0
Viktväst bäst i test 10 15 20 kg
Träningstillbehör

Bästa viktvästen & värdefulla tips inför köp av viktväst

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Nu närmar sig slutet på året och jag är säker på att många av er har funderat över era nyårslöften. Kanske har du bestämt dig för att komma i toppform 2021? Grattis i så fall – träning och hälsa är den bästa investeringen som du kan göra. I den här artikeln har jag valt att granska viktvästar som går att använda till många olika träningsformer. En viktväst är ett fantastiskt redskap att använda för att optimera din träning.

Viktväst bäst i test

Jag vill börja med att ge er en rekommendation på en viktväst som jag anser är bäst i test. Det är en väst från Star nutrition (Gymgrossistens eget märke) som man bygger ihop själv.

De aspekter jag tittat på är bland annat:

 • Passform
 • Pris
 • Kvalité
 • Användningsområden
 • Flexibilitet
Viktväst flexibel ta av vikter

Den här viktvästen har förutom sin snygga design, också många olika användningsmöjligheter. Jag gillar att vikterna är avtagningsbara och samtidigt ökningsbara. Viktvästen levereras med 15 kg men eftersom den har 30 st inbyggda viktfickor, kan du själv välja om du vill eller behöver köpa till vikter för att öka motståndet.

Eftersom den har möjligheten att både minska och öka vikten gör det att användningsområdet för västen ökar. Du kan både ha den när du utför dina vardagssysslor eller när du tar dig an ett riktigt svettigt träningspass. Är du nybörjare eller en inbiten träningsfantast spelar heller ingen roll eftersom du själv kan reglera vikten. Det gör att den är hållbar länge!

KÖP VÄST & VIKTER HÄR

Vad ska man tänka på när man köper viktväst?

Om du går i tankarna kring att införskaffa dig en viktväst finns en del aspekter att ta hänsyn till.

Viktväst träning

Du bör fundera på vad det är du ska ha viktvästen till eftersom den har så många olika användningsområden. Oavsett om du har tränat tidigare eller inte finns det många olika sätt att hålla igång på.


viktväst promenader

Har du tänkt dig att använda västen vid promenader eller löpning där du rör mycket på dig ska västen du köper sitta tight kring överkroppen så att den inte skumpar när du rör dig.


Viktväst crossfit

Ska du däremot använda västen till att öka belastning vid styrketräning är det inte lika noga, men självklart ska du känna att den har en bra passform även då.


viktväst pris

Tänk på att kvalitén på viktvästen kan vara avgörande för hur länge den håller, priset är en faktor som kan hjälpa dig att avgöra kvalitén.


vikt väst tyngd

Beroende på om du ska använda västen till konditionsträning eller styrketräning bör du även ta hänsyn till vilken vikt som är rätt för dig. Om du ska använda västen till löpning kanske du ska sikta på en väst som är tyngre än 5-10kg, om du ska ha västen till styrketräning kanske du bör se över en som väger upp emot 30 kg. Till vissa viktvästar kan du lägga till vikter i efterhand.


Nybörjare viktväst

Om du är nybörjare eller en inte kan också vara en faktor till vilken typ av viktväst du väljer att köpa. Tänk på att inte gå för hårt ut i början, börja hellre lågt och leta dig upp till något som passar dig och din nivå. Känner du dig osäker kan en viktväst med på – och avtagbara viktblock vara något för dig!

Hur träna med viktväst?

Som tidigare sagt finns det flera olika typer av träningsformer som passar att använda en viktväst till. Både nybörjare och de som har kommit längre på sin träningsresa kan använda sig av en viktväst. Det enda som egentligen bör justeras är vikten på västen.  

Du kan använda dig av en viktväst vid promenader, powerwalks, löpning eller joggning. Många använder viktvästen i kombination med både konditionsträning och styrka. Olika idrotter använder sig av viktvästar för att förbättra och optimera träningen. Viktvästar är fantastiska redskap när man har som mål att bygga muskelstyrka och kondition. Idrotter som många gånger använder sig av viktvästar som redskap är rugby, fotboll, hockey och framförallt crossfit!

Om du är en crossfit fantast kan du räkna med att din viktväst kommer bli väl använd. Det är ett populärt redskap vid övningar som burpees, upphopp, utfall och annat. Det kan verka taktiskt att använda en viktväst vid crossfit träning eftersom den optimerar dina resultat.

Anledningar till att använda en viktväst vid olika träningsformer:

 • Du ökar din totala kroppsvikt vilket gör att dina muskler och organ får arbeta hårdare.
 • När du tränar kondition med en viktväst bidrar det till bättre kondition och du kommer märka stor skillnad i hastighet och kondition när du vid ett senare tillfälle tränar löpning utan den.
 • Ger ökad belastning vilket bidrar till större muskeluppbyggnad vid ansträngning.

Tänk på! Du behöver egentligen inte bara använda en viktväst när du tränar. Du kan gå runt i ditt hem medans du städar med viktvästen på för att få ut mer av din vardag. Bra va?

Vilka olika typer av viktvästar finns det?

Det finns så många olika viktvästar precis som det finns många olika leverantörer. För att ni ska känna er lite mindre vilsna i viktvästdjungeln har jag listat några av mina favoriter nedan.

Viktväst 10 kg

viktväst 10 kg dam herr

Denna viktväst är perfekt för dig som är nybörjare och känner att du vill ha lite extra utmaning på promenaden eller löprundan. Det går finfint att använda viktvästen vid styrkeövningar som pull-ups eller chin-ups.

 • Kan justeras mellan 1-10kg
 • Finns i två storlekar: medium och large
 • Viktpåsar på insidan västen kan tas bort eller läggas till beroende på vilken vikt du önskar
 • Vikterna består av fyllda påsar med järnsand
 • God passform
 • Pris: 999kr

KÖP VÄSTEN HÄR

Viktväst 15 kg

billig viktväst 15 kg

För dig som söker lite extra utmaning och intensitet i din träning kan denna viktväst vara något! Den är på 15kg, men du kan själv välja en lägre vikt genom att ta bort viktpåsarna som sitter på insidan av västen. Denna väst kan du använda för extra motstånd vid löpning eller promenader, eller varför inte när du under din tur stannar för att utföra benböj eller upphopp? Den fungerar utmärkt för alla typer av styrketräning.

 • Du kan fördela vikten hur du vill genom fickor på viktvästens fram och baksida
 • Viktvästen har 30 stycken fickor, vilket gör att du kan köpa till viktblock för att öka den totala vikten på västen till 30kg
 • Har en ergonomisk passform
 • Pris: 1358kr

KÖP VÄSTEN HÄR

Viktväst 20 kg

justerbar viktväst 20 kg

En viktväst med 20 kg vikter som är den mest vanliga vid träningstyper som crossfit. En viktväst med vikt som passar dig som är van vid tyngre träning. Förutom att använda vid muskelbyggande träning går det utmärkt att ta på sig västen på en promenad eller löprunda!

 • Du kan själv justera vikten mellan 1-20 kg.
 • Vikterna består av fyllda påsar med järnsand på insidan viktvästen.
 • Pris: 1299kr.

KÖP VÄSTEN HÄR

Viktväst 30 kg Ompu

Tung viktväst ompu 30 kg crossfit

En viktväst för dig som verkligen vill bygga muskler samtidigt som kaloriförbrukningen optimeras. Med en 30 kilos viktväst kan du vara säker på att du får motstånd oavsett var i din träning du befinner dig. Tänk på att du inte bör börja med en viktväst på 30 kg om du inte tränat tidigare. Denna viktväst är försedd med kardborreband för att den trots sin tyngd ska sitta som en smäck runt din överkropp. Det är viktigt att en tyngre viktväst sitter väl för att inte felbelasta kroppen.

 • Har kardborreband för att kunna anpassa passformen.
 • Justerbara vikter, du kan plocka ut om 30kg är för tungt att börja med.
 • Pris: 1599kr.

KÖP VÄSTEN HÄR

Viktväst med lösa vikter

Reglerbar viktväst dam herr

För dig som inte riktigt vet hur höga vikter du bör starta med finns viktvästar som levereras utan några vikter! Vikterna kan du beställa i efterhand allt eftersom. Just denna viktväst har 30 st fickor för vikter och vikterna hittar du i länken nedan. Fickorna för vikterna är placerade både på fram och baksidan av viktvästen, vilket gör att du själv kan bestämma belastning fram och bak. Förutom det har viktvästen kardborreband för att du ska kunna anpassa passformen så väl som möjligt.

 • Levereras utan vikter, vikterna beställs vid sidan av och är specialanpassade för just denna viktväst. Vikterna beställs i block om 15kg/st.
 • Har en god passform med hjälp av kardborreband.
 • Vaddering i axlar och justerbart spänne i midjan bidrar till ökad ergonomi.
 • Pris för viktväst utan vikter: 999kr.
 • Pris för viktblock: 599kr.

KÖP VÄST & VIKTER HÄR

Viktväst bra eller dåligt?

En viktväst gör så att du kan få mer ut av din träning. Med armar och ben fria kan du aktivera kroppen på ett helt annat sätt än om du har vikter på handleder eller vrister. En av många fördelar är att vikten fördelas jämt över kroppen vilket minskar risken för belastningsskador.

Bär du den på promenaden eller när du gör knäböj bränner du även några extra kalorier, samtidigt som musklerna får jobba lite extra – hur bra är inte det? En studie från Göteborgs universitet visade faktiskt på att försökspersonerna i undersökningen gick ner mer i vikt när de använde viktväst.

Även om en viktväst för många är ett skonsamt redskap då den extra vikten ligger jämt fördelat över kroppen, finns det de som kanske inte bör träna med en viktväst. Vet du med dig att du sedan tidigare har förslitningsskador, smärta i nacke/axlar, rygg och leder, är viktväst kanske inte för dig. Trots att den anses vara skonsam att använda, ökar den ändå belastningen vilket kan leda till större skada om du haft ont sedan tidigare.

Det finns ingen generell riktlinje att gå på gällande om träning med viktväst är bra eller dåligt. All träning är bra för hälsan! Men det är högst individuellt om det passar just dig och dina förutsättningar. Du skall aldrig utsätta kroppen för mer belastning än vad den klarar av.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply