0
snygg varm täckkjol vinterkjol termokjol
Outerwear

Täckkjol dam: varmaste & snyggaste termokjolarna (2023)

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Håll dig varm och stilren i vinter med vår guide till de bästa termokjolarna för kvinnor 2023. Dessa mångsidiga täckkjolar är perfekta för utomhusaktiviteter och finns i olika design och storlekar. Många vinteraktiviteter kräver att man tänker om när det gäller sin utrustning och sina kläder. Det bästa är att klä sig lager på lager med ett varmt isolerande ytterlager – så som en täckkjol!

Vad är en täckkjol?

En täckkjol, även kallad termokjol och vinterkjol, är en slags jacka för rumpan, en kusin till täckbyxorna. Täckkjolen är en vadderad och vindtät, värmande kjol som skyddar mot låga temperaturer.

Termokjolen är ett plagg som ofta glöms bort när det gäller vinterkläder, vilket jag tycker är synd med tanke på hur praktiskt och bekvämt det är.

Täckkjol passar till många olika aktiviteter under årets kallare period. Du kan bära den under kalla dagar i staden, i skogen eller på landet.

Termokjol: att tänka på

Innan du bestämmer dig för vilken termokjol du ska köpa är det viktigt att först bestämma dig för vad du vill ha.

Ju längre kjol desto mer värme

Det är viktigt att tänka på vilken längd på kjolen som passar ditt behov bäst.

Längre termokjolar ger mer värme än korta täckkjolar. Det beror på att en kortare kjol täcker ett mindre område och därmed släpper in mer kalluft. De korta termokjolarna är dock lättare att röra sig i.

En lång termokjol skyddar alltså bättre mot kyla och isvindar, medan en kort täckkjol ger mer rörelsefrihet.

Vilka behov har du?

Det är alltid viktigt att först fråga sig vilka behov som är viktigast. Det gäller oavsett om du köper en täckkjol eller ett par löpskor. När det gäller termokjolar bör du välja produkt utifrån din livsstil och hur du planerar att använda kjolen.

Förutom längd som vi redan pratat om kan dessa saker vara bra att fundera över om de är viktiga för dig:

 • Dragkedja (på sidan eller fram)
 • Fickor
 • Tjocklek
 • Fjäder/dun eller syntetisk stoppning
 • Färg

Bästa täckkjolen

Vilken är då den allra bästa täckkjolen? Jo, det är den som passar dina behov.

Om du är ute mycket med barn så kan många och stora fickor vara ett bra alternativ. Vill du inte använda material från djurriket ska du välja en kjol utan dun och läderdetaljer. Behöver du kunna röra på dig så väljer du en kort kjol eller en kjol med större vidd.

Den bästa täckkjolen är helt enkelt den som passar just dig bäst. Här nedan har du några riktigt bra täckkjolar att välja på:

Termokjol / täckkjol kort

Nu är det dags för tips på täckkjolar! Vi börjar med de lite kortare täckkjolarna. Dessa får man något mer rörlighet i vilket gör dem perfekta för löpning.

kort täckkjol täckkjol för löpning
Svart täckkjol Lundhags HÄR / Termokjol i ull HÄR / Svart termokjol Bergans HÄR
 1. Svart kort täckkjol Lundhags. Lundhags är ett svenskt märke som gör kläder i riktigt bra kvalité. Kjolen har en dragkedja som stängning och en elastisk midja som är riktigt bekväm. Fodrad med syntetmaterial och den väger inte mycket.
 2. Termokjol i ull. Ull är ett naturmaterial som är fantastiskt när det gäller att hålla värme inne och kyla ute. Denna kjol är gjord av 100% ull och passar bra i många olika väder. Kjolen har en dragkedja för enkel på- och avtagning.
 3. Bergans täckkjol. Denna täckkjol kommer från norska Bergans och heter Røros. Kjolen är vindtät och vattenavvisande och är ett perfekt yttre lager. Fodret är delvis gjort av återvunnen polyester.

Termokjol / täckkjol lång

En längre täckkjol värmer bättre än en kort, men kan ge något begränsad rörlighet. Perfekt för isfiske eller en dag i vinterskogen!

lång täckkjol svart röd varm kjol vinter
Täckkjol Skhoop HÄR / Röd lång täckkjol HÄR
 1. Täckkjol från Skhoop. Skhoop är ett svenskt företag grundat i Åre som specialicerar sig på just täckkjolar! De erbjuder täckkjolar för många olika aktiviteter, så som denna långa täckkjol som blir ett utmärkt alternativ till täckbyxor. Fodrad med både polyester och dun.
 2. Röd lång täckkjol Dobsom. Denna fina röda täckkjol kommer från Dobsom och är i en lång längd. Den har fickor och en dragkedja i sidan som du kan använda både för extra ventilation och rörelse.

Houdini täckkjol

Houdini är en välkänd tillverkare av täckkläder, och självklart tillverkar de även täckkjolar! Om du väljer att köpa en täckkjol från Houdini så får du med stor säkerhet en kjol du kommer trivas med länge.

houdini täckkjol blå grön svart unisex vinterkjol varm
Blå täckkjol HÄR / Grön täckkjol HÄR / Unisex täckkjol HÄR
 1. Blå täckkjol från Houdini. Denna täckkjol från Houdini heter Sleepwalker. Den är mycket lätt och väldigt packbar tack vare att den kan komprimeras. Fyllningen är gjord av 60% återvunna fibrer.
 2. Grön täckkjol Houdini. Även denna täckkjol är en Sleepwalker men i en jättefin grön färg! Den har samma goda egenskaper som den blå kjolen. Sleepwalker kjolarna har en tvåvägs-dragkedja i sidan för enklare användning.
 3. Unisex täckkjol Houdini. Täckkjolen ”The Square” från Houdini är gjord för att kunna bäras av alla oavsett kön och storlek. Tack vare omlottmodellen är den lätt att ta på och av, och det möjliggör att många olika storlekar kan bära den. Vattentät och stretchig.

Termokjol dun

Täckkjolar finns med lite olika fyllningar som alla har sina för och nackdelar. Om du vill ha en naturlig och väldigt värmande isolering i din kjol så ska du välja en täckkjol med dun!

täckkjol dun fjäder ahkka termokjol svart
Termokjol dun HÄR

Jag vill verkligen slå ett slag för denna fina täckkjol från Svenska Áhkká! Den slutar strax under knäna och är fylld av dun och fjäder. Detta gör att kjolen är väldigt varm och skön samtidigt som den har en god andningsförmåga.

Kjolen andas kvalité med snygga och smarta detaljer så som rymliga fickor, smart stängning i midjan samt ett yttertyg av delvis återvunnen polyester.

Billig termokjol

Om du bara vill testa att bära täckkjol så kanske man inte vill köpa den värsta och dyraste kjolen direkt. Då kan jag tipsa om att istället köpa en lite billigare täckkjol, exempelvis någon av dessa:

billig täckkjol budget snygg billig termokjol
Mörkröd täckkjol HÄR / Lång varm täckkjol HÄR / Kort svart täckkjol HÄR
 1. Mörkröd täckkjol. Denna fina täckkjol i en vacker mörkröd färg är ett budgetvänligt alternativ till en dyrare täckkjol. Den är vattentät och värmande, precis som en täckkjol ska vara. Täcker knät.
 2. Lång varm täckkjol. Trots det låga priset klarar denna täckkjol mycket! Kjolen är hellång och har en dragkedja i sidan. På andra sidan har den en slits nedtill för att förbättra rörligheten.
 3. Didriksons täckkjol. Didrikssons gör bra ytterplagg – så som denna fina täckkjol! Den har en resår i ländryggen, ficka på insidan och är vattenavvisande.

Täckkjol dam – när använder man den?

Om du tidigare bara använt täckbyxor och inte täckkjolar så kan det vara svårt att veta varför man ska testa en täckkjol. Låt mig berätta några av fördelarna:

 • Användbar till många olika aktiviteter. Täckkjolen kan användas när man är ute och går, löper, rider eller vid längskidåkning. Om du bara ska vara ute en fin vinterdag så passar den perfekt då den värmer gott om rumpan, och den är perfekt att ha när du går mellan bussen/ tåget och arbetsplatsen.
 • Lätt att ta av och på. Om du varierar mycket mellan att vara ute och att vara inne på vintern, exempelvis vid lek med barn eller om du reser kollektivt och byter färdmedel så är täckkjolen smidig. Du kan lätt ta på och av den utan att ta av dig skorna! Alltså slipper du hitta balansen och krångla av byxorna, du kan bara släppa ner kjolen så är du klar.
 • Värmande. Täckkjolar värmer där vi behöver det som mest, kring rumpan och de övre delarna av benen. Om vi är varma här så blir resten av benen och kroppen också varma, vi alla vet hur jobbigt det är att frysa om rumpan…

Den enda nackdelen med täckkjolen är att den inte håller värmen lika bra vid extremt kallväder.

Om temperaturen börjar krypa under -10 grader är ändå täckbyxan ett bättre val då den saknar täckkjolens stora öppning nedtill.

Men innan det blir riktigt så kallt så fungerar täckkjolen perfekt.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply