0
Väger muskler mer än fett?
Gå ner i vikt, Kost och mat, Livsstil

Strunta i vågen – muskler väger mer än fett! (Beviset)

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Muskler väger mer än fett och det syns tydligt på mina före- och efterbilder. På vågen skiljer det bara runt 2 kg men min kroppsstruktur är helt förändrad. Mitt råd till dig som tränar och vill få synbara resultat är alltså att strunta i vågen!

Är det sant att muskler väger mer än fett?

Sant att muskler väger mer än fett
Muskler väger mer än fett i förhållande till volym

Ja, även om 1 kg fett naturligtvis väger lika mycket som 1 kg muskler väger muskler 20 procent mer än fett i förhållande till volym (källa: illustrerad vetenskap). En kubikcentimeter muskel väger 1,06 gram, medan motsvarande volym av fettvävnad endast väger 0,9 gram.

Anledningen till att muskler väger mer än fett är att muskelcellerna innehåller proteiner och vatten medan fettcellerna framförallt består av triglycerider.

Fett vs muskler

Muskelceller, som även kallas för muskelfibrer, utmärker sig bland andra typer av celler på grund av att sin storlek. Muskelfibrer kan vara flera centimeter långa och gå från ena änden av en muskel till den andra.

Muskler väger mer än fett - strunta i vågen!
Före- och efterbild. Muskler väger mer än fett – vågen är missvisande!

Muskelcellerna bildas genom att en stor mängd celler smälter samman, vilket är ett förstadium till en muskelfiber. Muskelcellerna består huvudsakligen av myofibriller som är långa trådar. Myofibrillerna får musklerna att dra ihop sig.

Vad påverkar vikten?

När vi ställer oss på vågen så får vi en siffra som egentligen är ganska svår att förstå. Kroppen är komplex och det är mycket som påverkar dess vikt.

Några av sakerna som påverkar vikten är:

 • Muskelmassa
 • Fettvävnad
 • Benstruktur
 • Vätskenivåer
 • Mat och elektrolyter

Vikten som står på vågen talar bara om hur mycket alla dessa faktorer väger tillsammans. Vågen säger inget om hur hälsosam eller ohälsosam du är. Exempelvis kan en person som har en hög fettprocent och en person som har hög muskelprocent väga lika mycket. Vikten säger inget om kroppens sammansättning.

Alternativa metoder förutom vågen

Men hur ska man göra om inte vågen är ett bra mätverktyg? Jo, man använder sig av någon annan metod.

Vi alla har mobiltelefoner med kameror i fickan idag, ett bra sätt att mäta skillnader i kroppen är genom bilder. Det måste inte handla om välposerade bilder med bra ljus och lite kläder, utan en enkel helkroppsbild kan vara en bra jämförelse. Kanske syns någon muskel lite mer nu, kanske ser kroppen fastare ut?

måttband istället för våg

Även måttband kan användas för att hålla koll på kroppens utveckling. Exempelvis vid träning kan du mäta och jämföra olika muskelgruppers omfång allt eftersom du blir starkare. Alternativt kan du mäta cm som försvinner ex. kring buken vid viktnedgång.

Varför väger jag mer när jag tränat?

Något som många blir ledsna över när man börjar träna är att vågen helt plötsligt visar en högre siffra. Borde det inte vara tvärt om?

Det är helt rätt att vågen visar mer efter träning, men det är inte för att du magiskt blivit fet av att sätta foten på gymmet. Det handlar om kroppens fysiologi. När du tränar så frisätter kroppen glykogen (lagrad energi), och denna glykogen är bra på att binda vatten – vilket är varför du väger mer efter träning. Blodgenomströmningen i musklerna ökar dessutom när musklerna återhämtar sig, vilket också kan leda till ökad vikt.

Hur mycket går man upp i vikt av muskler?

Som tidigare nämnt så väger muskler mer än fett. En kubikcentimeter fett väger ca. 1,06 gram, medan en kubikcentimeter muskler väger ca. 0,9 g.

All muskelmassa tar dock mindre plats än fettmassa. Det är därför som en person som lagt på sig 10 kg fett ofta blivit större rent volymmässigt än en person som lagt på sig 10 kg muskler – även fast deras viktuppgång enligt vågen är likadan.

Vad händer med vikten när man börjar styrketräna?

Vad händer i kroppen när man börjar styrketräna?

När man styrketränar så har man ofta som mål att bygga större muskler. Alltså har man som mål att öka i vikt.

Dock medför styrketräning också en extra förbränning av kalorier och ett högre energibehov – vilket kan resultera i att man går ner i vikt i och med att fettmassa försvinner.

Kan man gå ner i vikt av styrketräning?

Ja, du kan gå ner i vikt av styrketräning! Styrketräning tränar musklerna till att bli större, men förbränner också energi samtidigt. Alltså kan du gå ner i vikt och ändå öka din muskelmassa.

Det är värt att nämna att styrketräning inte är det effektivaste sättet att gå ner i vikt. Vill du endast gå ner i vikt så är kaloriintag en viktig faktor att hålla koll på, och pulshöjande träning förbränner mer kalorier per tränad timme än styrketräning. Samtidigt är det lättare att bygga mer muskler om man ligger på ett kaloriöverskott.

Hur mycket mer förbränner muskler?

Något som är coolt med styrketräning är att en kropp med mycket muskelmassa bränner mer fett dygnet runt än en otränad kropp!

 • 1 kg muskler bränner ca 100 kalorier/ dag i vila
 • 1 kg fett bränner ca 40 kalorier/ dag i vila

Gå upp i vikt av träning

Som tidigare nämnt så kan din vikt öka direkt efter och i samband med träning pga. kroppens egna system. Om du håller i styrketräningen över en längre tid kan det också resultera i en viktuppgång – en bra viktuppgång av muskler!

Varför väger man olika från dag till dag?

Om man har en våg hemma så är det lätt att fastna i vanan att väga sig varje dag eller flera gånger per dag. Då märker man ganska snabbt att man pendlar ganska mycket – ibland flera kilo – från dag till dag. Tyvärr är detta något som kan skapa ångest och oro, vilket är synd då detta är helt naturligt.

Vikten påverkas av massor av olika saker. Tid på dygnet, kost, vätskenivå och placering i menscykeln är bara några olika exempel. Om du vill väga dig så ska du göra det på rätt sätt.

När ska man väga sig? (om du väger dig)

 • Väg dig alltid samma tid på dygnet. Du kan själv testa och se skillnaden genom att väga dig direkt när du vaknar och sedan när du går och lägger dig. Genom att alltid väga sig samma tid försäkrar man sig om att mätningarna blir korrekta. Många väljer att väga sig på morgonen.
 • Gå efter medelvikten. Som vi vet så kan vikten variera ganska mycket från dag till dag. Ett säkrare mått är att exempelvis väga sig tre gånger under en vecka (eller varje dag) och sedan räkna ut ett medelvärde för just den veckan.
hur räknar man ut medelvikten?

När ska man inte väga sig? (om du väger dig)

 • Efter en festkväll. Var du ute igår och åt mycket god salt mat och drack några glas vin så är det ingen bra idé att väga sig idag. Saltet från maten och alkoholen påverkar dina vätskenivåer och mer av kroppens fysik så den inte stämmer överens med kroppens faktiska status. Vänta en dag och väg dig imorgon istället.
 • Flera gånger per dag. Du kommer inte få några fördelar av att väga dig flera gånger per dag. Vikten används bäst som ett långsiktigt mått på kroppslig förändring, inte kortsiktigt. Vikten är inte så viktig.

Varför ska man inte väga sig varje dag?

Att väga sig varje dag är onödigt. Det tar onödig tid och kan orsaka onödig oro över siffrorna som egentligen inte betyder någonting. Kroppen ändras från dag till dag, och det är bättre att väga sig mer sällan för att se stora förändringar.

Läs även: Osunda kroppsideal inom hälsa och fitness – så bryter du dig fri!

Samtidigt vill jag säga att du behöver inte väga dig alls. Det går precis lika bra att leva utan en våg, och du kan hålla koll på din kropp på andra sätt.

Strunta i vågen – mät dina resultat med andra metoder

Det är inte ovanligt att vågen står still om du förbättrar din diet och samtidigt styrketränar, därför råder jag dig att strunta i vågen.

I mitt fall minskade jag i omfång och såg musklerna växa fram men det hände inte mycket på vågen.

Ett bättre sätt att mäta dina resultat kan därför vara att använda måttband istället för våg som mått på din framgång. Du kan välja ut några för dig viktiga mätpunkter, det kan vara midjan, rumpan, armarna, låren osv., och på så sätt ha håll koll på minskade och ökade mått där musklerna expanderat och fettet reducerats.

Du kan även jämföra bilder på dig själv och upptäcka att du är tightare i kroppen nu än tidigare. Om du vill vara superseriös kan du göra mätningar på kroppsfett och muskelprocent innan du startar igång en större förändring och sedan följa resultaten med tydliga mått.

Ju mer jag tränar desto mer går jag upp i vikt – varför?

Det här är en väldigt allmän fråga som kan ha många svar. Kanske går du upp i vikt för du tränar och ökar din muskelmassa? Kanske ökar vikten för att du äter mer när ditt energibehov har blivit högre? Kanske mår din kropp bättre nu med återhämtande muskler och frisättning av vattenhållande hormoner och kroppsegna ämnen?

Varför står vågen still?

Om du börjat träna men ändå inte ser någon skillnad på kroppen vad det gäller vikt och andra mått så vill jag rekommendera dig att även kolla på kosten. Det är så att det till stor del är kosten som bestämmer över vår vikt och hur kroppen är sammansatt. Jag har skrivit en e-bok om detta som du kan ladda ner helt gratis!

BMI är ett dåligt mått

BMI är ett dåligt mått eftersom muskler väger mer än fett. Se bara detta exempel med två personer som väger exakt lika mycket:

BMI är ett dåligt mått

Kosten står för 80 procent av resultaten

Det är allmänt vedertaget att vi reglerar vikten mer effektivt med mat än med träning. Det är betydligt enklare att undvika att äta för mycket av fel sorts mat än att äta det och sedan behöva förbränna det igen.

Din viktnedgång styrs i första hand med kosten och därför är det viktigt att ha fullständig koll på vad du behöver äta för att uppnå dina mål. Jag har tidigare skrivit om hur du kan räkna kalorier med appen MyFitnessPal.

När du vill gå ner i vikt finns det tyvärr inga genvägar, du måste äta rätt balanserad mat och mindre kalorier.

Träning kommer in när det handlar om placering av den kroppsvikt du har. Om du samtidigt vill bli fast i kroppen och tonad, då måste du även träna rätt. Musklerna är kroppens kraftverk vilket innebär att mer muskelvolym innebär att du förbrukar mer energi.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply