Hälsosam viktnedgång
Kost och mat, Livsstil

Hälsosam viktnedgång – gör detta istället för att banta!

En hälsosam viktnedgång är en som du kan genomföra utan att känna dig svimfärdig eller ha fruktansvärda cravings varje dag. Nu i januari är det mer aktuellt än någonsin att prata om goda kostvanor. Denna månad är precis som slutet av augusti en månad då gymmen fylls med personer som vill banta och gå ner i vikt snabbt. Men är det verkligen så att intensiv träning är det bästa för att gå ner i vikt? Läs mer om det i det här inlägget där jag berättar om vad som utgör en hälsosam viktnedgång.

Varför du inte ska banta

Att banta innebär att tillfälligt och systematiskt förändra sin kost för att gå ner i vikt snabbt. En hälsosam viktnedgång handlar mer om att göra en livsstilsförändring med syfte att varaktigt gå ner i vikt. Det innebär alltså inga galna lågkaloridieter utan att göra några systematiska förändringar som har stor effekt men inte känns så jobbiga.

Gå ner i vikt på en vecka

Att försöka gå ner i vikt på en vecka bör inte vara din horisont. Lyft blicken och satsa på en långsam viktnedgång på runt 6 månader-1 år, mer om du behöver. Gå inte ner för snabbt, för kroppen hinner inte med då och du kommer kanske att få dåliga hälsoeffekter. Jag hävdar att det inte är hälsosamt att banta, om du inte är extremt överviktig och det är en fråga om liv och död att gå ner i vikt snabbt.

När du ligger kraftigt under ditt dagliga energibehov ställer kroppen in sig på svält. Det leder till att kroppen lagrar energi (fett) för “sämre tider”. För att gå ner i vikt bör du ligga strax under ditt dagliga energibehov (250-500 kalorier lägre) men inte på galna nivåer som många dieter förespråkar. Att maximalt gå ner i vikt på en vecka är inte svaret. Vissa veckor kommer vågen att stå still, och det har inget med att du misslyckats att göra. Läs gärna mitt inlägg strunta i vågen.

Muskler väger mer än fett - strunta i vågen!

Vikten är inte allt, som du ser är det bara 2 kg skillnad mellan bilderna. När vi känner oss uppsvällda är det ofta för att vi faktiskt ÄR det. Vätska i kroppen kan bindas av för mycket salt mat etc och få oss att svälla upp.

Vad är en hälsosam viktnedgång?

En hälsosam viktnedgång är en sådan som sker över tid gärna i kombination med träning. Träning i sig gör dock sällan att en person går ner i vikt. Jag har skrivit mer om detta i min gratis e-bok Kosten är 80%. Ja, för det är faktiskt så att kosten står för en övervägande del av en viktnedgång. Men att banta är inte nödvändigt. I min e-bok får du tips om hur du kan ta reda på ditt dagliga energibehov.

Gästspel på Facebook i januari

I januari gör jag ett gästspel i Facebook-gruppen Månadens challenge (välkommen att gå med via länken). Gruppen drivs av duktiga Anna Fredriksson. Varje månad har Anna ett särskilt fokus-ämne och denna månad är det hälsosam viktnedgång som gäller. Anna säger själv att hon vill gå ner några trivselkilon och många i gruppen är i samma situation. Bland annat kommer vi att prata om sockerberoende och hur man lägger om sina kostvanor utan att för den delen banta.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Malin Lundskog januari 3, 2018 at 8:40 e m

  bra där! Helt galet, men vi svenskar är bäst i världen på att banta … Mer hälsosam viktnedgång år folket!
  //Malin

  • Reply Fitnessfia januari 3, 2018 at 8:47 e m

   Verkligen! Så tråkigt att se människor omkring en som hoppar på dessa meningslösa kortvariga bantningskurer.

 • Reply Emilia Gustafsson januari 3, 2018 at 8:40 e m

  vilket grymt jobb du gjort!

  • Reply Fitnessfia januari 3, 2018 at 8:46 e m

   Tack, och det har varit helt utan bantning!

  Leave a Reply