0
Träningstillbehör

Aktivitetsarmband för barn bäst i test 2023

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Aktivitetsarmband för barn är ett bra sätt att uppmuntra till en hälsosam livsstil i en tidig ålder. Dessa roliga och interaktiva enheter spårar barnets fysiska aktivitet, sömn mm. Förutom att ge värdefulla insikter i ditt barns hälsa, motiverar de också barnet att röra sig mer och att fatta hälsosamma beslut. I det här blogginlägget jämför jag de bästa aktivitetsarmbanden för barn på marknaden.

Om du inte orkar läsa hela inlägget kan jag snabbt säga att Fitbit Ace 3 är vår favort.

Aktivitetsarmband jämförelse

Som förälder är det inte alltid helt enkelt att hålla koll på hur mycket ens barn rör sig. Ett aktivitetsband för barn är en perfekt lösning på detta problem. Barn tycker oftast själva att det är spännande att se hur aktiva dom är, hur många steg dom rör sig under en dag, osv.

Det finns många olika modeller på marknaden, men vilken är bäst? Vi har tittat närmare på 3 populära modeller, som alla är mycket bra alternativ. I den här artikeln ska vi jämföra modellerna och gå igenom vad som skiljer dom åt. Förhoppningsvis ger det dig den information du behöver för att kunna göra ditt val.

Läs även: Träningskläder barn – Fina träningstights & sportkläder

Varför aktivitetsarmband för barn?

Många frågar sig säkert om ett aktivitetsarmband för barn verkligen är nödvändigt? Det är så klart upp till var och en att avgöra. Men faktum är att ett aktivitetsarmband kan mäta många variabler och ge dig som förälder värdefull information om ditt barn.

Barn idag rör inte lika mycket på sig som för 20-30 år sedan. Inte är väl det konstigt? På 80- och 90-talet fanns det inte några mobiler och knappt några datorer att spela på. Idag är det lika vanligt att man umgås med sina kompisar över Facetime, som att man hoppar på cykeln och besöker sin vän rent fysiskt.

Undersökningar har visat att så många som vart 7:e barn i Sverige rör för lite på sig. Det här kan innebära ökad risk för sjukdomar. Barn bör vara aktiva minst 60 minuter per dag. De flesta aktivitetsarmband på marknaden har en funktion som mäter just aktiva minuter. Då kan man enkelt sätta upp ett mål för varje dag, där 60 minuter är målsättningen.

Viktiga egenskaper för aktivitetsklockor

När vi jämför olika modeller så finns det vissa egenskaper som är särskilt viktiga för en aktivitetsklocka för barn. Ett barn behöver ju generellt inte alla de funktioner som vi vuxna har, med puls och syreupptagningsförmåga, etc. Nej, här är det framförallt följande tre egenskaper som är av vikt:

  • Batteritid
  • Uppkoppling till app
  • Belöningar

Batteritid

Barn har fullt upp med annat än att hålla koll på batteriet på sitt aktivitetsarmband. Klockor med kort batteritid går bort. Det liksom förtar hela syftet med aktivitetsarmbandet, nämligen att barnet ska kunna bära aktivitetsklockan dygnet runt, utan att behöva tänka så mycket på den.

Uppkoppling till app

En annan viktig egenskap när det gäller aktivitetsarmband just för barn, är om det finns någon app kopplad till klockan.

smartwatch för barn med marvel tema iron man
Appen som armbandet kopplas upp till kan motivera med barnets favoritfigurer från film och TV

En app som kopplar upp via bluetooth, gör det enkelt för föräldrarna att övervaka barnets aktivitet. Så fort barnet är i närheten av förälderns mobil, laddas datan över till appen. Föräldern kan se hur många steg barnet gått, hur många kalorier som förbränts och annan info, utan att behöva fråga barnet.

Belöningar

Någonting som visat sig extra viktigt för att motivera barn att verkligen försöka gå många steg, är att det finns en pedagogisk lösning för att sätta upp mål.

Till exempel ska man kunna sätta ett mål på antalet steg per dag. När barnet når sitt mål är det viktigt att klockan uppmärksammar barnet på detta och belönar barnet. Vissa klockor visar exempelvis upp en pokal och gratulerar barnet när målet är  nått. Då känner barnet sig duktigt och blir motiverad att fortsätta att röra på sig.

Vad kostar en aktivitetsklocka för barn?

Priserna för dessa klockor varierar mellan 500-800 kronor. Lite billigare än vad aktivitetsarmbanden för vuxna är.

Är man osäker på om det här är någonting som ens barn kan ha nytta av, kan man alltid börja med att testa sin egen pulsklocka på barnet och se vad responsen blir. Kanske tycker barnet direkt att det är spännande att följa sina rörelser. I så fall vet du att ett aktivitetsarmband kan vara något för ditt barn.

Vad kan man se med ett aktivitetsarmband för barn?

Generellt kan man säga att aktivitetsarmband för barn mäter steg och aktiva minuter. Vissa klockor mäter också kalorier. Men kalorier är inte lika viktigt att titta på, enligt forskarna. Nej, det viktiga är att barn är aktiva och håller igång. Aktiva minuter är därför ett mycket bra värde att titta på.

I och med att det också finns en allmän rekommendation på 60 minuters aktivitet per dag för barn i idag, blir det enkelt att checka av målet och känna sig trygg med att barnet mår bra.

3 populära modeller av aktivitetsarmband för barn

Vi har tittat närmare på 3 modeller av aktivitetsarmband för barn.

aktivitetsarmband klocka för barn bäst i test
Fitbit Ace 3 / Garmin Vivofit JR 3 / Sportsbuddy Veryfit Kids

Dessa modeller har alla fått fina omdömen och recensioner. För att du enklare ska kunna göra ditt val, har vi listat de funktioner som vi tycker är särskilt viktiga när det gäller just aktivitetsarmband för barn. Nu är det upp till dig att avgöra vilken modell du gillar bästa. Modellerna vi tittar på är:

  • Fitbit Ace 3
  • Garmin Vivofit JR 3
  • Sportsbuddy Veryfit Kids

Fitbit och Garmin är två välkända varumärken när det kommer till sportklockor och aktivitetsarmband. Sportsbuddy är kanske inte lika välkända för allmänheten, men deras barnmodell har blivit väldigt populär.

Fitbit Ace 3Garmin Vivofit JR 3Sportsbuddy Veryfit Kids
MäterSteg, aktiva minuter och sömn Steg, sömn och daglig aktivitet Steg och kalorier
Batteritid8 dagarUpp till 1 år (med CR2025-batteri)7 dagar
AppJAJAJA
Passar ålder4 år och uppåt4 år och uppåt  4-12 år
Fördelar+ Samma app som de vuxnas fitbit

+ Skyddad skärm
+ Belöningssystem där barnet låser upp nivåer

+ Barnet kan omvandla belöningar till roliga mynt
+ Enkelt att sätta upp mål

+ Gratulerar vid uppnått mål
Nackdelar– Kort laddkabel– Skärmen är mörk– Något obekväm att bära
Pris799 kr649 kr499 kr
InköpsställeMEDSWebbhallenSportsbuddy.se

Hur motiverar man sina barn?

Kommer ett aktivitetsarmband per automatik göra ditt barn mer aktivt? Nej, det vore önsketänkande att hoppas på det. I vissa fall kanske det hjälper, men för att barnet ska hålla motivationen och verkligen röra på sig mer, på lång sikt, behöver man arbeta motiverande med barnen.

Lär barnet om hälsa

Det första du kan göra är att lära barnet grunderna inom hälsa. Berätta om hur kroppen fungerar och varför vi måste hålla igång kropparna för att dom ska bli starka och uthålliga. Vad händer till exempel om vi sitter still för länge och vilka risker finns med att göra så?

Du ska så klart inte skrämma upp ditt barn, men det är bra för barn att förstå vikten av fysisk aktivitet.

Sätt upp ett eget belöningssystem

Med ett aktivitetsarmband runt handleden på ditt barn får du en fin möjlighet att erbjuda barnet konkreta belöningar när vissa mål är uppnådda. Varför inte införa en bonus på månadspengen, som betalas ut om målet för aktiva minuter uppnås? Det här kan definitivt hjälpa ditt barn med motivationen.

Hitta på saker tillsammans med barnet

Ytterligare en viktig sak att tänka på är att du som förälder bör leda genom exempel. Ofta fungerar det mindre bra att enbart kasta uppmaningar över sitt barn, än om man själv tar initiativ till aktiviteter och får med sig barnet på dessa.

Speciellt i början kan det vara väldigt användbart att du som förälder tar initiativet till aktiviteter och lekar. Lär barnet hur aktivitetsarmbandet fungerar. När barnet börjar kunna tyda klockans symboler och värden, kommer motivationen också att öka.

barn med smart klocka

Summering

Forskning har visat att barn idag rör på sig alldeles för lite. Vart 7:e barn rör sig mindre än 60 minuter per dag. Många barn sitter still och spelar dator eller ser på TV. Hälsoeffekterna av detta kan bli allvarliga.

Många föräldrar vill aktivera sina barn, men känner sig samtidigt osäkra på hur mycket aktivitetet som är tillräckligt. Här kommer aktivitetsarmband för barn in i bilden. Dessa aktivitetsklockor bärs av barnet och ger en lättöverskådlig bild av barnets aktivitet. Klockorna mäter aktiva minuter, steg och vissa fall sömn.

De flesta klockor är kopplade till en speciell app, där föräldrar kan se barnet aktivitet per dag. Det blir enkelt för föräldern att följa sitt barn och barnet själv ser via displayen hur varje dag går.

För att motivera barnet att verkligen öka sin aktivitetsgrad, har klockorna oftast inbyggda lösningar för att sätta upp mål. Till exempel kan man ställa in ett mål för aktiva minuter på 60 minuter per dag. När barnet uppnått målet så gratuleras barnet via displayen på klockan och man ser exempelvis en pokal.

Vissa klockor erbjuder också möjligheten för barnet att samla mynt. Mynten kan sedan omvandlas till belöningar eller, om föräldern vill, riktiga pengar. Det finns också varianter där mynten låser upp nya nivåer i ett spel. Barnens motivation ligger då i att man vill kunna spela de nya nivåerna på spelet.

Läs även: Bästa aktivitetsarmbandet för vuxna 2023

Priserna för aktivitetsklockor för barn varierar mellan 500-800 kr. I den här artikeln tittade vi på 3 populära modeller som alla är storsäljare på marknaden. Tänk på att välja en modell som sitter bekvämt runt handleden på barnet. Gå gärna till en butik och testa klockan innan ni bestämmer er. Tanken är ju att klockan ska bäras i princip dygnet runt.

Batteritid är en annan viktig faktor att titta på. Klockorna i vårt test har en batteritid på 7 och 8 dagar. En modell har ett helt års batteritid.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply