upp armbågen så att handen och kettlebellen hamnar över huvudet.
 5. Sänk sedan kettlebellen tillbaka till bröstet och sedan ner till golvet igen.
 6. Upprepa övningen med samma hand, eller byt hand och upprepa med andra handen.

Viktigt att tänka på är att använda kraften från höften för att lyfta kettlebellen och undvika att dra upp vikten med armarnas kraft. Se även till att hålla en neutral ryggposition och undvika att svanka eller runda ryggen. Det är också viktigt att börja med en lätt vikt och att öva tekniken noggrant för att undvika skador.

Hantlar eller kettlebells

Det finns för och nackdelar med båda och det viktiga är att tänka på att dessa olika träningsredskap är verktyg som du kan använda. Jag föredrar inte nödvändigtvis den ena över den andra. Det bästa är att variera träningen och så även redskapen. I en övning kan du välja hantlar och en annan kettlebells.

Hantlar har en fördel jämfört med viktmaskiner eller skivstänger på grund av instabilitetskomponenten, som tvingar din kropp att aktivera fler muskler. De tillåter dig också att göra övningar med flera leder samtidigt, medan maskiner tenderar att ha ett rörelsemönster kan du med hantlar variera samma övning på massor med olika sätt. En annan fördel med hantlar är att det är lätt att ha ett set hemma.

Kettlebells kan användas på exakt samma sätt som hantlar. Beroende på vilken övning du gör, kan det var allt från stor skillnad till ingen skillnad mot hantlar. Med det sagt är kettlebells som allra bäst när du gör rörelser i pendelform, exempelvis kettlebell swings. Det är inte lätt att göra en bra kettlebell swing med hantlar. Kettlebells kan å andra sidan vara otympliga i vissa övningar, beroende på hur vikten är balanserad.

Så svaret måste bli att inte välja, utan att variera typ utifrån vilken övning du gör.

Läs även: Billiga hantlar för hemmabruk – bästa modellerna hittar du här

Skivstång eller kettlebells

Kettlebells kan faktiskt vara ett bra alternativ till en skivstång – låt mig förklara.

En skivstång är ett annat traditionellt träningsredskap som främst används i powerlifting och av bodybuilders. Du kan lätt träna med riktigt tunga vikter och utveckla din styrka i bänkpress, benböj och marklyft.

En kettlebell är dock bättre för dig som behöver funktionell styrka. Att lyfta ett järnklot tränar dig mer inför vardagliga situationer än vad ex. en bänkpress gör. Du kan träna ben och rygg för tunga lyft, och du blir bättre på att balansera vikter själv med kroppen om du använder en kettlebell.

Söker du efter funktionell styrka är alltså kettlebells ett bättre val för dig. Nackdelen är att vikterna inte blir tunga som en skivstång, men samtidigt kan du träna med kettlebells hemma. Alltså är kettlebellträning mer tillgänglig och funktionell än träning med skivstång.

Kettlebell tips

För att avsluta detta inlägg om kettlebells tänkte jag dela med mig utav några av mina bästa tips gällande kettlebellträning!

 • Tänk på formen. Kettlebellträning är kul och kan vara ganska fartfylld, men det är värt den extra tiden att stanna upp och tänka på sin form. Se till att skona rygg och nacke så mycket som det är möjligt, och öva alltid teknik med lägre vikter.
 • Förbättrat grepp. Om du har kettlebells som är lite för hala för din smak så finns det saker att testa för att förbättra greppet. Kalk kan användas, eller så kan handtaget lindas med några varv grepptejp.
 • Akta golvet! Tränar du hemma i ditt hus/ din lägenhet med dina kettlebells så är det viktigt att vara rädd om golvet. Om dina kettlebells inte har en skyddande yta i vinyl eller neopren kan du använda en handduk eller mindre matta att ställa ner vikterna på.

Läs även: Mina favoriter bland kettlebells-övningar för hela kroppen

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply