Gojibär ekologiska giftigt bekämpningsmedel näringsinnehåll
Kost och mat

Viktigt att välja ekologiska gojibär – gifter hittade i populärt superbär

I flera tester har bekämpningsmedel hittats i Gojibär som inte varit ekologiska. Jag är en stor förespråkare av ekologisk mat. Det är helt uppenbart att vad vi stoppar i oss påverkar vår hälsa, men ibland kan det ta många år innan problemen dyker upp. I det här inlägget berättar jag mer om gifter i gojibär och vikten av att välja ekologiskt.

Den här inlägget innehåller annonslänkar till ekologiska gojibär och chiafrön från Vitaprana (bodystore.se)

Gojibär bäst i test

Vitaprana ekologiska gojibär

Mina favoriter är Vitaprana ekologiska gojibär som jag gärna kombinerar med chiafrön. Köp gojibär HÄR och chiafrön HÄR.

Råd & Rön har genomfört ett av de större testen som gjorts på gojibär i Sverige. I en tredjedel av dessa superbär hittades FÖR höga halter av vissa bekämpningsmedel. Det som skulle varit en hälsoboost blir istället en giftkälla. De gojibär som blev bäst i test (fria från bekämpningsmedel) var samtliga ekologiska.

Gojibärets hälsofördelar

Gojibärets många fördelar för hälsan sägs vara allt från att minska risken för cancer till att öka potensen. Detta superbär kommer från en buske som på svenska kallas bocktörne. Anledningen till att goji har fått titeln superbär är på grund av dess höga halter av antioxidanter och mineraler.

Goji som säljs i Sverige har nästan uteslutande odlats i Kina, som är den största producenten av gojibär. I den kinesiska läkekonsten är bäret känt för sina många hälsofördelar och används som naturläkemedel för diverse åkommor.

Gojibär näringsvärde bra för nyttigt

Gojibär giftigt

Istället för att vara hälsosamt kan gojibär alltså vara giftigt om du väljer fel sort. I Kina, där de flesta av bären odlas, finns troligtvis en mer liberal syn på det här med bekämpningsmedel. Olika gifter används för att hålla borta diverse skadeangrepp och insekter från buskarna.

I Livsmedelsverkets kontroller sticker vissa produkter av dessa superbär ut eftersom de innehåller både höga nivåer och även flera olika typer av bekämpningsmedel. Om de torkade gojibären hanterats fel kan de dessutom innehålla ett giftigt typ av mögel.

I Råd & Röns test hittades 22 olika bekämpningsmedel och 1 mögelgift i de olika förpackningarna. I fyra av tolv förpackningar överskred ett eller flera bekämpningsmedel EU:s gränsvärden. I ett testet hittades även sju bekämpningsmedel som är förbjudna att använda inom EU. Ett sådan exempel på ett giftig ämne är carbofuran som tre av påsarna i testet innehöll. Enligt livsmedelsverket är detta ämne väldigt giftigt och kan ge akuta problem. Giftet påverkar framförallt nervsystemet och små mängder kan leda till skakningar och illamående.

Gojibär näringsvärde

Något som först förvånade mig är att gojibär är mycket proteinrika genom ett brett spektrum av aminosyror. Bären är fiberrika samt innehåller betakaroten och lutein. De är dessutom rika på viktiga vitaminer och mineraler, främst vitamin C, vitamin E och järn.

Gojibär näringsinnehåll ekologiska

Min favorit är Vitaprana ekologiska gojibär som torkas direkt efter att de skördats. Det bevarar smaken och det naturliga näringsinnehållet i dessa superbär. Du kan köpa dem HÄR.

 

Näringsvärde per 100 g100 g
Energi1440 kJ / 344 kcal
Fett1.21 g
–          varav mättat fett0.44 g
–          varav enkelomättat fett0.68 g
–          varav fleromättat fett2.46 g
Kolhydrater57.82 g
–          varav sockerarter43.82 g
Fiber6.7 g
Protein11.8 g
Salt0.45 g

 

Vitaminer och mineraler100g
Vitamin C22.7 mg (28.4%*)
Vitamin E6.53 mg (54.4%*)
Järn8.42 mg (60.1%*)

*Procent av rekommenderat dagsintag

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply