Gravid vitaminer ekologiska naturliga folsyra omega 3
Gravid, Kost och mat, Kostillskott

Gravid vitaminer – varför du ska välja bort apotekets

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar


Gravid vitaminer är nödvändiga för dig som väntar barn. Visst kan du försöka få i dig alla näringsämnen på naturlig väg, och det tycker jag verkligen att alla ska försöka med, men i de flesta fall är det vissa vitaminer och mineraler som vi inte får i oss tillräckligt av. I mitt fall upptäckte jag nästa direkt en vitaminbrist, mer om det nedan. Många väljer tyvärr att köpa syntetiska gravid vitaminer på exempelvis apoteket, något som jag förklarar varför det inte är så bra i detta inlägg.

Jag tar detta gravidpaket med vitaminer från greatlife.se som är naturligt och bra.

Gravid vitaminer

Vitaminer i mat, vitaminrik mat
Det bästa är naturligtvis att få i sig vitaminer naturligt men särskilt under en graviditet kan det vara svårt att få i sig tillräckligt av bland annat järn och folsyra.

Att vara gravid kan vara likaväl underbart som krävande. Råden som finns kring vad man ska äta och vad man inte ska äta är många och det kan lätt bli förvirrande. Jag har nu under min graviditet valt att ta extra tillskott i form av gravid vitaminer och andra komplement. Jag vill därför hjälpa er andra som ska bli eller funderar på att bli mammor med att reda ut vilka vitaminer som det behövs extra av under en graviditet.

Vad behöver du som gravid?

I Sverige har vi turen att vi har en myndighet som arbetar just med att ta fram rekommendationer om vad som är bra att äta under olika delar av livet, alltså livsmedelsverket (se rekommendationerna här).

Att tänka på är att vitaminer behövs för både fostret och ditt välmående och att kosttillskott alltid ska kombineras med en bra kost. Graviditeter är en av de gånger det verkligen kan vara nödvändigt att använda sig av tillskott för att vara på den säkra sidan.

Vill du inte äta så många tillskott så satsa på folsyra i alla fall, det finns en anledning till att livsmedelsverket rekommenderar det.

Lyssna också på din barnmorskas rekommendationer, hen är utbildad i just kvinnors kroppar och kommer veta vad just du behöver för att du och barnet ska få vara så friska som möjligt. Tänk dock på att det är skillnad på vitaminer och vitaminer, köp inte syntetiska gravidvitaminer om du har råd att köpa naturliga. Bara det bästa är gott nog för det växande livet i din mage.

Gravidvitaminer
En dosett gör det lättare att hålla reda på att du får i dig rätt dos varje dag.

Folsyra gravid

För just gravida rekommenderar de att man äter kosttillskott som innehåller folsyra fram till minst vecka 12 och detta för att fostret ska utvecklas på ett bra sätt. Enligt de studier livsmedelsverket baserar sina rekommendationer på så minskar risken att barnet föds med ryggmärgsbråck om kvinnan har fått i sig den rekommenderade mängden folsyra under sin graviditet. Många kosttillskott för gravida innehåller därför denna rekommenderade mängd folsyra på 400 mikrogram/ dag eftersom det är rekommenderat av livsmedelsverket.

Järn gravid

Eftersom att kvinnor får ökad mängd blod i kroppen under en graviditet så behövs därför mer järn. Detta eftersom järnet spelar en viktig roll i bildandet av blodet. Andra vitaminer som kan behövas är till exempel kalcium som ska stärka dina ben samt bygga upp barnets skelett och tänder. Jag har kompletterat gravidpaketet nedan med dessa järntabletter som är snälla mot magen.

Gravidpaket med vitaminer för gravida

Folsyra gravid vitaminer omega 3 järn
Utöver dessa gravid vitaminer på bilden tar jag även omega 3 och probiotika.

Nu under min graviditet så har jag valt att ta ett paket med vitaminer från Greatlife. De innehåller alla de tillskott som kan tänkas behövas innan, under och efter graviditeten under amningen. De olika tillskott man får med är:

  • Baby & Me Multivitamin som ska tas innan, under och efter graviditet. Detta tillskott innehåller bland annat folsyra och järn som vi tidigare diskuterat vikten av.
  • Flora 20-14 som är ett tillskott som hjälper mage och tarm, något som verkligen kan behövas under en graviditet då dessa kan spöka en del. Eftersom detta tillskott också underlättar matsmältningen så gör det att hela graviditeten blir lite bekvämare. Det forskas just nu på överväxt av dåliga bakterier i tarmfloran och dess koppling till för tidigt födda barn.
  • Vitamin D3 2000 IU, detta tillskott innehåller vitamin D3 vilket är väldigt nödvändigt för hela kroppen och alla dess funktioner, samt för att fostret ska utvecklas på bästa sätt.
  • Eskimo-3 som är en fiskolja. Fiskolja innehåller som tidigare känt omega 3 fettsyror som är väldigt bra för hjärnan och dess funktioner. Framförallt viktigt då det kan vara svårt att få i sig fisk under graviditeten pga restriktioner. Komplettera gärna med nötter och frön.
  • Magnesium 300 vilket kan minska kramper som är vanliga under graviditet. Observera att detta vitamintillskott är syntetiskt då det inte finns några andra alternativ.

Jag är nöjd med mitt val av tillskott och skulle verkligen rekommendera det. Som sagt, köp inte syntetiska gravidvitaminer om du kan köpa vitaminer gjorda på whole food. Här hittar du paketet med gravidvitaminer som jag använder.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply