pwo pre workout
Kostillskott

PWO & BCAA – 5 anledningar varför du ALDRIG ska ta pre workout

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Alla har ett mål med sin träning även om det inte alltid är det samma som grannens. Du kanske vill bli starkare och bygga upp dina muskler? Eller så planerar du att gå ner i vikt. Oavsett har du garanterat hört talat om PWO, troligtvis genom kända namn så som Nocco. Men vad gör egentligen pre workout? Låt mig reda ut det här.

Vad är PWO?

PWO står för pre workout och är en typ av kosttillskott som folk använder för att förbättra sin prestanda. Pre workout intas i flytande form eller genom tabletter före träningen för att bland annat bli mer fokuserad och få större uthållighet. En liten skjuts på vägen som kan göra stor skillnad för dig under träningspasset.

Läs även: 21 mest proteinrika livsmedlen

Många av dessa blandningar är framtagna för att inte bara ge dig en boost under själva träningspasset. För träning och muskelbyggande är en pågående process.

Helst ska du ju också tänka på sömn och kost, som även de spelar en stor roll för att träningen ska lyckas. Så många PWO tar med ämnen som kan hjälpa dig i det långa loppet, och inte bara under själva träningspasset.

Samtidigt är det en del som påstår att det handlar om placebo-effekt, något som de flesta inbitna PWO-brukare inte håller med om. Det viktiga är dock att det fungerar, att du klarar av mer och att träningen blir mer effektiv.

Vilka olika typer av pre workout finns det?

Pre workout PWO BCAA
Det finns en mängd olika typer av Pre workout, däribland BCAA och Koffein. I många fall har dessa tillskott ganska töntiga namn som psycotic, madness osv.

Det finns ett stort utbud av PWO, beroende på vad du vill åstadkomma med din träning. Ibland kan vikten ligga på uthållighet, andra gånger behöver du mer koncentration och fokus. Eller så är det fråga om muskelpump, när du behöver det där lilla extra.

Men vad de flesta egentligen är ute efter är att orka med hela träningspasset. Att kunna ge allt och verkligen dra nytta av träningen.

Därför ger de flesta PWO mer energi, fokus och uthållighet. Egenskaper som alla behöver när de vill pusha sig lite extra.

PWO innehåll

Det är inte så konstigt att koffein är en vanlig ingrediens i olika PWO. Det ger dig energi och koncentration, och ökar din uthållighet. Träningen känns mindre jobbig, och du orkar därför ge mer.

Beta-alanin är ett annat ämne som ofta finns i en PWO. Det är en aminosyra som bland annat gör att du får mindre mjölksyra i musklerna, en klar fördel när du vill ge järnet. Din uthållighet ökar rejält och gör det enklare att träna ett fullt pass.

Rekommenderat: I Can I Will rabattkod 15%

Om du vill ha mer energi är det PWO med kreatin som gäller. Speciellt populärt vid högintensiv träning.

En annan vanlig ingrediens är BCAA, eller förgrenade aminosyror som det betyder på förenklat språk. De ger uthållighet och du orkar mer. Dessa kombinationer har också visat sig minska muskelnedbrytningen i samband med träning.

Den så kallade pumpen får du när du tar l-arginin, som bidrar till att öka blodflödet till musklerna. De får mer syre och en lite extra kick.

Vad innehåller PWO? Bland annat:

 • Koffein gör det lättare att fokusera
 • Beta-alanin hjälper dig till större uthållighet
 • Kreatin ger dig mer energi
 • BCAA som också ger dig fokus och mer uthållight
 • l-arginin-blodflödet ökar och leder till pumpen
 • L-citrullin är till för pumpen
 • Nitrat för uthållighet
 • Zink kontrollerar nivåerna av muskelbyggande hormoner

5 anledningar till att inte ta PWO

Vatten istället för PWO
Världens bästa PWO – vanligt vatten!

Nu har jag gått igenom mycket kring varför många väljer att ta PWO och vilka eventuella fördelar finns med pre workout. Med det sagt tar jag faktiskt aldrig PWO och här är några anledningar till det.

Några nackdelar med PWO som gör att jag inte tar det innan träning:

 1. Det är onödigt
 2. Det kan kännas obehagligt i kroppen (pga beta-alanin)
 3. Det finns risk för överstimulans, att man har svårt att sova efteråt etc
 4. Det är dåligt för binjurarna
 5. De flesta innehåller sötningsmedel och det är inte bra för min mage

Läs även: Vad ska man äta innan och efter träning?

Vad jag tar istället för Pre workout:

 • Vatten!

Är Pre-workout farligt?

Nej, det är inte farligt med PWO. Det är dock viktigt att välja PWO som är godkända för den svenska marknaden. Andra länder har inte lika sträng kontroll, så var försiktig om du köper från utlandet. Men här i landet så får du inte sälja preparat som är farliga.

Rekommenderat: Bästa sorterna av proteinpulver utan sötningsmedel

PWO är ett tillskott som inte skadar, bara du tar det enligt föreskrifterna. Läs igenom instruktionerna och gör inga egna kombinationer. Det är ofta bäst att börja med lite lägre doser och klättra uppåt, för att undvika reaktioner av det negativa slaget.

Tänk på att tillskott inte är mediciner men innehåller ändå ganska starka ämnen.

Läs även: 9 effektiva kettlebellsövningar

Eftersom olika märken har sina egna blandningar och doseringar så kan det vara bra att läsa på innan du skaffar en viss PWO. Dels för att du ska få ut så mycket som möjligt från tillskottet, det är inte alla som riktar sig till samma träningsgrupp.

Eventuella PWO biverkningar

Det är inte alla som reagerar på PWO, men det finns några möjliga biverkningar. Magbesvär som diarré eller kramper kan uppstå. En del upplever också lite illamående, speciellt om de tar tillskottet allt för nära träningspasset.

En del får hudrodnad eller hudutslag, framför allt av Beta-alanin. Men det brukar gå över efter ett tag. Annars är det bäst att välja ett PWO som inte innehåller den här ingrediensen.

Njurarna kan skadas om du tar för mycket PWO under lång tid. Ta det bara de dagar du ska träna och håll dig till de rekommenderade doserna. Egentligen är det här inte unikt för PWO, det är aldrig bra att överdriva med olika tillskott.

PWO biverkningar pre workout BCAA
PWO kan kännas obehagligt i kroppen. I extrema fall kan hjärtat ta skada.

Eftersom många PWO innehåller koffein så kan det påverka hjärtrytmen. Hjärtat stimuleras allt för mycket och det finns en låg risk för hjärtinfarkt. Lyssna på din kropp och ta inte PWO om du får hjärtklappning. Även här är det viktigt att kanske inte ta koffeintabletter eller dricka kaffe när du tar PWO. Var uppmärksam och se hur din kropp reagerar.

En tänkbar biverkning är att du tränar för hårt. Du blir ju inte lika trött och sliten när du tar PWO och det är lätt att överdriva träningen.

För att undvika skador och förslitningar är det viktigt att vara balanserad. Oavsett hur mycket du orkar kan det vara bra att lägga upp en plan för vad du ska göra. Det är lättare att tänka klart innan du börjar med träningen, för om du tycker det är roligt och orkar så mycket kan det vara svårt att sluta i tid.

Om du skulle få biverkningar av PWO så kan det vara värt att pröva ett annat märke. Alla blandningar är mer eller mindre unika, för det är en kombination av så många olika ämnen. Så om du reagerar på en så kanske du klarar av att ta en annan.

Jag rekommenderar dig dock att inte ta PWO, det är helt enkelt onödigt.

Lista biverkningar PWO:

 • Magbesvär som kramp eller diarre’
 • För mycket för njurarna
 • Hjärtklappning eller ojämn hjärtrytm
 • För långa och hårda träningspass som leder till skador
 • Hudrodnad eller utslag

Hur långt innan träning ska man ta PWO?

Alla tillskott behöver lite tid för att absorberas av kroppen. Så ta PWO cirka en halv timme innan du ska börja träna för att få bäst effekt. En del rekommenderar ännu tidigare, kanske 45 minuter innan träningen.

Pröva dig fram och se vad som fungerar bäst för dig. Dels kan det bero på vilken PWO du väljer, men även på hur din kropp reagerar. När du tar PWO lite i förväg så kan du köra hårt redan från början.

Som vanligt beror det på vilken sorts träning du ska göra. Ibland vill du vara på topp redan från första minuten, andra gånger är det uthållighet och längre pass som är intressanta.

Justera intaget av PWO till att passa de enskilda träningspassen. Tänk efter när du vill ha den största toppen och tajma intaget till att passa in.

Hur länge håller PWO i sig?

Effekterna av ett Pre workout varar i allt från 30 minuter till 2 timmar efter att du har konsumerat tillskottet. Det beror dock på hur mycket du tagit och vilken sorts PWO.

Det är inte alla som ens känner av effekten under ett helt träningspass. Naturligtvis kan det bero på en hel rad med faktorer. Bland annat hur stora doser du tar och vilka ämnen som är huvudingredienser i din PWO. Samt hur långa dina pass är. Träning är en så pass individuell sak att du får avväga din egen situation.

PWO kvar i kroppen hur länge BCAA
PWO håller vanligen i sig i mellan 30 min till 2 timmar.

En del föredrar att ta PWO precis innan de börjar sin träning. Då kommer den största effekten lite senare, ungefär när du börjar bli trött. Det kan vara speciellt viktigt när det är uthållighet du är ute efter.

I början är ju alla motiverade och på sitt allra bästa. Det är en stund in i träningen som du kan behöva det där extra stödet. Men det beror som sagt på vilka mål du har med träningen och vilken form du utövar.

PWO stickningar – varför sticker det i kroppen?

Det är Beta-alanin som ger dig stickningar i kroppen. Många känner det främst i ansiktet och det kan vara lite otrevligt. Men en del tycker faktiskt det är en härlig känsla och stärker dem att ge ännu mer.

Om du får en stor reaktion kan du ha tagit för mycket pre workout. När jag testade PWO tog jag samma dos som min man, men jag fick otroligt mycket mer biverkningar än honom. Han är dock dubbelt så stor som jag.

När du vet att det inte är farligt så blir det lättare att klara av det. Vissa idrottare är så vana vid stickningarna att det är som en signal till att jobba lite hårdare.

Om du inte tycker om stickningarna så är det bara att välja en PWO utan Beta-alanin, eller kanske med lite mindre mängder. Eller att inte ta det alls, vatten är bättre.

Kan man ta PWO innan löpning?

Många tycker inte om att ha allt för mycket i magen innan de ska ut och springa. Om du tar någon form av PWO i god tid innan passet så kan det funka. Medan andra upplever att de fungerar bättre om de tar tillskottet precis innan passet eftersom det ger dem större fokus och uthållighet.

Ett förslag är att pröva båda sätten vid olika pass och se vilka resultat du får.

Läs även: Är promenader bra för att gå ner i vikt?

Bland annat kan du få mindre mjölksyra i benen när du tar PWO, eller den fördröjs så mycket att du hinner få in en god träning först. Med koffein i mixen så blir du mer fokuserad och får energi, alltid bra när du ska löpa.

Det är dock viktigt att inte ta ett PWO med allt för mycket koffein. Här kan du verkligen säga att lagom är bäst, för annars är det lätt att bli yr eller illamående. Läs på innehållsförteckningen och välj en blandning med lite mindre koffein.

PWO är känt för att rikta sig till de som sysslar med styrketräning och body building. Men många löpare har upplevt goda resultat när de tar en PWO som har rätt sammanställning. De orkar springa mer, är koncentrerade och mår även bättre efteråt. Effekten fortsätter och de har mer energi efter avslutat pass.

PWO åldersgräns – kan personer under 18 ta det?

PWO åldersgräns
PWO, som exempelvis Nocco, rekommenderas inte till barn under 18 år.

Med tanke på att det finns eventuella biverkningar så rekommenderas PWO inte till personer under 18 år. Kvinnor som är gravida eller ammar bör också undvika det. Att sedan många ungdomar tar det utan några problem är en annan sak.

Bästa PWO typ – Beta alanin eller BCAA?

Många gånger så är det en kombination av olika ämnen som ger dig det bästa tillskottet. Allt kallas för PWO, men det är egentligen en rad med blandningar som inte är likadana.

Därför ska du fundera på varför du vill ta PWO. Vilka mål du har men även vilken form av träning du håller på med. Som en liten riktlinje brukar man säga att Beta-alanin ger dig uthållighet medan BCAA förbättrar fokus. Det här dock bara början av förklaringen.

Rekommenderat: Mina favoriter bland träningstights med hög midja

Beta-alanin fungerar genom att producera ett ämne som kallas för karnosin. Det finns i musklerna och fungerar som ett sorts skydd så du inte får mjölksyra. Resultatet är att du orkar mer och kan träna längre.

BCAA däremot minskar ett visst ämne i kroppen, serotonin, som är ett sedativt signalämne. Den har också visat sig öka processen med att bygga upp musklerna. Så inte bara får du större fokus under träningen, men det hela fortsätter långt efteråt.

Vilket PWO är bäst?

Det här är en väldigt individuell fråga som bara du kan svara på. Alla reagerar nämligen på olika sätt. Så välj först ett PWO som innehåller de ämnen du tror är viktigast för dig. Eller gör som jag och hoppa över pre workout helt och hållet.

Planera din träning och ta det du behöver mest hjälp med, eller det du tycker är viktigast. Vare sig det är fokus, uthållighet, pump eller energi. Se hur du reagerar, hur det fungerar för dig. Pröva gärna lite olika PWO, för att hitta det som fungerar allra bäst för dig.  

Läs även: Bästa axelövningarna

PWO kan göra stor skillnad för den som vill satsa allt på sin träning. Det kan ge dig det du behöver för att komma över en tröskel och verkligen dra nytta av dina pass. Vem vill inte ha mer fokus och uthållighet? Med rätt kombination kan du komma långt. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply