0
Probiotika tabletter bäst i test kapslar probiotiska
Kostillskott

Probiotika bäst i test – bli friskare med probiotika-tabletter

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Probiotika bäst i test är enligt mig Flora probiotikakapslar. Jag tar probiotika-tabletter sedan ungefär ett år tillbaka för att hålla mig frisk och bygga upp ett starkare immunförsvar. Kroppens immunförsvar börjar som bekant i magen och det är även där skadliga bakterier kan få fäste. Probiotika skapar en surare miljö för att förhindra att skadliga bakterier och svamp tar över i magen.

Jag köper det bästa probiotika-tillskottet Flora HÄR.

Vad är probiotika?

Probiotika är levande bakteriekulturer i kost eller kosttillskott. I probiotika finns olika typer av nyttiga bakterier som stärker tarmfloran. De goda bakterierna är laktobaciller, acidofilusbakterier och bifodobakterier. Dessa goda bakterier i probiotika fäster sig på slemhinnorna i tarmen där de lever på näringen av maten du äter. Probiotikans nyttobakterier stärker immunförsvaret genom att hämma tillväxten av skadliga bakterier.

Probiotika bra och dåliga bakterier
Exempel på bra och dåliga bakterier i magen.

I en frisk människas matsmältningssystem finns cirka 400 olika typer av probiotiska bakterier. I tarmarna gör probiotika ett bra jobb med att försvåra för skadliga bakterier att fästa på slemhinnorna och därmed få tillgång till näring. De skadliga bakterierna är bland annat så kallade förruttnelsebakterier och svamp.

Probiotika finns naturligt i bland annat lök och vitlök, kål, havre samt yoghurt, filmjölk och andra syrade livsmedel som surkål och kimchi. Probiotika finns även som kosttillskott.

Så varför är dessa bakterier så viktiga?

 • Bra tarmbakterier hjälper till att smälta livsmedel så som protein, vilket är viktigt för reparera, avgifta och bygga upp muskler.
 • De producerar vissa vitaminer (B och K).
 • De skyddar från invasion av andra patogena ”dåliga” bakterier.
 • De har en viktig roll för immunförsvaret (70% av immunsystemet är baserat i tarmen).
 • De ser till att matsmältningen fungerar som den ska.
 • Probiotika har också en roll i att minska sötsug och aptit, så de har därför en effekt på viktökning och viktminskning.
Probiotika hälsofördelar varför äta probiotika

Varför ska man ta probiotika-tillskott?

Den växande forskningen om probiotika visar att de har en långtgående effekt på den allmänna hälsan. Fördelarna med probiotika-tillskott inkluderar: förstärkt immunförsvar, mer energi, friskare hud, en bättre matsmältning, förbättring av auto-immuna tillstånd och allergier så som eksem och astma. Dessutom har bra tarmbakterier nyligen kopplats till en minskning av ångest och depression, en ökning av motståndskraft mot stress och att bättre kunna hantera sötsug.

probiotika kapslar bäst i test
Jag har tagit probiotika i cirka tre års tid nu och har bland annat minskat antalet svampinfektioner till nästan noll. Under det senaste året har jag inte haft en enda!

Har du nyligen tagit antibiotika, upplever att du har försämrat immunförsvar eller lider av olika hälsobesvär bör du ta probiotika-tillskott dagligen. Det kan du även göra med fördel även utan att du upplever dålig hälsa. Att förebygga är bästa försvaret!

Hur får man i sig probiotika?

Okej – probiotika är superbra för mängder av olika kroppsfunktioner och tillstånd. Hur får jag då i mig probiotika? Jo, antingen genom maten eller som tillskott.

Probiotika i kost

I nästan allt vi äter finns det någon form av bakterie. Vi vill få i oss de goda probiotiska bakterierna. Dessa finns främst i fermenterad (jäst), inlagd och sur mat. Sur mat kan låta oaptitligt, men det är det inte alls.

Några exempel på mat och dryck som innehåller probiotika.

Yoghurt och fil är typiska probiotikarika matvaror. Surkål, inlagd gurka, vissa ostar och grönsaker innehåller även dem probiotika. Nyckeln för att få i sig så mycket probiotika som möjligt är att akta sig för upphettad mat och pastöriserad mat. Då har värmen höjts för att tillaga maten eller för att ta bort de dåliga bakterierna – och då dör även våra älskade goda bakterier.

Probiotika tillskott

Tillskott av probiotika finns i olika former, så som drycker rika på probiotika samt kapslar och tabletter med levande bakteriekultur. Vill man vara säker på att få i sig tillräckligt med probiotika är det bra att äta ett tillskott av probiotika.

Innate probiotika kapslar bäst i test probiotika vuxna

Probiotika bäst i test Flora Innate probiotika tabletter kapslar bakteristammar
Flora probiotika bäst i test från Innate innehåller probiotika-kapslar med minst 14 olika bakteriestammar.

Flora probiotika-kapslar är ett probiotika bäst i test från Innate Response och den probiotika jag tar regelbundet sedan ca tre år tillbaka. För att ett probiotika-tillskott ska vara tillräckligt bra krävs minst 10 olika bakteriestammar och några miljarder bakterieceller. Flora probiotika-tillskott från Innate Response innehåller 14 stammar av bakterier och 5 miljarder bakterieceller. Probiotika-tabletterna är glutenfria, laktosfria samt fria från soja, majs och vete.

JAG KÖPER MINA PROBIOTISKA KAPSLAR HÄR

Probiotika gravid & ammande

Ni som följt mig här på bloggen vet att jag precis varit gravid för andra gången. Första graviditeten hade jag en hel del besvär med svampinfektion i underlivet och därför ville jag testa att äta probiotika under hela graviditeten denna gång. Jag blev väldigt glad att upptäcka att det finns särskilda probiotika-tabletter för gravida och ammande kvinnor!

Som gravid kan du få många fördelar av att öka ditt intag av probiotika genom kost eller tillskott. Det är helt säkert att ta probiotika som tillskott under graviditet enligt livsmedelsverket.

probiotika farligt gravid säkert svampinfektion underlivet
Magen kan må bra av extra probiotika under graviditeten. Dessutom förebygger du svampinfektion i underlivet som är vanligt bland gravida kvinnor.

Precis som hos icke-gravida personer förbättrar probiotika mag-hälsan. Kanske kan det vara extra viktigt under graviditeten då man lätt får problem med mage och matsmältning.

Med tanke på att mamman överför en del av sin naturliga bakterieflora till barnet kan det vara en bra idé att stärka den redan innan bebis är född. Det är även bra att fortsätta ta probiotika under amning.

Det finns även mycket forskning som visar fördelar med att ta probiotika som gravid (exempel på forskning om detta här). Det man har kommit fram är bland annat:

 • Bättre psykiskt mående under graviditet, minskad oro
 • Minskad risk för eksem hos barnet om probiotika tas av mamman under graviditet och ammning
 • Minskad risk för graviditetsdiabetes
 • Minskad risk för svamp i underlivet

Under graviditeten har jag tagit dessa probiotika tabletter för gravida och ammande kvinnor.

probiotika gravid amning megaflora baby me

KÖP PROBIOTIKA FÖR GRAVIDA OCH AMMANDE KVINNOR HÄR

Probiotika barn

Även barn kan ha oroliga magar och då behöva ett tillskott av probiotika. Om ditt barn har problem med magen, är känslig mot laktos eller visar andra obehagskänslor kring magen så kan probiotika vara bra att testa. Särskilt bra kan det vara om ditt barn behöver äta antibiotika och du vill bespara barnet från de magproblemen som kan uppstå i samband med behandlingen.

Probiotika barn farligt biverkningar när kan man ta?

KÖP PROBIOTIKA FÖR BARN HÄR

Tillskottet från MegaFlora rekommenderas från 5 år. Känner du dig osäker kring om du vill ge probiotika eller inte kan du först rådfråga en läkare eller en barnmorska. Just detta tillskott innehåller 5 miljarder goda bakterier per kapsel, från 14 väl kända stammar. Tillskottet kan användas av hela familjen.

Hur ofta ska man ta probiotika-tabletter?

För att få full effekt av probiotika bör du ta det dagligen. Vi får i oss en del via kosten men det är bra att ta probiotika-tillskott eller äta kefir. Probiotika bör man äta nästan dagligen, detta för att alla nyttobakterier inte når fram till tjocktarmen när de färdas genom matsmältningen. Därför är det bra att kontinuerligt fylla på förrådet så att man kan bygga upp och behålla en bra balans i tarmsystemet.

Antibiotika och probiotika – i samband med infektion

Antibiotika är ett fantastiskt läkemedel som kan göra oss friska från bakterieinfektioner. Tyvärr tar inte antibiotikan endast bort de dåliga bakterierna, de kan även slå ut alla de goda bakterier som finns, framförallt i magen. Allra värst är så kallade bredspektrum-antibiotika, ett typ av antibiotika som angriper flera olika typer av bakterier.

Probiotika tabletter samtidigt med antibiotika penicillin
Ta probiotika-tabletter i förebyggande syfte för att stärka immunförsvaret eller samtidigt som du tar antibiotika (penicillin).

Diarréer och dålig mag- och tarmflora är vanligt vid antibiotika-kurer. När immunförsvaret är försvagat och de goda bakterierna riskerar att brytas ner av antibiotika är det bra att äta probiotika-tillskott. Probiotika producerar starka syror och antiseptiskt väteperoxid. Syrorna sänker magens pH-värde vilket leder till en ogynnsam miljö för skadliga bakterier.

Kan man ta antibiotika och probiotika samtidigt?

Ja det kan man! Traditionellt sett brukar läkare rekommendera syrade mjölkprodukter så som fil och yoghurt vid antibiotika-kurer. Idag är det även vanligt att läkare rekommenderar just probiotikatillskott.

Probiotika biverkningar

När man börjar ta probiotika som tillskott kan man få vissa biverkningar. I och med att bakteriefloran i magen ändras så är det just magen som kan påverkas. Du kan uppleva:

 • Ont i magen
 • Gaser
 • Illamående
 • Diarré alt. förstoppning

Alla dessa biverkningar är övergående allt eftersom magen anpassar sig till de nya bakterierna. Skulle biverkningarna kvarstå eller bli allvarliga är det viktigt att du uppsöker läkare då det kan vara tecken på sjukdom.

Probiotika mot svampinfektion (Candida)

probiotisk mat som innehåller probiotika prebiotika antiinflammatorisk kost
Goda bakterier kan skydda kroppen mot obehagliga attacker, så som svamp.

Probiotika-tabletter mot svampinfektion är en bättre och mildare metod att ta hand om en överbeväxt Candida-svamp i kroppen. Forskare har kommit fram till att minst 25 procent av befolkningen i västvärlden har för mycket Candida-svamp i kroppen. Många människor drabbas därför av svampinfektioner vid försvagat immunförsvar eller vid starka hormoner. Intag av antibiotika kan leda till svampöverväxt. Bland kvinnor är det även vanligt med svampinfektion i underlivet vid mens och hormonella perioder.

Jästsvampen Candida ingår i den naturliga kroppsfloran men om den får ta över gör den skada och kan utvecklas till en svampinfektion. Svamp trivs i en varm och fuktig miljö som munnen, mage och tarmar samt slidan. Nyttobakterierna i probiotika producerar syror som antiseptiskt väteperoxid, mjölksyra och ättiksyra. Syrorna hjälper till att sänka PH-värdet i magen. Det är bra att ta probiotika-tabletter (se ovan för probiotika bäst i test) eftersom skadebakterier och Candida är känsliga för syra.

Probiotika mot diarré

Probiotika-tabletter mot diarréer framförallt i samband med en antibiotika-kur är att rekommendera. Antibiotikan slår ut de nyttiga bakterierna och bakterien Clostridium difficile överväxer. Även vid turistdiarré kan probiotika vara behjälplig att återställa pH-balansen i magen. Orsaken till resemage är vanligtvis bakterien Escherichia coli (E. coli). Bakterien växer i mat och förekommer i stor utsträckning i länder med dålig hygien.

Att ta probiotika-tabletter innan resa och fortsatt under resans gång kan vara ett bra sätt att förebygga turistdiarré. Det gäller särskilt probiotika innehållande Lactobacillus acidophilus som kombineras med bifidobacterium bifidum och Lactobacillus rhamnosus GG.

​Probiotika vid laktosintolerans

Probiotika laktosintolerans
Att vara känslig mot laktos är vanligt – men kanske kan probiotika underlätta.

Probiotika-tillskott är bra vid laktosintolerans eftersom den stimulerar nedbrytningen av laktos. Probiotika innehåller olika typer av bakterier som laktosbaciller, bifidobakterier och acidofilusbakterier. Nyttobakterierna i mjölksyran har som uppgift att bland annat sänka laktosnivån. Flora probiotika bäst i test som jag nämnde ovan, de är helt mjölkfria och hjälper din nedbrytning av laktos.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply - E januari 12, 2018 at 11:38 f m

  Oj, probiotika lät högst intressant! 🙂

 • Leave a Reply