0
meal prep matlådor
Kost och mat

Meal prep matlådor – så kommer du igång med meal prepping

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Kanske har du på Instagram sett bilder på färgglada matlådor med nyttigt innehåll i perfekta portioner. Kanske har du aldrig hört om termen ”meal prepping” förut. Oavsett hur väl du känner till meal prep världen så tänkte jag idag gå igenom vad det är och hur du själv kan börja meal preppa och på så sätt underlätta din vardag!

Vad är meal prep?

Meal prep är ett begrepp för något som vi hållit på med länge – ja i princip så länge som vi lagat mat på det sätt vi gör idag. Det handlar helt enkelt om att förbereda mat i storkok för att ha till andra dagar. Det syns ganska lätt på namnet – preparing meals = meal prep.

Bilden ovan är ett bra exempel på den typ av meal-prep. Fräscha råvaror och ofta en och samma rätt som upprepas i flera portioner. Självklart är inte alla meal preps lika inspirerande och fotovänliga som exemplet, meal prepping kan lika gärna vara en slafsig matlåda av gårdagens middag.

Att förberedea mat är ett smidigt sätt att hålla koll på kalorier och se till att du inte panikäter dålig mat när du är vrålhungrig. Kom ihåg att meal prepping inte måste vara lunchlådan till jobbet, det kan lika väl vara en snabb frukost eller ett gott mellanmål som du har förberett, för att just komma ihåg att fylla på med energi under dagen.

Varför ska man göra meal prep?

Meal prepping har massor av fördelar som gör ditt liv och ditt matintag betydligt mycket enklare. Det finns egentligen bara en nackdel – tillagningstiden. Det kan ta en stund att förbereda alla matlådor, men det har du igen alla andra dagar då du inte behöver laga mat. Här är några fördelar med meal prepp:

 1. Sparar tid. Istället för att lägga en timme om dagen för att förbereda en enkel rätt till dig själv så kan du under samma tid förbereda fler portioner som räcker länge! När det väl är dags att äta är det enda du behöver göra att ta fram matlådan och värma den / äta den som den är. Dessutom sparar du massor av tid som annars hade gått åt till att tänka ut vad du ska äta och till att handla råvaror till flera olika rätter.
 2. Lättare att äta nyttigt. När man ska laga något snabbt eller inte riktigt har struktur över sin matlagning så är det lätt att matsedeln fylls med halvfabrikat och mindre nyttiga råvaror. Om du väljer att meal preppa så får du möjlighet att tänka ut och göra måltider som är nyttiga, vällagade och goda! Istället för att när du är hungrig beställa hämtmat så kan du plocka fram en hemlagad matlåda – otroligt smidigt.
 3. Billigt. En av de största fördelarna som finns med meal prep är att maten blir otroligt mycket billigare. Det tror jag att du förstår själv, att om man handlar mat flera gånger i veckan till olika maträtter så blir kostnaden för varje mål högre. Dessutom ökas risken för matsvinn vilket varken är bra för miljön eller plånboken. Om du väljer att meal preppa kan du komma riktigt billigt undan, bland annat genom att köpa storpack samt att verkligen använda all den mat du köper. Att slippa köpa halvfabrikat och snabbmat gör också under för plånboken!
 4. Inspirerande. En fördel man kanske inte tänker på är att meal prepping kan vara väldigt inspirerande. Om du är ovan att laga mat så kan storkok få din inspiration att frodas. Allt ifrån jakten på recept till inhandlingen av råvarorna och själva skapandet av maten kan bli något roligt och intressant – kanske föds ett helt nytt intresse för matlagning (extra roligt blir det också när man tar sig tid till matlagningen, och när man inte måste göra det varje dag)!
 5. Bekvämt. Hur skönt är det inte att ha maten förberedd när du har ett aktivt liv. Detta gäller speciellt på vardagarna när du jobbar, tränar, ska hämta barnen, har fritidsaktiviteter osv. Då är det skönt att bara kunna ta fram en hälsosam matlåda och äta snabbt.

Så gör du en meal prep

Så, hur börjar man med denna underbara meal prep? Jo det ska du få veta nu!

Förberedelse – komma på recept och idéer

Kanske den läskigaste delen av en hel meal prep – att komma på vad man ska göra. Först måste du självklart tänka ut vilken typ av meal prep du vill göra. Om du vill göra luncher eller kanske mellanmål, eller varför inte flera smarta frukostar?

Om du behöver hitta inspiration så rekommenderar jag dig att kika in på Instagram och söka efter taggen #mealprep. Där finns allt ifrån inspirerande bilder till hela recept på meal preps utifrån alla perspektiv – nyttighet, miljö och för plånboken. Ofta kan man även här hitta små smarta filmsnuttar som visar hur du lätt kan laga recepten. Andra ställen det går att hitta inspiration på är till exempel Pinterest, olika facebookgrupper och via enkla Google-sökningar!

När du väl kommit på vilken måltid du vill mealpreppa så är det självklart även massor av andra saker man måste tänka på. Här kommer några punkter att fundera över:

 • Går det att laga mycket av maten? Maträtten du vill laga måste gå att laga i storkok, alltså får det gärna vara något som ”sköter sig själv” eller som är enkelt att göra.
 • Hur håller sig maten i kylen/ frysen? Maten måste gå att förvara. Om det bara handlar om några matlådor som du kommer äta under veckan så kan det ofta gå bra att förvara i kylen, men vill du laga ännu mer mat så måste det gå att förvara den i frysen. Vissa råvaror går sämre att spara under längre tid, exempel på det är potatis och grädde/ feta matprodukter.
 • Är maten nyttig? När du väl har tid att förbereda dina måltider så kan du iallafall försöka göra maten så nyttig som möjligt. Kan du samtidigt som du gör maten även meal preppa sallader? Finns det något sätt du kan få in mer näringsämnen i maten?

Kolla gärna in denna video om vanliga misstag nybörjare gör när de meal preppar:

Inhandla ingredienserna

Efter att du kommit på vilken/ vilka maträtter du vill göra så är det dags att handla råvarorna för maten. Om du vill att din meal prep ska bli så billig som möjligt så kan det vara smart att kombinera detta steg med idé-steget. Om någon särskild råvara är på extrapris just den vecka du tänker laga din meal prep så kan det vara smart att utgå från den.

Tänk på att leta efter så färska råvaror som möjligt för att maten ska hålla sig fräsch länge. När det gäller saker som vissa grönsaker samt bär så kan det vara smart att titta i frysdisken. Ofta är det nämligen både billigare och smartare att köpa frysta råvaror av vissa sorter då dels priserna är lägre men också risken för matsvinn minskar om du kan förvara det som blir över i frysen.

Det allra viktigaste tipset för att eliminera risken för matsvinn – köp bara så mycket som du faktiskt behöver!

Köpa mat online

Jag rekommenderar att handla allt online då det sparar massor med tid. Visst det är lite dyrare, men tid är pengar i vårt stressade samhälle och då kan du hellre lägga den tiden på att laga maten! Det gör även att du lättare kan planera utifrån vad som är på extrapris. Att stå mitt i mataffären och fatta bra beslut och googla recept är krångligt!

Torrvaror (konserver, pasta osv) köper jag gärna på mig från matsmart.se för att minska matsvinnet och spara pengar!

Laga meal prep matlådor

Nu är det dags att börja sätta ihop din meal prep! Plocka fram alla ingredienser du behöver och kör igång. Jag har några tips när det kommer till tillagningen av ditt storkok:

 • Använd ett stort kärl/ en crockpot. Det är vanligt att meal prep måltider består av grytor och liknande rätter – och då är det smart att tänka stort! En gryta sköter sig självt och med en stor kastrull istället för flera små kärl kan du laga mycket utan att behöva 1. diska i tre år efter matlagningen och 2. hålla koll på att maten inte kokar över. Har du tillgång till en crockpot så är också den ett superbra verktyg som kan laga flera olika meal prep rätter.
 • Mät portioner. När man lagar ex. ris och pasta är det lätt att man ”höftar” lite med måtten, gör inte det! Då ökar risken för matsvinn. Du vet hur många portioner ditt recept är för – gör då så många portioner!
 • Använd ugnen så mycket som möjligt. Istället för att steka ex. kyckling eller kött så kan du i många fall använda ugnen istället. Att använda sig av ugnen sparar tid då maten – åter igen – sköter sig själv och du kan göra annat under tiden. Dessutom då blir ofta ugnsstekt mat nyttigare då mindre fett behövs och tillagningen blir jämnare!

Förvaring

Maten är klar då är det dags att förvara den. Här är Instagram verkligen ett fantastiskt verktyg för att hitta inspiration, särskilt om du gillar struktur och symmetri.

Det vanligaste är att helt enkelt lägga maten i matlådor, här spelar det egentligen ingen roll vilken typ av matlåda du använder – men jag rekommenderar dig att investera i matlådor som inte är av plast (de avger gifter när du värmer upp och är svårare att få riktigt rena). Om du redan har matlådor i plast så är det självklart att du ska använda dessa. Men, om du vill köpa nya så är en matlåda i glas eller metall ett bättre val både för dig och planeten (+ att en matlåda i glas/metall håller längre än en i plast).

Matlåda glas matlådor i glas Pyrex

Matlådor i glas är enligt mig de bästa matlådorna. Köp dessa olika varianter av matlådor i glas från Pyrex HÄR

Om du har meal preppat frukost eller sallader så kan du förvara dessa i glasburkar, detsamma gäller för olika typer av mellanmål. En glasburk är dessutom lätt att ta med och lätt att äta ur om man är på språng!

Nu – beroende på om du lagat mycket eller lite mindre mat – så ska maten in i kylen/ frysen. Kylen och frysen kan lätt bli överfull av alla matlådor, så mitt tips är att avsätta en särskild plats i kylen för dina meal preps, eller att dela upp matlådorna mellan kylen och frysen så du efter hand kan fylla på kylen.

Lycka till!

Dessa var några av mina bästa tips för att börja med meal prep. Jag hoppas att du nu fått lite inspiration till att själv börja med meal prepping, och att du kan få uppleva hur otroligt lättsamt och skönt det är att veta att man alltid har en måltid stående i kylen!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply