0
Menskopp review menskopp och träning, hur funkar en menskopp, vilken storlek
Kvinnohälsa

Går det att träna med menskopp & allt annat du behöver veta om menskoppar

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Egentligen är det konstigt att ingen tänkt på att ta fram en menskopp tidigare. Eller i alla fall att menskoppen inte blivit populär förrän idag. Det är en genial idé som inte bara sparar pengar men som också är miljövänlig. En grönare röd vecka helt enkelt!

Men hur funkar en menskopp och kan man träna med menskopp? Jag reder ut svaren här nedan.

Vad är en menskopp?

En menskopp är en liten, flexibel och trattformad kopp tillverkad av gummi eller silikon som du sätter in i slidan för att samla upp mens. Det är en variant av återanvändbart mensskydd för kvinnor.

Menskoppar kan hålla mer blod än andra mensskydd, vilket lett till att många kvinnor använder dem som ett miljövänligt alternativ till tamponger. Beroende på ditt mensflöde, och vilken dag under mensen, kan du använda en kopp i upp till 12 timmar.

Återanvändningsbara menskoppar håller i 6 månader till 10 år om den sköts om rätt.

Vilka är fördelarna med att använda menskoppar?

Hur mycket rymmer en menskopp
(Foto: Organicup). Menskoppar är bättre för miljön och rymmer mer än en tampong

En menskopp är prisvärd och säkrare än tamponger. Dessutom rymmer de mer blod än bindor och tamponger samt är bättre för miljön. Många kvinnor väljer att använda menskoppar eftersom:

  • De är ekonomiska.
  • Du betalar ett engångspris för en återanvändbar menskopp, till skillnad från tamponger eller bindor som måste köpas kontinuerligt och kan kosta 100-tals kronor per år.
  • Menskoppar är säkrare. Eftersom menskoppar samlar istället för att absorbera blod löper du inte risk för toxisk chocksyndrom (TSS), en sällsynt bakterieinfektion som är förknippad med tamponganvändning.
  • Menskoppar rymmer mer blod. En menskopp kan rymma cirka en till två uns menstruationsflöde. Tamponger kan däremot bara rymma upp till en tredjedel av en uns.
  • De är miljövänliga. Återanvändbara menskoppar kan hålla länge, vilket innebär att du inte bidrar med mer avfall till miljön.
  • Du kan ha sex. De flesta återanvändbara kopparna behöver tas ut innan du har sex, men de mjuka engångsvarianterna kan vara kvar medan du är intim. Din partner kommer inte att känna koppen, och du behöver inte heller oroa dig för läckor.

Vilka är nackdelarna med att använda menskoppar?

En menskopp kan innebära mer kladd och ibland vara svår att sätta in eller ta ut. Det kan även vara svårt att hitta rätt passform. I värsta fall, om menskoppen är tillverkad av dåligt material, kan den orsaka allergisk reaktion med vaginal irritation som följd. Menskoppar kan vara ett ekonomiskt och miljövänligt alternativ, men du behöver fortfarande tänka på några saker:

  • Menskoppen kan vara krånglig att ta ut. Du kan hamna på en plats eller i en position som gör det svårt eller obekvämt att ta ut koppen. Det betyder att du kanske inte kan undvika spill under processen.
  • De kan vara svåra att sätta in eller ta ut. Du kan märka att du inte får till rätt vikning när du sätter in din menstruationskopp. Eller så kan det vara svårt att nypa tag i basen för att dra ner och ut koppen.
  • Det kan vara svårt att hitta rätt passform. Menstruationskoppar är inte one-size-fits-all, så du kan ha svårt att hitta rätt passform. Det betyder att du kanske måste prova några olika märken innan du hittar den perfekta för dig och din vagina.
  • Du kan vara allergisk mot materialet. De flesta menstruationskoppar är tillverkade av latexfria material (som silikon), vilket gör det till ett bra alternativ för personer med latexallergier. Men för vissa människor finns det en chans att silikon- eller gummimaterialet kan orsaka en allergisk reaktion.
  • Den kan orsaka vaginal irritation. En menstruationskopp kan irritera din vagina om koppen inte rengörs och sköts på rätt sätt. Det kan också orsaka obehag om du sätter in koppen utan någon smörjning.
  • Det kan finnas en ökad risk för infektion. Tvätta menstruationskoppen mycket väl. Skölj och låt den torka. Använd inte en engångskopp flera gånger. Tvätta händerna efteråt.

Är menskoppar miljövänliga?

Att tillverka bindor och tamponger kräver stora mängder pappersmassa, så en menskopp sparar på skogarna. Själva framställningsprocessen är också mindre förorenande och krävande, med färre miljöfarliga ämnen som släpps ut. Vid riklig mens byter man gärna flera gånger och detta blir en ganska stor hög med sopor. Det kan sedan ta flera hundra år innan en binda är helt nedbruten, så ordet sopberg är verkligen lämpligt.

Men förutom miljön så är det bättre för en själv att använda ett återanvändbart skydd. Man slipper den kliande, torra känslan eftersom koppen inte suger upp blodet utan istället fångar upp det. Samtidigt så minskar risken för dålig lukt, något som inte har så mycket att göra med själva mensen utan istället är en reaktion när blodet blandas med kemikalier. Plus den dåliga ventilation i underlivet som uppstår när man blockerar det med en tampong eller binda. Menskoppar anses även minska risken för infektioner och obehag.

Hur funkar en menskopp?

En menskopp är som namnet antyder en liten klockformad kopp gjord av silikon som man sätter upp i slidan. Längs ner finns ett handtag så att den ska kunna dras ut. Inne i koppen samlas blodet upp som sedan kan hällas ut i toaletten. Inga bindor eller tamponger som luktar och bygger på sopberget. Många, precis som jag, undrar varför de inte börjat med alternativa mensskydd tidigare.

Till er nya användare av denna fantastiska inovation har jag samlat svaret på några viktiga frågor kring menskoppar här nedan. Här är även en video som gav mig bra information innan jag köpte min Organicup menskopp.

Menskopp storlek?

Det finns olika typer av menskoppar. Det finns även olika storlekar och dessa kan variera beroende på tillverkare. Du kan fråga kundtjänst innan köpet men det bästa är sedan att pröva sig fram till en modell och storlek som passar bäst. Även de som har rikligt mens kan använda sig av en liten modell, det är storleken på underlivet som är det viktiga. Vanligtvis så räcker det ändå med att tömma koppen ett par gånger per dygn.

För att ta reda på rätt storlek på menstruationskoppen bör du överväga:

  • Din ålder
  • Längd på din livmoderhals
  • Om du har en kraftig menstruation eller inte
  • Menskoppens flexibilitet och material
  • Hur starka dina bäckenbottenmuskler är
  • Om du har fött barn vaginalt

I allmänhet rekommenderas yngre kvinnor (vanligen 30 år eller yngre) och kvinnor som aldrig har fött vaginalt den mindre koppen. Men om du testar råkar ut för läckage som inte beror på att koppen är full, så ska du överväga att byta till en större kopp.

Är menskoppar obekväma?

föra in menskopp
Att föra in en menskopp kan vara lite knepigt i början, men som med allt är det en träningssak.

Nej, de flesta människor kan inte känna sina koppar alls när de sätts in. Det ska inte vara vara smärtsamt när du sätter in den med det kräver ofta mer övning än att använda än en tampong för första gången. Det kan ta ett par försök för att få till det.

Du kan ha en binda eller menstrosor som backup de första gångerna du har menskoppen inne – för att vara på den säkra sida. OBS! Du bör inte använda en tampong och en kopp samtidigt.

Tips! Att smörja in menskoppens kant med vattenbaserat glidmedel kan hjälpa till att göra processen. Om du upplever ett obehag på grund av den lilla tappen nedtill kan du korta av den med en sax.

Hur ofta ska man tömma en menskopp?

Om du sätter in den korrekt och använder rätt storlek bör du ta ut den var sjätte till tolfte timme. Om menskoppen är väldigt full och du lätt får läckage bör du ta ut och tömma den oftare. Var noga med hygienen när du tar ut och sätter in den igen.

Hur sätter man in menskoppen?

Om du kan sätta in en tampong bör du ha relativt lätt att sätta in en menstruationskopp. Följ bara dessa steg för att använda en kopp:

Tvätta dina händer och ställ dig i den position som är mest bekväm för dig. Många kvinnor knäböjer, ställer upp ett ben, eller sitter på toaletten med benen isär.

Hur sätter man in en menskopp
Exempel på hur du kan sätta in en menskopp. Många föredrar att sitta ner för att minska spill men jag tycker själv att denna metod är bäst.

Själva införandet börjar med att du klämmer ihop koppen så att den blir lättare att föra in. Det finns flera olika metoder för det men vanligast är att man rullar ihop den enligt ovan. Koppen trycks ihop och förs upp i slidan, där den sedan anpassar sig och faller på plats. Följ anvisningarna som följde med din kopp. Tips: träna på att föra in den när du inte har mens.

När det är dags att tömma den så drar man bara i den lilla ploppen för att få ut den. Det kan vara lättare med ett räfflat handtag, som min har, så att man får ett ordentligt grepp, men det är en smaksak.

Hur tar man ut menskopp?

  1. Tvätta händerna noggrant.
  2. Placera pekfingret och tummen i slidan.
  3. Dra försiktigt i stjälken på koppen tills du når basen.
  4. Nyp i basen för att släppa vakumtrycket och dra ner för att ta ut koppen.

När menskoppen är ute tömmer du den i handfatet eller toaletten. Återanvändningsbara menskoppar ska tvättas och torkas av noggrant innan de återinförs i slidan. Koppen ska tömmas minst två gånger om dagen.

Kan en menskopp fastna?

Ja, menskoppen kan tillfälligt fastna men den kan inte bli kvar permanent eller försvinna upp i livmodern. Anledningen till att en menskopp fastnar är ofta att det bildas ett vakumtryck som gör det lite svårare att ta ut den i kombination med att mensen kan göra koppen hal och svår att få grepp om.

Personligen tycker jag att det är svårare att ta ut menskoppen med långa naglar, det ger inte samma grepp som om naglarna är kortare.

Hur rengör man en menskopp?

organicup menskopp review
(Foto: Organicup). Så här använder du Organicup menskopp

Det är ultrahygieniskt och anti-bakteriell att använda menskoppar. Kroppens naturliga pH-balans hålls intakt och det enda du behöver göra är att tömma och rengöra den två gånger per dag. En menskopp kan användas i upp till 12 timmar åt gången. Före eller efter varje mens bör man koka menskoppen för att sterilisera den, men sedan är det bara att använda den. Samma menskopp kan återanvändas gång efter gång och beräknas kunna hålla i upp till 10 år.

Går det att träna med menskopp?

Att avbryta din träning för att byta tampong är inte exakt roligt och det kan vara svårt att hitta en toalett när du tränar utomhus. En menskopp är på grund av det ett perfekt alternativ till traditionella mensskydd. Så ja, du kan träna med din menskopp och även simma med den.

Även vid tuffare träningspass som exempelvis crossfit har menskoppen inte några läckageproblem om du har rätt storlek. Det beror på vakuumsuget som uppstår när du sätter in den. En annan fördel är en menskopp inte har ett störande snöre som en tampongen har.

Dock rekommenderas inte att använda menskopp under yoga. I stretchövningarna kan du känna koppen och du behöver verkligen ha rätt storlek. De flesta som utövar yoga vet att även tamponger kan krångla under ett pass på grund av rörelserna.

Vilken menskopp är bäst?

Jag rekommenderar OrganiCup som är en menskopp av 100% mjukt medicinskt silikon utan kemikalier. OrganiCup menskopp finns i två storlekar A och B. Storlek A rekommenderas för dig som ännu inte fött barn och storlek B för dig som fått barn. Våra underliv är dock olika och man får prova sig fram.

Storlek på menskopp orgnaicup a eller b
A eller B? Det beror främst på om du fött barn

Hos Bodystore kan du dessa köpa miljövänliga menskoppar:

Storlek A (för dig som inte fött barn vaginalt)

Storlek B (för dig som fött barn vaginalt)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply