0
spikmatta fördelar
Träningstillbehör

7 oväntade spikmatta fördelar enligt experter

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Ingen har väl missat den heta hälsotrenden som kom i början av 2000- talet? Spikmattan har rykte om sig att råda bot på de allra flesta smärttillstånd. Faktum är att användare världen över vittnar om en rad olika fördelar och hälsoaspekter. Jag hör till en av de människor som blivit helt frälst av spikmattan och jag använder min nästan dagligen.

Men vad vet du egentligen om den omtalade spikmattan? Jag har själv tagit reda på ett och annat som kanske kan vara bra för dig att veta. Speciellt om du har planer på att själv investera i en.

Min spikmatta kommer från Shakti och kan köpas HÄR

Var kommer spikmattan ifrån?

Den populära spikmattan kom till Sverige våren 2008 med löften om att minska stress, trötthet och samtidigt öka blodcirkulationen. Då hade en svensk man tagit med sig idén från sin resa genom Indien.

Läs även: Yogamatta – 11 bästa yogamattorna för dina behov

Eftersom denna typ av behandling av kroppen sträcker sig långt tillbaka i tiden vet man inte riktigt varifrån spikmattan kommer från början.

När uppfanns spikmattan?

Det finns egentligen inget direkt datum eller tid för när spikmattan uppfanns. Tanken bakom spikmattan och dess hälsofördelar sträcker sig långt tillbaka i tiden. Läran om kroppens självläkande förmåga grundar sig i uråldrig tradition som lever kvar än idag.

Ligga på spikmatta forskning

Enligt österländsk filosofi handlar trötthet och stress om att människor inte slappnar av ordentligt. Detta kan i sin tur leda till värk i kroppen, trötthet och sömnlösa nätter.

Jag tror inte att någon har missat att marknadsföringen av spikmattan inte har varit sparsam när det kommer till påståenden om dess hälsofördelar.

Till en början var dessa påståenden faktiskt ganska grundlösa. Senare gjordes en studie på Karlstads Universitet där de undersökte om spikmattan verkligen hjälper mot smärtlindring.

I studien deltog patienter som ständigt lever med någon typ av smärta. Det som framkom var bland annat att de patienter som låg på mattan varje dag i tre veckor hade lägre smärttoppar än den grupp som inte använde mattan alls.

Är spikmatta bra?

Dessvärre kunde inte forskarna komma fram till något mätbart resultat när det gällde huruvida spikmattan kan minska trötthet, förbättra sömn eller öka blodcirkulationen.

Vad är en spikmatta bra för?

Enligt den österländska tron finns det flera hälsofördelar när det kommer till att använda spikmattor. Denna tro grundar sig i läran om att kroppen kan läka sig själv.

Förutom en ökad blodcirkulation och avslappning finns det flera rapporterade hälsofördelar, här nedan går jag igenom några av dem.

Spikmatta fördelar

Några av dessa är jag personligen skeptisk till, men för att ger dig en så samlad bild som möjligt tar jag upp dem alla ändå:

 • Förbättrad blodcirkulation – Trycket som uppstår mellan din hud och spikarna i mattan ökar blodcirkulationen över ryggen. Detta gör att du som har ont i ryggen kan känna minskade besvär eftersom ökad blodcirkulation hjälper kroppen att reparera och återhämta sig snabbare.
 • Viktnedgång – Det finns de som påstår att spikmattan kan hjälpa dig att gå ned i vikt. Själv är jag tveksam till detta påstående eftersom min största tro är att man går ned i vikt genom att äta sunt och träna. Om en spikmatta skulle ge effekten viktnedgång så tror jag snarare att det har med minskad smärta att göra.
 • Celluliter (?) – Denna fråga är också ett stort frågetecken för min del eftersom det inte finns några studier som visar på att celluliter faktiskt försvinner med hjälp av spikmattan. Det finns dock användare som hävdar att deras celluliter har försvunnit genom att använda spikmattan. Jag tror i så fall att det har att göra med en ökad blodcirkulation och att resultatet är väldigt individuellt.
 • Huvudvärk – Värk som är relaterad till spänningar och stress kan lösas genom att använda spikmattan regelbundet varje dag. Detta är på grund av dess avslappnande effekt på kroppen.
 • Mot magont och mensbesvär – Om du upplever värk på framsidan, runt magen eller mensvärk kan du lindra dina besvär genom att lägga dig på magen på spikmattan. Det uppstår en värme av trycket från spikarna som gör att du slappnar av och känner ett behag istället för smärta.
 • Bättre återhämtningsförmåga – Snabbare återhämtning efter exempelvis aktivitet och träning är en av många fördelar som spikmattan sägs kunna ge. Detta påstående grundar sig främst i att spikmattan ökar blodcirkulationen och syreupptagningen i blodet. När du tränar behöver musklerna mer blod och syre för att brytas ner och byggas upp.

Hur länge ska man ligga på en spikmatta?

Eftersom spikmattan kan vara obehaglig om du inte är van är det bra att börja med att ligga en kortare tid. Som jag har förstått det kan det även vara bra för kroppen att börja långsamt eftersom spikmattan kan sätta igång diverse processer.

För dig som aldrig har använt en spikmatta tidigare, rekommenderas att ligga mellan 10-15 minuter. För dig som är en van användare bör du ligga mellan 20-40 minuter för att ta del av hälsofördelarna. Det är dock inte farligt att ligga längre eller kortare tid.

Under tiden du ligger på spikmattan kan du ta tillfället i akt att slappna av i sinnet. Personligen tycker jag att det är en bra idé att lägga undan telefon och andra distraktioner.

Spikmatta biverkningar

Som tidigare sagt är det absolut inte farligt att använda en spikmatta längre tid än vad som rekommenderas. Det finns faktiskt inte några biverkningar rapporterade om den populära produkten överhuvudtaget. Bra va?

Kan man använda spikmatta som gravid?

Jag har inte stött på några direkta råd eller rön när det kommer till huruvida gravida skulle undvika att använda spikmatta eller ej. Jag har dock hört om gravida som använder den och upplever mindre smärta vid foglossning, medan andra inte upplever någon förbättring alls.

Om du funderar på att använda en spikmatta under graviditeten rekommenderar jag att du först konsulterar din barnmorska innan du använder en spikmatta.

Kan man stå på spikmatta?

Det går lika bra att stå på en spikmatta som det gör att ligga på den. Faktum är att när du står på en spikmatta aktiverar du nervtrådar och muskler under fötterna som vanligtvis inte får så mycket stimulering.

spikmatta fötter kan man stå på spikmatta
Det finns till och med speciellt spikmattor för fötterna, så som denna.

Tänk på att fotsulorna är känsliga och därför kan det kännas ganska mycket till en början. Efter ett tag vänjer sig foten dock och det blir mer behagligt än smärtsamt.

Kan barn ligga på spikmatta?

Eftersom det inte finns några rapporterade biverkningar från användning av spikmattor, finns det heller inga rekommendationer vad gäller att inte låta barn använda den. Dock är det extra viktigt att hålla barnet under uppsikt i närheten av spikmattan eftersom spikarna är vassa och vid felanvändning kan det göra ont eller skada barnets känsliga hud.

Personligen tror jag inte att barn är i behov av att använda en spikmatta. Den är mer till för oss som är äldre med diverse krämpor!

Shakti spikmatta

Shakti spikmatta är den mest kända spikmattan som finns på marknaden. Det var den första spikmattan som lanserades i Sverige och används idag i flera tusentals hushåll.

grön spikmatta från shakti
Shakti spikmatta HÄR

I tester som gjorts har Shakti spikmatta fått högst resultat bland sina konkurrenter, baserat på både användarvänlighet och utförande.

Vid användning av denna spikmatta blir du garanterad avslappning. Mattan är tillräckligt stor för att även täcka bredare ryggar. Materialet har hög kvalité och känns tåligt vid användning.

För den som är ute efter smärtlindring, ökad blodcirkulation i muskulaturen i ryggen eller för snabb återhämtning efter ett träningspass är shakti spikmatta en given kandidat.

Fördelar:

 • Enkel och lätt att ta med sig
 • Passar flera kroppstyper
 • Hög användarvänlighet

Shaktis populära spikmattor finns att köpa HÄR

Spikkudde – för nacken

Denna variant på spikmattan är tillverkad för att behandla nacke. Denna kudde är ett bra komplement till den traditionella spikmattan där du ligger på rygg.

spikkudde - spikmatta för nacken
Shakti spikkudde HÄR

På samma sätt som en vanlig spikmatta, behandlar spikkudden muskulaturen i nacken och sätter igång blodcirkulationen för att minska spänningar.

Spikkudden är perfekt för dig som sitter framför datorn och jobbar varje dag och får spänningar i nacke och axlar som inte vill ge med sig.

Du bör använda denna spikkudde i minst 10 minuter varje dag för att uppleva fördelarna.

Fördelar:

 • Minskar spänningar i nacke
 • Kommer åt på ställen en vanlig spikmatta inte gör
 • Funkar för alla kroppstyper

Spikkudden finns att köpa HÄR

Billig spikmatta

En billigare variant på spikmatta som jag själv tycker är riktigt bra hittar du hos gymgrossisten. Den har en lite annan design men samma funktion som Shakti spikmatta.

spikmatta budget gymstick
Gymstick spikmatta HÄR

Spikarna på denna spikmatta fungerar på samma sätt som sina konkurrenter vad gäller aktivering av blodcirkulation och avslappnande effekt på kroppens muskler.

Den enda skillnaden som finns är att denna är några centimeter kortare. Därför kan du gå miste om några delar av ryggen ifall du har en längre överkropp eller bredare ryggplatta. För att komma åt hela ryggen kan du lätt flytta på den.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Ökar blodcirkulationen
 • Material i 100% bomull

Spikmattan finns att köpa HÄR

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply