Att sitta på huk har blivit lite av en trend världen över. Nu ska vi tänka tillbaka till våra tidigare dagar och jag menar inte till när du och jag var bebisar, jag menar till tiden då människan var mer lik neandertalarna än oss. Då fick vi jaga vår mat och flytta vår familj allt efter vart de bästa förutsättningarna fanns. All fokus låg på att överleva. Idag ser samma arts vardagliga liv väldigt annorlunda ut. Vi spenderar största delen av vår tid stillasittandes eller liggandes på rygg. Fysiskt arbete är inte en naturlig del av allas vardag. Man kan tänka sig att kroppen har anpassat sig till detta och ja, det stämmer till viss del men en del saker vi gjorde då mår kroppen fortfarande bra av. En av dessa saker är att sitta på huk.
Att sitta på huk
Då, för ca. 150 000 år sedan så använde vi kroppen hela tiden och när vi blev trötta så vilade vi. Vi sov precis som vi gör nu, men när återhämtningen skulle gå fort så fanns det ett effektivare och snabbare sätt. Att sitta på huk. Alla de aktiviteter vi gjorde när vi inte rörde på oss utfördes sittande på huk, detta av några olika anledningar. Dels det självklara att stolar inte fanns men varför satte man sig då inte bara på marken eller på en sten? Jo för när man sitter på huk har man lätt att bli på språng igen och risken för skador från det som kan finnas på marken minskar.
Fördelar med att sitta på huk
Eftersom vi är utformade för att sitta på huk så ger detta självklart mängder av fördelar som många missar när vi lever vårt liv sittandes. Risken för diverse sjukdomar och smärtor minskar och hela kroppen mår bättre! Här kommer några fördelar med att sitta på huk:
- Smärta i ländryggen minskar. När vi sitter i en 90 graders vinkel på en stol så ansträngs vissa muskler extremt mycket och andra inte alls, detta gör att vi får en ojämn muskelbelastning som till sist bara sliter på både musklerna och ryggradsslutet. Sitter vi istället på huk så aktiveras alla muskler som de ska och belastningen blir jämn helt utan smärta.
- Rörligheten ökar. Hur ofta rör vi egentligen knäna över den 90-gradiga vinkeln på en dag? Nästan aldrig. Detta resulterar i att rörligheten minskar och risken för sträckningar och andra skador ökar de få gånger vi försöker böja mer på benen. Att vi inte längre sitter på huk har också resulterat i att många saknar förmågan att kunna komma ner och sitta riktigt på huk, men detta går att träna upp och det får du veta mer om längre ner i denna artikel.
- Blodcirkulationen förbättras. All rörelse vi gör är självklart bra för blodcirkulationen, självklart lika så att gå ner och sätta sig på huk. En bättre blodcirkulation ger i sin tur ett friskare hjärta och mindre risk för hjärt-kärl sjukdomar.
Sitt mer på huk!
För att lära sig att sitta på huk så kan man behöva börja med att stretcha ut hälsenan. Det vanligaste problemet folk idag har med att sitta på huk är att de inte får ner hälarna i golvet utan att falla bakåt, detta beror på att hälsenan är för kort. Stretcha ut den genom att försiktigt försöka sätta dig på huk, eller sitt på huk med något som stöd under hälen så du inte ramlar baklänges. Komplettera gärna med yogaövningar.
Sitta på huk challenge
För att detta ska bli en naturlig del av ens vardag så vill jag göra detta till en utmaning! Varje gång du suttit ner i en timme, testa att sitta på huk i några minuter. När du annars under dagen känner att du vill sätta dig på en stol eller i soffan och vila, sätt dig då istället på huk och sitt så tills du känner att soffan/ stolen inte är lika lockande längre! Din kropp och ditt fysiska mående kommer tacka dig.
No Comments