0
Äppelcidervinäger test hälsofördelar biverkningar
Kost och mat

Den äppelcidervinäger som är bäst för att gå ner i vikt! (2023)

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Upptäck de många fördelarna med att använda äppelcidervinäger för viktminskning 2023. Från att reglera blodsockerhalten till att öka metabolismen har äppelcidervinäger visat sig hjälpa till viktminskning och förbättra den allmänna hälsan. Det finns många studier som pekar på fördelarna med att dagligen konsumera den sura vinägern, men vad är egentligen sant och vad kan du förvänta dig?

I det här blogginlägget kommer vi att utforska vetenskapen bakom äppelcidervinägers viktminskningsegenskaper och ge tips på hur du kan använda den i din kost.

Bästa äppelcidervinäger för att gå ner i vikt är enligt mig av märket Bragg som finns att köpa HÄR

Vad är äppelcidervinäger?

Äppelcidervinäger är en vätska som till huvudsak innehåller äpplen, jäst och bakteriekultur. Vid tillverkning krossas äpplen och blandas tillsammans med jäst. Jästen fermenterar sedan fruktsockret och omvandlar det till alkohol, för att alkoholen skall bli till ättiksyra tillsätts bakteriekultur.

När processen är färdig har vätskan en syrahalt på 5 % bildats vilket karaktäriserar ättikan.

Äppelcidervinäger används inom många områden: matlagning samt för sian hälsofrämjande fördelar och i huskurer. 

I det här inlägget ger jag dig en övergripande guide över vilka fördelar och nackdelar som finns med äppelcidervinäger. Dessutom delar jag med mig av mina egna erfarenheter kring vinägerns påstådda hälsofrämjande egenskaper.

Är äppelcidervinäger nyttigt?

Äppelcidervinäger är en vätska som har använts långt tillbaka i tiden för medicinska och hälsofrämjande ändamål. Rå, ofiltrerad och ekologisk äppelcidervinäger är speciellt nyttig då den innehåller strängar av viktiga proteiner och enzymer, dessa kallas för ”mamman”.

Dessutom bildas vänliga bakterier i tillverkningsprocessen som hjälper till att hämma skadliga bakterier. 

Vad är äppelcidervinäger bra för?

Som du kommer att märka i detta inlägg är äppelcidervinäger bra för att gå ner i vikt och mot diverse sjukdomar och åkommor. Dessutom bidrar vinäger (av bra kvalitet) med nyttiga bakterier till tarmen.

Genom att regelbundet inta äppelcidervinäger kan du få ett bättre upptag av vitaminer, de blir helt enkelt lite mer tillgängliga för kroppen.

Visste du även att äppelcidervinäger är bakteriedödande och hjälper vid både urinvägsinfektion och svamp i underlivet.

Äppelcidervinäger fördelar

Det finns många fördelar med äppelcidervinäger. Dels har dem en bevisad effekt på stabilisering av blodsockret, dels stimulerar den ämnesomsättningen. Vissa hävdar även att äppelcidervinäger har en positiv inverkan på hud, hår och naglar.

Har du ett behov av att förbättra några av följande punkter, bör du fundera på att lägga till äppelcidervinäger i din kost: 

 • Hämma skadliga bakterier
 • Sänka blodsockret
 • Gå ner i vikt
 • Minska risken för kolesterol och hjärt- och kärlsjukdom
 • Förbättra matsmältning
 • Förbättra kvalitén på hud och hår

Äppelcidervinäger pH – är det basiskt?

Äppelcidervinäger är en vätska som räknas till surt på pH-skalan men med basiska egenskaper. Då tänker du: hur? Låt mig förklara.

I magen balanseras kroppens syranivåer. Vid intag av äppelcidervinäger som i sig är surt hjälper det kroppen att skapa basiska eftereffekter för att kompensera.

Att ha en kropp som är mer basisk än sur har visat flera hälsofördelar i vetenskapliga studier. För den som undrar ligger äppelcidervinäger mellan nivå 1-4 på pH-skalan.

Äppelcidervinäger biverkningar

Som med allt du äter och dricker kan du få tråkiga biverkningar om du får i sig för mycket. För vissa kan äppelcidervinäger ge biverkningar efter bara en sked.

Med det sagt så är det absolut inget farligt med att få i sig en så liten mängd. Dessa biverkningar är oftast tillfälliga och går över av sig själv. Men upplever du någon av biverkningarna bör du sluta med äppelcidervinäger och fokusera på en god kost i allmänhet. 

Biverkningarna som vissa kan uppleva vid intag av äppelcidervinäger är: 

 • Magproblem
 • Diarré
 • Sura uppstötningar
 • Njurproblem
 • Upplåst mage
 • Skador på tandemaljen

Äppelcidervinäger dosering

Rekommenderat intag av äppelcidervinäger är två matskedar om dagen. Eftersom vissa kan reagera på den starka syran i vinägern kan det vara bra att starta försiktigt om man inte intagit det tidigare.

Så ett tips är att du startar med en mindre mängd äppelcidervinäger, för att sedan jobba dig uppåt när du märker att magen och kroppen klarar syran.

Shotta / dricka äppelcidervinäger

Egentligen finns det inget rätt eller fel sätt att få i sig äppelcidervinäger på. Du får del av dryckens hälsofördelar oavsett om du shottar eller har äppelcidervinäger på salladen.

Läs även: Dessa hälsofördelar kan du förvänta dig av att dricka citronvatten på morgonen

Vissa föredrar dock att dra i sig den sura drycken snabbt, medan andra gärna dricker den i lugn och ro, utspädd med vatten eller honung. Oavsett hur du väljer att konsumera den bör detta göras på tom mage.

Gurgla äppelcidervinäger

Känner du att du är på väg att bli förkyld med känningar i halsen? Då kan det vara en bra idé att gurgla äppelcidervinäger.

Faktum är att vinäger har använts som desinfektion och för behandling av svamp och bakterier i flera århundraden. När du gurglar äppelcidervinägern hjälper det till att döda och hämma bakterietillväxten och kan hjälpa dina förkylningssymptom.

Späd ut äppelcidervinäger med valfri mängd vatten och gurgla i cirka 30 sekunder, upprepa kontinuerligt under dagen. 

Ha vinäger på sallad och i matlagning

Har du svårt för smaken av äppelcidervinäger, men ändå vill ta del av dess häftiga hälsofördelar går det bra att inkorporera den i din matlagning. Äppelcidervinäger passar nämligen kanon till att ha som vinägrett i sallad eller som smakstärkare i grytor. 

Min favorit är Pico de Gallo som är ett populärt tillbehör till grillat mm.

Äppelcidervinäger hud

Äppelcidervinäger är ett naturligt hudvårdsalternativ som är skonsam både för dig och miljön. Anledningen till att det kan användas vid hudproblem är både på grund av dess vitaminrika innehåll och anti-bakteriella egenskaper.

Här nedan listar jag några av mina bästa användningsområden när det kommer till huden! 

Eksem

Äppelcidervinägern har som sagt många användningsområden. Lider du av eksem kanske du har hört att äppelcidervinäger kan lindra och förbättra dem. Det sägs att syran hindrar bakteriell tillväxt och drar ihop huden för att hindra spridning av eksemet.

Det rekommenderas att ta äppelcidervinäger på en handduk och badda det drabbade området, skölj av efter cirka två timmar. 

Ta bort vårtor & kondylom

Som tidigare nämnt är äppelcidervinäger en huskur mot hudproblem, men visste du att det även kan användas mot svårigheter med vårtor och kondylom?

Anledningen är de viktiga näringsämnena och höga halterna av A- och B-vitamin som påstås vara lindrande och hämmande. Vill du testa en naturlig huskur mot vårtor bör du se över om inte äppelcidervinäger kan lindra dina besvär. 

Finnar / acne

Äppelcidervinäger innehåller en syra som i hudvårdstermer kallas AHA-syra. Denna används flitigt för att behandla ärr, pigmentfläckar och akne.

AHA-syran sänker hudens pH-värde och drar ihop porerna, utan att torka ut huden. Användning av äppelcidervinäger rekommenderas främst till den som har akne eller kombinationshy.

Badda ansiktet med bomull doppad i äppelcidervinäger och skölj efter behov.

Ansiktsvatten

Vid hudproblem kan du testa att byta ut ditt traditionella ansiktsvatten mot äppelcidervinäger. Den enzymrika vätskan har anti-bakteriella egenskaper och hjälper huden att rengöras. Dessutom är det skonsamt för både dig och miljön. 

Fotbad

Visste du att äppelcidervinäger inte bara gör underverk för huden? Den kan även lindra och förebygga fotsvamp! Vinägern förebygger bakterietillväxt och skapar en otrevlig miljö för svampen som gör att den hämmas.

Äppelcidervinäger kan även vara till hjälp om du har lindrigare besvär av förhårdnader. Doppa fötterna i ett fotbad en gång i veckan, så kommer du märka skillnad.  

Äppelcidervinäger hår

Det sura pH-värdet i äppelcidervinägern har många bra användningsområden, inte minst för ditt hår och hårbotten. En sköljning med äppelcidervinäger kan användas för att göra håret mjukt och glansigt, samtidigt som det hjälper hårbotten att balansera det naturliga pH-värdet.

Här nedan går jag djupare in på vad äppelcidervinäger kan göra för din kalufs.

Tvätta håret med äppelcidervinäger

Är du i behov av att ge dig själv och ditt hår en naturlig kur med äppelcidervinäger finns en metod att ta till. När du duschar sköljer du håret med äppelcidervinäger istället för med balsam. Du kan antingen låta det sitta kvar eller skölja ur det. Doften av vinäger försvinner när håret har torkat. 

Hårbotten

Lider du av torr hårbotten är det bra att behandla den med äppelcidervinäger. Du kan göra rutinen samtidigt som du behandlar ditt hår. Häll, spraya eller gnugga försiktigt in äppelcidervinägern i hårbotten och låt verka ett tag. Skölj sedan ur. 

Mjäll

Äppelcidervinägern kan göra under för din skalp om du har problem med mjäll. Syran i vinägern hjälper nämligen hårbotten att återfå fukt och balansera pH-värdet, vilket kan lindra en torr hårbotten.

Äppelcidervinäger vikt

Är det sant att man kan gå ner i vikt med äppelcidervinäger? Ja, men det är inte så uppenbart som man kanske kan tro. Vinäger har definitivt många hälsofördelar, men vad är det som den egentligen gör för vikten? Jo, den hjälper till att balansera blodsockret, minska hungerkänslor och påverka ämnesomsättningen.

Det finns många åsikter och skriverier om äppelcidervinäger och dess påverkan på vikten. Jag har tittat närmare på den här frågan och kommer gå igenom den här nedan.

Viktminskning

Det finns studier som visar att äppelcidervinäger kan ha en inverkan på ämnesomsättningen. Det man kunnat visa är att de som konsumerat äppelcidervinäger regelbundet har bränt fler kalorier och på så vis tappat mer i vikt än de som inte intagit vinäger.

Forskare i Japan har kommit fram till att ett dagligt intag av vinäger kan bidra till viktminskning. I studien, som visserligen var liten, fick försökspersonerna dricka 15-30 ml äppelcidervinäger om dagen i 12 veckor. De som drack vinäger gick ner mer i vikt än fokusgruppen som inte intog vinäger.

Dessutom har man kunnat visa på att äppelcidervinäger hjälper till att balansera blodsockret, minskar hungerkänslor och får dig att känna dig mättare längre.

Vid Lunds universitet gjordes en annan studie som visade att äppelcidervinäger i kombination med kolhydratrika måltider minskar aptiten. Det innebar i förlängningen att försökspersonerna minskade dagsintaget av kalorier med upp till 300 kalorier.

Fettförbränning

Bränner äppelcidervinäger mer fett? Det direkta svaret är nej, men indirekt ja. Eftersom de studier som gjorts visar att äppelcidervinägern påverkar både blodsockret och i viss mån även ämnesomsättningen, kan man säga att den även har en inverkan på fettförbränningen. Det finns definitivt inga nackdelar i alla fall! 

Sjukdomar och besvär

Såhär långt så har väl ingen missat att äppelcidervinäger har en mängd hälsofördelar. Jag ska titta lite närmare på vilka sjukdomar och besvär som denna superfood påstås kunna lindra, hämma och bota. 

Springmask

Springmask är en parasit som vanligast drabbar barn, men den kan även drabba vuxna! Äppelcidervinäger hämmar och dödar springmasken när den äter restprodukterna av den starka syran.

Drick äppelcidervinäger direkt vid symptom och upprepa dagligen tills dina besvär är över. Det går bra att blanda ut med vatten eller tillsätta lite honung om du inte klarar av den skarpa smaken.

Gallsten

Det finns studier som säger att äppelcidervinäger kan hjälpa till att lösa upp gallstenar, men det finns även de som hävdar motsatsen. Därför kan du absolut testa en huskur med äppelcidervinäger då det inte är skadligt för hälsan.

Det rekommenderas att dricka två teskedar äppelcidervinäger varje morgon på fastande mage. Märker du ingen förbättring bör du dock kontakta din läkare.

Svamp i underlivet

Den starka ättiksyran som finns i äppelcidervinägern kan hjälpa till att döda svampen candida som ofta orsakar hudinfektioner och svamp i underlivet.

För att ta del av dess egenskaper bör du badda det drabbade området två gånger om dagen tills dina besvär upphör. Späd ut två matskedar med cirka två deciliter varmt vatten för bästa effekt. 

Urinvägsinfektion

En riktig huskur vid urinvägsinfektion är att få i sig mängder med sura drycker. Som du vet vid det här laget är äppelcidervinäger i suraste laget och därför en stark kandidat vid egenbehandling av urinvägsinfektion.

Surheten i vinägern följer med ut i urinröret och gör så att bakterierna där inte trivs. Du bör dock inte överskrida rekommenderat dagligt intag av äppelcidervinäger. Två matskedar om dagen räcker.

Gikt

Gikt är en mycket smärtsam sjukdom som drabbar vissa. Det finns de som menar att äppelcidervinäger kan lindra vid symptom och smärta.

Skulle du vilja testa sägs det att äppelcidervinäger kan intas som dryck eller baddas på det ömmande området för smärtlindring. 

Bragg äppelcidervinäger ekologisk ofiltrerad

Bragg äppelcidervinäger ofiltrerad ekologisk

Köp Bragg äppelcidervinäger HÄR

Jag konsumerar uteslutande äppelcidervinäger från Bragg. Deras vinäger är ekologisk, ofiltrerad, opastöriserad och helt raw med en syrahalt på 5%.

Dessutom innehåller den en ingrediens som kallas för ”mamman”. Detta är något som endast finns i ofiltrerad äppelcidervinäger och är den största skillnaden mellan äppelcidervinäger du hittar i matbutiken och Braggs.

Mamman är en strängliknande proteinmolekyl bestående av enzymer och mineraler som bildas i tillverkningsprocessen och är den största anledningen till vinägerns många användningsområden. Dessa förgås dessvärre i tillverkningen om vätskan pastöriseras.

För att ta fördel av de många hälsofördelar som äppelcidervinäger bör du därför alltid välja en som är raw, ekologisk och opastöriserad. Trots det lite dyrare priset är det absolut värt, eftersom de egenskaper som finns i ”mamman” annars går förlorade.

Min absoluta favorit som alltid finns hemma är äppelcidervinäger från Braggs.

KÖP HÄR

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply