0
Hur mycket vatten ska man dricka på en dag?
Hälsa, Kost och mat

Hur mycket vatten ska man dricka på en dag?

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Hur mycket vatten ska man dricka på en dag undrar många. Jag dricker själv väldigt mycket vatten, till viss del på grund av att jag bor i Brasilien. En vanlig rekommendation är att dricka 2-3 liter vatten per dag. Även om det inte är nödvändigt att dricka så mycket vatten per dag kan det vara nyckeln till en längre och hälsosammare liv. Här nedan kan du läsa några anledningar till att dricka mer vatten per dag.

Fördelarna med vatten

I Sverige har vi bland det bästa vattnet i världen och det är en av fördelarna i sig: att vi faktiskt kan njuta av rent vatten rakt i kranen. Här i Rio är det äckligt filtrerat vatten som gäller.

60% av kroppen består av vatten och det är huvudkomponenten i människokroppen. Vävnader och organ består huvudsakligen av vatten med följande procentsatser:

 • Muskler: 75% vatten
 • Hjärnan: 90% vatten
 • Skelettet: 22% vatten
 • Blodet: 83% vatten
Vätskebrist hur många liter vatten per dag

Vatten är viktig för många av kroppens funktioner och för att leva ett hälsosamt liv.

Hur många liter per dag bör man dricka?

Enligt netdoktor behöver vi människor dricka cirka 1,0–1,5 liter per dag. Behovet varierar utifrån hur mycket vätska vi får i oss i genom kosten. Värt att tänka på är att träning ökar behovet med 0,5–1,0 liter per träningstimme. Det ökade vattenbehovet beror naturligtvis på träningsintensiteten. Att vistas i solen eller värmen ökar även behovet av vatten.

Du kan testa att räkna ut ditt vätskebehov genom att multiplicera din kroppsvikt med 0,03 (exempelvis: 60 kg x 0,03 dl = 1,8 liter vatten). Detta inkluderar vätskebehovet från maten. Lägg därtill på extra vätska om du tränar eller befinner dig i värmen.

Drick tillräckligt med vatten och få följande hälsofördelar:

1. Gå ner i vikt

Vatten renar kroppen genom att skölja bort slaggprodukter och gifter. Dryck hjälper även till att skapa en viss mättnadskänsla, vilket gör att vi inte överäter. Dessutom har vatten noll kalorier och är en perfekt ersättare för kaloririka drycker som läsk och fruktjuice.

2. Friskare hud

Vatten hjälper till att fylla på vätska i hudens vävnader, det återfuktar och ökar hudens elasticitet. När huden är ordentligt återfuktad kommer ser din hud fräschare och yngre ut, så att du kan skippa rynkkrämerna!

3. Minskar trötthet och gör dig mer vaken

Vatten används av kroppen för att hjälpa till att spola ut toxiner och avfallsprodukter från kroppen. Om kroppen saknar vatten kommer hjärtat att behöva arbeta hårdare för att transportera syrgas till alla celler. Detta kommer att orsaka utmattning. Dessutom görs hjärnan mest av vatten och med tillräckligt med vatten, vakenhet och koncentrationsförmågan förbättras.

4. Hjälper vid matsmältning och förstoppning

Dricksvatten ökar ämnesomsättningen som det hjälper till vid matsmältningsprocessen. Dessutom förbättrar vatten och fibrer dina tarmrörelser, vilket är bra vid viktnedgång och förstoppning.

Kokosvatten elektrolyter vätskebrist träning

Kokosvatten är jättebra vid vätskebrist och träning då det även innehåller elektrolyter. Jag dricker flera såna här i veckan 🙂 Här kan du läsa mer om min snygga löparkjol.

5. Förbättrar immunförsvaret

Vatten hjälper också till att förbättra immunförsvaret i kampen mot vanliga ”vardags-sjukdomar” som influensa och förkylning. Vatten hjälper även  mot sjukdomstillstånd som njursten och hjärtinfarkt.

6. Minskar risken för cancer

Flera studier visar att en hälsosam mängd vatten kan minska riskerna för cancer i urinblåsan och koloncancer. Teorin bakom detta är att vattnet späder ut koncentrationen av cancerframkallande ämnen i urinen och förkortar den tid då de kommer i kontakt med blåsan/tjocktarmen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Dorotea Pettersson, tidscoach oktober 16, 2017 at 1:04 e m

  Jag har aldrig tyckt att vatten är gott men jag dricker det ändå men mest dricker jag te. Skulle jag inte dricka te och bara dricka vatten hade jag nog inte lyckats få i mig mycket mer än en halvliter vätska om dagen.

  • Reply Fitnessfia oktober 16, 2017 at 3:19 e m

   Älskar också te! Kanske får du i dig mer via maten.

 • Reply Christer Holm oktober 16, 2017 at 1:05 e m

  Gisses , hade ingen aning om det , mycket intressant läsning 🙂

 • Reply Oda Ulrikke oktober 16, 2017 at 5:01 e m

  Fantastiska tips! Vatten är så viktig, precis som du säger, och jag måste verkligen bli lite mer duktig på att dricka just vatten!

  Btw, kan du skriva ett inlägg om hur det är att bo i Brasilien och allt kring det. Varför flyttade du, hur gick flyttprocessen till, hur är det att bo där nede etc.? Eller har du redan skrevet ett sådant inlägg, får du gärna länka det i din svarskommentar! Är lite nyfiken önskar dig en fin kväll! kram

  • Reply Fitnessfia oktober 17, 2017 at 1:46 e m

   Hej!

   Jättebra tips! Nej, jag har inte skrivit om det faktiskt (konstigt). Lovar att det kommer inom snart!

 • Reply AngelicasVärld oktober 16, 2017 at 5:29 e m

  Ja vatten är så viktigt! Själv så är jag lite för dålig att dricka vatten…får nog bara i mig en halv liter om dagen å det är inte tillräckligt…tyvärr! Ska bättra mig!

 • Reply josefine oktober 16, 2017 at 7:36 e m

  åh är så dålig på att dricka vatten! Får kanske köpa en ny, fin och fräsh vattenflaska kanske kan hjälpa. 🙂

  • Reply Fitnessfia oktober 17, 2017 at 1:45 e m

   Ja, eller om du föredrar när det är smaksatt så kan du ha i lite citron eller bär.

 • Reply Anna/Webbtanten oktober 17, 2017 at 3:42 f m

  Har alltid varit dålig på att dricka vatten. Fick ett tips om att bara ta en klunk el. två åt gången. Inte hela glas som alltid förespråkats (då kroppen ändå inte kan ta upp så mkt vatten på en gång). Jag har en träningsflaska intill mig när jag jobbar och att ta några klunkar här och där fixar jag och numera behöver jag det vattnet, har utvecklat törstkänsla minsann! Det gör att jag får i mig ca 1 liter per dag i alla fall. Sen äter jag mycket råa grönsaker & frukt och där är det en hel del vätska också. Så tror jag numera är i fas!

  • Reply Fitnessfia oktober 17, 2017 at 1:44 e m

   Låter som en bra strategi!

  Leave a Reply