Ett lyftarbälte, eller gymbälte som de också kallas, kommer förr eller senare upp på tapeten för dig som gymtränar seriöst. Det finns många åsikter om dessa träningsbälten och det kan vara svårt att veta om de är värda att köpa eller ej. Jag har varit i precis den situationen och därför gjort en hel del research om fördelar och nackdelar med lyftarbälte. I mina efterforskningar har jag även fått reda på att vissa av dessa gymbälten snarare kan vara skadliga än behjälpliga.
Det bälte i läder jag använder och är mycket nöjd med kommer från Master och finns i olika storlekar. Det kan köpas till ett förmånligt pris (390 kr) HÄR.
Behövs ett gymbälte när man lyfter tungt?
Det korta svaret är på om ett gymbälte behövs är nej. Det längre svaret är att vid en viss punkt i när du utövar hård styrketräning eller tyngdlyftning så kan ett bälte vara till en stor fördel.
Ett vanligt antagande är att ett styrkelyftbälte fungerar som ett externt stöd för att hjälpa dig att lyfta tyngre vikt än vad du klarar genom din naturliga styrka. Tyvärr är det inte så att ett lyftarbälte kommer att få dig att lyfta tyngre.
Ett annat antagande är att ett träningsbälte fungerar som en skyddande spärr på din ländrygg, för att inte skada diskarna i ryggen. Det är sant att ett gymbälte hjälper till att stödja ryggen, men bara indirekt (mer om detta senare).
Hur funkar då ett lyftarbälte?
Innan jag går in på svaret, tar vi ett tillbaka för att ordentligt förstå kroppens mekanik när du gör knäböj, marklyft eller andra tunga övningar. I normalt läge är din core mjuk och flexibel. Denna flexibilitet är vad som tillåter dig böja från sida till sida eller framåt och bakåt samt vrida kroppen med lätthet. Denna mjukhet påverkar styrkan negativt.
När du har laddat på din maxvikt på stången vill du inte ha en core som är mjuk och flexibel, det innebär en risk att kollapsa. Istället vill du ha en core som är aktiverad och stabil. För att uppnå detta måste du spänna din core, vilket normalt sett sker automatiskt i själva rörelsen.
Som exempel, om du ska knuffa på en bil som fått motorstopp. Det naturliga sättet är då att ta ett djup andetag, spänna magen och sedan trycka på. Att hålla andan i samband med att du spänner din core skapar ett tryck som förvandlar din mjuka ”svaga länk” till en stabil och stark mittpunkt. Med detta tryck kan du lyfta mer effektivt och utan att skada din ryggrad.
Var kommer ett styrkelyftsbälte in i bilden?
Som jag nämnde ovan, ger inte ett styrkelyftsbälte stöd till ryggen. Det fungerar inte som en slags magiskt vapen som gör ryggen starkare bara genom att ta på sig det.
Vad ett lyftarbälte gör är att hjälpa till med proprioceptionen, din förmåga att skapa kontakt med olika kroppsdelar och därmed få bättre kroppsuppfattning. Det är inte som ett knäband som stödjer knät. Vad ett gymbälte gör är att ge dig något att trycka dina core-muskler emot, så att du aktiverar bålstabiliteten när du lyfter tungt. Detta gör dig starkare och stabilare. Tyngdlyftarbältet ger dig alltså en slags uppbackning, ett indirekt stöd genom att musklerna spänns emot det.
När och hur du ska använda ett gymbälte?
Ett gymbälte behövs endast i övningar som kräver stor bålstabilitet som marklyft och knäböj, samt olika övningar av tyngdlyftning/styrkelyft. Ett lyftarbälte ska bäras precis ovanpå naveln, i din cores centrum. Om du upplever att bältet gräver in i dina revben bör du sänka det lite. Ditt styrkelyftsbälte ska sitta tightare än vad du kanske först tänkt. Bältet ska sitta så tätt som möjligt utan att det stör din andning.
Vilket typ av styrkebälte är bäst?
När det kommer till att välja styrkebälte gäller det att se upp! En av de absolut vanligaste typerna av bälte är faktiskt direkt olämpligt för sitt syfte. Jag pratar om det lyftarbälte som är brett baktill och smalt framtill. Den som designat detta typ av bälte har ingen koll på vad hen sysslat med och utformat det efter den gamla myten att ett gymbältes syfte är att skydda ryggen.

Den här typen av bälte är inte bra, med en smalare del framtill och en bredare baktill.
I teorin ska den stora vadderade ryggplattan fungera som ett stöd. Precis som jag sa tidigare så är den viktigaste funktionen för ett bälte att verka som ett stöd för musklerna att spänna emot. Med en smal remsa framtill motverkas ju detta syfte eftersom magmusklerna har väldigt lite att spänna emot. Det skapas därför en obalans på grund av ytan som erbjuds att spänna emot för ryggen vs. magen. Ironiskt nog så kan detta bälte stjälpa mer än hjälpa, då den stora ryggbiten kan begränsa rörligheten i träningen och därmed ett mindre effektivt lyft.
Vilket lyftarbälte jag rekommenderar
Jag rekommenderar ett lyftarbälte i läder med metallspänne. Ett läderbälte är hållbart och starkt och kommer att hålla en lång tid framöver. Många bälten på marknaden är gjorda av nylon med ett kardborreband. Dessa gymbälten är visserligen smidiga att ta på sig men de erbjuder väldigt lite motstånd att trycka musklerna emot, samt att kardborren tenderar att slitas ut snabbt.
Tjockleken är även en sak att tänka på, då den stabiliteten ger mer att trycka core-musklerna emot. För tjockt är dock inte heller bra eftersom det påverkar rörligheten.
Mitt styrkebälte i läder kan du köpa här (som på bilden).
2 Comments
Hej, vilket hjälpsamt inlägg! Jag planerar att köpa ett bälte, men har lite svårt att lista ut vilken storlek jag ska ha. Vilken storlek har du och vilken omkrets har du på midjan?
Hej Ina,
Jag har bältet i Small och det fanns gott om hål och utrymme. Jag tror att du kan gå på din vanliga storlek.