0
Träningstillbehör, Yogakläder

Yogamatta – 11 bästa yogamattorna för dina behov

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Dags att köpa yogamatta men vet inte vilken du ska välja? Kanske har du precis börjat yoga, eller så har du yogat ett tag men är less på yogastudions lånemattor. Kanske vill du ha möjligheten att yoga vart som helst. Då behöver du en egen yogamatta. I detta inlägg får du tips på de bästa yogamattorna – och vad du ska tänka på innan du köper en.

Olika yogamattor – vilken ska jag välja?

Jag började yoga för ungefär 8 år sedan och har i perioder varit en riktig yoganörd. Nu blir det ofta ett lugnt pass några gånger i veckan och resten av min träning består av styrketräning.

yoga utomhus bästa yogamatta
Det är ändå helt ok att yoga på en lånematta när det är 25 grader och man har denna utsikt. Bilden är tagen på Gran Canaria.

Det var faktiskt inte förrän cirka två år in i min yogapraktik som jag bestämde mig för att köpa yogamatta. Jag hade tröttnat på att halka runt på svettiga händer på gymmets lånemattor. Det kändes både ohygieniskt och så var de mattorna inte särskilt bra heller.

I det här inlägget går jag igenom lite vad man ska tänka på när man köper yogamatta – så att du kan hitta den bästa yogamattan för dig!

Aspekter som är viktiga att beakta

Det kan kännas enkelt att köpa en yogamatta först, men valet blir snabbt svårare. Det finns så otroligt många olika modeller, material och funktioner hos olika yogamattor att det blir svårt att välja.

Det är några saker som är viktiga att överväga när man väljer sin matta:

 • Material. Yogamattor finns i pvc och gummi. PVC mattor är vanligast, men då är det viktigt att välja en giftfri matta. Om du inte är allergisk mot latex och vill ha en mer naturlig matta finns det varianter i naturgummi/ latex. Det finns även alternativa mattor i olika naturmaterial.
 • Längd. Det finns olika längder på yogamattor, är du kort till normallång fungerar de flesta mattor. Är du lång är det bäst att köpa en extra lång matta.
 • Tjocklek. Vilken tjocklek du väljer på din yogamatta beror på vilken typ av yoga du utövar. Standardmattorna brukar vara ca 4 mm tjocka.

Vill du lära dig mer om olika typer av mattor till olika yogaformer så finns det mer info efter produktförslagen.

Yogamattor online

Yogamattor finns i väldigt många olika modeller. För att hjälpa dig välja rätt matta tänkte jag idag visa några av storsäljarna bland yogamattor. Alla varianter går att köpa från Sverige, och i beskrivningen försöker jag ge dig så mycket info som möjligt för att du ska kunna välja den bästa mattan för just ditt yogande.

Här kommer tips på några riktigt bra yogamattor:

Bäst i test yogamatta Yogiraj – bra grepp

bäst i test yogamatta yogiraj svart

Yogiraj yogamatta HÄR

Söker du efter en testvinnande yogamatta är denna från YogiRaj ett bra val för dig. Mattan heter Grip Mat och är extra bra på just grepp. I många former av yoga är det viktigt att man får ett bra grepp för att inte glida undan och skada sig. Mattan är gjord av giftfri PVC och innehåller inte latex.

Testet som mattan vann utfördes av Metro Mode, där fick den bland annat beröm för sitt grepp och att den är mjuk och bekväm för knän och armbågar. Mattan är biologiskt nedbrytbar.

180 cm x 61 cm x 5 mm

Pro mat från Manduka – livstidsgaranti

manduka yogamatta pro mat

Pro mat Manduka yogamatta HÄR

Yogamattornas yogamatta – kanske den bästa yogamattan som finns på marknaden? Pro mat från Manduka är en riktig storsäljare. Den är både giftfri och latexfri vilket gör att vem som helst kan använda den. Dessutom är den OEKO-TEX certifierad och finns i flera härliga färger.

Det kanske allra bästa med denna matta är att den kommer med en livstidsgaranti. Alltså vet du att detta blir den sista yogamatta du någonsin behöver köpa. Tar du hand om den rätt så håller den länge – men skulle olyckan vara framme har du garanti.

 • 66 cm x 180 cm x 4 mm.
 • Finns även i en extra lång variant.

En lättare matta från Manduka – ProLite yogamatta

pro lite bästa yogamatta manduka

Pro Lite Manduka yogamatta HÄR

Gillar du idén av Mandukas Pro matta men inte känner för att betala hela priset, eller känner för en lättare matta ska du kika hit. Detta är yogamattan ProLite, den är gjord av samma giftfria material som Pro-mattan, men är tunnare, lättare och något billigare.

Även denna matta kommer i flera olika härliga färger och har en livstidsgaranti.

 • 61 cm x 180 cm x 5 mm.
 • Finns även i en extra lång variant.

Billig yogamatta Yogiraj – olika tjocklekar & bra grepp

Tunn yogamatta yogiraj

Yogiraj billig yogamatta HÄR

Alla som vill köpa en yogamatta har inte möjlighet att lägga ut supermånga hundralappar på en matta. Kanske är du nybörjare och bara vill ha en matta att prova yoga med. Då är dessa mattor från YogiRaj perfekta för dig.

Mattorna finns i tre olika tjocklekar och några olika färger. De olika tjocklekarna gör att mattorna lämpar sig för olika yogaformer, mer om det längre ner i inlägget.

Yogamattan är tillverkad av giftfri PVC och är lätt att hålla ren.

183 cm x 61 cm x 2/4/6 mm

Yogamattor med mönster

mönstrad yogamatta lila blå grön

Lila yogamatta medallion HÄR / Marmorerad Manduka ekologisk yogamatta HÄR / Ekolite Manduka yogamatta randig HÄR

Enfärgade yogamattor kan vara stilrena och snygga, men ibland vill man ha lite mönster istället. Som tur är finns det mattor i många olika mönster att välja mellan.

Mandala-motiv är vanliga på yogamattor. Känner man för ett mer abstrakt mönster kanske den havsinspirerade eller gröna mattan passar bättre. Är det till och med så att du kan lyckas matcha en mönstrad/ färgglad yogamatta till din outfit?

Alternativa yogamattor

En yogamatta måste inte vara gjord i plast eller gummi. Det finns yogamattor av naturmaterial som ofta är återvinningsbara och snällare mot miljön. Kanske kan en alternativ yogamatta passa dig bäst?

Yogamatta i merinoull

yogamatta ull merinoull

Yogamatta av ull HÄR

Ull är ett fantastiskt material, värmande, självrengörande och helt biologiskt nedbrytbart. Även yogamattor går att tillverka i ull! Just denna matta är gjord av merinoull som är en särskilt fin och mjuk ull från Sydamerika. Materialet och mattan är certifierade med flera certifieringar.

En yogamatta i ull passar bäst för lugnare yoga så som yinyoga. Mattan går att tvätta på ullprogram men håller sig också fräsch genom att bara vädra den mellan yogatillfällena.

 75 x 200 cm

Yogamatta i kork

yogamatta kork yogamattor

Kork yogamatta lejon HÄR / Yogamatta kork drömfångare HÄR / Yogamatta av kort med mittlinje HÄR

Kork är ett annat spännande material för yogamattor. Mattan tillverkas av både kork och naturgummi (ej latex) vilket ger den flera härliga egenskaper. Gummit gör att den ligger säkert mot marken, kork-materialet gör att du inte halkar och ger yogamattan en härlig textur.

Kork är antibakteriellt och för att sköta om mattan behöver du bara torka av den med ljummet vatten vid behov. Vid värre fläckar kan en mild tvål användas.

Olika tjocklekar på yogamattor

Alla dessa olika tjocklekar på yogamattor kan bli förvirrande om man är nybörjare. Hur tjock yogamatta ska man ha?

Tunna lätta yogamattor

En tunn yogamatta är vanligtvis kring 2 mm tjock. Det gör att mattan blir lätt att bära med sig, och att du får en närmare kontakt med marken under dig. Det kan göra dig både mer och mindre stabil, vilket beror på underlaget. Yogar du på hårt underlag blir du mer stabil på en tunn matta, men är underlaget mjukt, så som en gräsmatta, kan du bli mer ostabil.

Yogamattor kring 2 mm brukar rekommenderas för mer aktiva yogaformer, så som flow-yoga. Du blir stabil och sjunker inte ner i mattan som med en tjockare matta.

En tunn yogamatta är även perfekt att ha med på resor!

Allround yogamatta

En standard yogamatta brukar vara runt 4 mm tjock. Då får du bra stöd samtidigt som du fortfarande är stabil – oavsett underlag.

Väljer du en yogamatta med denna tjocklek kan du använda den till alla former av yoga – perfekt för nybörjaren!

Tjock yogamatta

En tjock yogamatta brukar var 6-8 mm tjock. Då blir mattan mer mjuk, och du kan riskera att tappa lite balans och stabilitet – men du vinner komfort.

Den tjockare yogamattan rekommenderas till lugnare yogaformer så som yinyoga. Då är bekvämlighet viktigt vilket man får med en tjock och mjuk matta. I lugn yoga har man också längre tid i varje position, vilket gör att man har längre tid att hitta och öva upp sin stabilitet.

Ta hand om din yogamatta

Om du vill att din yogamatta ska hålla sig fräsch och fin länge är det viktigt att du tar hand om den på rätt sätt. Dessa tips utgår ifrån att din matta är av giftfri PVC eller någon form av gummi.

Tvätta yogamatta

För att fräscha upp mattan efter yogapass kan du lätt torka av den med ljummet vatten. Om något spillts på den kan du använda någon form av mild rengöring.

Är din yogamatta gjord av PVC kan du tvätta den i tvättmaskin! Använd ett skonsamt program och inte mer än 30 grader, undvik centrifugering. Känns det osäkert att tvätta mattan i tvättmaskin kan du istället tvätta den i duschen eller badkaret.

En matta i naturgummi kan inte tvättas i tvättmaskin då det påskyndar nedbrytningsprocessen. Det finns särskilda rengöringsmedel man kan använda istället.

Skötselråd yogamatta

 • Rengör din matta. Se till att hålla mattan fräsch genom att torka av den och tvätta den vid behov.
 • Förvara den rätt. Mattan mår bäst om den förvaras i en väska för yogamattor på ett mörkt ställe – så som i en garderob. Då minskar risken för att mattan samlar damm och skadas av föremål runt omkring.
 • Undvik väder och vind. Yogamattan mår bäst i mörker och inomhusmiljö. Kom ihåg att alltid ta ur yogamattan ur bilen för att undvika hetta på sommaren och minusgrader på vintern.
 • Håll mattan torr. Om du lätt blir svettig eller yogar på ett fuktigt ställe är det bästa för mattan att låta den torka innan den rullas ihop. Allra bäst är om mattan kan lufttorka, men du kan också torka av den med en handduk.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply