0
Sony wh-1000xm5 recension Sverige
Uncategorized

Sony wh-1000xm5 recension: jag är faktiskt lite besviken…

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Sony WH-1000XM5 är ett par hörlurar som haft minst sagt höga förväntningar på sig. Och det ska dom så klart ha, då dom ligger i det övre segmentet när det kommer till hörlurar på marknaden. Här förväntar man sig ingenting annat än toppkvalité rakt igenom. Missförstå mig inte, Sony WH-1000XM5, är fantastiska hörlurar men de har en del issues som jag inte räknade med.

Köp Sony WH-1000XM5 till bästa pris hos Webbhallen här

Min ärliga recension av Sony WH-1000XM5

Jag har genomfört ett grundligt test av Sony WH-1000XM5. Innan jag köpte dem har jag haft flera olika over ear hörlurar med brusreducering, både från BOSE och tidigare modeller av Sony. Så mina förväntningar på Sony WH-1000XM5 var kanske lite för högt ställda.

Det som är bra:

  • Det är troligtvis de bästa brusreducerande träningshörlurarna på marknaden. Jag älskar att använda dem och stänga in mig i min egen värld.
  • De är snygga, betydligt snyggare än tidigare modeller från Sony och även konkurrenternas produkter.
  • Ljudet är jättebra och brusreduktionen är i toppklass.
  • Hörlurarna är väldigt bekväma, om än något stora.

Längre fram i den här artikeln presenteras testet grundligt, men sammanfattningsvis är det några saker som jag inte gillar med Sony WH-1000XM5:

  • Mitt under användning stänger hörlurarna av sig, vilket är mycket irriterande. Detta går att lösa genom appen ”headphones”. Mer om det längre ner.
  • Om det är väldigt kallt så fungerar inte touchfunktionen på högra hörluren.
  • Dom är lite för stora! Även om man har dom på minsta-läget så sitter dom inte tajt nog.
  • Touchfunktionen är för känslig och det räcker med att man kommer åt hörlurarna så tror hörlurarna att man tryckt på något. Det här gör det lite svårt att utföra vissa träningsövningar utan att ta av sig lurarna först, exempelvis sit ups. XM4 hade inte det här problemet.

Är Sony hörlurar bra?

Är Sony hörlurar bra?
Benpressen och mina Sony wh-1000xm5 gör sitt jobb med att pumpa ut musik eller bra poddar. Brusreduceringen är fantastisk, vilket verkligen hjälper på gymmet. Köp hörlurarna HÄR

Sony är en tillverkare av bland annat hörlurar, med en lång historia. Det fanns en tid då Sony i princip var det absolut fräckaste man kunde ha. Jag pratar såklart om Sony Walkman, det som många kallar för freestyle. Här var Sony verkligen pionjärer på 80-talet och har sedan dess varit ledande på marknaden när det gäller hörlurar.

Sony har gjort sig kända för bra kvalité, snygg design och bra ljud. Det finns allt från billigare varianter av hörlurar till riktiga dyrgripar i sortimentet. Här handlar det om vilka preferenser man har och vad man förväntar sig av ljud och brusreducering. Men generellt kan man säga att Sony är ett bra varumärke när det kommer till hörlurar.

Sony wh-1000xm5 vs xm4

Sony wh-1000xm5 vs xm4
Köp Sony wh-1000xm4 HÄR / Köp Sony wh-1000xm5 HÄR

I och med lanseringen av Sony wh-1000xm5, kan du nästan räkna med att xm4 snart kommer att börja säljas till bättre priser. Då är frågan om den nya xm5 är värd dom extra kronorna. När vi ställer dessa två modeller mot varandra, ser du att det är väldigt lite som skiljer dom åt.

Den nya xm5 har fått en ny fräsch design som är snyggare och mer stilren än föregångaren. Kåporna är aningen större, vilket också kan locka användare med lite större öron.

När vi tittar på brusreduceringen, ser vi dock en viss skillnad. Även om xm4 har riktigt bra brusreducering, täcker dom mest frekvenser mellan 20-100 Hz, medan xm5 täcker hela spektrat. Skillnaden rent konkret blir dock inte så stor. Skulle det exempelvis flyga ett stort flygplan över hustaken, hade förmodligen xm5 dämpat ljudet, medan xm4 hade släppt igenom det. Men vanligt brus i form av bilar och människor som pratar, tar båda modellerna bort lika bra.

 Sony wh-1000xm5Sony wh-1000xm4
Bluetooth-version5.25.0
Batteritid31 timmar20 timmar
Laddtid för 180 minuter lyssning3 minuter5 minuter
   

Tabellen ovan visar några fler skillnader mellan modellerna. Som du ser sticker batteritiden ut lite och man får såväl längre batteritid som kortare laddningstid med Sony wh-1000xm5.

Både xm4 och xm5 är riktigt bra versioner av dessa hörlurar från Sony. Ska du köpa helt nya hörlurar rekommenderar jag att du försöker hitta xm4 på rea, alternativt köper xm5 bara för att du vill ha det allra senaste och för att dom är snyggare än Sony wh-1000xm4.

Sony wh-1000xm5 vs bose 700

Sony wh-1000xm5 vs bose 700
Köp Sony wh-1000xm5 HÄR / Bose 700 HÄR

Nu ska vi se hur Sony wh-1000xm5 står sig mot konkurrerande varumärken på marknaden. Först ut är Bose 700 som är företagets flaggskepp när det kommer till hörlurar med brusreducering.

När det kommer till just brusreducering är Sonys hörlurar snäppet vassare än Bose 700. Då kvarstår allt övrigt i jämförelsen och där ser du också att det väger över åt Sony wh-1000xm5.

 Sony wh-1000xm5Bose 700
Vikt250g254g
Pausa automatiskt när man tar av domJaNej
Bluetooth-version5.25.0
Batteritid31 timmar20 timmar
Laddtid för 180 minuters lyssning3 minuter> 15 minuter

Som tabellen visar slår Sony wh-1000xm5 Bose 700 när det gäller batteritid och laddningstid. Designmässigt är det svårt att objektivt avgöra vilka lurar som är dom snyggaste. Det beror lite på vilken smak man har. Båda versionerna har en avskalad design, där kanske Bose har en aningen mer klassisk look.

Sony wh-1000xm5 vs airpods max

Sony wh-1000xm5 vs airpods max
Köp Apple AIrpod max HÄR / Sony wh-1000xm5 HÄR

Nu ska vi ställa Sony wh-1000xm5 mot en av de mer uppmärksammade hörlurarna på marknaden, nämligen Apple Airpods Max. Det här är första gången Apple ger sig in i matchen när det gäller brusreducerande hörlurar. Faktum är att dom gör det väldigt bra! När det kommer till just brusreducering, är det inte mycket som skiljer Apples modell mot Sony wh-1000xm5.

Batteritiden är aningen bättre på Sony wh-1000xm5, men i övrigt är det en smaksak. 

 Sony wh-1000xm5AirPods Max
Vikt250g386g
Bluetooth-version5.25.0
Batteritid31 timmar21 timmar
BrusreduceringBättre på höga frekvenserLika bra som XM5 på låga frekvenser

Gillar man lite tyngre hörlurar och en design som sticker ut mer än Sony wh-1000xm5, då ska man välja Apple AirPods Max. Man känner igen dessa hörlurar direkt med en unik design. Sony är dock bättre på att göra hörlurar generellt och priserna är betydligt bättre.

Sony wh-1000xm5 test

Nu till kärnan av den här artikeln, nämligen själva testet av Sony wh-1000xm5! Här har jag kollat på flera olika faktorer och verkligen testat hörlurarna grundligt, för att kunna ge ett så bra omdöme som möjligt.

Batteritid

Batteritiden för Sony wh-1000xm5 är faktiskt något utöver det vanliga. Jag kom upp i 31 timmar lyssning på en enda laddning när jag testade. Detta är betydligt bättre än alla de konkurrerande modeller som jag tagit upp i den här artikeln. Så om du vill kunna lyssna länge utan att behöva ladda, är Sony wh-1000xm5 rätt modell för dig!

Något som överraskade mig var att hörlurarna laddas upp snabbt som blixten! Om hörlurarna är helt urladdade och man snabbt behöver sticka ut på stan, räcker det med 3 minuters laddning, för att man ska få hela 180 minuters lyssning. Det är anmärkningsvärt bra!

Brusreducering

Brusreduceringen skiljer sig inte så mycket mot andra modeller. Anledningen är inte att den är dålig på Sony wh-1000xm5, utan snarare att andra har lyckats väldigt bra med brusreduceringen också.

Design

När det kommer till designen tycker jag att Sony wh-1000xm5 fått en riktigt snygg uppgradering jämfört med modellerna innan. Designen är avskalad och stilren. Kåporna är stora och passar även den med lite större öron. Dock, som jag nämnde i inledningen, upplevs den minsta storleken på spännet som relativt stor. Det går liksom inte att få hörlurarna att sitta tajt, om man har ett mindre huvud. Känns lite som att de är tillverkade för män.

Pris

Prismässigt ligger Sony wh-1000xm5 ganska bra till om du jämför hörlurarna med de närmaste konkurrenterna. Apple sticker ut som vanligt som dyrare än övriga och här bör man vara medveten om att man betalar en hel del för varumärket.

Är man ett fan av Apple-produkter, kan man överväga att välja AirPods Max framför Sony wh-1000xm5. Om du inte absolut vill ha Apple bör du istället välja Sony wh-1000xm5.

Känslig touchfunktion

Sony wh-1000xm5 brusreducerande hörlurar bäst i test
Touchfunktionen är lite för känslig för min smak, men med det sagt är detta de bästa brusreducerande hörlurar jag testat. Du kan köpa dem HÄR

I princip alla hörlurar idag har touch-funktion, vilket innebär att man kan styra kontrollerna på hörlurarna genom att klicka på kåporna. Det här är inte helt oproblematiskt då en för känslig touch kan ställa till det och pausa musiken fastän man inte hade för avsikt att göra det. Det kan räcka med att man kommer åt lurarna med under en träningsövning, för att musiken ska pausas.

Så är tyvärr fallet med Sony wh-1000xm5. Om du ska ligga på hörlurarna på höger sida kan det vara värt att byta sida på dem för att slippa komma åt.

Sony wh-1000xm5 stänger av sig plötsligt

Jag upptäckte också i mitt test att Sony wh-1000xm5 kan stänga av sig helt plötsligt, utan någon som helst anledning. Det här upplevs som mycket irriterande och är så klart ett stort minus. Det här är någonting som också går att läsa om i andra recensioner, så jag har alltså inte testat något måndagsexemplar.

Det tog tid innan jag förstod vad detta berodde på. Det är så att ”tala-i-chatt”-funktionen gör att hörlurarna pausar musiken när du pratar, eller vid alla andra ljud. Detta händer titt som tätt, vilket är otroligt irriterande. För att lösa det laddar du ner appen ”headphones” och välj fliken ljud. Avaktivera funktionen ”tala-i-chatt”.

En annan anledning till att Sony wh-1000xm5 stänger av sig kan bero på att dom inte lyckas känna igen att någon har på sig hörlurarna och därför pausar musiken. Hörlurarna har nämligen samma funktion som Apple AirPods Max, vilket innebär att om du tar av dig hörlurarna så pausas musiken automatiskt. Ett sätt att undvika att detta sker fastän du har på dig hörlurarna, är att se till så att dom sitter över hela örat och inte över halva örat.

Slutsats Sony wh-1000xm5 recension

För att knyta ihop säcken kan man säga att Sony wh-1000xm5 är ett riktigt bra val inom detta prisintervall och i jämförelse med liknande modeller. Man får bra batteritid, snygg design och bra brusreducering. Visst, jag personligen hade väntat mig mer från denna nya modell och jag stör mig på att lurarna stänger av sig då och då, men det går inte att säga annat än att Sony wh-1000xm5 är ett par fantastiska hörlurar, särksilt för träning.

Köp hörlurarna här

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply