0
Naturlig sötning ersätta vitt socker recept banan dadlar
Kost och mat

Naturlig sockerersättning – välj istället för vitt socker (ej sötningsmedel)

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Vi alla vet att socker inte är ett särskilt bra livsmedel att använda sig av. Få näringsämnen och få fördelar för kroppen är några av anledningarna – men som tur är finns det flera olika typer av naturliga ersättningar till socker. I dagens inlägg tänkte jag diskutera några populära alternativ till socker!

Varför ska man välja bort sockret?

Det finns flera anledningar till varför socker inte är bra för oss. Samtidigt måste vi komma ihåg att det inte finns någon anledning att vara rädd för socker, men det är bra att vara medveten om att bättre val finns. Socker kan ge oss mängder med energi vilket är bra i många fall, men socker kan också orsaka mindre roliga saker.

Näringsämnen – socker ger tomma kalorier

Du har säkert hört uttrycket ”tomma kalorier” någon gång. Det betyder att man äter många kalorier – men få näringsämnen. Socker är något som är fullt med energi men som saknar andra näringsämnen. Om man istället byter ut sockret mot en söt frukt eller torkade frukter och bär kan man få fruktens näringsämnen samtidigt som man får energin från kalorierna. Detta gör att man får något mer att fylla kroppen med än bara energi.

Fibrer – socker saknar fibrer som är viktiga för matsmältningen

När vi äter socker får vi i oss energi, men magen får inget att ”jobba med”. Sockret är otroligt lätt för kroppen att bryta ner, men matsmältningen får inget stöd av något som spjälkas lätt. Fibrerna gör magen glad på många olika sätt. Byter vi då ut sockret mot något sött som samtidigt har fibrer så gör vi magen en tjänst!

Naturliga alternativ till socker

Om du nu vill byta bort sockret mot något annat är det tur att det finns flera olika naturliga alternativ att välja mellan. Jag föredrar dessa former av söta produkter över kemiska sötningsmedel, främst pga. att dessa råvaror är 100% naturliga och faktiskt nyttiga för oss. Något som man dock får komma ihåg är att mängden kolhydrater är ungefär densamma som med vanligt socker, så alltså är det inte säkert att dessa alternativ är bättre vid en LCHF diet eller för någon som behöver ha koll på mängden kolhydrater – som en diabetiker.

Med det sagt, här kommer några av mina favoritalternativ till vitt socker!

1. Banan

Att banan är en söt frukt tror jag vi alla håller med om, och då kan vi utnyttja det för att undvika socker! Något som är extra bra med just banan är att de innehåller stora mängder Kalium. Kalium behövs till massor av olika saker i kroppen, bland annat för att cellerna ska fungera som de ska. Kalium tillsammans med natrium är dessutom viktigt för att reglera den livsviktiga saltbalansen i kroppen.

Banan passar riktigt bra i både bakning och matlagning för att ge extra sötma. Testa gärna att baka muffins eller någon smarrig kaka med banan som sötning, det finns mängder av recept på internet och på sidor så som Pinterest. Banan kan också användas i mat, så som olika grytor och som tillbehör i vissa sallader för att ge sötma. Se till att använda riktigt mogna bananer för största möjliga sötma!

2. Honung

Ekologisk honung

Honung är något som vi människor möjligtvis använt längre än vitt socker som sötning. Binas livsverk honungen kan användas på flera olika sätt och har en rad fördelar över traditionellt socker. Honung som kommer från bin som fått flyga fritt och som fått samla in nektar från vilda blommor producerar honung som är rik på näringsämnen. Dessutom kan bina bidra med bra mjölksyrabakterier till honungen som är toppen för vår matsmältning och vår tarmflora. För att mjölksyrabakterierna ska finnas kvar är det viktigt att honungen är färsk – vilket är en bra anledning till att stötta våra svenska biodlare.

Du kan lätt använda honung i bakning och matlagning, och det finns recept där bytet redan är gjort. Honung är dessutom bra att använda i drycker, te och varm choklad blir extra gott med sötning från honung. En annan fun-fact är att honung verkar antibakteriellt, och kan alltså gärna användas som ansiktsmask! Jag rekommenderar självklart att köpa ekologisk honung.

HONUNG AV BRA KVALITET FINNS HÄR

3. Lönnsirap

Äkta lönnsirap pannkakor

Lönnsirap – denna kanadensiska tradition – kommer från lönnens sav. Sirapen blir söt och vacker att se på, och har flera fördelar över vanlig sirap som görs på vanligt socker. Eftersom lönnsirapen utvinns från trädet kommer flera naturliga mineraler med i sirapen. Mangan, zinc och kalcium finns det mycket av i lönnsirap.

Lönnsirapen används traditionellt sett på pannkakor, och ibland som pålägg på mackor. För mer nyttiga alternativ kan man äta lönnsirapen med bananpannkakor, eller som topping på fil eller frukt & bär. En fördel lönnsirapen har är att den gör att maten ser aptitlig ut, och det är sant som man brukar säga, att vi till stor del äter med ögonen. Då är lönnsirapen ett bättre alternativ både för kroppen och ögonen än vanligt vitt socker.

KÖP EKOLOGISK LÖNNSIRAP HÄR

4. Dadlar, fikon och russin

Dadlar, fikon, russin

Denna punkt gäller de flesta typer av torkad frukt, men jag vill ge ett extra gott ord till dadlar, russin och fikon! Alla former av torkad frukt innehåller fruktens nyttigheter. Frukt innehåller mycket fibrer och flera olika vitaminer och mineraler. Den torkade frukten innehåller dessa saker samtidigt som den ger en söt smak från fruktsockret.

Dadlar är bra att använda i smoothies och i bakning. Genom att mixa ner några dadlar i en smoothie eller milkshake kan du få en söt smak + fler näringsämnen. Dadlarna kan dessutom ge en mer krämig textur till smoothies. Russin och andra torkade frukter får gärna användas som olika typer av topping på efterrätter, sallader och till frukosten.

Ekologisk torkad frukt KÖPER JAG HÄR

5. Kokossocker

Köpa kokossocker ekologiskt

Kokossockret utvinns av kokospalmens sav, och har på senare år börjat benämnas som ett super-alternativ till vitt socker. Högt innehåll av antioxidanter och flera olika B-vitaminer tillsammans med det låga GI värdet är några av anledningarna till att kokossocker föredras av många. Antioxidanterna skyddar kroppen från yttre och inre stress, och kan på sikt minska risken för ex. cancer och andra sjukdomar. Det låga GI värdet är en indikation på att kokossockret är bättre för blodsockernivåerna.

Du kan använda kokossocker på i princip samma sätt som vanligt socker. Kokossockret har dessutom en lite kola-liknande smak som kan förhöja smaken på dina bakverk och maträtter. En stor fördel med kokossocker som naturligt alternativ till socker är att doseringen är densamma. Bakar du med en deciliter socker så får du samma resultat med en deciliter kokossocker. Alltså är kokossocker ett bra alternativ att ha hemma i skafferiet när lusten att byta ut det vanliga sockret faller in!

KOKOSSOCKER KAN KÖPAS HÄR

Sammanfattning

Nu har du fått tips på flera olika livsmedel som kan söta din mat utan att bidra med tomma kalorier som det vanliga vita sockret. Att byta ut det vanliga sockret i en enstaka kaka eller måltid kan göra stor skillnad för din kropp. De extra näringsämnena kan lätt användas av kroppen, och förhoppningsvis kommer flera typer av fördelar. Har du någon favoritsötning som du brukar använda dig av? Tipsa gärna om den råvaran i kommentarsfältet!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply