Probiotika tabletter samtidigt med antibiotika penicillin
Kostillskott

Probiotika bäst i test – bli friskare med probiotika-tabletter


Probiotika bäst i test är enligt mig Flora probiotikakapslar. Jag tar probiotika-tabletter sedan ungefär ett år tillbaka för att hålla mig frisk och bygga upp ett starkare immunförsvar. Kroppens immunförsvar börjar som bekant i magen och det är även där skadliga bakterier kan få fäste. Probiotika kapa en surare miljö för att förhindra att skadliga bakterier och svamp tar över i magen. Har du nyligen tagit antibiotika, upplever att du har försämrat immunförsvar eller lider av olika hälsobesvär bör du ta probiotika-tillskott dagligen.

Jag köper det bästa probiotika-tillskottet Flora HÄR.

Vad är probiotika?

Probiotika är levande bakteriekulturer i kost eller kosttillskott. I probiotika finns olika typer av nyttiga bakterier som stärker tarmfloran. De goda bakterierna är laktobaciller, acidofilusbakterier och bifodobakterier. Dessa goda bakterier i probiotika fäster sig på slemhinnorna i tarmen där de lever på näringen av maten du äter. Probiotikans nyttobakterier stärker immunförsvaret genom att hämma tillväxten av skadliga bakterier.

Probiotika bra och dåliga bakterier

Exempel på bra och dåliga bakterier i magen.

I en vanlig människas matsmältningssystem finns cirka 400 olika typer av probiotiska bakterier. I tarmarna gör probiotika ett bra jobb med att försvåra för skadliga bakterier att fästa på slemhinnorna och därmed få tillgång till näring. De skadliga bakterierna är bland annat så kallade förruttnelsebakterier och svamp.

Probiotika finns naturligt i bland annat lök och vitlök, kål, havre samt yoghurt, filmjölk och andra syrade livsmedel som surkål och kimchi. Probiotika finns även som kosttillskott.

Så varför är dessa bakterier så viktiga?

  • Bra tarmbakterier hjälper till att smälta livsmedel så som protein, vilket är viktigt för reparera, avgifta och bygga upp muskler.
  • De producerar vissa vitaminer (B och K).
  • De skyddar från invasion av andra patogena “dåliga” bakterier.
  • De har en viktig roll för immunförsvaret (70% av immunsystemet är baserat i tarmen).
  • De ser till att matsmältningen fungerar som den ska.
  • Probiotika har också en roll i att minska sötsug och aptit, så de har därför en effekt på viktökning och viktminskning.

Probiotika hälsofördelar varför äta probiotika

Varför ska man ta probiotika-tillskott?

Den växande forskningen om probiotika visar att de har en långtgående effekt på den allmänna hälsan. Fördelarna med probiotika-tillskott inkluderar: förstärkt immunförsvar, mer energi, friskare hud, en bättre matsmältning, förbättring av auto-immuna tillstånd och allergier så som eksem och astma. Dessutom har bra tarmbakterier nyligen kopplats till en minskning av ångest och depression, en ökning av motståndskraft mot stress och att bättre kunna hantera sötsug.

Hur ofta ska man ta probiotika-tabletter?

För att få full effekt av probiotika bör du ta det dagligen. Vi får i oss en del via kosten men det är bra att ta probiotika-tillskott eller äta kefir. Probiotika bör man äta nästan dagligen, detta för att alla nyttobakterier inte når fram till tjocktarmen när de färdas genom matsmältningen. Därför är det bra att kontinuerligt fylla på förrådet så att man kan bygga upp och behålla en bra balans i tarmsystemet.

Probiotika i samband med infektion och antibiotika

I Sverige är läkarna mer restriktiva att skriva ut antibiotika i samband med mindre infektioner. I övriga delar av världen är antibiotika vanligt som medicinering även vid vanliga virus-förkylningar. Tyvärr tar inte antibiotikan endast bort de dåliga bakterierna, de kan slå ut alla de goda bakterier som finns, framförallt i magen. Allra värst är så kallade bredspektrum-antibiotika, ett typ av antibiotika som angriper flera olika typer av bakterier.

Diarréer och dålig mag- och tarmflora är vanligt vid antibiotika-kurer. När immunförsvaret är försvagat och de goda bakterierna riskerar att brytas ner av antibiotika är det bra att äta probiotika-tillskott. Probiotika producerar starka syror och antiseptiskt väteperoxid. Syrorna sänker magens pH-värde vilket leder till en ogynnsam miljö för skadliga bakterier.

Probiotika mot svampinfektion (Candida)

Probiotika-tabletter mot svampinfektion är en bättre och mildare metod att ta hand om en överbeväxt Candida-svamp i kroppen. Forskare har kommit fram till att minst 25 procent av befolkningen i västvärlden har för mycket Candida-svamp i kroppen. Många människor drabbas därför av svampinfektioner vid försvagat immunförsvar eller vid starka hormoner. Intag av antibiotika kan leda till svampöverväxt. Bland kvinnor är det även vanligt med svampinfektion i underlivet vid mens och hormonella perioder.

Jästsvampen Candida ingår i den naturliga kroppsfloran men om den får ta över gör den skada och kan utvecklas till en svampinfektion. Svamp trivs i en varm och fuktig miljö som munnen, mage och tarmar samt slidan. Nyttobakterierna i probiotika producerar syror som antiseptiskt väteperoxid, mjölksyra och ättiksyra. Syrorna hjälper till att sänka PH-värdet i magen. Det är bra att ta probiotika-tabletter (se ovan för probiotika bäst i test) eftersom skadebakterier och Candida är känsliga för syra.

Probiotika mot diarré

Probiotika-tabletter mot diarréer framförallt i samband med en antibiotika-kur är att rekommendera. Antibiotikan slår ut de nyttiga bakterierna och bakterien Clostridium difficile överväxer. Även vid turistdiarré kan probiotika vara behjälplig att återställa pH-balansen i magen. Orsaken till resemage är vanligtvis bakterien Escherichia coli (E. coli). Bakterien växer i mat och förekommer i stor utsträckning i länder med dålig hygien.

Att ta probiotika-tabletter innan resa och fortsatt under resans gång kan vara ett bra sätt att förebygga turistdiarré. Det gäller särskilt probiotika innehållande Lactobacillus acidophilus som kombineras med bifidobacterium bifidum och Lactobacillus rhamnosus GG.

​Probiotika vid laktosintolerans

Probiotika-tillskott är bra vid laktosintolerans eftersom den stimulerar nedbrytningen av laktos. Probiotika innehåller olika typer av bakterier som laktosbaciller, bifidobakterier och acidofilusbakterier. Nyttobakterierna i mjölksyran har som uppgift att bland annat sänka laktosnivån. Flora probiotika bäst i test som jag nämnde ovan, de är helt mjölkfria och hjälper din nedbrytning av laktos.

Flora probiotika bäst i test kapslar från Innate Response

Probiotika bäst i test Flora Innate probiotika tabletter kapslar bakteristammar

Flora probiotika bäst i test från Innate innehåller probiotika-kapslar med minst 14 olika bakteriestammar.

Flora probiotika-kapslar är ett probiotika bäst i test från Innate Response och den probiotika jag tar regelbundet sedan ca tre år tillbaka. För att ett probiotika-tillskott ska vara tillräckligt bra krävs minst 10 olika bakteriestammar och några miljarder bakterieceller. Flora probiotika-tillskott från Innate Response innehåller 14 stammar av bakterier och 5 miljarder bakterieceller. Probiotika-tabletterna är glutenfria, laktosfria samt fria från soja, majs och vete.

Jag köper mina probiotika-kapslar här.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply - E januari 12, 2018 at 11:38 f m

    Oj, probiotika lät högst intressant! 🙂

  • Leave a Reply