0
Bra proteinpulver för kvinnor proteinpulver tjejer
Kostillskott

Proteinpulver för kvinnor – är det någon skillnad?

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Behövs ett speciellt proteinpulver för kvinnor eller är det bara marknadsföring och ett sätt att sälja på oss tjejer onödiga produkter? I det här inlägget gör jag en genomgång av de proteinpulver för tjejer som finns på marknaden. Visste du exempelvis att vi betalar en tjejskatt på proteinpulver om cirka 30-40 %?

Behövs ett särskilt proteinpulver för kvinnor?

När jag började styrketräna för många år sedan var jag ofta ganska ensam tjej bland de fria vikterna. Till min stora glädje är detta något som drastiskt förbättrats de senare åren. Kanske är det på grund av förebilder i sociala medier.

Proteinpulver för tjejer
Jag, i mitt livs bästa form. Allt fler tjejer tränar styrketräning och marknaden för proteintillskott har skjutit i höjden. Särskilda produkter tas fram för kvinnor, men behövs de verkligen?

I och med att allt fler kvinnor styrketränar, ökar marknaden för kosttillskott för kvinnor. Detta är verkligen på gott och ont. I vissa fall behöver vi kvinnor annorlunda tillskott än männen, men när det gäller proteinpulver är inte fallet så.

Det blir därför löjligt att tillskottsföretagen gör rosa förpackningar bara för att locka oss tjejer – när innehållet oftast är samma.

Det är många som frågat mig vilket som är det bästa proteinpulvret för

Då vi uppmärksammat att det finns många kvinnor som specifikt söker efter information kring vad det bästa proteinpulvret för tjejer är, har vi sammanställt en jämförelse nedan som hjälper dig inse just det. Lycka till i din jämförelse!

Den rosa skatten (the pink tax)

Det är en dåligt bevarad hemlighet att detaljhandelskampanjer ofta riktar sig till kvinnliga konsumenter på grund av den föråldrade idén att kvinnor gillar att shoppa och spendera mer pengar än män.

Kanske är en bättre bevarad hemlighet när det kommer till försäljning dock inte att kvinnor utsätts för en mer målinriktad reklam, utan att varor som kvinnor köper faktiskt ofta kostar mer än identiska eller mycket liknande ”herrprodukter”.

Genusspecifik prissättning (där produkter för kvinnor kostar mer än dem för män) kallas ofta Pink Tax. Tillverkare använder sig av könsnormer när de riktar sig till kvinnliga konsumenter med användning av rosa eller lila förpackningar. Utöver förpackningarna är exempelvis dofter och smaker särskilt framtagna eller benämnda för att locka kvinnor specifikt.

En studie från 2015 gjord av New York City Department of Consumer Affairs visade att produkter som marknadsförs mot kvinnor och flickor i genomsnitt kostar 7 procent mer än de som marknadsförs mot pojkar och män.

Proteinpulver för tjejer – vad är skillnaden?

Låt oss titta närmare på två produkter som marknadsförs direkt till kvinnor. Nog för att jag gillar rosa, men jag blir lite illamående av tanken att en rosa förpackning är vad vi tränande kvinnor absolut ska ha. Varför finns det inga alternativ?

Då kör vi!

Star Nutrition Lean Whey Protein

Proteinpulver för kvinnor Star nutrition proteintillskott kvinna

Lean whey protein FINNS HÄR

Detta Star Nutrition proteinpulver har rosa förpackning. Det framgår ingenstans i texten att denna produkt riktar sig mot kvinnor men det är väl ändå uppenbart?

Av namnet får man intrycket att detta även är till för att göra oss smalare. Kan det finnas någon hemlig ingrediens? Låt oss jämföra med ”killproteinet” som heter Whey 80.

Det verkar inte som det finns någon större skillnad i näringsvärdet. Låt oss titta vidare på ingredienserna:

Double Chocolate Mousse (tjejprotein)

Ingredienser: Proteinblandning (vassleproteinkoncentrat [mjölk][innehåller emulgeringsmedel: sojalecitin], vassleproteinisolat [mjölk][innehåller emulgeringsmedel: sojalecitin]), kakao [3,5%], arom, stabiliseringsmedel (karboximetylcellulosa), Digezyme® (amylas, proteas, laktas, lipas, cellulas), sötningsmedel (sukralos).

Double Rich Chocolate (killprotein)

Proteinpulver choklad Star Nutrition
Killproteinet – Gymgrossistens Star Nutrition. Deras mest sålda proteinpulver.

Star Nutrition whey 80 FINNS HÄR

Ingredienser: Vassleproteinkoncentrat från mjölk (inklusive emulgeringsmedel solroslecitin och sojalecitin [E322]), Kakao (3,99%), Aromer, Salt, Sötningsmedel (aspartam [E951], 0,20%, acesulfam-K [E950], 0,05%). Innehåller källa till fenylalanin.

Näringsvärde per 100gDouble Chocolate Mousse (tjejprotein)Double Rich Chocolate (killprotein)
Energi (Kcal)1574 kJ / 376 kcal1600 kJ / 380 kcal
Fett5 g6.0g
varav mättat4 g4.0g
Kolhydrater4 g5.0g
varav sockerarter2 g3.1g
Protein78 g76g
Salt0,45 g0.6g

Skillnader

  • Innehåller olika typer av sötningsmedel.
  • Tjejproteinet innehåller något som kallas Digezyme®. Dessa enzymer förbättrar upptaget och är skonsamt mot magen. Oklart varför detta bara finns på ”tjejvarianten”.
  • Killproteinet innehåller en källa till Fenylalanin
  • Priset: 229 kr för 900 g tjejprotein och 179 kr för 1 kg killprotein. Priset är alltså 42 % dyrare.

Det låga fett- och sockerinnehållet gör att du kan dricka dina shakes utan oro för att bromsa träningsresultat och förbränning i jakten på din toppform.

Marknadsföring av protein för kvinnor

Protein kan inte bara öka muskelmassan utan det hjälper även att bibehålla den, vilket gör det extra viktigt med ett bra intag av protein under diet. 

Marknadsföring av proteinpulver (för män)

Jag är överkänslig mot sötningsmedel och eftersom endast ”killproteinet” finns naturellt utan smak, kommer jag bara kunna välja det. Annars lockar det faktiskt med ett proteinpulver som är bra för magen. Kanske något för Star Nutrition att förbättra i killprodukten? Men 42% högre pris? Snacka om tjejskatt!

Vi tittar vidare på nästa produkt:

Womens Best Fit whey protein

Womens best proteinpulver tjej

Womens Best Fit Whey protein FINNS HÄR

Womens Best är ett österrikiskt företag med produkter som riktar sig helt mot kvinnor. Förpackningarna är som regel rosa. För att jämföra dessa produkter använder jag en liknande killprodukt från ett annat företag.

Vanilla protein (tjejprotein)

Ingredienser: Vassleproteinisolat (MJÖLK), vassleproteinkoncentrat (MJÖLK), arom, förtjockningsmedel (xanthan), emulgeringsmedel (solroslecitin), salt, klumpförebyggande medel (kiseldioxid), sötningsmedel (sukralos, acesulfam-K).

Deluxe Vanilla Gelato (killprotein)

Vaniljprotein 1 kg whey vanilj

Swedish Supplements Vanilla gelato FINNS HÄR

Ingredienser: vassleproteinkoncentrat från mjölk, vassleproteinisolat från mjölk, skummjölkspulver, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl), emulgeringsmedel (solroslecitin), aromer, kostfiber (inulin från cikoriarot), sötningsmedel (aspartam, acesulfam-K). Innehåller en fenylalaninkälla.

Näringsinnehåll per 100 gWomens best vanilla (tjejprotein)Swedish Supplements Vanilla Gelato (killprotein)
Energi1 560 kJ / 373 kcal1596 kj / 380 kcal
Fett3,7 g 4 g
-varav mättat fett2,2 g4 g
Kolhydrater4,7 g 9 g
-varav sockerarter2,7 g3 g
Fiber0 g4 g
Protein80 g75 g
Salt0,7 g 0,25 g

Om vi tittar på tabellen så är tjejproteinet från Womens Best lite bättre med något färre kolhydrater och mer protein, men det är marginellt. Swedish Supplements vaniljprotein innehåller fiber och det gör inte Womens Best. Dessutom är det mer salt i Womens best protein.

Nu tittar vi vidare på skillnaderna:

Skillnader

  • Innehåller olika typer av sötningsmedel.
  • Killproteinet har tillsatta fiber.
  • Killproteinet innehåller en källa till Fenylalanin
  • Priset: 349 kr för 1 kg tjejprotein och 269 kr för 1 kg killprotein. Priset är alltså 30 % dyrare.

Ett renodlat och delikat vassleprotein som kommer i tre olika smaker.

Marknadsföring av protein för kvinnor

Ett otroligt välsmakande proteinpulver med 75 gram muskelbyggande protein.

Marknadsföring av proteinpulver för män

Prisskillnaden var lite lägre mellan dessa produkter men den är ändå enorm! Vill du betala 30 % mer bara för att ettiketten är rosa? Det vill inte jag!

Här nedan har jag därför samlat proteinpulver för kvinnor (och män) som inte har någon tjejskatt, Pink tax.

Vilka proteinpulver för kvinnor är bra?

De fyra vanligaste proteinsorterna är vassle-protein, kassein, äggprotein samt sojaprotein.

Proteinets kvalitet mäts utifrån sitt biologiska värde, den mängd viktiga essentiella aminosyror det innehåller. Protein efter träningen hjälper dig med din återhämtning samt reparation av musklerna.

Vassleprotein whey för kvinnor (och män)

Protein pulver kvinnor Star Nutrition

Vassleprotein eller whey är det vanligaste proteinpulvret och passar dig som tål laktos. Whey är det protein som har högst biologiskt värde.

Vassleprotein är ett protein som kroppen snabbt kan ta upp, exempelvis direkt efter träning för en bra återhämtning. Det är även bra att ta vassleprotein på morgonen för att få igång kroppen efter natten (se mitt recept på nyttiga banan-pannkakor).

Pris (utan tjejskatt): 179 kr (1 kg)

KÖP HÄR

Kasein för kvinnor

Tjejer kasein för kvinnor

Kasein kommer precis som vassle från mjölkprotein. Kasein är ett långsamt kalciumrikt protein som passar väldigt bra som kvällsmål. Jag skrev om bästa kvällsmålet för träning som jag rekommenderar istället för att ta tillskott på kvällen eftersom mitt kvällsmål även innehåller kasein. Tips! Min mans recept. Mixa kasein, Kung markatta kakao samt mjölk som du dricker 1h innan sänggående.

Det är framförallt viktigt att ta kasein (via proteinpulver eller via kosten) om du vill bygga muskler, eftersom du bibehåller höga nivåer av uppbyggande aminosyror i blodet under natten och motverkar nedbrytning av muskelmassan. Kasein är dessutom mättande och passar bra om du håller diet.

Pris (utan tjejskatt): 179 kr (750 g)

KÖP HÄR

Äggprotein för kvinnor

Ägg protein för kvinnor utan laktos

Äggprotein tas upp långsammare av kroppen än vassleprotein men snabbare än kasein. Proteinpulver från ägg har ett högt biologiskt värde och passar bra för kvinnor som är laktosintoleranta eller mjölkproteinallergiker.

Pris: 199 kr (750 g)

KÖP HÄR

Sojaprotein för kvinnor

Sojaprotein kvinnor hormoner östrogen sojaproteinpulver

Proteinpulver av soja, sojaprotein, är ett bra alternativ för kvinnor som är vegetarianer, veganer eller som är allergiska mot mjölk och ägg.

Många kvinnor är rädda för att ta sojaprotein eftersom de tror att det innehåller hormoner (fytoöstrogener som kan bete sig som östrogener). De sojaproteinpulver (av typen isolat) som finns på marknaden är utan de hormonliknande ämnen som normalt finns i sojabönor.

Sojaprotein är ett relativt långsamt protein. Personligen gillar jag inte smaken men tror att man kan vänja sig vid det. Jag har inte provat smaksatt proteinpulver av soja.

Pris: 199 kr

KÖP HÄR

Behöver kvinnor äta proteintillskott överhuvudtaget?

Ja, proteinpulver för kvinnor är viktigt om du tränar hårt och vill få bättre resultat.

Det finns en hel del fördomar kring proteinpulver för tjejer, vilket är synd. Många kvinnor är rädda för att ta proteinpulver. De tror att de ska bli stora och grova – men det är ingen chans. Du kommer troligtvis aldrig att orka träna lika många timmar per dag på gymmet som en bodybuilder. Vanlig styrketräning gör dig inte grov!

Många kvinnor tycker precis som jag att det är svårt att få i sig tillräckligt proteiner när man tränar och väljer därför att ta proteintillskott.

Nedan förklarar jag lite varför det är viktigt med proteintillskott vid hård träning.

Proteiner behövs för att bygga muskler

Kroppen behöver bygga upp musklerna igen efter träningen, då träningen du precis gjort brutit ned dem. Protein hjälper till med muskeluppbyggnaden och återhämtningen.

Kvinnor får oftast inte i sig tillräckligt med proteinrik mat som kroppen behöver efter hård träning. Därför är det extra viktigt att tillföra proteinpulver eller proteinbars.

Det är även viktigt att äta anpassade vitaminer för kvinnor som tränar som jag skrivit om tidigare. Dessa vitaminer skiljer sig faktiskt mellan dem som män äter, till skillnad från proteinpulver (som är samma för båda).

Proteinpulver kommer inte att göra dig stor

Jag lovar dig – du kommer inte att se ut som en man av att ta proteinpulver. Här är varför:

Många kvinnor är rädda för att proteinpulver kommer att göra dem FÖR stora. Jag uttalade själv de orden till min sambo när han introducerade mig för träning och diet. Han jämförde den rädslan som många kvinnor har för att bli för stora och muskulösa med att gå och tro att du automatiskt blir en racerförare i världsklass för att du tagit körkort.

Att bli stor som en muskelbyggare kräver åtskilliga timmar i gymmet -varje dag, perfekt kost och ibland även hjälp den kemiska vägen (if you know what I mean…).

Tjejer kan generellt sett inte bli hur stora som helst av styrketräning och du kommer inte att se ut som en kille. Du kommer inte att bli för stor av att ta proteinpulver – trust me!

Slutsats

Det finns särskilt framtagna proteinpulver för kvinnor men dessa innehåller som regel precis samma sak som vanligt whey. Spara dina pengar (du har dessutom jobbat hårdare än en man för dem) och köp vanligt proteinpulver för människor, oavsett kön.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply