0
ekologisk honung nyttigt
Kost och mat

Ekologisk honung – läs detta innan du köper!

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar


Nalle-Phus favoritmat var honung – och jag förstår verkligen varför! Bättre råvara till allt ifrån matlagning och bakning till naturläkemedel går inte att få tag i, honungen skulle jag gärna kalla för flytande guld! Något som är viktigt är att man väljer en ekologisk honung, och det tänkte jag förklara varför i detta inlägg.

Just nu har matsmart.se ett kanonerbjudande på ekologisk honung för 29 kr HÄR.

Ekologisk honung vs. icke ekologisk honung

Ekologisk biodling honung

Ekologisk biodling är bättre för bina och för oss som konsumerar honungen.

Vad är det som skiljer ekologisk honung från ”vanlig” honung då? Jo, för att man ska få kalla sin honung för ekologisk så måste den uppfylla några olika punkter från jordbruksverket:

  1. Bikupor gjorda i naturmaterial. Honung som är ekologisk kommer från biodlingar där bikuporna till största del är gjorda av naturmaterial så som trä och naturfiber. Produkterna som används i kuporna måste också vara naturliga, alltså naturliga oljor, vaxer och fetter. Vaxet som bina behöver ska vara ekologiskt eller byggas av bin som ”lever ekologiskt”.
  2. Bikuporna placeras i närheten av ekologiska odlingar. Detta betyder att den nektar och det pollen som bina samlar in kommer från odlingar som är ekologiska eller som inte påverkar miljön på ett negativt sätt med ex. farliga bekämpningsmedel. Bikuporna kan också placeras i vanliga skogar där det är naturen som sköter om växtligheten
  3. Bina får under vintern leva på sin egen honung. Efter skörden lämnas tillräckligt med honung kvar i kuporna så att bina med säkerhet ska överleva vintern utan att svälta. Dock kan man behöva stödfodra bina ändå här i Sverige då vårt kalla klimat gör att bina behöver ännu mer näring, och denna stödutfodring görs med ekologiskt socker.
  4. Bina skyddas mot angrepp och sjukdomar. Man ser till att bina inte blir angripna av varroakvalster genom skonsamma behandlingar på bikuporna.

Dessa punkter gör det ganska självklart att välja ekologisk honung då det är bättre för miljön, bina och i slutändan också oss människor.

Är honung nyttigt?

En annan fråga många ofta har om honung är om det är nyttigt, och ja det är det. Honung är till störst del bara socker. Socker är inte jättebra för oss i stora mängder, men ska man välja en sötningsmetod så är antagligen honungen den bästa.

I honung kan det nämligen finnas olika enzymer som hjälper till med nedbrytningen av stärkelse, socker och druvsocker. Detta underlättar för mag-tarmsystemet och kroppen kan på ett enklare sätt ta emot sockret och energin. En ekologisk honung är också nyttig då den inte innehåller några farliga ämnen från varken bikupan eller binas mat.

Äta honung när man ammar?

Det finns ingen risk med att äta honung när man ammar. Denna fråga kommer ofta på tal då det finns ett råd som säger att barn under 1 år inte ska äta honung. Detta är för att honungen kan innehålla en bakterie som är farlig för spädbarn, men denna bakterie är ofarlig för vuxna och kan inte nå barnet via bröstmjölken.

För ekologisk honung gäller samma sak som icke-ekologisk. Undvik att ge till barn med det är helt ok under amning. Det är även säkert att äta honung under graviditet.

Hur länge håller honung?

Honung håller för alltid! Detta är en sak som är otroligt fascinerande med honung, just dess hållbarhet. I honungen kan inte bakterier växa och gro tack vare dess sura pH värde, och eftersom honungen består av en övervägande del socker så trivs inte bakterier av den anledningen heller då de vill ha tillgång till vatten och fukt.

Ekologisk honung är helt naturlig utan konserveringsmedel – på grund av sockerhalten gör inte det honungen mindre hållbar.

Så, om en honungsburk förvaras väl försluten och inget vatten eller några bakterier tillsätts så kan den mycket väl hålla för alltid! Man har till och med hittat honungskrukor i Egyptens pyramider som innehåller honung som med säkerhet skulle kunna ätas idag. Hur coolt är inte det

Köpa ekologisk honung

Köpa ekologisk honung billigt

Fantastiska erbjudande på ekologiska produkter som denna honung. Bra för plånboken och miljön!

Att köpa ekologiska produkter kan ibland vara väldigt dyrt och det har sina självklara anledningar. Det kostar mer att producera ekologisk mat och så ska det vara. Skördarna blir mindre eftersom man inte använder bekämpningsmedel och metoder som är dåliga för naturen. Jag skrev en hel del om detta i mitt inlägg om ekologiska gojibär.

Med det sagt kan det vara svårt för alla att konsumera ekologiskt även om man vill. Jag har då ett superbra tips. Matsmart.se säljer ekologisk mat till en bråkdel av priset. Anledningen till det är att man minskar matsvinnet från butikerna. Det kan vara så att produkten bytt förpackning eller är på väg att gå ut. Med tanke på att honung håller hur länge som helst är det ju utmärkt!

Här hittar du 100-tals produkter av ekologisk mat superbilligt!

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply