0
Kost och mat

Vad ska man äta innan träning och vad är bäst att äta efter träning?

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Alla vill få ut så mycket som möjligt av sin träning. Även om du älskar att motionera och träna så är det inte läge att slösa med din dyrbara tid. Och om du kämpar för att klara av allt du vill hinna med så är det ännu viktigare att maximera dina insatser. En av de stora frågorna är om när och vad du bör äta i samband med dina träningspass.

Är det bättre att äta innan eller efter träning?

Äta innan eller efter träning
Att äta innan eller efter träningen – det är den stora frågan!

Det bästa är att äta något, minst en halvtimme innan träningen gärna runt en timme innan. Detta för att få energi till träningen. Det är viktigt att äta något inom 30 minuter efter träningen, då förbränningen är som högts, och då du behöver tillföra energi efter träningen.

För de flesta så är det svårt att träna om de är hungriga, eller bara lite sugna på mat. Dina tankar kommer då att kretsa runt middagen, vad du ska handla på vägen hem, och så vidare, och det är lätt att tappa fokus på träningen. Ibland kan det dock vara bättre att inte äta innan, allt beroende på vad du har för mål med träningen.

Så det är nästan alltid en fördel med att äta före träningen, men kanske inte precis innan du går till gymmet. Speciellt inte om du ska ha ett högintensivt träningspass med stor förbränning.

Det är viktigt att äta efter träningen. För när du använder din kropp så bryter du ned den på sätt och vis. Musklerna och alla andra delar behöver därför byggas upp igen, och det gör du genom att äta efter träningen. Samt vila naturligtvis, det är kombinationen av träning, kost och vila som gör att du blir starkare och får en sundare kropp.

Skiljer det sig kring hur man äter innan styrketräning eller exempelvis innan löpning?

Äta innan styrketräning äta efter löpning
Vänta inte för länge med att äta innan löpning. Om du ska styrketräna kan du äta närmare inpå träningen. All typ av konditionsträning kan få dig att må dåligt om du ätit precis innan träningen. Det kan även gälla exempelvis yoga.

Ja, det gör det. Om du ska ta ett pass med styrketräning så gör det inte så mycket om du äter precis innan du sätter igång. Men om du ska löpa eller göra något annat som är intensivt är det lätt att må illa eller få håll om du äter för tungt innan.

Rekommenderat: Så får du större rumpa med träning – bästa övningarna

Sedan beror det lite på vad du vill uppnå med träningen. Om målet är att gå ner i vikt ska du välja mat som är låg på kolhydrater. Satsa istället på proteiner och fett. Det viktiga är att ha tillräckligt med energi för att orka med passet men inte så mycket mat, eller felaktig mat, som gör att du inte orkar med eller att kroppen ägnar sig åt att smälta maten istället för att tillägna sig träningen.

Träna fastande eller äta innan träning?

Äta banan innan träning
”Bananas are for monkeys” säger Gainomax i sin reklam, men det kan jag inte hålla med om. Banan är perfekt innan träning för att ge lite extra energi.

Det beror lite på vad du har för mål med träningen. Om du vill ta ett pass med hög förbränning kan det vara bra att träna på fastande mage. Det vill säga inte äta närmare än två timmar innan du ska träna. Många har sett goda resultat med att träna på morgonen innan de äter frukost. Det är ett naturligt sätt att träna fastande. Den här sortens rutin används ofta av de som vill gå ner i vikt med hjälp av sin träning.

Å andra sidan finns det som sagt flera fördelar med att äta innan träning. Om målet är att bygga muskler behöver du lite extra energi. Inte bara för att orka med, men också för att ge musklerna något att arbeta med. Ett intensivt träningspass kan bli för mycket om du är hungrig, och många känner sig illamående om de tränar hårt på fastande mage. Har du riktig otur så bryter kroppen ner musklerna istället för att bygga upp dem.

Varför äta innan träning?

  • Du kan lägga mer fokus på träningen
  • Kroppen får hjälp att bygga upp musklerna
  • Du har mer energi och orkar med passet

Fördelar med att fasta innan träning

  • Du kan öka förbränningen
  • Gå ner i vikt
  • Beroende på träningsformen kan du må illa om du äter precis innan

Äta innan träning tid – hur lång innan träning ska man äta?

Om du har ett intensivt pass med mycket uthållighet bör du sluta äta ett par timmar innan du ska träna. Men det är viktigt att inte glömma bort det utan planera in den där måltiden. När du styrketränar så spelar det inte så stor roll, utan du kan gärna äta precis innan. Naturligtvis bör du undvika tunga, kolhydratrika måltider, och i stället satsa på proteiner. En kopp kaffe kan faktiskt vara till hjälp innan ett träningspass eftersom du blir piggare och får lite mer energi.

Vad ska man äta innan träning?

Det är alltså inte bara att stoppa i sig vad som helst. Vad du äter kan vara avgörande för hur lyckat ditt träningspass kommer att bli. Lika gärna som du lägger upp en plan för din träning bör du måltidsplanera.

Exempel på vad som är bra att äta innan träning tips

Äta innan träning
Försök att undvika tung och fet mat innan träningen, satsa istället på nyttig mat med kolhydrater och protein.

Det lönar sig att satsa på riktig mat. En banan är bra om du behöver lite snabb energi inför träningspasset.

Försök undvika chips och läsk, men även bars eller pulver. Dels är det dyrt, men det kan också påverka magen under träningen. Pröva dig fram och se vad som fungerar bäst för dig.

Vad ska man äta innan träning för att bygga muskler?

Kroppen behöver hjälp för att kunna bygga muskler och då framför allt protein. Du tjänar även på att inkludera kolhydrater så att du får tillräckligt med energi eller bränsle för ditt pass. Men det ska inte vara tung mat. Lite frukt och keso kan vara tillräckligt. En macka med ost och skinka är också ett bra val. Eller bara en banan med ett glas mjölk. Mycket beror på hur hårt du tänker köra.

I sammanhanget bör det nämnas att muskler bränner fett även när de är i vila. Så även om ditt långsiktiga mål är viktminskning så behöver du kolhydrater för att kunna bygga muskler. Det sätter i gång en reaktion som fortsätter långt efter avslutad träning.

Vad ska man äta innan träning för viktminskning?

Det beror alltså lite på vilken form av träning du ska göra. Ren fettförbränning med högintensiva pass kräver inte så mycket kolhydrater. Här bör du i stället satsa på proteiner och lite fett. Energi som hjälper dig hålla ut. Inför ett pass med styrketräning kan du inkludera något fler kolhydrater eftersom målet är att bygga upp musklerna.

Äta innan träning morgon

Ät innan träning
En bra frukost är en bra grund för ett bra träningspass.

Frukt är alltid ett bra sätt att starta dagen. Gärna en banan och någon annan frukt. Du kan komplettera det med nötter och lite yoghurt. En macka med ägg eller avokado är något annat som många tycker fungerar bra i samband med träning. Eller bara ägget kanske, det är också lätt att ha med sig i väskan.

Om du ätit en rik måltid kvällen innan kanske du inte behöver så mycket nästa morgon, även om det är rätt före ett träningspass. Så känn efter lite hur formen är och hur mycket du behöver för att orka med träningen.

Äta före träning senare på dagen

Här är tajmningen viktig. Se till att äta ett par timmar före ett intensivt träningspass. Välj bra matvaror, som kyckling, fisk eller keso. Det samma gäller för styrketräning, med skillnaden att du kan äta när du vill. Men även här kan en macka med bra pålägg vara allt du behöver.

Vad ska man inte äta innan träning?

Undvik kolhydratrika, tunga måltider innan träning. Snabbmat eller annat som gör dig trött. Det du behöver är energi för att orka med samt protein för att bygga muskler. Snabba kalorier eller kolhydrater gör att du snabbt blir trött och förlorar fokus.

Äta efter träning

proteinshake efter träning
Om du snabbt vill få i dig energi och återhämtning efter träningen är en proteinshake ett bra val. Dessutom är det lätt att ta med i gymväskan.

Det är nästan ännu viktigare att äta efter träningen. Musklerna börjar brytas ner under träningen, det ligger i sakens natur. När du äter efteråt så får den det som behövs för att bygga upp musklerna. Du blir starkare, går ner i vikt och mår allmänt bättre.

Lästips: Snyggaste gymbags och träningsväskorna i år

Så även om du inte känner för att äta efter träning bör du hitta ett sätt att få i dig något. Och tänk inte att du kommer att förstöra din viktminskning om du äter efteråt. Det är faktiskt precis tvärtom. Om du inte äter drar du inte full nytta av träningen och kommer inte heller att uppleva lika bra resultat.

Hur långt efter träning ska man äta?

Det beror på när du tänker träna eller göra någon större fysisk aktivitet igen. För om du kommer att sätta igång efter en åtta timmar så bör du se till att äta inom en halv timme efter avslutad träning. Annars så har du hela två timmar på dig. Som en liten tumregel kan det vara bra att äta något lite direkt efter träningen.

Vad ska man äta efter träning?

Precis som före träningen så gäller det att välja rätt. Det är inte läge att fylla magen med skräpmat, för kroppen behöver hjälp för att tillgodogöra sig träningen. Bra protein och långsamma kolhydrater är ett bra val.

Exempel på vad som är bra att äta efter träning – tips

Det kan vara bra att lägga dagens stora måltid efter träningen, så att du verkligen kan ge kroppen all den näring och byggstenar den behöver. Om det inte är möjligt kan du i alla fall ta keso eller kvarg tillsammans med frukt och bär.

Bra proteiner är viktiga, de bygger upp musklerna. Direkt efter träningen är återhämtningen på topp och då gäller det att fylla på. Bra proteiner är ägg, fisk och kyckling, men också vegetariska alternativ som linser och bönor.

Vad ska man äta efter träning för att bygga muskler?

Om du vill bygga muskler gäller det att vara noga med vad du äter både före och efter träningen. Det handlar om att ge stöd till din kropp. När du förstår hur det fungerar med muskelbyggnad så inser du att maten och träningen måste gå hand i hand.

Keso och kvarg är bra proteinkällor som ger dig mycket energi. Annars kan en rågbrödsmacka med makrill i tomatsås på vara nog, eller knäckebröd om du föredrar det. Bananpannkakor är lätta att göra med eller utan proteinpulver.

Testa gärna: Mitt bästa recept på nyttiga pannkakor med banan

Vad ska man äta efter träning för viktminskning?

Viktminskning är kopplad till musklerna. För de fortsätter att bränna fett långt efter avslutad träning. En måltid med lite kolhydrater, gärna av den långsamma sorten, samt protein och en del fett. Välj slanka proteinkällor- fisk, kyckling, tofu, bönor. Likaså är det viktigt med bra fetter, som avokado, nötter och lite olivolja. Undvik vitt mjöl, satsa i stället på havregryn, fullkorn och quinoa.

Läs även: Vilken typ av fett som är bäst för kroppen (inkl. lista på exempel i mat)

Äta efter träning på kvällen

Om du tränar lite senare på kvällen är det inte så bra med en större måltid efteråt. Helt enkelt för att du då påverkar den så viktiga nattsömnen. En tanke kan vara att dela upp middagen i två delar. Den ena äter du före träningen och den andra efter. Annars är det bäst med en lite mindre, lättare måltid.

En omelett med grönsaker eller keso med frukt och nötter. Det är viktigt att inte äta för lite, för då är det också svårt att sova.

Äta efter träning tidigare på dagen

Många tycker om att träna före frukosten och ser goda resultat. När du kommer tillbaka så är det alltså fråga om frukost, och den bör vara väl komponerad. Havregrynsgröt med mjölk och bär, gärna nötter och frön också. Komplettera med ett ägg för lite extra protein. Ostmacka med ett glas mjölk och ett ägg.

Måste man äta efter styrketräning?

Ja, du vill ju att nyttan av träningen ska hålla i sig. Så ge kroppen all den hjälp den behöver. Proteiner är extra viktiga efter styrketräning, och de kommer ju i flera olika former.

Vanliga frågor:

Är det bra att äta banan innan träning?

Banan kan vara bra både före och efter träningen. Bananen ger dig den energi som behövs för att ge allt under passet. Efteråt så är banan bra för återhämtningsfasen.

Läs även: De bästa naturliga ersättarna för vitt socker

Jag tar ofta en havregrynsgröt efter träning – är det ok?

Havregrynsgröt är en bra källa till både protein och fiber. Försök att ta den tillsammans med frön och nötter, lite frukt eller bär, så blir det ännu bättre.

Rekommenderat: Så gör du din muesli ännu mer proteinrik

Jag har svårt att äta efter träning – har du några tips?

Många tycker det är lättare att få i sig en smoothie efter träningen. Se till att fylla den med bra grönsaker, havregryn, nötter och annat som ger dig en komplett liten måltid. En banan och ett glas mjölk kan också vara allt som behövs för tillfället, tills du kanske är redo för lite mer mat.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply