Bra proteinpulver för kvinnor tjejer
Kostillskott

Proteinpulver för kvinnor – är det någon skillnad?

Proteinpulver för kvinnor är viktigt om du tränar hårt och vill få bättre resultat. Det finns många fördomar kring proteinpulver för tjejer vilket är synd. Många kvinnor tycker precis som jag att det är svårt att få i sig tillräckligt proteiner när man tränar och väljer därför att ta proteintillskott. Det finns särskilt framtagna proteinpulver för kvinnor men dessa innehåller som regel inget annat än vanliga proteinpulver. Nedan förklarar jag lite varför det är viktigt med proteintillskott vid hård träning.

Proteiner behövs för att bygga muskler

Tyvärr är det många av mina tjejkompisar som äter alldeles för lite för att de vill gå ner i vikt. De äter dessutom för lite protein och för mycket kolhydrater. Att bara äta sallad kan visserligen få dig att tappa i vikt men du kommer inte få några snygga muskler och kraftfulla träningsresultat av en sådan diet. Många kvinnor är rädda för att ta proteinpulver och tänker att de ska bli stora och grova. Jag lovar dig – du kommer inte att se ut som en man av att ta proteinpulver. Här är varför:

Kroppen behöver bygga upp musklerna igen efter träningen eftersom du brutit ned dem. Protein hjälper till med muskeluppbyggnaden och återhämtningen. Kvinnor får oftast inte i sig tillräckligt med proteinrik mat som kroppen behöver efter hård träning. Därför är det extra viktigt att tillföra proteinpulver eller proteinbars. Det är även viktigt att äta anpassade vitaminer för kvinnor som tränar som jag skrivit om tidigare.

Proteinpulver kommer inte att göra dig stor

Många kvinnor är rädda för att proteinpulver kommer att göra dem FÖR stora. Jag uttalade själv de orden till min sambo när han introducerade mig för träning och diet, för att förändra min kropp. Han jämförde den rädslan som många kvinnor har för att bli för stora och muskulösa med att gå och tro att du automatiskt blir en racerförare i världsklass för att du tagit körkort.

Att bli stor som en muskelbyggare kräver åtskilliga timmar i gymmet varje dag, perfekt kost och ibland även hjälp den kemiska vägen. Tjejer kan generellt sett inte bli hur stora som helst av styrketräning och du kommer inte att se ut som en kille. Du kommer inte att bli för stor av att ta proteinpulver – trust me!

Vilka proteinpulver för kvinnor är bra?

De fyra vanligaste proteinsorterna är vassle-protein, kassein, äggprotein samt sojaprotein. Proteinets kvalitet mäts utifrån sitt biologiska värde, den mängd viktiga essentiella aminosyror det innehåller. Protein efter träningen hjälper dig med din återhämtning samt reparation av musklerna.

Vassleprotein whey för kvinnor

Whey för kvinnor proteinpulver

Proteinpulver för kvinnor, whey vassleprotein

Vassleprotein eller whey är det vanligaste proteinpulvret och passar dig som tål laktos. Whey är det protein som har högst biologiskt värde. Vassleprotein är ett protein som kroppen snabbt kan ta upp, exempelvis direkt efter träning för en bra återhämtning. Det är även bra att ta vassleprotein på morgonen för att få igång kroppen efter natten (se mitt recept på nyttiga banan-pannkakor).

Kasein för kvinnor

Kasein proteinpulver för kvinnor

Kasein ett proteinpulver för kvinnor som är bra på kvällen

Kasein kommer precis som vassle från mjölkprotein. Kasein är ett långsamt kalciumrikt protein som passar väldigt bra som kvällsmål. Jag skrev om bästa kvällsmålet för träning som jag rekommenderar istället för att ta tillskott på kvällen eftersom mitt kvällsmål även innehåller kasein. Tips! Min mans recept. Mixa kasein, Kung markatta kakao samt mjölk som du dricker 1h innan sänggående.

Det är framförallt viktigt att ta kasein (via proteinpulver eller via kosten) om du vill bygga muskler, eftersom du bibehåller höga nivåer av uppbyggande aminosyror i blodet under natten och motverkar nedbrytning av muskelmassan. Kasein är dessutom mättande och passar bra om du håller diet.

Äggprotein för kvinnor

Äggprotein proteinpulver av ägg

Äggprotein för kvinnor – proteinpulver gjort på ägg är bra vid laktosintolerans

Äggprotein tas upp långsammare av kroppen än vassleprotein men snabbare än kasein. Proteinpulver från ägg har ett högt biologiskt värde och passar bra för kvinnor som är laktosintoleranta eller mjölkproteinallergiker.

Sojaprotein för kvinnor

Proteinpulver av soja för kvinnor

Bra proteinpulver av soja – sojaproteinpulver för kvinnor

Proteinpulver av soja eller sojaprotein är ett bra alternativ för kvinnor som är vegetarianer, veganer eller som är allergiska mot mjölk och ägg. Många kvinnor är rädda för att ta sojaprotein eftersom de tror att det innehåller hormoner (fytoöstrogener som kan bete sig som östrogener). De sojaproteinpulver (av typen isolat) som finns på marknaden är utan de hormonliknande ämnen som normalt finns i sojabönor. Sojaprotein är ett relativt långsamt protein. Personligen gillar jag inte smaken men tror att man kan vänja sig vid det. Jag har inte provat smaksatt proteinpulver av soja.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply