När överdriven träning och besatthet av nyttig mat leder till ångest, då har du hamnat fel på vägen och riskerar att drabbas av ortorexi. Det ligger i människans natur att ständigt vilja utvecklas och det har varit helt nödvändigt för vår överlevnad. Vi människor är vana vid att ta något bra och göra något bättre av det. Men vad händer när utvecklingen går för långt och blir en besatthet, ett beroende som är rent skadligt? När vi bara äter nyttigt, tränar maniskt och läser varje bok om personlig utveckling det finns att hitta. Då försvinner glädjen, uppskattningen av de små framstegen och det som var tillräckligt bra från början.
Äta nyttigt
Att välja att äta nyttigt är bra. Men, det går även att ta en hälsosam kost för långt, exempelvis att fokusera överdrivet mycket på varje bit föda som passerar ens läppar. Det är inte bra, men det är ett vanligt nästa steg. I slutändan kan du drabbas av ortorexi.
Det är inte ovanligt att en person som börjat göra klokare matval, ser goda resultat i spegeln och känner sig fantastisk efter denna förbättrade livsstil, ökar på den nyttiga maten. Kanske undviker hen plötsligt hela näringsgrupper, begränsar antalet kalorier i perioder, märker mat som ”bra” eller ”dålig” och får dåligt samvete för att ha ätit något ”som hen inte borde”.
Detta beteende är en ätstörning som ofta går under benämningen ortorexi. För många, inklusive mig själv (läs mitt inlägg om ätstörningar), leder tyvärr att äta nyttigt till hetsätning, förvriden syn på mat eller allvarliga ätstörningar. Det blir en ökad stress och fixering kring att alltid oroa sig över maten. Kanske så långt att mat måste förtjänas genom intensiv träning, eller förbrännas direkt efter.
Något bra, som att äta nyttigt och därmed förbättra sin hälsa, kropp och sina prestationer, har förstörts genom att ta det för långt. Att oroa sig för mycket över maten, undvika hela näringsgrupper, stränga dieter etc är inte hälsosamt. Det som en gång fick dig att må bra och som gav positiva resultat, har nu vänt till att bli en besatthet och stress kring vanor som är mer begränsande än givande, och dessa vanor är svåra att bryta.
Att äta nyttigt är viktigt, men förstör det inte genom att ta det för långt så det blir en ohälsosam fixering – full av besatthet och skam.
Träning
Att röra på sig ofta är bra. Styrketräning är suveränt eftersom det inte bara bygger muskler utan det ökar även benstrukturens densitet (särskilt viktigt för kvinnor). Det ökar även självsäkerheten och ger många kroppsliga fördelar.
Träning ska få dig att må bra, göra saker i ditt vardagsliv enklare, ta din hälsa framåt, bygga muskler och lätta på stress. Men när träning tas för långt blir fördelarna få. Att använda träning som ett straff för att ha ”ätit något dåligt”, för att du missade en veckas träning, för att du vill fixa dina kroppskomplex eller för att du tror att det är obligatoriskt att man ska känna sig helt död efter ett träningspass – är inte bra!
Denna extrema inställning till träning, tar något som borde få dig att må bättre och gör rotmos av det. Det leder till överträning, förkylningar, skador och inflammationer (i värsta fall hjärtmuskelinflammation) samt besvikelse när träningen inte når hårt satta mål.
Träning är fantastiskt i lagom mängd, vi borde alla röra våra kroppar på något sätt varje dag. Men se till att träningen faktiskt får dig att må bättre. Träning får aldrig bli ett straff.
Slutsats
Vi har rätt att njuta av det goda i livet, och fördelarna det ger oss. Vi måste försöka sluta att konstant sträva efter att få mer ut av allting, det leder bara till ångest och missnöje med vart vi är idag. Carpe diem och mindfulness. Du duger som du är. Livet är kort. Ha roligt och lev lagom hälsosamt!
Håller du med? Kommentera gärna nedan.
No Comments