Vitaminer för kvinnor som tränar - vitamintillskott
Kostillskott

Vitamintillskott och vitaminer för kvinnor som tränar

När jag skriver vitaminer för kvinnor som tränar, menar jag både vitaminer och mineraler. Tjejer som tränar behöver vitamintillskott för att förbättra återhämtningen, öka förbränningen, minska trötthet och skador samt stärka kroppens immunförsvar. Kvinnor har ofta brist på magnesium och järn på grund av hormonella svängningar och menstruation. Vi behöver vitaminer för att hålla oss starka och friska. Det är svårt att få i sig hela dagsbehovet av vitaminer och mineraler, framförallt under vinterhalvåret. Du kan välja att ta multivitamin-tabletter eller att komplimentera din kost med vissa av vitaminerna. Jag tar själv magnesiumtabletter och ibland järn-tillskott.

Varför behövs extra vitaminer för kvinnor som tränar?

Kvinnor som tränar kan få stora fördelar av att äta tillskott av vitaminer och mineraler, det gäller oavsett om du är motionär eller tränar mer intensivt. Du som tränar bör ta vitamintillskott då det hjälper dig till snabbare återhämtning, minskar trötthet samt förebygger skador. När du tränar ökar ditt behov av näring generellt eftersom du ökar ämnesomsättningen. En del av det ökade behovet av näring kan du tillföra via kosten, framförallt via råvaror som är rika på protein, nyttiga fetter och långsamma kolhydrater.

De muskler som skadas under din träning kan inte ta upp näring och glykogen lika bra som innan. När du svettas går dessutom många vitaminer och mineraler förlorade.

 

Vitamintillskott i samband med mat

Vitaminer för kvinnor som tränar bör du ta varje dag vid måltid. Svälj vitamin-tabletterna hela med minst ett halvt glas vätska. Överskrid inte rekommenderad dos då vissa ämnen kan vara skadliga vid för högt intag. Vitamintillskott i samband med mat ska endast användas som ett komplement till en varierad kost. En väl balanserad och näringsrik kost är det viktigaste för en hälsosam livsstil.

Vilka vitamintillskott bör en kvinna som tränar ta?

Behovet av vitaminer och vitamintillskott individuellt från kvinna till kvinna. Ditt behov av vitaminer beror på din ålder, din livsstil samt hur hårt och ofta du tränar.

B-vitaminer tabletter

b-vitamin tabletter för kvinnor

Vitaprana ekologiska och veganska b-vitamin tabletter för kvinnor

Tillskott av B-vitaminer är viktigt om du är aktiv eller tränar mycket. B-vitaminer, framförallt vitamin B12, fyller viktiga funktioner för exempelvis energiomsättning, muskeluppbyggnad och nervsystem. B-vitaminer hör till de vitaminer för kvinnor som tränar som är centrala för att öka energiproduktionen samt för reparation och bildandet av nya muskelceller. Fysiskt aktiva personer behöver ett större intag av B-vitaminer än stillasittande personer. Köp tabletter med B-vitamin här.

C-vitamin tabletter

 C-vitamin tabletter för kvinnor kapslar

Vitaprana C-vitamin tabletter, ekologiska och veganska

Tillskott av C-vitamin hjälper dig som tränar hårt att stärka och upprätthålla ditt immunförsvar. C-vitamin innehåller, precis som E-vitamin, antioxidanter som hjälper till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Oxidativ stress orsakas av reaktiva syreföreningar som är en restprodukt som bildas då kroppen förbränner syre. Ett exempel på såna är fria radikaler, vilka kan ge sig på kroppens celler, proteiner och arvsmaterial. C-vitamin är relativt lätt att tas upp vid normal kost som innehåller frukt och grönt. C-vitamin hjälper även till att ta upp järn, vilket vi kvinnor behöver mer av. Köp tabletter med C-vitamin här.

Fem anledningar till att ta tillskott av C-vitamin:

 1. C-vitamin minskar trötthet och utmattning
 2. C-vitamin ger dig bättre energiomsättning
 3. C-vitamin förebygger förkylningar
 4. C-vitamin är bra för nervsystemet
 5. C-vitamin är viktigt i bildandet av kollagen (bra för blodkärl, benstomme, tandkött mm)

D-vitamin tabletter

D-vitamin tabletter för kvinnor

Vitaprana D-vitamin kapslar med D2 och D3

I Sverige råder vi stor brist på D-vitamin, framförallt under vinterhalvåret, vi kan därför behöva ta tillskott av D-vitamin. D-vitamin har många viktiga uppgifter i kroppen, det hjälper exempelvis kroppen att ta upp kalcium som behövs för skelettet. Solen är vår främsta källa av D-vitamin, vilket förklarar varför vi i norden har brist. Det är faktiskt endast under några få dagar på sommaren i Sverige som vi får tillräckligt med UVB-strålar för att kroppen ska kunna producera tillräckligt med D-vitamin i huden. Därför hör tillskott av D-vitamin till nödvändiga vitaminer för kvinnor som tränar. Köp tabletter med D-vitamin här.

Magnesium-tabletter

Magnesium tabletter för kvinnor

Vitaprana ekologiska och veganska magnesium-tabletter

Magnesium-tabletter bidrar till en normal energiomsättning samt ser till att nervsystemet och musklerna fungerar optimalt. En frisk människa behöver ett intag av ca 300-450 mg av magnesium per dag. Ett högt intag av kalciumprodukter så som mjölk minskar upptaget av magnesium. Även ett stort proteinintag, som är vanligt bland kvinnor som tränar, kan minska upptaget av magnesium. Jag började ta magnesium för att jag lider av fruktansvärda migränattacker och PMS. För träning är magnesium och kalcium två mineraler som samarbetar, där kalcium drar ihop muskelcellen (stimulerar nervsignaler) och magnesium har en avslappnande effekt på musklerna. Magnesium bidrar till minskad stress och balans i hjärnan samt förebygger utmattning och trötthet. Köp magnesium-tabletter här.

Fem anledningar till att ta tillskott av magnesium:

 1. Magnesium minskar hormonella svängningar och PMS
 2. Magnesium minskar stress
 3. Magnesium förhindrar migrän och mensvärk
 4. Magnesium förbättrar sömnen
 5. Magnesium förbättrar muskelåterhämtningen och förhindrar muskelkramp

Järn-tabletter

Järn tabletter vitaprana

Vitaprana ekologiska och veganska järn-tabletter

Att ta järn-tabletter är extra viktigt för kvinnor då vi oftare har järn-brist. Som tonåring hade jag väldigt lågt järn och var tvungen att dricka blutsaft varje dag och ta brustabletter av järn. Järnbristen gjorde mig fruktansvärt trött och deppig. För kvinnor som tränar är järn-tillskott viktigt eftersom järn är nödvändigt för syretransport till blodet. I blodet binds syre till hemoglobin som transporterar ut syret till cellerna, organen och musklerna. Vi träning förlorar du mer järn ut i urin och svett vilket gör att framförallt kvinnor kan drabbas av järnbrist. Genom att äta mycket protein-rik mat kan du även få i dig mer järn. Du som tränar hårt behöver fördubbla ditt intag av järn. Vid kraftig menstruation kan du förlora så mycket som 30–50 mg järn per dag. Köp järn-tabletter här.

Fem anledningar till att ta tillskott av järn:

 1. Järn ger bättre prestationsförmåga och uthållighet
 2. Järn behövs för bra blod-kvalitet
 3. Järn bygger upp kroppens immunförsvar
 4. Järn förebygger stress och sjukdom
 5. Järn förbättrar koncentrationsförmågan och minskar trötthet

Zink-tabletter

Zink tabletter för kvinnor

Vitaprana veganska och ekologiska zink-tabletter

Zink är en av de mineraler som är svårast att ta upp genom maten, därför kan du behöva zink-tabletter. Du som äter mycket protein får i dig mer zink, men tränar du mycket kan du ändå behöva tillsätta med hjälp av kosttillskott. Anledningen är att kroppen har svårt att hålla ett lager av zink, det omsätts snabbt eller försvinner ut som en slaggprodukt. Zink är viktig för många av kroppens centrala funktioner. Zink hör till en av de mineraler och vitaminer för kvinnor som tränar som är extra bra att ta eftersom det hjälper fettförbränningen och muskeltillväxten. Zink är nödvändigt för att kroppen ska kunna göra sig av med mjölksyra som samlas i musklerna vid hård träning. Zink transporterar även koldioxid från cellerna, genom blodet, till lungorna. Köp zink-tabletter här.

Fem anledningar till att ta tillskott av zink:

 1. Zink hjälper till vid läkning av alla sår
 2. Zink kan döda virus och förebygga förkylningar
 3. Zink är bra för hår, hud och naglar
 4. Zink ökar fettförbränningen
 5. Zink är viktig för muskeltillväxten

Multi-vitaminer med koppar, selen och mangan

vitaminer för kvinnor som tränar

Multi-vitaminer för kvinnor som tränar

Koppar, selen och mangan hör även till viktiga mineraler och vitaminer för kvinnor som tränar. Dessa mineraler har olika funktioner men gemensamt är att de stärker immunförsvaret.

Koppar-tillskott är hjälper till med förbränningsprocessen och syretransporten. Koppar innehåller även antioxidanter. Koppar behövs i levern för energiomsättning och avgiftning.

Selen-tillskott stärker vävnadernas elasticitet. Selen har stimulerar även produktionen av antikroppar som bidrar till att stärka kroppens immunförsvar. Selen är bra för blodtrycket och hjärtat.

Mangan-tillskott är bra för energiproduktionen, benbildningen samt proteinmetabolismen. Mangan innehåller även antioxidanter som är viktiga för musklernas återhämtning.

Köp multivitaminer med koppar, selen och mangan här.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Close