0
Olika typer av yogabolster och yogakuddar runt, avlångt, litet, stort
Träningstillbehör, Yogakläder

3 olika Yogabolster som fördjupar din yoga och meditation

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Yogabolster är fyllda yoga-kuddar av varierande storlekar som används för att stödja olika delar av kroppen i olika asanas (yogapositioner). Genom att placera ett bolster under knäna kan du maximera nyttan av shavasana (död mans position), en meditativ och reparativ asana som allmänt praktiseras i slutet av en yoga-rutin eller yoga-pass. Lägg ett bolster under nedre delen av ryggen för en stödjande bakåtböjning. Eller på längden längs mitten av ryggen, nacken och huvudet för att öppna hjärtchakrat.

Vad yoga bolster används till

Yogabolster, liksom andra yoga-hjälpmedel, hjälper till att avlasta din kropp i olika yogapositioner. Yogakuddar finns i olika former och storlekar. Det finns ett yoga bolster för varje behov. Ett yoga bolster bli din bästa vän i den vilande delen yoga. De uppmanar till reflektion inåt samt förser oss med komfort och lätthet under många poser. Låt din kropp att återhämta sig och stretcha ut efter en lång dag på kontoret med yoga övningar med bolster, som skapar en positiv inverkan på kroppen. Exempel på vad man använder ett yogabolster till:

 1. Du kan använda ditt bolster för ersätta ett yogablock om du behöver ett mjukare stöd
 2. I Shavasana kan du placera ett bolster under knäna för en behaglig vila
 3. För att stötta upp fötterna under Shavasana, för att uppleva en känsla av att sväva.
 4. Under Pranayama andningsövningar, och på så sätt öppna upp mer, för att stärka effekten av andningsövningarna.
 5. Ett runt bolster under barnets position för att framhäva kurvan ryggen och till fullo engagera positionen.
 6. Ett cylinderformat bolster i bakåtböjningar tillåter dig att öppna upp överkroppen därmed organ, mage, revben, och hjärta.
 7. Använd ditt yogabolster under meditationen, genom att sitta med bakre delen av rumpan på det i en lotusposition.

Vilket typ av yogabolster ska jag välja

Yogabolster är vanligast i cylindriska eller rektangulära former. Cylindriska kuddar tenderar att vara något högre än rektangulära kuddar, vilket möjliggör djupare öppningar av bröstet och en bra grund för ett stabilt stöd. Skillnaderna mellan de olika typerna är inte stor, så vilken modell du väljer att köpa är helt enkelt en fråga om personlig preferens. Det finns även mindre yogakuddar att sitta på under meditation, dessa är ofta runda och platta. En annan variant är ett yogabolster för nacken som kan vara skönt under många yogapositioner där nacken behöver extra stöd.

Yogakuddar kan indelas i tre olika typer:

 • Cylinderformade / runda yogabolster
 • Rektangulära platta bolster
 • Meditationskuddar (runda eller njurformade)

Cylinderformade yogabolster

Cylinderformade, eller runda yogabolster, är de mest förekommande i yogasammanhang. Det är också den yogakudde som jag använder mest själv. Jag älskar att lägga mig på långsidan och låta ryggen få en ordentlig stretch! Här nedan har jag listat mina favoriter bland runda yoga bolster.

Runt yoga bolster sammet – Heppa design

runt yoga bolster sammet

Dessa yogabolster i sammet är nyinkomna i sortimentet och jag älskar dem. Förutom att vara perfekta yogakuddar är de också hur snygga inredningsdetaljer som helst! Materialet sammet är så trendigt just nu och det är skönt mot huden. När bolstret inte används i yoga kan du ha det som sittpuff eller nackkudde.

KÖP DEM I ALLA FÄRGER HÄR

Chattra runt bolster yoga i fina mönster och färger

runt yogabolster mönster fina färger

Mitt yogabolster som jag använder på huvudbilden i detta inlägg kommer från Chattra. Detta företag har många olika typiska yogamönster och fina färger på sina bolster. Förutom att vara superfina är de även väldigt ändamålsenliga. Jag gillar att de har en fast stoppning som inte viker sig för kroppstyngden, utan att på något sätt vara obekväma.

KÖP DEM I ALLA MÖNSTER HÄR

Cylinderformat runt yogabolster Nytta Design

Stor rund kudde för yoga

Cylinderformat/runt yogabolster från Nytta Design, där min meditationskudde kommer ifrån (se nedan). Bolstret är lätt med sina 3,5 kg och samtidigt en stabil kudde i din yogapraktik. Storleken är 60 cm långt och 20 cm i diameter. Det sköna överdraget av bomull är tvättbart. Med detta bolster kan du komma djupare in in din yoga, speciellt i övningar som öppnar upp överkroppen. Bolstren finns i olika färger.

KÖP DESSA RUNDA BOLSTER HÄR.

Färgglada runda bolster för yoga från Yogiraj

Yoga bolster Yogiraj yogakudde

Yogiraj yogabolster i härliga karamellfärger! Jag gillar framförallt den ljusrosa och den ljusgröna varianten, så fina färger som passar perfekta i skandinavisk inredning. Det är egentligen ingen större skillnad på detta bolster jämfört med det ovan från Nytta Design. Detta väger lite mer (5,5 kg) och är större (71 x 23 cm). Men det som är roligare med att köpa Yogiraj yogabolster än det från Nytta Design är att det finns matchande utrusning. I samma färg hittar du nämligen yogastraps, yogaväska och yogaklossar!

KÖP DESSA BOLSTER HÄR

Rektangulära / platta yogabolster

Dessa bolster är inte lika vanliga men de är minst lika användbara. Jag gillar framförallt att lägga dem under knävecken i vilande positioner som shavasana, men de är även bra under huvudet och som stöd vid längre Yinyoga-ställningar.

Rektangulärt bolster från Chattra

Rektangulärt yogabolster från chattra med fint mönster
Ett rektangulärt yogabolster från Chattra med fint mönster

Ett rektangulärt yogabolster från Chattra i modern design. Denna avlånga yogakudde finns i olika färger och mönster. Den lilla dekorativa tofsten är pricken över i:et i designen. Det här är ett yogabolster som du vill ha framme, vackert och redo att användas när som helst. Tyget är tryckt efter indiska hantverkstraditioner för hand. Bolstret kan användas vid alla typer av yogautövning och är ett perfekt stöd i de flesta yogaövningar. Tillverkat av 100 procent bomull. Yogabolstret väger 2,2 kg och har storleken 67 cm x 30 cm x 15cm.

KÖP PLATTA BOLSTER HÄR.

Meditationskudde och liten yogakudde

Meditationskuddar och yogakuddar finns i olika varianter. Vanligast används dessa att sitta på vid meditation och stillasittande yogapositioner. Jag har min yogakudde som stöd för allt möjligt, när jag sitter på golvet eller för att bulla upp bakom nacken. Denna typ av yogakudde är den mest användbara utanför yogan och smälter lätt in i heminredningen.

Hjärtformad kudde för meditation

kudde meditation skön meditationskudde yogiraj

Denna Yogiraj meditationskudde är så fin! Jag tycker faktiskt att den är mycket finare än den jag har från Nytta Design (se nedan). Den gröna är min favorit, och troligtvis den jag skulle välja att investera i. Det som är bra med ett hjärtformat /njurformat yogabolster är att det är väldigt skönt att sitta på.

KÖP DENNA KUDDE HÄR

Bolster i form av en meditationskudde

fin meditationskudde

Denna vackra typ av meditationskudde kommer från Chattra och är tillverkad av handtryckt tyg enligt indiskt hantverk. Det här är ett litet yogabolster som finns i flera olika färger och mönster. Bolstret har en söt liten detalj i form av en tofs. Det är perfekt för dina andningsövningar och Pranayama. Att sitta bekvämt en längre tid är bland det svåraste med meditation, denna meditationskudde gör det skönare för dig. I de långa yogapositionerna i Yinyoga kan en yogakudde vara din stöttekudde, i dubbel bemärkelse. Detta yogabolster är så fint att du kan ha det som en fin inredningsdetalj hemma när du inte använder det.

KÖP DEN RUNDA VARIANTEN HÄR.

Rund meditationskudde Nytta Design

Nytta design yogakudde rund

Om du vill ha en rund meditationskudde utan mönster är denna variant från Nytta Design ett mycket bra val. De finns dessutom i flera fina färger som inte är med på bilden. Denna kudde kan även användas som yogabolster vilket gör den väldigt mångsidig.

KÖP RUNDA KUDDAR HÄR

Njurformad /halvmåneformad meditationskudde

Meditationskudde njurformad Nytta design
Ytterligare en variant av meditationskudde som är njurformad.

Min njurmåneformade meditationskudde kommer från Nytta design. Jag mediterar ofta på min yogamatta eftersom det förhindrar benen från att glida på trägolvet. Läs mer om min gröna Yogamatta Jade Harmony här. Tillbaka till meditationskudden. Den här typen av halvmåneform är ett bra val om du vill ha något som hjälper dig hålla formen när du mediterar.

KÖP NJURFORMAD KUDDE HÄR

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Jonna juni 30, 2020 at 7:36 e m

  Hej!
  Är bolstrena från Chattra de som är mest fasta eller finns det några andra du skulle rekommendera om man är ute efter ett ganska fast bolster?

  • Reply Fitnessfia juli 1, 2020 at 6:12 f m

   Hej Jonna! Det stämmer att de från Chattra är fasta men jag skulle säga att alla är det. Det är liksom själva grejen med ett bolster, att det ska stötta upp. Så, gå på vilket du tycker är fint. Jag gillar mitt från Chattra men nu i efterhand hade jag nog valt ett enfärgat för att lättare passa in hemma hos mig 🙂 /Fia

  Leave a Reply