0
Är kokossocker nyttigt?
Kost och mat

Är kokossocker nyttigt? Svaret hittar du här!

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Den fina trenden med sund och nyttig kosthållning fortsätter att hålla i sig. En av de saker som många försöker hitta bra alternativ till är just sötsaker och socker. Kokossocker har blivit populärt av flera olika anledningar och är väl värt att se lite närmare på. Är kokossocker nyttigare än vitt socker?

Vad är kokossocker?

Innan det hinner bildas kokosnötter så tappar man blommorna på kokospalmen och tar till vara deras sav. Den hettas upp så det bildas kristaller, som sedan mals ner till en sorts socker. Trots att saven värms upp så bibehålls de flesta näringsämnena från kokosnötsblommorna. 

Är kokossocker bra eller dåligt?

Nja, men som med allt är det en fråga om balans. Kokossocker är bra på många sätt och vis. Det innehåller näringsämnen som är viktiga för kroppen och har ett lågt GI-värde. Samtidigt så har ju kokossocker fruktos, vilket du inte bör äta i allt för stora mängder. Så det är ett bra alternativ som bör hanteras på rätt sätt.

Varför är kokossocker bra?

Listan på fördelarna med kokossocker är ganska imponerande. Speciellt när du jämför med vanligt socker, som ju bara är tomma kalorier.

Läs även: Veganskt julgodis (funkar även när det inte är jul)

Kokossocker är rik på antioxidanter, innehåller en hel del viktiga vitaminer, samt en rad med mineraler som kroppen behöver. Och trots att det är så energirikt, ungefär som vanligt socker, så har det ett lågt GI-värde.

Här är ett exempel på nyttigt innehåll i kokossocker:

 • B-vitaminer
 • Antioxidanter
 • Kalium
 • Magnesium
 • Zink
 • Järn
 • Lågt glykemiskt index (GI)

Varför är kokossocker dåligt?

Det mesta kan vara dåligt om du överdriver, och kokossocker är inget undantag. För även om det innehåller flera nyttigheter så är det också fullt av fruktos. Mer än vanligt socker faktiskt.

En del fruktos är inte farligt men om du äter för mycket av det kan det påverka din lever. Det är nämligen där fruktosen bryts ner. Så var balanserad och använd kokossocker med måtta.

Hur påverkas blodsockret av kokossocker?

Kokossocker har ett lågt GI-värde. GI står för glykemiskt index och är ett sätt att mäta hur olika matvaror påverkar blodsockret. Ju lägre värde desto bättre. För kokossocker är GI-värdet bara 35, jämfört med vanligt socker som har ett värde på 91.

Det innebär att det inte påverkar blodsockret så mycket och du slipper de där höga topparna du kan uppleva ibland med vitt socker.

Vad kan man göra med kokossocker?

Du använder kokossockret precis som vanligt socker. Ha det som sötning i kaffe eller andra drycker, strö det över pannkakorna. Det går bra både att baka och göra sylt med kokossocker. Använd samma mängd kokossocker som du normalt skulle haft i vitt socker.

Är kokossocker nyttigare än vanligt socker / strösocker / vitt socker?

Ja, vanligt socker, det vill säga vitt strösocker, har ingen näring alls. Det är bara tomma kalorier. Kokossocker, däremot, innehåller flera viktiga vitaminer och mineraler. Så det är helt klart ett nyttigare alternativ till vitt socker.

Samtidigt måste du vara försiktig och inte använda för mycket, eftersom det innehåller fruktos. Du ska inte äta för mycket fruktos utan det gäller att vara balanserad.

Kom ihåg att vanligt socker också är naturligt, och att allt socker bör begränsas om du vill hålla dig sund.

Kokossocker vid diabetes

Många diabetiker föredrar kokossocker på grund av dess låga glykemiska index-värde. Ditt blodsocker skjuter inte i höjden på samma dramatiska sätt som med vanligt socker.

Men ett problem för diabetiker kan vara vikten, och då är det bäst att begränsa allt sitt sockerintag. Fruktos förvandlas lätt till fett, och kokossocker innehåller en hel del av det. Så var balanserad.

Det är sant att det låga GI-värdet är till en diabetikers fördel, men det höga innehåller av fruktos kan ha motsatt effekt.

Kokossocker näringsvärde

Fördelen med kokossocker är att den ger dig något lite extra, det är inte bara en fråga om söta, tomma kalorier.

Per 100 gram kokossocker kan du räkna med:

 • 400 kcal
 • 1 g fett
 • 97 g kolhydrater
 • 0,8 g fibrer
 • 1,7 g protein
 • 0,2 g salt
 • vitaminer och mineraler

Kokossocker kalorier

Även om kokossocker inte bara är tomma kalorier så är det inte det smalaste alternativet. Räkna med ca 400 kalorier per 100 gram produkt.

Använd kokossocker med måtta. Om du vill gå ner i vikt kan det löna sig att begränsa sockerintaget rent allmänt.

Kokossocker GI

En klar fördel med kokossocker är dess låga GI-värde. Det är bara 35, jämfört med vanligt socker som ligger på 91. Potatis har 62 och pasta 36, som ett referensvärde.

Det här är bra för att hålla ditt blodsocker på en jämn nivå. Du slipper den där rusningen som ofta kommer när du äter sött, och som sedan ger dig ett platt fall på magen. För många är ett jämnt blodsocker viktigt för att de ska kunna kontrollera bättre vad och hur mycket de äter.

Kokossocker fruktos

Så även om kokossocker innehåller flera nyttigheter så är det också fullt av fruktos, mer än vanligt socker. Det är inte alltid så bra för kroppen, och du bör vara uppmärksam på hur mycket fruktos du intar. För fruktos behandlas bara av levern, och den börjar bryta ner fruktosen med en gång.

Om du har brist på energi så kanske den förvandlar fruktosen till glukos. Men eftersom de flesta inte har någon vidare energibrist så omvandlar i stället levern fruktosen till fett. Många personer har problem med fettlever, och fruktos kan vara en av orsakerna.

Så var balanserad med kokossockret, lagom är alltid bäst.

Slutsats: är kokossocker nyttigt?

Kokossocker är nyttigt, om du använder det på rätt sätt. Tro inte att det är naturligare eller nyttigare än vanligt socker, utan begränsa även hur mycket kokossocker du äter.

Det är klart att du får i dig lite näring, vilket är mer än man kan säga om vitt socker. Men samtidigt så innehåller alltså kokossocker saker som kan vara mindre lämpligt för din kropp.

Eftersom kokossocker har en god och lite kolaaktig smak behöver du inte använda så mycket för att få önskad effekt. Det kan vara ett bra sätt för den som vill dra ner på sin sockerkonsumtion.

Kokossocker köpa vart?

Kokossocker finns att köpa lite här och var, både i fysiska butiker och online. Jag föredrar att köpa online hos bodystore.se eftersom de har flera olika varianter och mycket annat som jag kan handla på samma gång, exempelvis annan rawfood.

köpa kokossocker
Köp alla produkter HÄR
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply