De flesta är av uppfattningen att träning påverkar (förbättrar) ämnesomsättningen. Denna föreställning är till mestadels sann, men det är viktigt att gå in lite djupare på hur och varför du kan få din ämnesomsättning att utvecklas genom träning.
Sätten att bränna kalorier
Ordet ”metabolism” betyder i huvudsak ”bränna kalorier för att ge din kropp den energi den behöver”. Som jag pratade mer ingående om i min bok Kosten är 80 % (ladda ner gratis här) finns det tre sätt för din kropp att bränna kalorier:
- Det metaboliska behovet i vila, Resting metabolic rate (RMR): Din RMR står för upp till 75 procent av den energi som du bränner varje dag. Din kropp behöver förse dina organ med energi även när du inte gör något. RMR är de kalorierna som din kropp bränner i vila, den energi som går åt när du sitter, sover, står, etc.
- Matens termogena effekt, Thermic effect of food (TEF): När du äter måste kroppen använda matsmältningssystemet för att bearbeta maten. Det kräver mer energi än när du har en tom mage. TEF svarar vanligtvis inte mer än 10 procent av den energi som du använder på en dag.
- Den metaboliska behovet till fysiska aktivitet, Physical activity energy expenditure (PAEE): Det här är all energi som du förbränner när du arbetar eller gör någon form av aktivitet. Oavsett om du tvättar, går upp för trappan, plockar upp en låda eller lyfter hundratals kilo vikt på gymmet, så är det PAEE. Det är allt din rörelse (aktivitet) under dagen.
Mängden energi som du bränner på en dag är summan av dessa tre kaloriförbränningsmetoder.
Hur träning påverkar din ämnesomsättning
PAEE påverkas alltid av mängden aktivitet du utför på en dag. Ju mer du rör dig eller tränar, desto mer kalorier förbränns till dessa utgifter. Att öka antalet kalorier du bränner via PAEE är ett sätt att påskynda en viktnedgång/fettförbränning.
Men frågan kvarstår: ”bränner man mer kalorier efter träning?” Ja, det kan faktiskt vara så. Träning påverkar nämligen din vilande metabolism, din RMR.
Låg- eller högintensiv träning
När du lyfter vikter, springer, joggar, går eller på annat sätt låter dina muskler jobba, använder din kropp upp glukosen som har lagrats i dessa muskler. Det tar energi (kalorier) att fylla glukosen i de här musklerna, så träning bränner energi (kalorier) i musklerna samt behöver energi för att tanka musklerna igen.
Vi lågintensiv och uthållighetsträning använder du mycket lite glukos – istället fokuserar du på att bränna fettsyror (fett). Det betyder att kroppen inte behöver återställa glukosen, så det finns väldigt lite behov av tankning efter träningen. Därför ökar inte din RMR av träning i låg intensitet eller uthållighetsträning.
Om du däremot utför träning med hög intensitet eller styrketräning, använder du lättare upp allt glukos i musklerna som jobbat. Det innebär att kroppen måste skicka mycket mer bränsle till musklerna, vilket tar längre tid. Mängden tid som krävs för att tanka din kropp varierar från person till person, men under den tid det tankas, ökar din RMR – mer mat förvandlas till energi (kalorier).
Slutsats
Om du vill öka din ämnesomsättning (RMR, i det här fallet) ska du utföra träning som tömmer glukos i musklerna i stället för fettsyror i kroppen. Det betyder träning med hög intensitet eller styrketräning. Du kommer genom dessa att öka din ämnesomsättning även efter att du är färdig med träningen.
2 Comments
Intressant. Tack för att du förklarar utförligt. Nu hänger jag med. 🙂
Det intresserar folk alltid; hur man kan förbränna mer när man vilar. Bra inlägg!