#metoo
Kvinnohälsa

#metoo några berättelser om hur män tar sig friheter

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

#metoo De stackarna är uthängda: Timell och Virtanen. På tiden säger jag! Fram med liken ur garderoben, det är dags att sluta hålla käften. De som tror att Lulu Carter eller Cissi Wallin vill riskera sina karriärer för att ljuga om såna här svin kan ju ta och tänka om lite. Med tanke på vad jag själv har varit med om är jag föga förvånad över att offentliga kvinnor har fått lida ännu mer. Här kommer mina historier

#metoo övergrepp

Här kommer min historia och jag berättar den med tanke på alla som inte kan eller vågar.

Jag var 18 år, firade nyår med några vagt bekanta uppe i Sälen. Det var mest killar men även några tjejer och par.

På nyårsafton bastar vi, blir skitfulla, sånt som man gör i den åldern. Festen eskalerar och stämningen är på topp. Jag är väldigt full. Rätt vad det är trycks jag in i ett av sovrummen som tillhör ett par. Dörren stängs bakom mig och jag är ensam med en man. Jag trycks ner på sängen och hör orden ”du har frestat mig hela kvällen, nu ska du få vad du tål”. Han ligger med hela sin kroppstyngd över mig. Jag försöker säga något, försöker kämpa emot men jag blir alldeles förlamad av rädsla. Jag hör hur han knäpper upp byxorna. Längre än så hinner han inte. Sen slängs dörren upp, ett förvånat par kommer in och utbrister ”vad är det som händer här”. Jag lyckas på något sätt ta mig upp och ut ur rummet.

Resten av helgen i Sälen fortskrider och jag är lite låg. Jag vet inte vem som gjorde våldtäktsförsöket. Jag försöker lista ut det men det står mellan några olika. Min våldtäktsman har nämligen inget ansikte då rädslan förblindade mig helt. Ingen säger något om situationen och jag förblir tyst. Tyst av skam för att jag kanske verkligen hade ”frestat” honom klär jag på mig lite extra.

#metoo
#metoo till alla er som är modiga och berättar, och för alla er som inte är där riktigt än.

Fler obehagliga exempel på hur män tar sig friheter

Den här listan kan göras hur lång som helst, men här kommer några exempel på olika situationer där män på olika sätt antastat mig verbalt och fysiskt:

 • Förra sommaren hotade en ung man med att slänga i mig i en fontän för att jag sa ifrån när han försökte hänga på mig och min syster. Han tyckte att hans kommentar om “vilka fina brudar” var något vi skulle bli tacksamma och glada över. Min reaktion satte honom på pottkanten och han svarade med aggressivitet både fysiskt och verbalt.
 • När jag som 25-åring blev del av förvaltningsledningen och två av mina manliga äldre kollegor dunkar varandra i ryggen och säger “nu blir det i alla fall något fint att titta på”.
 • Min chef på samma ställe som skickade ett “puss och kram”-fyllesms till mig och inte förstod varför jag tyckte att det var olämpligt.
 • Den 80-årige mannen i Japan som försökte kyssa mig i en taxi.
 • Killen som gick och fick-runkade bredvid mig på öppen gata i Kuala Lumpur.
 • De båda killarna som vid skilda tillfällen suttit runkat till min urringning på tåget.
 • Mannen som lockade till sig mig på stranden i Grekland när jag bara var 14 år och visade sin kuk.

Listan kan göras lång. Det räcker nu!

Kritik mot #Ihave / #Ididit

Över hela världen samlas män till ryggdunkande, så modig du är som vågar berätta. Dessa män får uppmärksamhet för sitt mod medan de riktigt modiga personerna, de offentliga kvinnorna som berättar, möts med kvinnohat och kommentarer om förtal.

En kille jag dejtade berättade att han hade betalat för sex, upprepade gånger. Han tyckte att han var ett föredöme för andra män då han “i alla fall är ärlig och berättar om det”. Vad säger detta om vårt samhälle? Att män tycker sig förtjäna beröm även när de beter sig illa, bara för att de är ärliga. Fy fan!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Jeanette oktober 24, 2017 at 12:03 e m

  Hej Sofia, tack för din öppenhet. Det behövs. Jag arbetar med kvinnor med sexuella trauman och har precis lagt ut ett blogginlägg med samma tema. Många av mina klienter har aldrig vågat berätta. Din berättelse hjälper andra. Tack!

 • Reply Jennifer oktober 24, 2017 at 1:02 e m

  Hemskt 🙁 Har med delat ett metoo inlägg i min blogg

 • Reply Gunnar FN oktober 24, 2017 at 1:18 e m

  Fy fan. Jag har under mitt liv haft många nära tjej-kompisar och ALLA berättar liknande historier som du, om inte värre. Försökt påpeka detta ständigt, men förståelsen är svår. Så bra att kvinnor nu samlat berättar om detta, inte minst för att omfattningen måste klargöras. Och så skäms jag för många av mina manliga kamrater, bl a de som avfärdar kritiken, men “men det är ju gängse metoder, något måste väl de små liven tåla.”
  Hatar den typen av manligt förminskande och har väl blivit mindre populär för mitt ställningstagande, men vad gör det?!

 • Reply mela oktober 24, 2017 at 2:20 e m

  man lessnar på sånt här 🙁 är ju samma sak på dejt sidor som killar beter sig som svin och tror att man gillar att höra om deras stora k*k mm

 • Reply Hannah oktober 24, 2017 at 4:56 e m

  Åh så hemskt men som Jeanette ovan skrev, din berättelse hjälper andra. <3 till dig.

 • Reply Michelle oktober 27, 2017 at 6:34 e m

  Det är så vidrigt vad män tror är okej 🙁 Usch! Starkt att du vågade berätta, det hjälper som sagt andra väldigt mycket, och sig själv.

 • Leave a Reply