0
B komplex vitamin b vitaminer b vitaminbrist
Kostillskott

B Komplex Vitamin: tips för dig som riskerar B vitaminbrist

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

B komplex vitamin är bra för dig som inte får i dig tillräckligt med B vitaminer från kosten. B vitaminbrist kan orsaka en rad olika symptom, bland annat; trötthet, anemi, minskad aptit, depression, magont, muskelkramper, håravfall och eksem. B-vitamintillskott hjälper din kropp att fullt ta upp energin i maten du äter samt att skapa röda blodkroppar. B komplex vitamin är en sammansättning av flera viktiga B vitaminer i en och samma tablett.

Varför ta B komplex vitamin?

B komplex vitamin har som huvudsaklig roll att omvandla mat till energi. De allra flesta som äter en varierad kost får tillräckligt med B vitaminer från maten. Vissa personer har en högre risk att drabbas av B vitaminbrist, särskilt de som är över 50 år, tar syrahämmande läkemedel eller har glutenintolerans, har Crohns sjukdom, magkatarr eller andra sjukdomar som berör matsmältningen. Även om du har opererat magen på grund av magproblem eller för viktminskning, dricker alkohol regelbundet eller äter en vegetarisk eller vegansk diet, är risken B vitaminbrist större.

B vitamin komplex B12
B vitamin komplex innehåller alla viktiga B vitaminer du behöver.

B vitaminer är även viktiga vid träning då de hjälper kroppen metabolisera protein, kolhydrater och fett för att skapa energi. Dessa vitaminer behövs också för att nervsystemet ska fungera optimalt.

Förutom att hjälpa till vid matsmältningen kan B komplex vitamin hjälpa vid flera olika tillstånd som; ångest, depression, hjärtsjukdom och PMS. Många väljer även att ta B-vitamintillskott för att öka energin, förbättra humöret och minnet, göra huden och håret vackrare samt för att stimulera immunsystemet.

Gravida eller ammande kvinnor kan också behöva mer av vitaminerna B6, B12 och folsyra.

Fördelarna med B vitamin komplex

Varje B vitamin är nödvändig för kroppens funktioner. Nedan är exempel på hur B vitaminerna hjälper din kropp:

 • B1 (Tiamin): Vitamin B1 hjälper kroppen att blida nya celler.
 • B2 (Riboflavin): Denna B vitamin är viktig för bildandet av röda blodkroppar och för att ta hand om fria radikaler.
 • B3 (Niacin): Hjälper till med att reglera nerv- och matsmältningssystemet samt stödjer processen som omvandlar mat till energi.
 • B5 (Pantotensyra): Bryter ned fetter och kolhydrater för att bilda energi samt är ansvarig för produktionen av hormoner.
 • B6 (Pyridoxin) Hjälper kroppen att omvandla mat till energi. Vitamin B6 hjälper även kroppen att kämpa mot infektioner.
 • B7 (Biotin): Involverad i produktionen av hormoner.
 • B9 (Folsyra): Denna B vitamin hjälper cellerna att skapa och behålla DNA samt uppmuntrar bildningen av röda blodkroppar. Den hjälper också till med att minska risken för födelsedefekter.
 • B12 (Kobalamin): Vitamin B12 hjälper till med att reglera nervsystemet samt har en viktig roll i bildningen av röda blodkroppar.

B vitamin i mat

För att hålla sig hälsosam kan de flesta få den näring de behöver genom att äta en varierad och balanserad kost. För att öka intaget av B Vitaminer, håll utkik efter dessa råvaror:

 • B1 (Tiamin): Fullkornsprodukter så som bröd, flingor, ris, nudlar och vetegroddar samt ägg, bönor och nötter.
 • B2 (riboflavin): Mjölk samt mejeriprodukter, nötter, ägg, gröna bladgrönsaker, magert kött och baljväxter.
 • B3 (niacin): Ägg, fisk, nötter, mejeriprodukter, magert kött, baljväxter och jäst.
 • B5 (Pantotensyra): Vitamin B5 finns i nästan all mat, några av dessa är avokado, broccoli, kål, fullkorn, potatis, ägg, baljväxter och kött.
 • B6 (Pyridoxin): Potatis, kikärtor, frukt (ej citrus), kyckling, fisk och inälvsmat.
 • B7 (biotin): Vetegroddar, fullkornsprodukter, äggula, fisk, mjölk, svamp, nötter, mangold, kyckling och lax.
 • B9 (Folsyra): Lever, spenat, bönor, baljväxter, sparris, apelsiner, broccoli, jordnötter, avokado, mörkgröna bladgrönsaker och lax.
 • B12 (Kobalamin): Fisk, nötkött, mjölk, yoghurt, ost, ägg, skaldjur, lever och musslor.

B vitamin biverkningar

B vitamin biverkningar är ovanliga. B komplex vitamin är vattenlösligt och inte lagras i kroppen särskilt länge. Dessa är potentiella biverkningar av vissa av b vitaminerna:

 • B3 (niacin): Blossande hud eller smärta, förhöjda blodsockervärden och levergifter.
 • B6 (Pyridoxin): Nervskador, utslag/onormala hudproblem, försämrad njurfunktion, ökad risk för hjärtattack, stroke och död hos människor med diabetes eller avancerade njursjukdomar.
 • B9 (folsyra): Njurskador, ökad insulinresistens, mindre cellaktivitet hos äldre kvinnor, och kan sammankopplas med vissa former av cancer. Kan dölja diagnostisering av brist på B12.
 • B12 (kobalamin): Acne samt rosacea hos vissa människor.

Det finns ett Rekommenderat Dagligt Intag (RDI) för varje B vitamin, vilket bör följas. Om man får i sig mer än RDI ökar riskerna för B vitamin biverkningar.

B-Complex från Innate Response

B complex Innate Response B vitamin
Naturligt B complex från Innate response.

B-Complex från Innate Response är ett ekologiskt kosttillskott för dig som vill ha naturliga och ej syntetiska vitaminer. Innate Response B-Complex är en sammansättning av åtta viktiga B vitaminer. De är tillverkade av whole food som är icke-processade råvaror. Det gör att B-Complex lättare tas upp av kroppen.

Dessa B vitaminer passar bra för de flesta då de inte innehåller laktos, gluten eller soja. De testas dessutom av en tredjepart för att garantera att de inte innehåller bekämpningsmedel och tungmetaller. Ni som följt min blogg vet hur viktigt det är för mig att välja ekologiskt så gott det går.

Köp B-Complex här.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply