Intermittent fasting - periodisk fasta information om hur ofta man ska äta
Kost och mat, Livsstil

Intermittent fasting – periodisk fasta på svenska

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Intermittent fasting – periodisk fasta som det heter på svenska är inget nytt för människokroppen. Många hävdar rent av att intermittent fasting är vad vi människor har utvecklat vår kropp utifrån under vår evolution. För dig som vill gå ner i vikt och samtidig förbättra dina resultat är periodisk fasta något att slå upp ögonen för. Med intermittent fasting kan du få en mer slimmad mage, öka din fettförbränning och kalibrera din aptit. Här har jag samlat information om periodisk fasta.

Vad är intermittent fasting – periodisk fasta?

Intermittent fasting –  periodisk fasta är en fasta under delar av dygnet för att uppnå bättre resultat och välmående. De delar under dygnet då du äter kallas på engelska eating windows vilket kan översättas på svenska till ätlucka eller tidsfönster för ätande. Övriga delar då du fastar kalla för fasting window, på svenska fastelucka eller fastefönster för fasta. Intermittent fasting innebär att du styr över dina ätluckor och fasteluckor under dagen.

Det är inte nödvändigt att träna för att få goda effekter av periodisk fasta men om ditt syfte är att få en snyggare kropp och bättre resultat rekommenderas även träning. Intermittent fasting är inte en metod som fungerar för alla och man avråder från dieten under graviditet och sjukdomstillstånd. Resultaten av periodisk fasta har visat sig bli större om du kombinerar intermittent fasting med paleokost eller annan low carb diet (lågkolhydratkost).

Vad är periodisk fasta bra för?

Intermittent-Fasting fördelar med periodisk fasta
Fördelar med intermittent fasting – periodisk fasta

Intermittent fasting – periodisk fasta är bra av flera olika anledningar. Några av de positiva effekterna av periodisk fasta är; ökad fettförbränning och viktminskning, aktivering av det sympatiska nervsystemet, ökning av tillväxthormon, reparation av celler samt kalibrering aptitreglerande hormoner.

Metabolism och fasta

Din kropp har två metabola tillstånd – lagring av energi samt förbrukning av energi. De två olika metabola tillstånden styrs av hormonerna i kroppen. När du precis ätit ställer kroppen in sig på energilagring. Blod strömmar då till din mage och dina tarmar där energi (fett, kolhydrater och proteiner) samt vitaminer och mineraler finns tillgängliga för upptag och lagring. Med hjälp av insulin börjar din kropp att lagra för framtida användning. Då man efter en måltid upplever så kallad mat-koma beror det på att kroppen är inställd på att smälta maten och bygga upp energidepåer.

Några timmar efter att du ätit något övergår kroppen till att vilja förbruka energin som du intagit. Kroppen ställer in sig på aktivitet och energiförbrukning. Blodet strömmar då inte i samma utsträcking till magen utan ut till andra delar av kroppen, exempelvis musklerna vid träning.

Hur fungerar intermittent fasting – periodisk fasta?

Stenåldersdieten och periodisk fasta
Vår kropp är anpassad för att fasta och vara utan mat i längre perioder än dagens ätbeteenden.

Principen med intermittent fasting – periodisk fasta är att öka tiden då kroppen förbrukar energi istället för att lagra energi. Att utöva periodisk fasta är som att återgå till de ätvanor som våra kroppar utvecklades till under dess evolution. Våra förfäders brist på mat i perioder skapade ett ätbeteende som liknar den fasta vi forcerar med intermittent fasting. Kroppens ursprungliga och naturliga metabola balans helt enkelt.

Periodisk fasta innebär att äta sitt dagsbehov av kalorier under en begränsad del av dygnets timmar. Intermittent fasting handlar inte om att skippa frukosten för att du inte är sugen på morgonen eller lunchen för att du inte hade tid att äta på jobbet. Periodisk fasta är mer strukturerat än så. Metoden grundar sig i att göra medvetna val om sina eating windows och fasting windows. Man får en metabol fördel av se till att kroppen är i stadiet energiförbrukning längre än i energilagring.

Äter man färre kalorier med periodisk fasta?

Att köra intermittent fasting – periodisk fasta behöver inte alls betyda att du äter färre kalorier. Du äter istället dina kalorier på en begränsad tid vilket kan innebära att du äter mer kalorier per måltid under ditt eating window eller många mål under en begränsad tid. Om du har siktet istället på att gå ner i vikt kan du äta mindre energi under din ätlucka och uppnå en viktnedgång. Det rekommenderas dock inte att göra några hastiga övergångar från högt kaloriintag och normalt ätmönster till att börja med periodisk fasta och minska kalorierna drastiskt. Om du gör en långsam övergång är det mer troligt att du håller dig kvar vid intermittent fasting – periodisk fasta.

Hur ofta ska man äta och hur många måltider per dag?

Periodisk fasta hur ofta ska man äta
En vanlig fråga är hur ofta ska man äta under periodisk fasta och hur lång tid av fasta respektive ätande

Det vanligaste vid intermittent fasting – periodisk fasta är att äta under 8 timmar och fasta under 16 timmar. Många väljer att börja sin ätperiod runt lunch och avsluta den med sen middag. Ett förlag är att äta mellan kl 12 och kl 20. Fördelen med att äta under de tiderna är att du slipper att gå och lägga dig hungrig. På morgonen har ändå kroppen inte kommit igång riktigt.

Det finns olika åsikter om hur många måltider man ska äta under intermittent fasting – periodisk fasta. Vissa byter normala fem måltider till tre. Andra äter tätare och som tidigare fem måltider. Våra kroppar är olika och även våra sociala mönster.

Det som är viktigt att tänka på är att inte äta för mycket snabba kolhydrater vid den första måltiden som avslutar fastan. Det som händer då är att ditt blodsocker skjuter i höjden och att du får en dipp några timmar senare med trötthet som följd. Under din ätlucka är det viktigt att få i dig tillräckligt med proteiner, framförallt den sista måltiden för dagen. Jag rekommenderar att äta långsamt protein exempelvis kassein-tillskott eller kvarg.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply