0
Fördelar med träning viktminskning, gå ner i vikt, må bättre, bli stark
Hälsa, Träning

5 anledningar att träna som inte har något att göra med viktminskning

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Anledningarna till att träna varierar, men en av de vanligaste orsakerna är att gå ner i vikt. Tyvärr har det visat sig att de som endast tränar för att gå ner i vikt i de flesta fall misslyckas. Det finns en bättre väg att gå och den handlar om att hitta andra syften med träningen. På så sätt kan du låta viktnedgång bli en bonus av träningen och själva incitamentet vara något annat.

Varför tränar du?

Tränar du endast för att gå ner i vikt eller bygga en snygg kropp? Då är det dags att omformulera ditt ”varför?”. Du kommer att ha större möjlighet att lyckas med att gå ner i vikt om det inte är ditt motiv för att träna. Dessutom är det faktiskt kosten som står för den huvudsakliga viktnedgången. Ladda ner min bok Kosten är 80% för att läsa mer om hur du med små medel kan ändra din kost för att gå ner i vikt.

Ibland kan man höra folk säga ”nu har jag tränat, så nu kan jag äta kladdkaka”. Som att träning är till för att tjäna in kalorier. Tyvärr kan såna här tankar i värsta fall leda till ätstörningar som ortorexi.

5 skäl varför jag tränar

Jag tror att det är viktigt att träna av skäl som inte har att göra med att man försöker kontrollera eller straffa sin kropp. Träning för mig är ett sätt att ta hand om min kropp, så att den blir stark och kan klara av det jag vill göra i livet. Följande är mina stora fem anledningar till varför jag tränar:

1. Träning får mig att känna mig stark

Tidigare när jag hade ätstörningar handlade det mer om att bli så smal som möjligt. Det var en tid som är en ständig kamp mot min egen kropp.

Innan jag började med styrketräningen kände jag mig inte särskilt stark. Att träna och bli fysiskt starkare, känna att jag klarar mer än tidigare, blev en stor boost för självförtroendet. Jag lärde mig att uppskatta min kropp på ett helt nytt sätt.

Jag är en person som tävlar mot mig själv och inte mot andra när jag styrketränar. För mig spelar det ingen roll om personen bredvid mig tog 10 kg mer i knäböj. Vad som betyder något är att jag blir starkare och ständigt utvecklas.

2. Träning hjälper mig att bearbeta tankar och känslor

Precis som de flesta människorna som lever nu är jag omgiven av stress och höga prestationskrav. Dels kommer dessa från mig själv, dels har tempot i samhället ökat. Det är inte alltid vi kommer ihåg att prioritera tid till oss själva och vår hälsa. För mig är träningen som en meditation. Jag är ett med min kropp och huvudet är inte längre fullt av massa tankar. Fokus ligger på kroppen och jag mår som bäst då.

Att träna är att processa tankarna och intrycken som ständigt omger oss. När jag känner mig irriterad och hormonell, då ser jag till att ta mig till gymmet innan jag exploderar och blir otrevlig mot någon i min närhet. Det är inte bara att jag bearbetar tankar och känslor, det är också att lyckohormoner strömmar i kroppen vid träning.

3. Träning får mig att känna mig levande

Träning skapar en otrolig känsla av upprymdhet och glädje om du tränar något du gillar. Jag kan le mig själv igenom ett helt pass på gymmet, mellan stånk och stön så klart. Jag tror inte att någon känner så hela tiden – det är normalt även för vältränade personer att känna sig seg och osugen vissa dagar. Men när du får den där känslan av att vara så levande, då är det som en injektion av adrenalin. Mitt tips är att försöka tänka tillbaka på ett träningstillfälle du verkligen kände så och hitta tillbaka dit. Där har du din motivation!

4. Träningen är min ”egen-tid”

Det är underbart att få träna med din favoritmusik i öronen, eller med en pod-cast som du längtat efter att lyssna på. Att få träna helt själv eller med en träningskompis som du får positiv energi ifrån. Utan att behöva behöva oroa dig för varken barn, jobb eller saker du måste göra.

Se träningen som din tid – ett privilegium som du gett dig själv och din hälsa. Förflytta dig till din egna lilla bubbla, en värld där det bara är du och din kropp. Känn synergin mellan kroppen, dina tankar, känslor, musiken och din omgivning. Det är rätt mycket mer värdefullt än att sitta hemma samma tid och titta på Netflix, även om det så klart också kan vara välgörande.

5. Träning får mig att må fantastiskt

Träning får mig att må bra – det är därför jag tränar. Rent fysiskt finns det otaliga studier kring hur fysisk aktivitet ger oss en mängd fördelar. Det är bra för hjärtat, bra för rörligheten i kroppen, minskar effekterna av stress osv osv. Direkt efter en aktivitet kan du ofta känna det där påslaget av lyckohormoner som strömmar genom kroppen. På längre sikt får du även bättre kondition och välmående.

Slutsats

Om jag tränade för att bli smal och gå ner i vikt, eller för att kompensera för en dålig kosthållning, skulle jag troligtvis inte tränat lika varaktigt som jag har. Jag vet det, för jag har varit där tidigare. Låt träningen bli något roligt som får dig att må bra istället!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Anethe Bergendahl januari 21, 2018 at 3:18 e m

  Så nu har jag laddat ner din ebok om kosten är 80%. Tack den behöver jag verkligen. Fick för en liten stund ett sockersug och åt en hel 100 grams chokladkaka på mindre än en kvart. Nu mår jag lite illa och är förbannad på mig själv. Imorgon bitti är det dags att väga sig igen och jag har just bränt den möjligheten att det blir något minus. Vi får se! Tack för tipsen och eboken! 🙂

 • Reply Dorotea Pettersson, tidscoach januari 21, 2018 at 4:01 e m

  Såå viktigt och så bra. För mig är viktminskning en bonus men i första hand handlar det om att må bra och att minska värk i kroppen.

 • Reply Helena Roth januari 21, 2018 at 4:59 e m

  För mig handlar det mest om att jag vill må bra – i kropp och knopp. Och träning ger vinster på båda!

 • Reply Malin Lundskog januari 21, 2018 at 6:17 e m

  tränar också tacka vare allt det där du skriver OCH som ett sätt att umgås, för min glädje, för en grym frihetskänsla i både kropp och knopp. Och för att ett vinterbad sällan smakar så gott som efter ett träningspass 😉

  • Reply Fitnessfia januari 23, 2018 at 12:25 e m

   Vinterbad, oj så vågat! Det har jag aldrig testat!

  Leave a Reply