Muskler väger mer än fett - strunta i vågen!
Kost och mat, Livsstil

Strunta i vågen – muskler väger mer än fett!

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Muskler väger mer än fett och det syns tydligt på mina före- och efterbilder. På vågen skiljer det bara runt 2 kg men min kroppsstruktur är helt förändrad. Förklaringen ligger framförallt i att muskelcellerna är tyngre än fettceller i förhållande till sin volym. En kubikcentimeter muskel väger 1,06 gram, medan motsvarande volym av fettvävnad endast väger 0,9 gram. Mitt råd till dig som tränar och vill få synbara resultat är alltså att strunta i vågen!

Är det sant att muskler väger mer än fett?

Även om 1 kg fett naturligtvis väger lika mycket som 1 kg muskler, väger muskler 20 procent mer än fett i förhållande till volym (källa: illustrerad vetenskap). Anledningen till att muskler väger mer än fett är att muskelcellerna innehåller proteiner och vatten medan fettcellerna framförallt består av triglycerider.

Muskelceller, som även kallas för muskelfibrer, utmärker sig bland andra typer av celler på grund av att sin storlek. Muskelfibrer kan vara flera centimeter långa och gå från ena änden av en muskel till den andra. Muskelcellerna bildas genom att en stor mängd celler smälter samman, vilket är ett förstadium till en muskelfiber. Muskelcellerna består huvudsakligen av myofibriller som är långa trådar. Myofibrillerna får musklerna att dra ihop sig.

 

Sant att muskler väger mer än fett

Muskler väger mer än fett i förhållande till volym

Strunta i vågen – mät dina resultat med andra metoder

Det är inte ovanligt att vågen står still om du förbättrar din diet och samtidigt styrketränar, därför råder jag dig att strunta i vågen. I mitt fall minskade jag i omfång och såg musklerna växa fram men det hände inte mycket på vågen. Ett bättre sätt att mäta dina resultat kan därför vara att använda måttband istället för våg som mått på din framgång. Du kan välja ut några för dig viktiga mätpunkter, det kan vara midjan, rumpan, armarna, låren osv., och på så sätt ha håll koll på minskade och ökade mått där musklerna expanderat och fettet reducerats.

Du kan även jämföra bilder på dig själv och upptäcka att du är tightare i kroppen nu än tidigare. Om du vill vara superseriös kan du göra mätningar på kroppsfett och muskelprocent innan du startar igång en större förändring och sedan följa resultaten med tydliga mått. Tänk även på att alla dessa parametrar spelar roll när du ställer dig på vågen:

  • Fettvolym
  • Muskelvolym
  • Vätska i kroppen
  • Mat i mage och tarmar

Kosten står för 80 procent av resultaten

BMI är ett dåligt mått

BMI är ett dåligt mått eftersom muskler väger mer än fettDet är allmänt vedertaget att vi reglerar vikten mer effektivt med mat än med träning. Det är betydligt enklare att undvika att äta för mycket av fel sorts mat än att äta det och sedan behöva förbränna det igen. Din viktnedgång styrs i första hand med kosten och därför är det viktigt att ha fullständig koll på vad du behöver äta för att uppnå dina mål.

Jag har tidigare skrivit om hur du kan räkna kalorier med appen MyFitnessPal. Träning kommer in när det handlar om placering av den kroppsvikt du har. När du vill gå ner i vikt finns det tyvärr inga genvägar, du måste äta rätt balanserad mat och mindre kalorier. Om du samtidigt vill bli fast i kroppen och tonad, då måste du även träna rätt. Musklerna är kroppens kraftverk vilket innebär att mer muskelvolym innebär att du förbrukar mer energi.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply