0
Hälsa

Träna bakfull: Ska man träna när man är bakis?

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Om man ska träna när man är bakfull eller inte är väldigt väl diskuterat. Här går också ofta åsikterna isär bland, så vad är det som gäller egentligen? Kan man träna när man druckit kvällen innan? Eller ska man stanna på soffan?

Idag tänkte jag reda ut detta, vad som faktiskt gäller. Jag kommer svara på alla frågor man kan tänkas ha kring träning och bakfylla, så du känner dig trygg i din träning.

Är det farligt att träna bakfull?

Många tror att det är farligt att träna när man är bakis, men det finns ingen forskning som pekar på att det skulle vara farligt för kroppen.

Kanske kommer detta från att det kan vara farligt att träna när man har feber. En bakfylla kan kännas som en plågsam sjukdom eller som hög feber, men här måste man komma ihåg att det är två helt olika saker.

Det är alltså inte farligt att träna när man är bakfull. Hjärtat ansträngs inte heller mer av att träna när man är bakfull än att träna utan alkoholrester i blodet.

Dock så gäller detta endast för den som är helt frisk i vanliga fall. Har du hjärtproblem eller andra problem med kroppen/ ämnesomsättningen så måste du först rådfråga din läkare.

Det finns också en del saker att tänka på när man väljer träningsform när man är bakfull, mer om det här nedan.

Risker med att träna bakfull

Som tidigare nämnt så är det inte farligt att träna när man är bakis, men det finns en del saker man måste ha i åtanke.

Dagen efter man druckit alkohol så är din reaktionsförmåga kraftigt försämrad, och likaså din förmåga för att ta in intryck samt din precision.

Detta gör att en del sporter och träningsformer är mindre lämpliga när man är bakfull. De sporter du ska undvika är:

  • Lagsporter. För att spela i ett lag så krävs det att du har 100% koll på allt och alla runt omkring dig. När du är bakis så har du inte förmåga nog att göra detta.
  • Golf/ bågskytte. Undvik alla sporter där du måste kunna sikta. Du kan självklart träna inför dessa sporter med styrka och konditionsträning, men teknikdelen kommer inte gå lika bra när du är bakis.
  • Extremsporter. Sporter som är mer extrema och riskfyllda än andra är det också bäst att hålla sig borta från efter man druckit. Mountainbike på svåra stigar, bergsklättring samt off-pist åkning kan bli riktigt farligt när kroppen inte är på topp.

Det är också olämpligt att ge sig på att lyfta tunga vikter på gymmet, eftersom reaktionsförmågan och balansen kan vara påverkad av att du är bakis.

Vad händer i kroppen vid träning efter alkoholintag?

Alkohol är ett gift som påverkar stora delar av kroppen. Dagen efter du har druckit så är hela kroppen i återställningsläge. Kroppen har arbetat länge med att få bort alkoholen ur blodet, och det tröttar ut kroppen.

Just att kroppen har alkoholen att fokusera på gör att den har mindre tid att lägga på annat. Bland annat så minskar produktionen av testosteron och tillväxthormoner, mer om detta längre ner.

Du får dessutom sämre fettförbränning. Bakfylla kan även påverka reaktionsförmåga, balans och koordination. Så ta det lite försiktigt!

Lättare att bli uttorkad

Alkoholen torkar dessutom ut kroppen, och det är främst det som kan ställa till det för träningen. När du druckit alkohol så släpper kroppen lättare ifrån sig all vätska genom att du kissar eller svettas ut det.

Detta leder till uttorkning.

Till stor del så är det dessutom uttorkningen som gör att man mår så dåligt, allt från illamåendet till huvudvärken kan bero på det. Om du då väljer att träna – och alltså svettas ut ännu mer vätska – så kan vätskebristen bli värre.

För att undvika detta så är varannan vatten ett bra knep, bättre än att förlita sig på vätskeersättning iallafall (dessutom kommer kvällen bli roligare om promillehalten hålls på en rimlig nivå).

Oavsett hur du druckit kvällen innan så är det också bra att återställa vätskebalansen en stund innan träningen genom att dricka vatten.

Självklart ska du också dricka vatten under och efter träningen. Lite extra salt i maten är också bra, då många av de salter vi behöver kan ha förlorats med den vätska du förlorade kvällen innan.

Dålig koordination och balans

En vanlig biverkning av att ha druckit alkohol är att du får sämre koordination och balans. Därför är det säkrast att inte lyfta tungt eller att göra träning som kräver mycket balans.

Beror på hur dåligt du mår

Du kommer troligtvis inte att få så mycket vettigt gjort på gymmet om du mår riktigt illa. Är du illamående och har spränghuvudvärk kommer du troligtvis inte ens att tänka tanken på att träna.

Om du bara känner dig lite bakis kan du gå till gymmet och träna. Ofta mår man lite bättre efter ett träningspass, om du är lagom bakfull vill säga.

Jag dricker sällan numer, men tidigare kunde jag tycka att det var skönt att komma iväg till gymmet dagen efter, och blev jag oftast piggare av det.

Styrketräna bakfull

Att styrketräna när man är bakfull är verkligen inte farligt. Dock kan det ge sämre resultat.

Alkohol är ett gift som påverkar stora delar av kroppen.

Som jag beskrev tidigare så minskar mängden testosteron och andra tillväxthormoner i kroppen dagen efter man druckit. Eftersom det är just dessa hormoner som gör att kroppen kan bygga muskler och bli starkare så kommer dina resultat inte bli lika bra.

Förutom det får du sämre fettförbränning och långsammare reaktionstid.

Du kommer alltså sannolikt inte bygga riktigt lika mycket muskler när du är bakis, men det betyder ändå inte att det är bortkastat att träna. Om du tränar kommer du trots allt att få mer resultat än om du inte hade tränat alls.

När du är bakis kan det vara läge för ett lite lättare teknikpass eller ett underhållspass av kroppen, som inte kräver allt för stor insats av dig.

Bra träning när man är bakfull

Även om resultaten inte är lika bra och du kanske inte kan utföra alla de aktiviteter du brukar när du är bakfull så finns det faktiskt träningsformer som är bra dagen efter du druckit.

Du bör tänka på att hålla tempot nere och göra det du själv känner att du orkar.

Här kommer några tips för dig som vill röra på dig – det kan faktiskt få dig att må lite bättre!

  • Yoga. En lugn Yin-Yoga eller en mer intensiv yoga kan båda vara bra. Du får röra dig i mjuka rörelser som gör gott för din kropp. Eftersom koordinationen är försämrad så kanske du inte ska ge dig på de mest avancerade yogapositionerna.
  • Promenader. Ett löpningspass kan kännas för intensivt när huvudet värker och rummet snurrar. Då kan promenaden passa bättre. Du får komma ut och få igång blodcirkulationen. Om du är känslig för ljud – tänk på att välja en tyst promenadslinga!
  • Lugna vänskapsmatcher. Ja, jag vet att jag tidigare avrådde från lagsporter. Men – om ni alla är på samma nivå, alltså att ni alla är lätt bakfulla, så kan en lugn vänskapsmatch i någon sport vara en lämplig dos av motion. Ta inte i för mycket och spela utan att räkna poäng så minskar ni risken för skador. Samtidigt kan ni diskutera vad ni gjorde och vad som hände igår kväll. Kom ihåg att dricka något (alkoholfritt) samtidigt!

Nu har du förhoppningsvis lite bättre koll på vad som gäller kring träning vid bakfylla. Söker du efter snabba resultat med din träning så kanske det är värt att hålla igen med alkoholen.

Samtidigt så ska du inte använda bakfyllan som en ursäkt för att inte komma ut och röra på dig, det kan ju få dig att må bättre. Drick ansvarsfullt och träna med förstånd för att minska risken för skador och olyckor!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply