0
rödbetsjuice recept med rödbetor
Nyttiga recept

Rödbetsjuice recept och varför det är så nyttigt!

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Rödbetor – jag brukar fundera över varför denna super-rotsak som går att odla i Sverige inte får mer uppmärksamhet. Vi får ofta höra om olika exotiska bär från avlägsna platser med massor av hälsofördelar – men vi glömmer bort super-maten vi har här i Sverige. Så, därför tänkte jag idag berätta lite om rödbetan och varför den är så nyttig! Dessutom tänkte jag dela med mig av några smarriga recept med rödbetor så vi kan ta del av rödbetans alla nyttigheter.

Hälsofördelarna med rödbetor

Rödbetan innehåller massor av nyttiga ämnen så som vitaminer och mineraler. Detta super-innehåll gör sedan att rödbetan ger flera olika hälsofördelar.

Fibrer

Liksom många andra grönsaker och rotsaker är rödbetan rik på fibrer. Kostfibrer är oerhört nödvändigt för oss och våran hälsa. Enligt livsmedelsverket är fibrerna viktiga för att våra tarmar ska fungera som vanligt. Fibrerna ger magen något att ”jobba” med, och håller på så sätt tarmarna i rörelse. I och med att fibrerna kräver detta av tarmarna så är även fibrerna väldigt mättande. Alltså kan du som äter fibrer (kanske i form av rödbetor) slippa känna dig hungrig igen direkt efter du ätit.

Folat

Folat är ett B-vitamin, som även kan ha formen folsyra. Du som är eller har varit gravid känner antagligen igen detta eftersom kvinnor som tänker bli gravida/ är i början av graviditeten rekommenderas att ta tillskott av folsyra. Om du inte är gravid så behöver du självklart folat ändå. Folatet hjälper kroppen att bilda nya celler samt nya röda blodkroppar. Rödbetor innehåller hela 69mg folat per 100g.

Kalium

Du som har koll på det periodiska systemet känner säkert till att kalium är ett grundämne. Dessutom behöver vi kalium från kosten för att vi ska må bra. På livsmedelsverkets hemsida kan man läsa om att kalium behövs för att kroppen ska kunna reglera blodtrycket och för att nerver och muskler ska fungera som vanligt. Rödbetor är en riktigt bra källa till kalium!

Järn

Järn är oerhört viktigt för vår kropp. Det är järnet som gör så att våra kroppar kan transportera syre runt om i blodet. Detta fungerar genom det livsviktiga hemoglobinet som behöver just järn för att fungera. Det är extra viktigt med järn som gravid och för många tjejer i tonåren. Om du får i dig för lite järn kan du drabbas av järnbristanemi som helt enkelt uppstår när kroppen inte får den mängd syre den behöver. Rödbetor är ett perfekt alternativ för att få i sig järn genom kosten!

C-vitamin

C-vitamin vet du förmodligen redan vad det är då det är en av de mest omtalade vitaminerna. C-vitamin fungerar som en antioxidant i kroppen och förhindrar bildandet av fria radikaler – och minskar alltså risken för sjukdomar. Kroppen får det även lättare att absorbera järnet som finns i rödbetorna av C-vitamin! C-vitamin finns det gott om i rödbetor.

Fler hälsofördelar – nitrat

Dessutom har flera studier visat på att rödbetsjuice kan vara bra för prestationen, och man tror sig ha hittad rödbetornas främsta verksamma ämne – nitrat. Nitrat reduceras i kroppen till nitrit som kan göra kroppen effektivare. Detta genom att kroppen med ett tillskott av nitrit kan jobba med mindre mängd syre – och alltså blir möjligheten till uthållighet mycket bättre! (källa)

Rödbetsjuice recept

Nu har du fått facit på några av anledningarna till att rödbetor är så väldigt bra för oss – nu är det dags att få i oss rödbetorna! Mitt favoritsätt för att snabbt och enkelt få i sig rödbetornas hälsofördelar är genom rödbetsjuice.

För att göra en rödbetsjuice hemma själv behöver du en råsaftscentrifug – något som kan underlätta otroligt mycket att investera i om du uppskattar att kunna dricka nyttiga och goda juicer.

När du gör recepten nedan – tänk på att välja svenska rödbetor (gärna ekologiska)!

Rödbetsjuice med äpple och ingefära

recept rödbetsjuice ingefära äpple

En snabb och enkel juice som ger dig rödbetornas hälsofördelar tillsammans med den goda smaken av äpple och ingefära.

ca. 2 portioner

Ingredienser:

 • 150-200 g rödbetor
 • 1 äpple
 • en bit ingefära, storlek efter smak

Gör såhär:

Skala rödbetorna, äpplet och ingefäran. Skär ingefäran i mindre bitar om din centrifug har svårt för hårdare grönsaker. Kör alla ingredienser genom råsaftscentrifugen. Njut!

Rödbetsjuice med spenat och apelsin – perfekt för dig som tränar

rödbetsjuice recept spenat apelsin råsaftscentrifug

Både rödbetor och spenat innehåller nitrat som gör att din kropp kan orka lite mer under uthållighetsträning. Spenaten ger dig liksom rödbetorna även mer järn – och C-vitaminen i apelsinen hjälper dig ta upp den. Du får även ett tillskott av protein av denna smoothie genom spenaten.

ca. 2 portioner

Ingredienser: 

 • 150-200 g rödbetor
 • 1 apelsin
 • en näve spenat

Gör såhär:

Skala apelsinen och kör den tillsammans med rödbetorna och spenaten genom råsaftscentrifugen. Njut!

Recept med rödbetor

Om du inte vill dricka dina rödbetor så kan du självklart även äta dem! Här nedan kommer några av mina bästa tips på recept med de goda och nyttiga rödbetorna:

Rödbetor med getost och honung

Rödbetor med getost sallad recept

Förrätternas förrätt – rödbetor med getost blir genast ännu godare än innan när man vet alla rödbetornas hälsofördelar! Här är hur du gör den smarriga förrätten:

ca. 4 portioner

Ingredienser: 

 • 4 rödbetor
 • 200 g chévre
 • Svensk honung
 • Pinjenötter eller valnötter
 • Salt för smak + ev annan garnityr

Gör såhär: 

 1. Skala och koka rödbetorna tills de är genomkokta, 15-20 minuter.
 2. Dela rödbetorna i klyftor och lägg fint upp dem på ett förrättsfat tillsammans med skivor av osten.
 3. Ringla över lite honung.
 4. Om du vill kan du nu snabbt ställa in faten i ugnen tills osten lätt börjat smälta, eller använda en gasbrännare för att få samma effekt. Strössla över nötterna och servera!

Rostade rotfrukter i ugn – perfekt tillbehör till huvudrätten

Rödbetor i ugn recept

När jag vill ha ett gott tillbehör till en huvudrätt så som kött, hamburgare eller en vegetarisk färs-biff så älskar jag att göra rostade rotfrukter i ugnen! Det går snabbt att förbereda och sköter sig självt i ugnen. Mycket nyttigare än pommes eller bara rostad potatis, genom att rosta flera olika rotsaker får man i sig många olika vitaminer och andra nyttigheter!

ca. 4 portioner

Ingredienser:

 • 4 potatisar
 • 5 rödbetor
 • 3 palsternackor
 • 4-5 morötter
 • 1 röd lök
 • 1 gul lök
 • Olja
 • Salt

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Skär alla rotsaker i ungefär lika stora bitar, för att underlätta tillagningen så kan hårdare rotsaker vara i något mindre bitar.
 3. Ringla olja över rotsakerna och rör runt så oljan täcker allt. Om du vill så kan du även ringla över lite svensk honung.
 4. Ställ in rotsakerna i ugnen och låt rotsakerna stå 20-30 minuter.
 5. Vänd på rotsakerna några gånger under tillagningen, och tillsätt saltet efter ungefär halva tillagningstiden.
 6. Servera med något gott tillbehör, en god sås och en fräsch sallad!

Ät mer nyttiga rödbetor

Nu hoppas jag att du har blivit inspirerad till att äta super-rotfrukten rödbetan! Tänk på att välja svenska rödbetor i den mån det går för att spara på miljön och stötta våra svenska bönder. Om du testar något av recepten så får du gärna lämna en kommentar om vad du tyckte, eller om du själv märker några hälsofördelar av rödbetorna!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply