Gå ner i vikt med promenader och powerwalk, vardagsmotion.
Hälsa, Träning

Gå ner i vikt med promenader och powerwalk

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar


Att gå ner i vikt med promenader och hälsosam kost är helt genomförbart och speciellt bra om du är överviktig. Generellt rekommenderar jag att träna högintensivt och styrketräning för att gå ner i vikt, förutom att så klart äta bra. Detta passar dock inte alla, speciellt om du har många kilon att gå ner. Då är det bättre att börja att gå ner i vikt med promenader eller lite snabbare powerwalks. Kom dock ihåg att kosten är 80%, mer om det nedan!

Mina kläder på bilden ovan kommer från Nike och finns här

Fördelar med att gå ner i vikt med promenader

Jag har någon gång tittat på programmet Biggest looser och blivit förskräckt över hur snabbt löpning introduceras. Personerna i detta program väger oftast en bit över 100 kg och jag vill inte ens tänka på vad som händer när deras knän, och andra kroppsdelar, utsätts för belastning i form av löpning. Skaderisken känns oerhört hög, men produktionen är kort och deltagarna måste gå ner i vikt snabbt, i bland på bekostnad av sin hälsa.

Då tycker jag att det är bättre att gå ner i vikt med promenader till en början. I takt med att konditionen förbättras och att du blir av med kilon kan du öka på hastigheten till vad som ofta kallas powerwalks (PW). Det är en långsiktig process att tappa i vikt och hellre något som varar i längden än snabba resultat.

Hälsosamma effekter av promenader

Visste du att 15 minuter av medelintensiv träning om dagen är kopplad till en 22% lägre risk för dödsfall. Och, som Hippocrates så klokt uttryckte sig:

Promenader är det bästa läkemedlet.

Otaliga studier har visat att regelbunden fysisk aktivitet har en den största övergripande effekten på välbefinnandet och längre livslängd än någon medicinsk behandling.

En norsk studie från 2009 (källa) kom fram till att en promenad på 15 minuter ger en mätbar effekt. Promenaderna ledde till ökad puls, vilket i sin tur sänkte blodsockret och minskade insulinpåslaget, något som både är bra för hälsan och även om du vill gå ner i vikt. Längre och mer intensiva promenader, powerwalks, ger naturligtvis större effekt men 15 min gav ändå tillräckligt för att kunna mäta skillnad.

Jag rekommenderar 30-60 min rask promenad om dagen om du vill gå ner i vikt. Det minskar även risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Vristvikter handledsvikter vikter för handleder vikt anklar
Vristvikter, är vikter som fästs på handleder eller fotleder ger ökat motstånd vid promenader.

Dessa vikter kan du köpa här (annonslänk till bodystore.se)

Hur många kalorier bränner man vid promenad

Det går inte att svara exakt på hur många kalorier just du bränner vid promenad. Faktorerna som påverkar är främst hastighet, tid samt din vikt. Jag har skrivit mer om detta i mitt inlägg om kaloriförbränning

Mina bästa tips för att gå ner i vikt

Att gå ner i vikt kan vara tufft, men det behöver inte vara en ständig plåga. Jag ser med fasa på när löpsedlarna basunerar ut lågkaloridieter åt höger och vänster. Om du behöver bli av med överskottskilon är den mest effektiva metoden att ändra din kost, inte träning som många tror.

Träning kan hjälpa till, och viss form av träning förbättrar ämnesomsättningen, men det är kosten som står för den stora förändringen. Anledningen? Träning kan förbränna en begränsad mängd energi, och träning tenderar att få dig att äta mer än vad du faktiskt gör av med.

I min e-bok Kosten är 80% (som du kan ladda ner gratis här nere), ger jag mina bästa tips för att gå ner i vikt. Jag tar bland annat upp vad som är ett rimligt kaloriunderskott och om hur mycket energi din kropp faktiskt behöver för att fungera.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Charlotte januari 18, 2018 at 5:27 f m

  Nu är jag i Goa och min plan är att gå längs stranden minst en timme varje morgon. Mer för att få mina steg, röra på mig, andas, än att påverka vikten. Men ändå <3

  • Reply Fitnessfia januari 18, 2018 at 6:23 e m

   Absolut, att gå har så många fler fördelar än att gå ner i vikt.

 • Reply Anethe Bergendahl januari 18, 2018 at 11:24 f m

  Nu blev även jag inspirerad att gå en powerwalk. Jag kör en nystart hos Viktväktarna nu och är inne på vecka 3. Går sakta neråt men dock minus. Har ett stillasittande arbete och är författare till min debutroman som släpptes för 4 månader sedan *Livet blir aldrig som man tänkt* Så jag behöver absolut röra på mig mycket mera. Föredrar dock sol och att lyssna på ljudbok vid mina promenader. 🙂 Härlig inspirerande blogg du har.

  • Reply Fitnessfia januari 18, 2018 at 6:25 e m

   Jättebra att höra, viktväktarna har ett bra system som är hållbart. Jag har skrivit en e-bok om kost som utgår från samma principer men som fungerar lite annorlunda om man vill ha mer självständighet. Du kan ladda ner den här: https://fitnessfia.com/gratis-ebok/

 • Reply Malin Lundskog januari 18, 2018 at 10:01 e m

  Och det ena brukar föda det andra … Alltså om en börjar motivera regelbundet får en sundare hunger och vill ha bra mat samtidigt som bra mat ger energi till att rör på sig. Älskar promenader och vurmar för vardagsmotionen!

  • Reply Fitnessfia januari 20, 2018 at 12:30 f m

   Så är det absolut!

  Leave a Reply