Varför veganskt julgodis om man inte är vegan? Därför att veganska julgodisrecept ofta är nyttigare än traditionella recept. Även om så klart även veganska godisrecept innehåller mycket fett och kolhydrater, är de generellt sett fria från konstgjorda kemiska substanser fulla av kostfiber. Till skillnad från godis gjort på laktosrika produkter (grädde etc.), gör dessa julgodis även gott för magen. Här kommer mina favoriter bland veganska julgodis recept – alla är dessutom fria från vitt socker!
Tips på ingredienser i veganskt julgodis
Att göra veganskt julgodis är inte alls svårt som man kanske kan tro. Den stora skillnaden är självklart att man byter ut animaliska produkter. I julgodis innebär det generellt mjölkprodukter så som grädde och smör. Grädde kan med lätthet bytas ut mot kokosgrädde och smör kan i de flesta fall bytas ut mot kokosolja eller nötsmör.
Här har jag samlat mina favoritprodukter som jag använder i mina veganska julgodis recept. Observera dadelmassan som endast kostar 10 kr för en jättestor förpackning! Du slipper plocka ur kärna, hur bra!? En annan favorit är Kara kokosgrädde – denna använde jag i vegansk knäck nedan. Garant 70% mörk choklad är min favorit över dyrare varianter så som Lindt. Kokossocker är ett annat hett tips som ersätter vanligt vitt socker och ger ett annat djup i sötsaken.
Kokosgrädde HÄR / Eko kokosolja HÄR / Mörk choklad 70% HÄR (Koden NY200 ger 200 kr rabatt till nya kunder vid köp över 1000 kr och HEMKÖP100 ger 100 kr rabatt för alla vid köp över 800 kr) / Eko cashewnötter HÄR / Eko kokossocker HÄR / Dadelmassa HÄR
Så låt oss nu gå in på recepten. Här nedan har jag samlat mina absoluta favoriter bland veganska julgodis recept. Enjoy!
Vegansk knäck
Vegansk knäck som är godare än den traditionella knäcken gjord på grädde? Är det möjligt? Det var vad jag ville ta reda på genom att experimentera mig fram. Och vet du? Jag lyckades! Den här knäcken innehåller dessutom endast två ingredienser, plus eventuell smaksättning eller nötter. Knäck är en viktig del av ett svenskt julfirande som alla ska ha möjlighet att njuta av. Testa mitt recept nedan och du kommer inte att bli besviken!
Detta recept är framtaget med ingredienser från matsmart.se. Passa på att fylla på skafferiet inför jul och nyår! Klicka på bannern nedan för att komma till butiken.
Knäckens historia
Vad man vet har knäck funnits sedan slutet av 1800-talet och är ett viktigt inslag bland julgodiset i Sverige. Traditionellt görs detta hemgjorda godis på lika delar av socker, grädde och sirap. Dessa ingredienser kokas sedan ihop och smaksätts med exempelvis hackad mandel, riven kokos eller skorpsmulor. Smeten fördelas traditionellt i små veckade knäckformar i kulörta färger.
Knäck i ny variant
Länge var julgodis så som knäck utesluten för dem med exempelvis laktosintolerans eller vegansk kosthållning. I takt med att utbudet av alternativa livsmedel ökat i Sverige kan numer alla njuta av hemgjord knäck.
Jag har experimenterat mig fram till världens lättaste och godaste recept på vegansk knäck som dessutom är laktosfri. Prova receptet nedan och jag lovar att du kommer att bli stormförtjust. Personligen föredrar jag den här knäcken i jämförelse med den traditionella, vilket överraskade mig enormt – knäckälskare som jag är.
Recept vegansk knäck mjölkfri
Detta recept är så lätt att det är löjligt. Grundreceptet innehåller endast två ingredienser:
Gör så här:
Även tillagnings-processen är lätt. Lägg båda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt sedan puttra på låg värme tills smeten klarar kulprovet. Det tog ca 10-15 minuter för mig, men jag rekommenderar verkligen att testa ordentligt. Kokar smeten för kort blir knäcken rinning. Kokar den för länge riskerar den att bli stenhård.
Så här gör du kulprovet:
- Fyll upp ett glas med kallt vatten.
- Ta upp lite av smeten på en tesked och droppa i glaset med vatten.
- Ta upp bollen som bildats och rulla den mellan tumme och pekfinger, det ska gå att forma den till en liten boll. Går det inte är smeten för lös och behöver koka mer. Blir kulan för hård har den kokat för länge. Konsistensen som den lilla bollen har motsvarar hur din knäck kommer att vara.
Smaksättning mjölkfri knäck
Den vanligaste smaksättningen är helt klart snoppad och hackad mandel. Jag valde istället att ha på cashewnötter jag rostade, de finns nu på extrapris hos Matsmart. I den andra omgången hade jag i lakritspulver och de blev verkligen min favorit, shiiiit vad goda de blev! Lakritsälskare testa! Här kommer några fler förslag på smaksättning:
- rostad kokos
- hackade pumpakärnor
- frystorkad hallon
- mintdroppar
- vaniljessens
Chokladtryfflar recept
Chokladtryfflar är en klassiker så väl som julgodis som hela året runt i olika sammanhang. Smaksättnings-möjligheterna är oändliga. Du kan äta dem neutrala och rullade i lite kakao eller varför inte smaksätta dem med baileys eller mint? Det här veganska chokladtryfflar recept innehåller bara tre grund-ingredienser. Så lätt och snabbt!
De två huvudingredienserna köpte jag till superpris hos matsmart.se. Fynda kokosgrädde och mörk choklad HÄR.
Detta är ett superenkelt recept på chokladtryfflar. Jag valde att hålla dem neutrala, utan smaksättning.
Ingredienser
- 1 dl kokosgrädde (HÄR)
- 225 g vegansk mörk choklad (exempelvis DEN HÄR)
- Kakao att rulla tryfflarna i (jag gillar denna ekologiska)
Så här gör du
- Hacka chokladen i mindre bitar.
- Värm kokosgrädden och lägg i chokladen.
- Låt chokladen smälta.
- Låt svalna och kyl sedan i kylen i ytterligare 1 timme.
- Ta upp bitar av ”smeten” och rulla till bollar med handflatorna.
- Rulla i kakao och ställ i kylen igen fram till servering.
Det finns massor med möjligheter att variera detta recept. En favorit är att rulla chokladtryfflarna i lakritspulver. Testa dig fram med olika smaker och toppings. Lycka till och god jul!
Rocky road chokladbräck
Jag fortsätter min serie av veganskt julgodis recept med en variant av rocky road typ chokladbräck. Chokladbräcken kan göras olika tjock och tunn samt med godsakerna på toppen eller hopblandad med chokladen. Vad som gör att detta julgodis får en rocky road-karaktär är att den innehåller sega gojibär. Det här är ett nyttigt alternativ till den klassiska varianten med Dumle och marshmallows och innehåller istället näringsrika frön och nötter. Prova, jag lovar att du kommer bli positivt överraskad!
Ingredienserna i detta recept kommer från räddade produkter som av olika anledningar skulle ha slängts men som istället finns att köpa billigt hos matsmart.se En mer miljövänlig jul helt enkelt. Vill du också spara pengar och samtidigt göra en miljöinsats i samband med julbaket? Besök matsmart via bannern nedan:
Rocky Road – vad är det?
Rocky Road är en typ av sötsak som vanligen består av choklad, marshmallow och salta nötter. Blandningen förekommer även som variant i glass och andra desserter.
Efterrättens ursprung diskuteras, men vad man vet var första gången Rocky Road nämndes i Australien år 1853. Man tror att konceptet Rocky Road skapades som ett sätt att sälja choklad som hade blivit förstörd under den långa resan från Europa och därför blandades med bland annat lokalt odlade nötter för att dölja smaken. Enligt denna ursprungshistoria kommer namnet från den steniga vägen som resenärerna måste ta för att nå guldfälten.
Om denna historia är sann eller inte få vi kanske aldrig veta. Det finns många amerikanska företag som hävdar att just de är upphovsmännen till Rocky Road-receptet.
Recept vegansk Rocky Road
Jag valde att göra vegansk Rocky Road i form av chokladbräck, dvs med toppingen ovanpå och i tunna bitar. Självklart kan man traditionellt Rocky Road i tjockare bitar typ fudge. Dessa ingredienser använde jag:
- 1 chokladkaka 70% (HÄR)
- 1 chokladkaka Sea salt (HÄR)
- Gojibär (HÄR)
- Pumpakärnor (HÄR)
- Chiafrön (HÄR)
- Cashewnötter (HÄR)
- Kokoschips (HÄR)
Gör så här:
Det är löjligt lätt att göra detta julgodis. Proportionerna av ingredienserna ovan bestämmer du själv. Smält chokladen i ett vattenbad. Hacka ingredienserna i lite mindre bitar om du vill. För tjockare bitar av Rocky Road, lägg i alla övriga ingredienser och bred ut i en form som klätts med smörpapper/bakplåtspapper. Om du föredrar chokladbräck: bred först ut den smälta chokladen och toppa sedan med de övriga ingredienserna.
Recept veganska tryfflar med acai
I år vill jag testa mig fram med veganskt julgodis och därför experimenterade jag fram detta recept på Acaitryfflar. Detta är visserligen en kaloribomb (som julgodis ska vara) men receptet har ingredienser som har många hälsofördelar. Mina acaitryfflar är veganska, raw, glutenfria och utan raffinerat socker. Jag är inte vegan eller vegetarian, men det hindrar mig inte från att njuta av veganskt julgodis. Hoppas att du uppskattar det här receptet på acaitryfflar lika mycket som jag!
Recept Acaitryfflar
- 4 msk acaipulver + 1 msk till “utbak” (köp ekologiskt acaipulver HÄR)
- 1½ msk kokosolja (ekologisk kokosolja HÄR)
- 2 msk kakao med hög kakaohalt (ekologisk kakao HÄR)
- 2 msk kokossocker (ekologiskt kokossocker HÄR)
- 7 st små dadlar utan kärnor (dadelmassa HÄR)
- 3 msk nötter, jag använde naturella cashewnötter (ekologiska nötter HÄR)
- Lite vatten efter behov
- En nypa havssalt (frivilligt)
Gör så här:
- Kombinera alla ingredienser utom nötter och vatten i en matberedare. Kör tills ingredienserna bildat ett grovkornigt mjöl. Jag gjorde det här receptet i 30 grader värme, så konsistensen kan vara lite annorlunda om du gör det på kallare breddgrader.
- Tillsätt nötterna och mixa lite, men inte så länge, för att behålla lite ”crunch”.
- Späd ut med vatten om så behövs. Jag använde 0,5-1 msk vatten. Konsistensen ska vara kladdig och det ska gå att rulla tryfflar.
- Rulla tryfflar och doppa dem i acaipulver. Tips! Jag ställde in smeten 10 min i kylskåp innan jag rullade mina tryfflar.
- Förvara tryfflarna i kylskåp.
Proteinvariant
Om du vill tillföra protein i tryfflarna väljer du valfritt veganskt sådant (ärtprotein, sojaprotein osv) och spär ut med vatten. Jag testade med en halv skopa protein (ca 0,25 dl) och en extra matsked med vatten.
Hälsofördelar med Acai
Utöver de många hälsofördelarna med att äta acai, listade nedan, så anses acai vara en afrodisiakum i Sydamerika. Jultomten får passa sig!
Acai är laddat med många näringsämnen, inklusive:
- Antioxidanter (antocyaniner, polyfenoler, vitaminer A, C och E)
- Nyttiga fetter, inklusive enkelomättade fetter och omega fettsyror (inklusive omega-3, omega-6 och omega-9 och fettsyror som linolsyra, palmitinsyra och oljesyra)
- Kostfiber
- Några väsentliga aminosyror
- Elektrolyter (magnesium, kalium, fosfor och mangan)
- Växtsteroler (B-sitosterol, campesterol och sigmasterol)
- Andra spårmineraler (järn, kalcium, koppar och zink)
- B-vitaminer (B1, B2 och B3)
Veganska pepparkaksbollar recept
Energibollar recept dadelbollar rawbollar recept
Energibollar recept på veganska raw bollar med smak av pepparkaksdeg.
Energibollar som smakar pepparkaksdeg? Det lät så himla gott när jag såg ett recept på min väns Alex Instagram (@alexandraunstad). Som ni vet har jag tema i år på veganskt julgodis, dels för att jag ville lära mig mer om vegansk bakning och dels för att dessa recept ofta är mer näringsrika än våra traditionella julgodisrecept. Alex är vegan och har superinspirerande bilder, bland annat på olika varianter av veganska energibollar. Detta blev en egen variant på receptet utifrån vad jag hade hemma och lite eget tycke och smak. Låt er väl smakas!
Energibollar recept med pepparkaksdegssmak
I grunden är detta energibollar recept väldigt likt receptet på acaitryfflar ovan. Det fantastiska med den här typen av julgodis, är att du egentligen kan stoppa i lite vad du vill.
Ingredienser energibollar
Smeten till dessa raw dadelbollar med smak av pepparkaksdeg
Dadelbollar recept energibollar dadlar raw bollar recept
- 7 st små dadlar utan kärnor (dadelmassa HÄR)
- 3 msk havregryn
- 1 msk kokosolja (ekologisk kokosolja HÄR)
- 2 msk kokossocker (ekologiskt kokossocker HÄR)
- 1 krm nejlika
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk kanel
- 1 tsk ingefära (pulver)
- 3 msk nötter, jag använde naturella cashewnötter (ekologiska nötter HÄR)
- Lite vatten efter behov
- En nypa havssalt (frivilligt)
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser utom nötter och vatten i en mixer/hushållsassistent/matberedare. Kör tills blandningen bildat en grovkornigt mjölblandning. Konsistensen kan variera lite beroende på temperatur och hur mycket vätska dadlarna innehåller.
- Tillsätt nötterna och mixa en liten stund bara för att behålla lite ”crunch”.
- Späd ut med vatten om degen blir för torr. Jag använde 0,5-1 msk vatten, men ta bara lite i taget så att smeten inte blir för lös. Konsistensen ska vara kladdig och det ska gå att rulla energibollar.
- Om du vill kan du rulla pepparkaksbollarna i krossade pepparkakor, kanel eller doppa dem i mörk vegansk choklad. Tips! Ställ in smeten en liten stund i kylskåpet innan du rullar bollarna så är det mindre kladdigt.
- Förvara energibollarna i kylskåp.
Recept Veganska Chokladpraliner med Hallonfyllning
Här kommer ett superlätt recept på veganska chokladpraliner med hallonfyllning som jag gjorde här om dagen. Det bästa med det här receptet är att det går snabbt och att det endast krävs två ingredienser!
De är vackra, supersmarriga och lätta att göra – dessutom är de veganska (om du vill). Mörk choklad är nyttigt och något som jag äter en bit av varje dag. Hallonen och chokladen gifter sig med varandra när det söta och det syrliga blandas.
Du behöver:
- En mörk chokladkaka, Vegansk choklad exempelvis denna (det går så klart att göra med icke-vegansk choklad också)
- 100 g hallon (jag använde färska, men går bra med frysta likaså)
- Formar
- (ev lite socker, förslagsvis kokossocker)
Gör så här:
- Smält halva chokladen i vattenbad.
- Gör under tiden hallonsylt genom att koka hallon tills det blivit en sylt. Det lättaste är att tillsätta lite vatten till hallonen och sedan koka ur vattnet. Sylten ska vara fast och inte rinnig. Om du fördrar lite sött kan du tillsätta (kokos)socker, jag gjorde inte det, då chokladen är tillräckligt söt tycker jag. Häll ur kastrullen och låt den svalna, eventuellt i ett isbad med vatten.
- Fyll bottnarna på formarna med choklad och måla upp chokladen över sidorna några gånger. På så sätt gör du ”sido-väggarna” till pralinerna.
- Ställ in i frysen i 10 min
- Fyll formarna med lite hallonsylt, det ska finnas plats för ett chokladlager ovanpå
- Ställ in i frysen i 10 min igen
- Smält resterande delen av chokladen i vattenbadet
- Fyll på formarna och ställ in i frysen igen i 10 min.
- Förvara dessa veganska chokladpraliner i kylen.
- Njuuuuut!
Hos inspoguide.com hittar du fler veganska recept inför jul!
No Comments