Svampinfektion i underlivet behandling
Kostillskott, Kvinnohälsa

Bli av med svampinfektion i underlivet (candida) utan mediciner

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Att bli av med en svampinfektion i underlivet kan vara besvärligt, och inte sällan är svampinfektioner i vaginan återkommande. Orsaken till svampinfektion i underlivet är överväxt av Candida. Jag har här samlat information om hur du kan bli av med en besvärlig svampinfektion den naturliga vägen, utan starka mediciner. Inlägget bygger på mina egna erfarenheter och informationen är insamlad från olika håll. Jag är ingen läkare eller specialist inom det här området.

Symptom på svamp i slidan

Du märker oftast att du har svamp i slidan genom att det kliar och svider i och kring slidöppningen och på eller runt blygdläpparna. Det är inte ovanligt att blygdläppar och slidmynning blir röda, svullna och ömmar.

Du kan även upptäcka svamp i underlivet på flytningarna, som blir vita, gryniga och tjocka. Det är inte ovanligt att de blir klumpiga och liknar färskost.

Eftersom slemhinnorna påverkas, kan slidsvamp påverka lubrikationen vid sex. Det kan även svida lite när du kissar.

Svampinfektion i underlivet som inte går över

Det blir allt vanligare att kvinnor drabbas av svampinfektioner i underlivet som inte går över. Svampinfektioner beror på överväxt av jästsvampen Candida. Candida finns i den naturliga mikrofloran i tarmarna, munnen, tjocktarmen samt i slidan. Vanligtvis orsakar Candida-svamp inga problem, men olika faktorer kan gynna att svampen växer till sig och “tar över”. Då bildas en svampinfektion på slemhinnan, som ibland ska vara svår att bli av med.

Olika faktorer som kan få Candida att växa till sig är:

 • Dåliga kostvanor (läs mer nedan)
 • Antibiotika (nuvarande eller tidigare kurer)
 • Kortison
 • Stress

Fler och fler blir resistenta mot traditionella mediciner. Det krävs mer och mer av medicinen för att få effekt, alternativt uteblir effekten helt.

Smittar svampinfektion i underlivet?

Att svampinfektion i underlivet smittar är extremt ovanligt. Slidsvamp överförs inte vid toalettbesök eller oralsex. Att svampinfektion i underlivet skulle smitta vid sex är otroligt ovanligt. Det kan dock vara obekvämt att ha sex, då friktionen i slidan påverkas.

Svampinfektion i underlivet behandling

Det går att behandla en svampinfektion i underlivet på ett naturligt sätt, utan starka krämer som irriterar slemhinnorna och som ändå inte fungerar. Det första självklara du ska göra är att lufta området, använd inte underkläder och tighta plagg. Detta gäller både dag som natt. Tvätta inte med tvål alls, bara med vanligt vatten. Detta kan låta äckligt men slidan rengör faktiskt sig själv. När du blivit av med svampinfektionen kan du övergå till att tvätta med exempelvis kokosolja.

För behandling rekommenderar jag i första hand att prova att applicera en äkta äppelcidervinäger på området, alltså inget av dem man vanligtvis hittar i mataffären. Gör detta med försiktighet då det kan svida utav bara h***te. Testa först lite utblandat med vatten. Jag rekommenderar även att börja dagen med ett glas vatten med denna äppelcidervinäger i.

Steg två om detta inte fungerar är dessa två kosttillskott i kombination med en striktare kosthållning. Du behöver bygga upp din tarmflora med hjälp av probiotika och undecylensyra. Dessutom bör du undvika viss typ av mat under en period. Gör du alla dessa tre saker samtidigt har du goda chanser att bli av med din besvärliga svampinfektion i underlivet.

Behandling av svampinfektion med probiotika

Probiotika är välbeprövat och effektivt i behandling av svampinfektion i underlivet (eller någon annanstans). Var dock uppmärksam på att ett probiotika-tillskott bör innehålla minst 10 olika kompatibla stammar med bakterier. I varje stam ska det finnas minst ett par miljarder bakterier för att probiotika-tillskottet ska göra någon nytta.

Det är även viktigt att probiotika-tillskottet hanterats och förpackats på rätt sätt för att probiotika-bakterierna ska överleva syran i magsäcken. Förvara i kylen!

Många probiotika-kapslar och tabletter är slöseri med pengar eftersom de inte har tillräckligt med bakteriestammar. Jag har tagit de här probiotika-tabletterna och varit mycket nöjd:

Innate Response Flora probiotika-kapslar

Bäst i test probiotika tabletter kapslar
Innate Flora probiotika-kapslar

Innate Response Flora probiotika-kapslar är ett vegetariskt probiotika-tillskott (tillskott av tarmbakterier). Det finns olika styrka på Innate Response Flora. Kapslarna innehåller från 14 olika goda bakteriestammar, som inte konkurrerar med varandra, med minst 5 miljarder bakterieceller. Flora probiotika-kapslar är inte baserad på mjölkprodukter. Ingredienserna är ekologiska och och är fria från gluten, mjölkprodukter, soja, majs och vete.

Jag köper mina probiotika-kapslar HÄR.

Behandling av svampinfektion med undecylensyra (även kallad undekansyra)

Undecylensyra, eller undekansyra som den även kallas, är en naturlig fettsyra. Undecylensyra förekommer naturligt i kroppen och i olika typer av mat. Denna syra motverkar Candida-svamp i bland annat tarmen och vaginan. En hälsosam tarmflora som fungerar väl är avgörande för att kroppen ska kunna ta upp viktiga näringsämnen. Det finns “goda” fettsyror som kan hjälpa tarmarna för att motverka spridning av Candida-svamp. Exempel på dessa är: laurinsyra, kaprylsyra och undecylensyra (undekansyra).

En gammal studie menade att undecylensyra är sex gånger mer effektiv att motverka Candida än kaprylsyra (källa). Jag har tagit dessa Formula SF722-kapslar för att behandla återkommande svampinfektioner, med stor framgång:

Thorne Formula SF722 behandling mot svampinfektion (Candida)

Formula SF722 behandla svampinfektion i underlivet
Formula SF722 innehåller undecylensyra som botar svampinfektion i underlivet

Thorne Formula SF722 med undecylensyra är en effektiv behandling mot svampinfektion i underlivet. Syran utvinns ur oljan från ricinfrö och kapslarna är därför vegetariska (dock finns det animaliskt gelatin i). SF722 bidrar till att bibehålla en god tarm- och vaginal flora, fri från Candida. Undekansyra är den mest effektiva fettsyran mot svamp och Thorne Formula SF722 är enligt mig det bästa preparatet på marknaden. Kombinera dessa undecylensyra-kapslar med probiotika-kapslar och ändrade kostvanor, så ska du se att den besvärliga svampinfektionen ger sig.

Jag köper mina Thorne Formula SF722 HÄR.

Rekommenderad kost vid svampinfektion

En rekommenderad kost vid svampinfektion innebär reducering (helst uteslutning) av socker och snabba kolhydrater. Det rekommenderas även att undvika produkter innehållande jästämnen (bröd, öl, vin, svamp, jordnötter). Min generella rekommendation är att äta en välbalanserad kost, så ren som möjligt, där du undviker halvfabrikat och skräpmat. Jag har lagt till prebiotika-rik, fermenterad mat i min kost, som surkål, kefir och kimchi.

Fler tips om behandling mot candida?

Har du fler tips för behandling mot candida? Dela gärna med dig i en kommentar nedan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Anna juli 31, 2017 at 4:51 e m

  Vart någonstans har du tagit denna information ifrån? Har du några källor? Mvh Anna

  • Reply Fitnessfia augusti 1, 2017 at 5:57 e m

   Hej Anna!

   Det är ju ganska mycket information i inlägget, så jag vet inte vilken del av texten du undrar över kring källor. Inlägget bygger framförallt på egna erfarenheter. Efter att jag brottats med Candida under många år har jag nu blivit bättre och det utan traditionella mediciner (flukonazol etc). Dessa mediciner har bara hjälpt bli av med problemen tillfälligt och inte på lång sikt, svampen har alltid kommit tillbaka. En annan sak som jag kan tipsa om är äkta äppelcidervinäger, det kan man ha på det drabbade området (utspätt med vatten om det blir för starkt). Funkar både på hudsvamp och underliv. Utöver det äter jag probiotika-tabletter och Thorne Formula SF722. Jag försöker även att äta mat som innehåller pre- och probiotika, hemgjorda syrade grönsaker mm.

 • Reply Charlotte oktober 12, 2017 at 7:04 f m

  Intressant artikel och det skulle vara spännande mer lite mer kostråd tänker jag. Jag känner flera personer som haft candida och de pratade mycket om kostens betydelse, eftersom jag inte själv varit drabbad lyssnade jag inte så noga på dem… Så hur kan en dagsmatsedel se ut? <3

  • Reply Fitnessfia oktober 12, 2017 at 12:24 e m

   Ja, jag förstår din synpunkt. Det finns något som kallas “candida cleanse” och detta innebär att man äter väldigt lite och väldigt “rent”. Jag har inte haft möjlighet att provad det men har vänner som gjort liknande cleanse. Effekten är svår att bedöma tyvärr. Jag har istället valt att gå på en linje med mer probiotisk kost som fermenterad mat, kefir-kultur, kombucha osv. Dessutom tar jag regelbundet dessa kosttillskott. Slutligen hjälper äppelcidervinäger mot både klåda och symptom. Var dock försiktig vid applicering, är vinägern väldigt koncentrerad kan det svida och bränna (vilket oftast går över efter någon minut). Det kan vara bra att späda vinägern med vatten.

 • Reply Fröken Svamp januari 16, 2020 at 6:38 f m

  Hej!
  Tack för goda råd kring candida!

  Har nämligen enorma problem med kronisk svampinfektion (sedan tonåren) och är nu gravid i vecka 21. Har testat ALLT (Lactal gel, Canesten , candidacur, äppelcidervinäger, multigyn flora….). Fick en tablett flukanozol av gyn, det hjälpte i 2 dagar sen var svampen tillbaka.

  Vet du om det är OK att äta undecylensyra och Innate Response Flora probiotika-kapslar under pågående graviditet?

  Tacksam för svar!

  • Reply Fitnessfia maj 21, 2020 at 8:54 f m

   Hej!

   Förlåt för sent svar, denna hade hamnat i spam-filtret. Jag har också haft besvär med detta under graviditet. Probiotika är inga problem, Response har till och med en variant för gravida. Undecylensyra vet jag inte, och därför avråder jag. Det som hjälpte mig mest under graviditeten var att använda äppelcider-vinäger (äkta, se exempel i länk ovan) och probiotika-kapslar/probiotisk mat.

 • Reply Maria mars 26, 2020 at 7:16 f m

  En fråga, äter du SF722 hela tiden?
  Jag trodde det bara var en kur man åt för att bli av med svampen för att sen låta kroppen sköta sitt?

  • Reply Fitnessfia maj 21, 2020 at 8:52 f m

   Exakt, har bara tagit det som en kur.

 • Reply Ida juni 10, 2020 at 3:36 e m

  Hej! Hur länge äter du SF722? Äter du upp hela burken i en kur?

  • Reply Fitnessfia juli 14, 2020 at 6:34 f m

   Hej!

   Ber om ursäkt för sent svar, hade missat din fråga. Det är som du säger ganska hög dos under en tid och hela burken går åt snabbt (5 kapslar 2 – 3 ggr/dag). Jag var lite orolig för hur min känsliga mage skulle reagera så jag tog en lägre dos (3 tabletter per dag) under längre tid. Det funkade för mig, men det är svårt att säga vad SF722, probiotikan, vinägern (som jag både drack och applicerade på området) som gjorde störst effekt, kanske en samlad effekt av allt?

  Leave a Reply