0
Vad är BCAA bra för
Kostillskott

Vad är BCAA bra för och när ska man ta det?

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

I det här inlägget berättar jag om vad BCAA är bra för och hur det kan hjälpa din prestation. Kosttillskottsmarknaden är under ständig förändring. Tiden då det ansågs vara tillräckligt med lite proteinpulver då och då är över. Men det är inte faktiskt inte så drastiskt som det låter. Ser man till den positiva sidan så finns det nu fler produkter än någonsin tidigare. Det innebär fler möjligheter att på ett effektivt sätt nå de resultat man önskar att uppnå. Grenkedjiga aminosyror, eller BCAA som de ofta kallas från Engelskans branched-chain amino acids, är ett tillskott som blivit extremt populärt. Men vad är BCAA? Och vad är det bra för?

BCAA aminosyror

Med BCAA åsyftas särskilt de tre aminosyrorna leucin, isoleucin och valin. Dessa fyller en viktig funktion i kroppen vid bildningen av muskelprotein. Genom ett tillskott av dessa kan man därmed främja muskeltillväxt. Då dessa aminosyror är essentiella, och därmed inte produceras av kroppen, är det avgörande att man har en kosthållning som bidrar till en balanserad mängd. Det är däremot inte ovanligt att man får i sig för lite av dem för att kunna dra full nytta av sin träning.

När ska man ta BCAA?

Generellt har jag ingen åsikt om exakt när man ska ta BCAA, bara att det ska vara i samband med träning. Det är framförallt när du kör cutting/deffar (se mitt inlägg om cutting och bulking) som BCAA kan göra nytta. När du kör periodisk fasta eller tränar innan du ätit, förebygger aminosyrorna katabolism, att du tappa muskelmassa. De som tränar fasta föredrar troligen att ta sitt BCAA under själva träningen.

Även om det finns forskning som utvärderar användningen av BCAA under motståndsträning är den ganska begränsad. Det forskningen kommit fram till är att BCAA verkar fungera på två sätt: att bidra till att undvika minskad nedbrytning av protein, vilket resulterar i en förbättrad återhämtning; och minskad utmattning genom att minska förhållandet mellan fri tryptofan och BCAA i blodet. Här är två studier i ämnet som har lite olika åsikter om effekten av BCAA (studie, studie).

Alla som är intresserad av bättre effekt av sin träning bör överväga BCAA. Men eftersom det bidrar till förbättrad muskeltillväxt i ett långsiktigt perspektiv så är det i viss utsträckning inte avgörande när man tar det. Viktigast är att man gör det regelbundet. Trots detta finns det några förhållningssätt som kan vara bra att ha i åtanke.

BCAA innan träning

Det har blivit väldigt populärt att låta BCAA bli en del av sin pre-workout. Mycket på grund av att det har visat sig att dessa aminosyror inte bara bidrar till bättre muskeltillväxt, utan även hindrar oönskad muskelnedbrytning. Genom att alltid ta det innan träning så drar man därför nytta av den aspekt av BCAA som hjälper till att bibehålla befintlig muskelmassa. Som jag nämnde tidigare fungerar BCAA bra när du deffar och tränar på fastande mage.

BCAA under träning

Eftersom kroppen kan använda dessa aminosyror som en energikälla kan BCAA bli ett välbehövligt energitillskott under träning. BCAA kan även minska känslan av utmattning, såväl fysisk som psykisk. Av denna anledning har många valt att göra BCAA till en del av den dryck de annars använder för att hålla sig alert och bibehålla vätskebalansen.

BCAA efter träning

Många väljer att kombinera BCAA med protein och snabba kolhydrater efter träning. Anledningen är att dessa i kombination har visat sig ge avsevärt bättre effekt än om sakerna tas var för sig. Genom att göra det till en del av din rutin efter träning minimerar du risken att du glömmer bort tillskottet och missar den muskelfrämjande effekten.

BcAA biverkningar

Även om BCAA framstår som ett mirakelmedel så måste man ställa sig frågan huruvida det finns biverkningar. Generellt sett anses det vara säkert och riskfritt. Mycket på grund av att dessa aminosyror även förekommer naturligt i en varierad kost. Om än så i mer begränsad utsträckning. Det bör däremot konstateras att det saknas forskning kring eventuella bieffekter för den som är gravid. Och eftersom de kan påverka kroppens blodsockernivåer kanske diabetiker, och de som lätt drabbas av yrsel, bör vara försiktiga med doseringen.

Mina bästa BCAA pulver

Mina och min sambos bästa BCAA pulver listar jag här. Jag själv tar bara BCAA utan sötningsmedel medan killen inte har något emot dem som är med. Det är upp till var och en vad som passar bäst. Det här inlägget är skrivet i samarbete med gymgrossisten.se.

Holistic BCAA utan sötningsmedel

Holistic BCAA utan sötningsmedel
Jag rekommenderar Holstic BCAA utan sötningsmedel

Jag har skrivit lite tidigare om att jag inte äter sötningsmedel. Min mage klarar helt enkelt inte av de flesta typerna av sötningsmedel och ska jag vara ärlig så gillar jag inte heller den konstgjorda smaken. Jag föredrar att dricka mina kosttillskott naturellt eller blandat med lite frukt. Holistic BCAA är ett BCAA utan smak som passar mig utmärkt. Du hittar det här.

BCAA hardcore

Billigt BCAA Hardcore
BCAA Hardcore är ett bra alternativ till ett lågt pris

Vill du ha ett effektivt och billigt BCAA är Hardcore ett bra köp. Det finns i smakerna Cola, punch och ananas. BCAA Hardcore kan du köpa här.

Xtend BCAA pulver

Xtend BCAA pulver smaker
Xtend BCAA finns i många olika smaker

Xtend BCAA pulver ger dig fler smakalternativ, hela 12 st, än Hardcore. Smakmässigt är Green Apple min sambos favorit. Hitta BCAA från Xtend här.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply