0
Dricka citronvatten på morgonen
Hälsa, Kost och mat

Dricka citronvatten på morgonen – jag testade den stora hälsotrenden & detta hände

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Du kan inte ha undgått att se den stora trenden. Den har funnits ett tag, till och med vuxit sig starkare. Drick citronvatten det första du gör på morgonen och må så mycket bättre! Det är i alla fall vad de säger. Jag bestämde mig för att pröva på det, för att se hur det fungerade för mig. Om det verkligen var så sunt och fantastiskt som många sa. Och samtidigt lära mig mer om stjärnan i det hela, citronen.

Läs mer hur det gick för mig lite längre ner i detta inlägg, först lite grundfakta kring citronvatten.

Varför dricka citronvatten?

Det finns fler bra orsaker till att dricka citronvatten. En del gör det för att stärka immunförsvaret, gå ner i vikt eller underlätta matsmältningen. Du får också en renare och fräschare hud, för att inte tala om andedräkten. Kroppen rensas och du blir på bättre humör.

Egentligen finns det många fler anledningar till att folk dricker citronvatten, men det var några av de vanligaste. Med tanke på vilken enkel kombination är det konstigt att inte fler gör det tycker jag.

Vad är citronvatten bra för?

Citronvatten är bra för mycket. Bland annat så balanserar det pH-värdet i kroppen, verkar vätskedrivande, stimulerar rening via levern och viktnedgång med hjälp av polyfenoler samt innehåller c-vitamin.

Balanserar pH-värdet

Trots att det smakar så surt är faktiskt citronen alkalisk eller basisk. Många sjukdomar uppstår när du har för mycket urinsyra i leder och andra ställen. Så det är vanligt att dricka citronvatten för att förhindra inflammationer och dämpa smärta. pH-värdet är viktigare än vi tror, och genom att ha en balans i kroppen kommer du att känna dig friskare.

Vätskedrivande

Det där med att citronvatten kan ge sundare hud och bättre matsmältning har dels att göra med att citroner är vätskedrivande. Därför bidrar de till att driva ut toxiner eller gifter från din kropp.

Dagligen så bombarderas du av olika former av gifter. Föroreningar i luften är bara ett problem. Mycket får vi också i oss från maten. Du gör därför väl i att motarbeta de här attackerna med en utrensande kur.

Att huden blir fräschare av både vattnet och citronerna, är lite som en naturlig skönhetsbehandling.

Stimulerar levern

Samtidigt så stimulerar citroner levern, som ju är det organ som också rensar kroppen, till att jobba lite bättre. Levern och gallblåsan får ofta jobba på högvarv med den (onyttiga) mat som vi stoppar i oss. Lite hjälp med citronvatten välkomnas därför med öppna armar.

Innehåller polyfenoler

Citroner innehåller även ett ämne som kallas för polyfenoler, vilket har kopplats till viktnedgång. I samband med detta är citronen också bra eftersom den reglerar blodsockret och hindrar dig från det där så jobbiga sötsuget. Och när du fyller magen med vatten och citron så finns det inte plats för annat. Det håller dig mättare längre vilket gör det enklare att följa de dieter du är intresserad av.

Innehåller C-vitamin

Vitamin C är något som alla behöver. Det är väl känt för att hjälpa mot förkylningar, underlättar sårläkning och håller dig allmänt friskt. Eftersom citroner är proppfulla av C-vitamin så borde de vara en självklarhet för ett bättre immunförsvar.

17 fördelar med citronvatten lista

 1. Ger starkare immunförsvar
 2. Förbättrar matsmältning
 3. Rik på vitamin C
 4. Ger sundare hud
 5. Rensar ut gifter ur kroppen
 6. Stimulerar viktnedgång
 7. Förhindrar inflammationer
 8. Balanserar pH-värdet
 9. Reglerar blodsockret och sötsuget
 10. Underlättar sårläkning
 11. Förbättrar andedräkt
 12. Förhindrar njursten
 13. Balanserar blodtrycket
 14. Minskar ledvärk
 15. Ger mer energi
 16. Godare humör
 17. Lindrar gallsten

Varför är det bäst att dricka citronvatten på morgonen?

Det beror på att kroppen har lättare för att tillgodogöra sig allt det nyttiga om du tar citronvatten på fastande mage. Det är klart att det är okej att dricka det när som helst, men du kommer inte att få ut lika mycket av det som när du intar det på morgonen. Allra först, innan kaffet är klart.

Börja gärna med lite mindre mängder, eller något svagare citronvatten. Sedan kan du gradvis öka tills det känns bra. För många är det något nytt att dricka vatten direkt på morgonen, men i längden så är det något av det bästa du kan göra.

Är varmt vatten med citron bättre än kallt – eller ska det vara ljummet citronvatten?

citronvatten ljummet
Det bästa är att dricka ljummet citronvatten, undvik att dricka det kallt.

Kalla drycker kan vara tunga för kroppen. Det gör att den får jobba lite hårdare, det krävs mer energi, och därför rekommenderas det inte att dricka kallt citronvatten. Ljummet vatten är lenare för magen och gör det enklare för kroppen att ta upp citronen. Så vattnet ska inte vara kokhett, utan mer ljummet. Det här är ett fall då lagom faktiskt är bäst.

Även om det tar tid att bli van vid citronvatten tidigt på morgonen så håll ut. När du ser vilka fördelar det har så är det värt all ansträngning. Efter ett tag så blir det en vanlig del av din morgonrutin, något som du inte vill vara utan.

Citron pH värde – varför är det bra med syrliga livsmedel?

Citroner är sura, vissa mer än andra. Men när du äter dem eller dricker citronvatten så sker det något fantastiskt inne i kroppen. Citronsyran är inte så stark, utan den absorberas ganska snabbt. Det gör att de mineraler som finns i citron kommer till sin rätt. Den är nämligen full av basiska eller alkaliska mineraler som kalcium, magnesium, zink, koppar och järn. Och även många viktiga vitaminer.

Äppelcidervinäger fungerar på ett liknande sätt. När det kommer in i kroppen så fungerar det som en alkalisk komponent och balanserar därmed upp pH värdet.

En stor orsak till att folk mår dåligt är just att de har för mycket syra i kroppen. Med hjälp av syrliga livsmedel så kan du jämna ut de här topparna. Resultatet blir färre inflammationer, vilket ligger bakom många problem. Många har kommit till rätta med sina smärtor tack vare att de balanserat sitt pH-värde, så viktigt är det att allting fungerar som det ska inne i kroppen.

Kan man köpa pressad citron på flaska eller ska det vara färsk citron?

Det här är lite av en smaksak. Färskpressad citron och citron på flaska innehåller mer eller mindre de samma näringsämnena. Men om du pressar själv kan du välja precis vilka citroner du ska använda.

Det är bäst med ekologiska, riktigt rena citroner. En av orsakerna till att dricka citronvatten är att detoxa eller rensa kroppen. Så då är det lite onödigt att tillföra mer gifter tillsammans med själva drycken.

Det är inte alls så svårt att göra i ordning citronvatten med färska citroner.  

Kan man använda lime istället för citron?

Du kan med fördel använda lime istället för citron. Den detoxar, stimulerar matsmältningen och hjälper levern att fungera bättre. Och framför allt så balanserar lime pH-värdet i kroppen så du slipper en ansamling av syror.

Lime är en kusin till citronen, med en något annorlunda smak. Den här citrusfrukten har fått ett välgrundat fotfäste i det svenska köket de senaste åren, bland annat för sin annorlunda smak. Liksom citronen så innehåller den mycket gott för kroppen.

Som en liten intressant information kan nämnas att folk på Sri Lanka fortfarande använder sig av lime som ett motgift mot ormbett. Deras sägner säger att limen uppstod när två ormgudar stred med varandra, och att det är därför den är så bra för att hindra giftet från att spridas i kroppen. Inte så underligt att den fortfarande används för en detox? (jag skulle dock inte våga ta lime vid ett ormbett haha)

Är det farligt att dricka för mycket citronvatten?

Det är alltid viktigt att vara balanserad. För mycket av det goda kan ha motsatt effekt. Citroner är till exempel vattendrivande. Så om du dricker för mycket citronvatten eller pressad citron så riskerar du att spola ut viktiga vitaminer och mineraler. Citron kan också ha en frätande effekt på tänderna, och om du har munsår tenderar de att bli värre med för mycket citronvatten.

Även om du tycker det är gott med citronvatten bör du alltså vara medveten att hälsoeffekten inte alls ökar exponentiellt med intaget. Du får inte bättre effekt genom att överdriva din konsumtion, utan det räcker faktiskt med ganska små mängder citron för att må bra. Poängen är ju att balansera och avgifta, men med måtta.

Kan citronvatten vara dåligt för tänderna?

Citronsyran kan vara frätande och skada tänderna. Därför rekommenderas det att du sköljer ur munnen med vatten efter att du druckit ditt citronvatten.

Men borsta inte tänderna direkt efter citronvattnet. Syran gör nämligen att emaljen luckras upp och blir mer känslig. Redan efter en halv timme har den hårdnat igen, och då kan du borsta tänderna.

Små detaljer att tänka på som kan göra stor skillnad. Du kan nästan känna hur tänderna påverkas av citron.

Citronvatten recept

Citronvatten recept ljummet vatten ingefära
Ett citronvatten recept behöver inte bara innehålla citron och vatten. Du kan testa lägga till ingefära eller byta ut citronen mot lime.

Finns det något hemligt recept för hur du ska blanda till ditt citronvatten? Egentligen inte, utan du kan variera det ganska mycket. Men för att få ut det allra mesta från den så fina ingrediensen kan det vara bra att känna till mängderna som behövs för att se resultat.

Du kan antingen förbereda en stor kanna med citronvatten och värma upp en kopp varje morgon, eller så gör du det färskt varje dag. Honung är en vanlig tillsats för att göra drycken lite mer tilltalande. Inte det bästa om du är försiktig med socker i kosten, men även honung har många nyttiga egenskaper.

 • Vanligt citronvatten. Blanda saften från en halv citron med 5 dl varmt vatten. En del personer föredrar en lite starkare blandning och använder samma mängd citron med bara en kopp vatten. Om du inte är van vid citronvatten kan det dock vara bra att börja lite försiktigt tills magen är van vid drycken.
 • Limevatten. Fungerar på samma sätt som citronerna. Istället för att bara använda juicen kan du lägga i hela klyftor av lime. Se bara till att de är helt ekologiska så du inte får med dig onödiga tillsatser.
 • Citronvatten med ingefära. Det här är en dubbel dos av hälsa. Både citron och ingefära har visat sig ha läkande egenskaper. Skala och riv 200 gram ingefära. Låt det stå och dra cirka 20 minuter i 1 liter varmt vatten på plattan. Det får inte koka, för då förlorar du mycket av det nyttiga. Sila sedan bort ingefäran och blanda med saften från två citroner. Häll upp på ren flaska och drick ett glas om dagen. Om du har små flaskor kan du redan från början göra i ordning din dagsdos.
 • Citron, gurka och mynta. Det här är en annan detox blandning som är populär. Gurkan innehåller både fiber och vätskedrivande ämnen, samt flera bra vitaminer och mineraler. Mynta innehåller också mineraler och vitaminer, och hjälper dig att inte bli så uppblåst i magen. Skär 1 citron och 1 gurka i skivor. Lägg det i 2 liter vatten tillsammans med 10 myntablad. Låt det hela få stå och safta till sig i kylskåpet. Ta den mängd du behöver varje dag.

Mina erfarenheter

För mig tog det verkligen tid att vänja mig vid att dricka citron, speciellt tidigt på morgonen. Men efter ett tag så känns det skönt. Du nästan känner hur gifterna rinner ur kroppen. Även om det kanske inte finns några vetenskapliga undersökningar som bevisar att alla de hälsofördelarna som jag tagit upp i detta inlägg så kände jag att det var värt att testa. Speciellt om man kombinerar det med en sund kost och motion, som ju också är en del av att ta hand om kroppen.

Jag har tyckt att det varit roligt att experimentera med olika blandningar av citronvatten, där du har dina basingredienser och sedan lägger till annat som är nyttigt. Så kallade shots som är en koncentrerad form av näring och motgifter har jag gjort mycket vid förkylningar (se mina recept på nyttiga juice- shots).

Att dricka mycket vatten är bra, med eller utan citron. Men att blanda det med nyttiga saker är ännu bättre. Dels får du i dig tillräckligt med vätska, vilket i sig självt är bra för tarmar och hud. Men effekten förstärks av citronernas unika komposition, och alla vill ju få dubbelt ut av det de gör.

Jag är generellt inte förtjust i syrliga livsmedel och jag tror definitivt att det påverkat att jag haft mycket candida tidigare. Numer äter jag mindre med socker och har inte besvär längre (läs gärna om hur jag kom till bukt med återkommande svamp i underlivet). Att äta mer citrusfrukter, använda mer vinäger osv. har verkligen hjälpt.

Så mitt råd till dig är att testa dig fram och se hur citronvatten fungerar för dig. Att dagligen äta citroner som är rika på C-vitamin och flera mineraler är bra för dig. Det är helt klart viktigt att tänka på kroppens pH-värde. De flesta har allt för mycket syra i kroppen och här har du chansen att sänka det.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply